Kombu wordt gebruikt in de Aziatische keuken. Het is een zeewier die oorspronkelijk uit Japan komt. Kombu behoort tot de bruinwieren.
Behalve in Japan vinden kombu ook langs de rotsachtige kusten van de Amerika en Europa. De geteelde kombu uit Japan wordt voornamelijk verbouwd op Hokkaido. kombu wordt meestal gedroogd verkocht en is dan lang houdbaar.
Kombu is een natuurlijke smaakversterker. Het heeft de umami smaak, een karakteristieke hartige smaak die wat weg heeft van bacon.
Het glutaminezuur waar kombu rijk aan is, geeft de kombu deze karakteristieke smaak.
Over kombu
Kombu is rijk aan mineralen, vitaminen en fytonutriënten. Het bevat zelfs eiwitten. Het is een zeer goede bron van jodium.
Door kombu te verwerken in gerechten breng je op een gemakkelijke manier extra smaak en allerlei gezonde stoffen aan je voeding toe.
Op de kombu zit vaak een wit poederlaagje. Dit poederlaagje bevat o.a. het glutaminezuur. Het is een essentieel aminozuur wat helpt om de darmwand op orde te houden en indien nodig te herstellen.
Door kombu met peulvruchten mee te koken worden de peulvruchten lichter verteerbaar. Week daartoe de peulvruchten 12 uur in water. Gooi het weekwater weg, spoel de peulvruchten goed af en breng ze met vers water aan de kook. Schep dan het schuim wat tijdens het koken ontstaan af. ( dit bevat veel verontreinigingen en fytinezuur). Voeg vervolgens de kombu toe en laat het gedurende de kooktijd mee pruttelen. De peulvruchten worden zo beter verteerbaar, waardoor de voedingstoffen beter opgenomen worden, de kooktijd wordt verkort en je voegt extra voedingstoffen toe.
Je kunt kombu ook toevoegen aan het koken van granen en rijst. of een stukje toevoegen aan groentegerechten, soepen en sauzen.
Het gebruik van kombu kun je vergelijken met het toevoegen van een laurierblaadje aan een gerecht.
Kombu kun je ook gebruiken om een heerlijke bouillon te maken. Week een stukje van 5 á 6 cm kombu 30 minuten in een liter water. Breng het dan aan de kook en laat het 5 minuten zachtjes koken. Verwijder dan het stukje kombu. De bouillon kun je gebruiken om sauzen te maken, toevoegen aan soep of zo drinken.
Kombu is in combinatie met gember ook heerlijk als thee. Kook een stukje kombu en gember 45 minuten in water. Drink het eventueel met een beetje agavesiroop.
Kombu helpt het lichaam bij de vertering, het geeft een verzadigd gevoel en remt daardoor de eetlust.
De vele nutriënten in kombu zijn goed voor hart en bloedvaten. Ze gaan een hoog cholesterol en hoge bloeddruk tegen.
De vele mineralen in kombu helpen het lichaam te ontzuren.
Kombu bevat provitamine D2 wat in ons lichaam omgezet wordt in vitamine D3.
- ondersteunt de hartfuctie en het zenuwstelsel
- is nodig voor de vertering van koolhydraten en de aanmaak van maagzuur.
- heeft een positieve invloed op de schildklierfunctie
- speelt een rol bij de eiwitvertering
- voorkomt spierkramp
- zorgt voor de omzettng van tryptofaan naar serotonine
- voorkomt migraine
- verbetert de huid
- repareert spierweefsel
- is belangrijk voor de energieproductie
- cholesterolverlagend
- goed voor het zenuwstelstel
- voorkomt migraine
- verhoog te de weerstand tegen stress
- heeft op positieve invloed op de werking van de hersenen
- is nodig voor de afbraak van cholesterol en vetten
- gaat prikkelbaarheid en nerveusiteit tegen
- is nodig voor de verbranding op celniveau
- is goed voor de spijsvertering
- is belangrijk voor een goede werking van het zenuwstelsel
- geeft energie
- helpt de lever bij de ontgifting
- is nodig voor de vertering van eiwitten en koolhydraten
- is nodig tijdens de zwangerschap voor een goede ontwikkeling van het zenuwstelsel van de foetus
- verbetert de werking van de hersenen
- ondersteunt de functie van de lever
- is stemmings verbeterend
- ondersteund het ontgiftingsproces
- beschermt de zenuwcellen
- is nodig bij de productie van rode bloedcellen
- draagt bij aan een goed afweersysteem
- is nodig voor een goede darmflora
- is nodig voor de vertering van vetten, koolhydraten en eiwitten
- ondersteunt het immuunsysteem
- is nodig voor de opbouw van collageen in de weefsels en de huid
- werkt als antioxidant en neutraliseert vrije radicalen
- biedt bescherming tegen kanker
- het beschermt ons tegen infecties en virussen
- verbetert onze stessbestendigheid
- verhoogt onze vitaliteit
- voorkoomt botontkalking
- zorgt voor een positieve stemming
- remt ontstekingen
- heeft een positieve invloed op het immuunsysteem
- zorgt voor de opname van calcium en magnesium
- bij kinderen zorgt het voor de opbouw van tanden en beenderen
- belangrijke antioxidant
- zorgt ervoor dat de onverzadigde oliën niet zo snel oxideren
- ondersteunt het immuunsysteem
- is belangrijk voor de cholesterol balans
- zorgt voor een juist weefselherstel
- zorgt voor een groter zuurstof transport naar de cellen.
