









Vlees is rijk aan verzadigde vetten en eiwitten. Wanneer je vlees vervangt door een plantaardige eiwit bron verminder je hiermee ook de hoeveelheid verzadigde vetten die je tot je neemt. Dat is gunstig voor je gezondheid, want we hebben maar heel weinig verzadigd vet nodig. Bovendien kunnen we uit onverzadigde vetten gemakkelijk verzadigd vet maken indien ons lichaam dit nodig heeft.
Hazelnoten zijn zo'n plantaardige born die eiwitten zowel als vetten bevat, maar dan met name de gezonde onverzadigde vetten. Peulvruchten zijn ook een plantaardige bron van eiwitten. De eiwitten in peulvruchten zijn gecombineerd met koolhydraten.
Wanneer we peulvruchten en noten combineren hebben we al snel een voedzame maaltijd.
Voeg wat citroensap toe om de vetten beter verteerbaar te maken.
En zorg ook voor voldoende bladgroente om de verzurende werking van de bonen en de noten op het lichaam tegen te gaan.
Over hazelnoten
De hazelnoot is rijk aan omega 9 vetzuren waardoor hij in staat is ons cholesterolgehalte in balans te brengen. De vitamine E in de noot beschermt de oliën tegen oxidatie. Door hun hoog gehalte aan olie hebben de noten een verzadigend effect. Maar de samenstelling van de verschillende vetzuren zorgt voor een verhoogd metabolisme waardoor deze vetten snel omgezet worden in energie.
Het is een goede vervanger van de verzadigde vetten in onze voedingsmiddelen. Laat de verzadigde ( met name de dierlijke) vetten staan en vervang ze door hazelnoten of hazelnoot olie. De noten zijn voedzaam, ze bevatten ook aardig wat aminozuren en vullen onze mineraalvoorraad goed aan. Ze zijn rijk aan de mineralen mangaan, koper, magnesium, ijzer, fosfor en zink.
Ook bevatten ze veel antioxidanten. Ook heet bruine velletje bevat nog veel van deze stoffen. Tijdens de groei, bij zwangerschap, bij sport of bij een genezingsproces zijn deze noten zeer aan te raden.
Hazelnoot olie kun je alleen bij lagere temperaturen gebruiken. Om salades aan te maken of om over de gekookte aardappelen of pasta te schenken. Ook is hij toe te voegen aan gegaard gevogelte of vis.
Hazelnoten bevatten oxaalzuur. Om dit zuur te neutraliseren gebruikt het lichaam met name calcium uit haar depots (de botten en de tanden b.v. ) Door hazelnoten licht te roosteren op een laag vuurtje verminder je het oxaalzuur gehalte. Je kunt de noten ook combineren met een product dat calcium bevat. Zo wordt het oxaalzuur geneutraliseerd met de calcium uit dit product en gebruikt het lichaam geen calcium uit je botten om dit zuur te neutraliseren.
Hazelnoten bevatten glycerinemaceraat. Deze stof heeft een positieve invloed op stuwingen in het lichaam. Zo stimuleert het de waterafvoer, de bloedsomloop en brengt het het zenuwstelsel in balans.
Hazelnoten hebben een positieve invloed op de lever mits ze met mate gegeten worden.
Zoals voor ieder voedingsmiddel geldt is afwisseling heel belangrijk. Zo krijgt het lichaam van alles wat en kan het lichaam de nadelige effecten die elk voedingsmiddel ook heeft, goed aan.
- ondersteunt de hartfuctie en het zenuwstelsel
- is nodig voor de vertering van koolhydraten en de aanmaak van maagzuur.
