Paprika's hebben prachtige kleuren; groen, rood, geel en oranje. De stoffen die voor deze mooi kleuren zorgen, zijn sterke antioxidanten. Ze geven een mooi huid en beschermen je huid tegen schade van UV straling. Vitamine C, waar de paprika rijk aan is, ondersteunt de aanmaak van collageen waardoor je huid minder snel rimpels gaat vertonen en vitamine E herstelt de huid en maakt hem zacht.
Een verse paprika is stevig en heeft een frisse kleur. Door hem na aankoop even op een koele plek te laten liggen wordt hij donkerder en smaakvoller (zoeter) en komen er meer voedingstoffen in de paprika.
Paprika's zijn bij uitstek geschikt om in de oven te roosteren of te grillen( op de laagste stand). Ze krijgen dan een heerlijke, zoete smaak. Ook door ze te stoven of te smoren worden paprika's zoeter.
Over paprika
De schil van de paprika is rijk aan silicium. Dit mineraal heeft helende eigenschappen. Het kan zich omzetten in calcium en het zorgt ervoor dat de wanden van de cellen elastisch blijven. Het is een mineraal dat voor de schoonheid zorgt van onze huid, haar, nagels en tanden. Maar het is ook een belangrijk mineraal voor onze spieren, het kraakbeen, de gewrichtsbanden en pezen. Voedingsmiddelen met silicium vergroten onze botdichtheid. Silicium helpt in ons gebit cariës voorkomen en gaat het loszitten van tanden en kiezen op ouder leeftijd tegen. Het houdt het tandvlees gezond. Spierweefsel wordt flexibel van silicium. Silicium is een verjongings mineraal bij uitstek.
Silicium komt naast zuurstof het meest voor in de aardkorst. Als siliciumdioxide zit het in zand, gesteente, graniet en kwarts. In voedingsmiddelen zit het vooral in de schil van paprika's, tomaten en komkommers, in haver, brandnetels en hennepbladeren, in radijsjes en bindsla.
Maar paprika bevat meer voedingstoffen die goed zijn voor onze huid, zoals vitamine C, die zorgt voor een goede opbouw van het collageen in het bindweefsel en vitamine E, die onze huid herstelt en vrije radicalen tegen gaat die ontstaan t.g.v. UV straling.
Meer over hun werking en andere belangrijke voedingsstoffen in paprika vind je in de tabel onderaan deze post.
De rode kleur en zoete smaak van de paprika doen het goed in veel gerechten. Paprika is net als aardappels, tomaten, goijbessen en aubergine lid van de nachtschade familie. Ondanks dat het aangeraden wordt niet te vaak en te veel producten te eten uit deze familie (vanwege overgevoeligheidsreacties door de alkaloïden: solanine, tomatine, nicotine en capsaïcine), is het vreemd genoeg goed voor je lichaam regelmatig een beetje van deze producten te eten.
Het fyto-nutriënt capsaïcine zit met name in de zaadlijsten en de zaden van de paprika en kan irriterend zijn voor de slijmvliezen van het spijsverteringsstelsel. De zaadlijsten en zaden zijn gemakkelijk te verwijderen. Er zit ook wat capsaïcine in de schil. Capsaïne is niet in water oplosbaar maar wel redelijk oplosbaar in vet. Door het toevoegen van olijfolie, pindakaas, notenpasta, zure room of geraspte kaas kun je de scherpe smaak die ontstaat door de capsaïcine wat verzachten.
- is nodig tijdens de zwangerschap voor een goede ontwikkeling van het zenuwstelsel van de foetus
- verbetert de werking van de hersenen
- ondersteunt de functie van de lever
- is stemmings verbeterend
- ondersteund het ontgiftingsproces
- ondersteunt het immuunsysteem
- is nodig voor de opbouw van collageen in de weefsels en de huid
- werkt als antioxidant en neutraliseert vrije radicalen
- biedt bescherming tegen kanker
- het beschermt ons tegen infecties en virussen
- verbetert onze stessbestendigheid
- verhoogt onze vitaliteit
- belangrijke antioxidant
- zorgt ervoor dat de onverzadigde oliën niet zo snel oxideren
- ondersteunt het immuunsysteem
- is belangrijk voor de cholesterol balans
- zorgt voor een juist weefselherstel
- zorgt voor een groter zuurstof transport naar de cellen.
- is belangrijk voor de hormoonhuishouding.
- helpt tegen hart - en vaatziekten
- zorgt voor den goede bloedstolling
- ondersteunt de leverfunctie
- goed voor de botten: het slaat calcium op en houdt het vast
- voorkomt hiermee calciumafzetting in de bloedvaten
- ontstekingsremmend
- kankerremmend
- gaan ziektes en veroudering tegen
- maken vrije radicalen onschadelijk
- cholesterol verlagend
- geeft de vrucht/groente kleur
- onstekingsremmend
- kankerwerend
- beschermt tegen hart- en vaatziekten
- werkt afweer verhogend
- wordt ook wel pro vitamine A genoemd
- antiviraal
- antioxidant
- beiden bescherming tegenlicht en straling
- leverbeschermend
- anti kanker
- antischimmel
- antibacterieel
- ontstekingswerend
- antiallergisch
- recyclen vitamine C
- zorgen voor de kleurrijke delen van de plant
- is een alkaloïde
- onstekinsremmend
- antibactirieel
- pijnstillend
- verlicht jeuk
- slecht in water oplosbaar
- redelijk in vet oplosbaar
- zijn belangrijk voor onze darmflora
- worden gefermenteerd in de dikke darm tot boterzuur. Dit zuur houdt de zuurgraad in de darmen in balans, remt onstekingen en onderhoudt het darmslijmvlies en is een bron van energie voor het lichaam.
- door de lagere zuurgraad in de darmen is er een betere opnamen van mineralen en een beter aanmaak van vitaminen
- verhogen de spijsverteringssnelheid
- vertragen de suikeropname en daardoor blijft de bloedsuiker in balans
- helpen ontgiften
- vergroten onze weerstand
- verminderen het aantal slechte bacteriën in de darmen
- verlagen het cholesterolniveau.
- werken als probiotica