Courgettes zijn nu volop en voor maar weinig geld te koop. De grote exemplaren zijn wat minder van smaak en zijn uitstekend geschikt om ze in een soep te verwerken. Voeg volop tuinkruiden aan de soep toe. Hiermee creëer je niet alleen een heerlijke aromatische soep maar voeg je ook nog eens vele antioxidanten en mineralen toe. Wees er niet te zuinig mee! Om zoveel mogelijk de gezonde stoffen van de kruiden te kunnen benutten voeg je ze pas op het laatst toe. Behalve kruiden die wat dikker van blad zijn zoals tijm, bonenkruid, rozemarijn of laurier kun je meekoken.
Over courgette
De courgette is een vruchtgroente. De schil kan groen of geel zijn. Kleine courgettes hebben meer smaak dan grote en kunnen ook rauw gegeten worden. De grote courgettes kun je beter verwerken in een soep of in een stoofschotel.
De courgette bevat curcubitine. Deze stof regelt in de hersenen het serotonine niveau. De neurotransmitter serotonine zorgt ervoor dat we ons prettig voelen en goed kunnen slapen. Zowel dat we makkelijk in slaap vallen maar ook goed kunnen doorslapen.
Serotonine regelt ook onze stemming en ons energieniveau.
Als we pompoen combineren met courgette dan vullen we de curcubitine ( waar de courgette rijk aan is) aan met tryptofaan (waar de pompoen veel van bevat). Een ideale combinatie. Tryptofaan is de voorloper van serotonine. Het kan gemakkelijk omgezet worden in serotonine en curcubitine zorgt ervoor dat het serotonine in de hersenen op het juiste niveau komt.
Behalve pompoen bevatten ook peulvruchten tryptofaan evenals brood.
In de combinatie van bovenstaand recept vul je de curcubitine dus ook aan met tryptofaan.
Daarnaast bevat de courgette veel mineralen die bij de omzetting van belang zijn.
Kortom: het combineren van verschillende groenten zorgt ervoor dat voedingstoffen elkaar aanvullen en zo je lichaam daaruit kan maken wat het nodig heeft.
- is goed voor de ogen
- kan staar voorkomen op latere leeftijd
- heeft een antioxidant werking en ondersteunt het immuunsysteem
- is goed voor de huid
- is betrokken bij de ijzeropname
- ondersteunt de hartfuctie en het zenuwstelsel
- is nodig voor de vertering van koolhydraten en de aanmaak van maagzuur.
- heeft een positieve invloed op de schildklierfunctie
- speelt een rol bij de eiwitvertering
- voorkomt spierkramp
- zorgt voor de omzettng van tryptofaan naar serotonine
- voorkomt migraine
- verbetert de huid
- repareert spierweefsel
- is belangrijk voor een goede werking van het zenuwstelsel
- geeft energie
- helpt de lever bij de ontgifting
- is nodig voor de vertering van eiwitten en koolhydraten
- ondersteunt het immuunsysteem
- is nodig voor de opbouw van collageen in de weefsels en de huid
- werkt als antioxidant en neutraliseert vrije radicalen
- biedt bescherming tegen kanker
- het beschermt ons tegen infecties en virussen
- verbetert onze stessbestendigheid
- verhoogt onze vitaliteit
- nodig voor de botopbouw
- speelt een rol bij de informatie overdracht in de cellen
- is van belang voor de spier en zenuwfunctie
- is belangrijk voor het reguleren van de bloeddruk
- is belangrijk voor de opbouw van botten en tanden
- is betrokken bij het overbrengen van signalen van de zenuwen
- is een grondstof voor energie in de spieren
- is belangrijk voor een juiste nierwerking
- speelt een rol in de vorming van rode bloedcellen
- ondersteunt de celfunctie
- vermindert vermoeidheid
- zorgt voor aanmaak van maagzuur
- is een onderdeel van de spieren
- reguleert de bloeddruk
- goed voor een normaal hartritme
- reguleert de vochthuishouding samen met Natrium
- heeft een rol bij spiersamentrekkingen
- kan een hoog bloedsuikerniveau verlagen
- regeleert de zuur- base balans
- helpt bij de energieproductie
- nodig voor het zenuwstelsel en de hersenen
- is belangrijk voor de productie van celenergie
- nodig voor pigment aanmaak
- bevordert de ijzeropname
- heel belangrijk voor de opbouw van botten en weefsels
- speelt een rol bij de vorming van rode bloedcellen
-gaat vermoeidheid tegen
- ondersteunt de celfunctie
- helpt ons afweersysteem
- ondersteunt de koolhydratenstofwisseling
- is belangrijk voor een juiste zuurgraad in de darmen
- is nodig voor de opname van B vitaminen
- incombinatie met vitamine C werkt het ontstekingsremmend
- het voorkomt diabetes
- gaat veroudering tegen
- zijn belangrijk voor onze darmflora
- worden gefermenteerd in de dikke darm tot boterzuur. Dit zuur houdt de zuurgraad in de darmen in balans, remt onstekingen en onderhoudt het darmslijmvlies en is een bron van energie voor het lichaam.
- door de lagere zuurgraad in de darmen is er een betere opnamen van mineralen en een beter aanmaak van vitaminen
- verhogen de spijsverteringssnelheid
- vertragen de suikeropname en daardoor blijft de bloedsuiker in balans
- helpen ontgiften
- vergroten onze weerstand
- verminderen het aantal slechte bacteriën in de darmen
- verlagen het cholesterolniveau.
- werken als probiotica