Bleekselderij en knolselderij stammen af van dezelfde wilde selderijplant. Bleekselderij is verder gecultiveerd om zijn geribbelde stelen en knolselderij om de knol. De groente wordt al sinds jaar en dag ingezet vanwege zijn geneeskrachtige eigenschappen: om koorts te verlagen, om maagpijn te verzachten, voor de vitaliteit en tegen scheurbuik.
Bleekselderij is, fijn geschaafd, heerlijk in salades, maar doet het in reepjes ook goed in soepen. Ook de fijngesneden bladeren van bleekselderij geven veel smaak aan de soep.
Over bleekselderij
Bleekselderij gaat goed samen met komkommer. Bleekselderij is rijk aan kalium en natrium en is daarmee een zoutige groente.
Deze natuurlijke zoutigheid van bleekselderij brengt het waterrijke sap van de komkommer in de cellen en weefsels. De weefsels raken zo goed gehydrateerd. Vocht is erg belangrijk voor ons lichaam. Wanneer weefsels en cellen goed gehydrateerd zijn kan er gemakkelijk transport plaatsvinden van zowel uit als naar de cellen. Ons lichaam kan zo gevoed worden, maar ook de afvalstoffen kunnen afgevoerd worden.
De combinatie van bleekselderij, appel, komkommer, citroensap en avocado is schoonheidsbevorderend, reinigend en is nuttig bij reumapijn, jicht en nieraandoeningen. En daarbij is deze combi heel erg lekker en vooral op warme dagen heel verfrissend.
Het kalium in bleekselderij zorgt er ook voor dat de bloeddruk zich verlaagd. Natrium en kalium moeten in een juiste balans zijn om de bloeddruk gezond te houden. Natrium krijgen we via zoutinname vaak meer dan genoeg binnen. Kalium haalt ons lichaam uit groenten en fruit. Kalium is in water oplosbaar. Vandaar het advies om (kaliumrijke) groenten rauw te eten, te stomen of in heel weinig water te koken.
Het nitraat in bleekselderij zorgt ook voor bloeddrukverlaging doordat ons lichaam nitraat omzet in stikstofmonoxide. Deze stof verwijdt de bloedvaten en verlaagt daarmee de bloeddruk.
Bleekselderij levert ons nog andere mineralen, vitaminen en fyto-nutriënten. Je vindt ze samen met hun werking in onderstaande tabel.
- is goed voor de ogen
- kan staar voorkomen op latere leeftijd
- heeft een antioxidant werking en ondersteunt het immuunsysteem
- is goed voor de huid
- is betrokken bij de ijzeropname
- ondersteunt het immuunsysteem
- is nodig voor de opbouw van collageen in de weefsels en de huid
- werkt als antioxidant en neutraliseert vrije radicalen
- biedt bescherming tegen kanker
- het beschermt ons tegen infecties en virussen
- verbetert onze stessbestendigheid
- verhoogt onze vitaliteit
- nodig voor de botopbouw
- speelt een rol bij de informatie overdracht in de cellen
- is van belang voor de spier en zenuwfunctie
- is belangrijk voor het reguleren van de bloeddruk
- reguleert de bloeddruk
- goed voor een normaal hartritme
- reguleert de vochthuishouding samen met Natrium
- heeft een rol bij spiersamentrekkingen
- kan een hoog bloedsuikerniveau verlagen
- regeleert de zuur- base balans
- helpt bij de energieproductie
- betrokken bij heel veel processen in ons lichaam
- gaat vermoeidheid tegen
- vermindert spierkrampen
- magnesium en calcium werken met elkaar samen en moeten in balans zijn
- speelt een rol in verlaging van de bloeddruk
- het zorgt voor een betere opname van andere vitaminen en mineralen
- voorkomt galstenen
- wordt door het lichaam omgezet in NO ( monostikstofoxide). Dit verwijd de bloedvaten waardoor de bloeddruk wordt verlaagd.
- ontstekingsremmend
- kankerremmend
- gaan ziektes en veroudering tegen
- maken vrije radicalen onschadelijk
- cholesterol verlagend
- zijn belangrijk voor onze darmflora
- worden gefermenteerd in de dikke darm tot boterzuur. Dit zuur houdt de zuurgraad in de darmen in balans, remt onstekingen en onderhoudt het darmslijmvlies en is een bron van energie voor het lichaam.
- door de lagere zuurgraad in de darmen is er een betere opnamen van mineralen en een beter aanmaak van vitaminen
- verhogen de spijsverteringssnelheid
- vertragen de suikeropname en daardoor blijft de bloedsuiker in balans
- helpen ontgiften
- vergroten onze weerstand
- verminderen het aantal slechte bacteriën in de darmen
- verlagen het cholesterolniveau.
- werken als probiotica