- is belangrijk voor de hormoonhuishouding.
- helpt tegen hart - en vaatziekten
- zorgt voor den goede bloedstolling
- ondersteunt de leverfunctie
- goed voor de botten: het slaat calcium op en houdt het vast
- voorkomt hiermee calciumafzetting in de bloedvaten
- nodig voor de botopbouw
- speelt een rol bij de informatie overdracht in de cellen
- is van belang voor de spier en zenuwfunctie
- is belangrijk voor het reguleren van de bloeddruk
- is belangrijk voor de opbouw van botten en tanden
- is betrokken bij het overbrengen van signalen van de zenuwen
- is een grondstof voor energie in de spieren
- is belangrijk voor een juiste nierwerking
- is een krachtige antioxidant
- verbetert de zuurstofvoorziening van de cellen
- helpt het imuumsysteem tegen indringen van virussen
- verwijdert zware metalen uit ons lichaam
- speelt een rol in de vorming van rode bloedcellen
- ondersteunt de celfunctie
- vermindert vermoeidheid
- zorgt voor aanmaak van maagzuur
- is een onderdeel van de spieren
- reguleert de bloeddruk
- goed voor een normaal hartritme
- reguleert de vochthuishouding samen met Natrium
- heeft een rol bij spiersamentrekkingen
- kan een hoog bloedsuikerniveau verlagen
- regeleert de zuur- base balans
- helpt bij de energieproductie
- nodig voor het zenuwstelsel en de hersenen
- is belangrijk voor de productie van celenergie
- nodig voor pigment aanmaak
- bevordert de ijzeropname
- heel belangrijk voor de opbouw van botten en weefsels
- betrokken bij heel veel processen in ons lichaam
- gaat vermoeidheid tegen
- vermindert spierkrampen
- magnesium en calcium werken met elkaar samen en moeten in balans zijn
- speelt een rol in verlaging van de bloeddruk
- het zorgt voor een betere opname van andere vitaminen en mineralen
- voorkomt galstenen
- gaat veroudering tegen
- werkt ontstekingsremmend
- verwijdert giftige metalen
- werkt preventie tegen kanker
- helpt het schildklierhormoon
- speelt een rol bij de vorming van rode bloedcellen
-gaat vermoeidheid tegen
- ondersteunt de celfunctie
- helpt ons afweersysteem
- ondersteunt de koolhydratenstofwisseling
- is belangrijk voor een juiste zuurgraad in de darmen
- is nodig voor de opname van B vitaminen
- incombinatie met vitamine C werkt het ontstekingsremmend
- het voorkomt diabetes
- gaat veroudering tegen
- ontstekingsremmend
- kankerremmend
- gaan ziektes en veroudering tegen
- maken vrije radicalen onschadelijk
- cholesterol verlagend
- geeft de vrucht/groente kleur
- onstekingsremmend
- kankerwerend
- beschermt tegen hart- en vaatziekten
- werkt afweer verhogend
- wordt ook wel pro vitamine A genoemd
- zijn belangrijk voor onze darmflora
- worden gefermenteerd in de dikke darm tot boterzuur. Dit zuur houdt de zuurgraad in de darmen in balans, remt onstekingen en onderhoudt het darmslijmvlies en is een bron van energie voor het lichaam.
- door de lagere zuurgraad in de darmen is er een betere opnamen van mineralen en een beter aanmaak van vitaminen
- verhogen de spijsverteringssnelheid
- vertragen de suikeropname en daardoor blijft de bloedsuiker in balans
- helpen ontgiften
- vergroten onze weerstand
- verminderen het aantal slechte bacteriën in de darmen
- verlagen het cholesterolniveau.
- werken als probiotica