- heeft een positieve invloed op de schildklierfunctie
- speelt een rol bij de eiwitvertering
- voorkomt spierkramp
- zorgt voor de omzettng van tryptofaan naar serotonine
- voorkomt migraine
- verbetert de huid
- repareert spierweefsel
- is belangrijk voor de energieproductie
- cholesterolverlagend
- goed voor het zenuwstelstel
- voorkomt migraine
- verhoog te de weerstand tegen stress
- heeft op positieve invloed op de werking van de hersenen
- is nodig voor de afbraak van cholesterol en vetten
- gaat prikkelbaarheid en nerveusiteit tegen
- is nodig voor de verbranding op celniveau
- is goed voor de spijsvertering
- is belangrijk voor een goede werking van het zenuwstelsel
- geeft energie
- helpt de lever bij de ontgifting
- is nodig voor de vertering van eiwitten en koolhydraten
- is nodig tijdens de zwangerschap voor een goede ontwikkeling van het zenuwstelsel van de foetus
- verbetert de werking van de hersenen
- ondersteunt de functie van de lever
- is stemmings verbeterend
- ondersteund het ontgiftingsproces
- belangrijke antioxidant
- zorgt ervoor dat de onverzadigde oliën niet zo snel oxideren
- ondersteunt het immuunsysteem
- is belangrijk voor de cholesterol balans
- zorgt voor een juist weefselherstel
- zorgt voor een groter zuurstof transport naar de cellen.
- is belangrijk voor de hormoonhuishouding.
- helpt tegen hart - en vaatziekten
- is belangrijk voor de opbouw van botten en tanden
- is betrokken bij het overbrengen van signalen van de zenuwen
- is een grondstof voor energie in de spieren
- is belangrijk voor een juiste nierwerking
- speelt een rol in de vorming van rode bloedcellen
- ondersteunt de celfunctie
- vermindert vermoeidheid
- zorgt voor aanmaak van maagzuur
- is een onderdeel van de spieren
- nodig voor het zenuwstelsel en de hersenen
- is belangrijk voor de productie van celenergie
- nodig voor pigment aanmaak
- bevordert de ijzeropname
- heel belangrijk voor de opbouw van botten en weefsels
- betrokken bij heel veel processen in ons lichaam
- gaat vermoeidheid tegen
- vermindert spierkrampen
- magnesium en calcium werken met elkaar samen en moeten in balans zijn
- speelt een rol in verlaging van de bloeddruk
- het zorgt voor een betere opname van andere vitaminen en mineralen
- voorkomt galstenen
- is belangrijk voor het regelen van de bloedsuikerspiegel
- het is nodig voor een juiste werking van enzymen
- het is nodig bij de productie van het schildklierhormoon.
- speelt een rol bij de vorming van rode bloedcellen
-gaat vermoeidheid tegen
- ondersteunt de celfunctie
- helpt ons afweersysteem
- ondersteunt de koolhydratenstofwisseling
- is belangrijk voor een juiste zuurgraad in de darmen
- is nodig voor de opname van B vitaminen
- incombinatie met vitamine C werkt het ontstekingsremmend
- het voorkomt diabetes
- gaat veroudering tegen
- energieleverancier
- grondstof voor de hormonen
- verbetert de verbranding van verzadigd vet
- is belangrijk voor het zenuwstelsel
- is belangrijk voor de hersenen
- houdt de celwanden sopel en doorlaatbaar.
- moet in balans zijn met de hoeveelheid omega 3 vetzuur in ons lichaam voor een goede werking
- energieleverancier
- grondstof voor de hormonen
- verbetert de verbranding van verzadigd vet
- is belangrijk voor het zenuwstelsel
- is belangrijk voor de hersenen
- houdt de celwanden sopel en doorlaatbaar.
- moet in balans zijn met de hoeveelheid omega 3 vetzuur in ons lichaam voor een goede werking
- ontstekingsremmend
- kankerremmend
- gaan ziektes en veroudering tegen
- maken vrije radicalen onschadelijk
- cholesterol verlagend
- zijn belangrijk voor onze darmflora
- worden gefermenteerd in de dikke darm tot boterzuur. Dit zuur houdt de zuurgraad in de darmen in balans, remt onstekingen en onderhoudt het darmslijmvlies en is een bron van energie voor het lichaam.
- door de lagere zuurgraad in de darmen is er een betere opnamen van mineralen en een beter aanmaak van vitaminen
- verhogen de spijsverteringssnelheid
- vertragen de suikeropname en daardoor blijft de bloedsuiker in balans
- helpen ontgiften
- vergroten onze weerstand
- verminderen het aantal slechte bacteriën in de darmen
- verlagen het cholesterolniveau.
- werken als probiotica