Een feestelijke koolsoort, die vraagt om maar een klein beetje aankleding.
De roosjes zijn snel gaar. Hierdoor zijn ze ook goed in de oven op de bakplaat te roosteren.
Kan je niet zo goed tegen kool, probeer dan een schijfje citroen of wat citroensap mee te koken. Dat wordt ook deze kool nog beter verteerbaar.
vegetarische variant
Over romanesco
Romanesco is een bloemkoolsoort en behoort net als de andere kolen tot de brassica-familie. Hij is eigenlijk de bloem van de kool en is eetbaar. Hij is licht groen van kleur en heeft net als bloemkool vele kleine roosjes in een bijzonder decoratieve vorm. De roosjes zijn snel gaar. 5 - 10 minuten koken of stomen is vaak voldoende om nog een lekkere bite te behouden. De kool heeft een wat nootachtige smaak die subtieler is dan die van bloemkool.
Romanesco bevat heel veel vitamine C. Maar ook carotenoïden, foliumzuur ( vitamine b11) vezels en vitamine K zijn goed vertegenwoordigd. Verder bevat hij de mineralen, mangaan, fosfor en kalium.
De othiocyanaten die elke koolsoort bevat en dus ook romanesco zijn kankerwerend.
Romanesco smaakt goed met kaas, ui, knoflook, tomaat, sperzieboontjes en paddenstoelen. En is een feestelijke groent op tafel.
- is nodig tijdens de zwangerschap voor een goede ontwikkeling van het zenuwstelsel van de foetus
- verbetert de werking van de hersenen
- ondersteunt de functie van de lever
- is stemmings verbeterend
- ondersteund het ontgiftingsproces
- ondersteunt het immuunsysteem
- is nodig voor de opbouw van collageen in de weefsels en de huid
- werkt als antioxidant en neutraliseert vrije radicalen
- biedt bescherming tegen kanker
- het beschermt ons tegen infecties en virussen
- verbetert onze stessbestendigheid
- verhoogt onze vitaliteit
- zorgt voor den goede bloedstolling
- ondersteunt de leverfunctie
- goed voor de botten: het slaat calcium op en houdt het vast
- voorkomt hiermee calciumafzetting in de bloedvaten
- is belangrijk voor de opbouw van botten en tanden
- is betrokken bij het overbrengen van signalen van de zenuwen
- is een grondstof voor energie in de spieren
- is belangrijk voor een juiste nierwerking
- reguleert de bloeddruk
- goed voor een normaal hartritme
- reguleert de vochthuishouding samen met Natrium
- heeft een rol bij spiersamentrekkingen
- kan een hoog bloedsuikerniveau verlagen
- regeleert de zuur- base balans
- helpt bij de energieproductie
- is belangrijk voor het regelen van de bloedsuikerspiegel
- het is nodig voor een juiste werking van enzymen
- het is nodig bij de productie van het schildklierhormoon.
- ontstekingsremmend
- kankerremmend
- gaan ziektes en veroudering tegen
- maken vrije radicalen onschadelijk
- cholesterol verlagend
- geeft de vrucht/groente kleur
- onstekingsremmend
- kankerwerend
- beschermt tegen hart- en vaatziekten
- werkt afweer verhogend
- wordt ook wel pro vitamine A genoemd
- zijn belangrijk voor onze darmflora
- worden gefermenteerd in de dikke darm tot boterzuur. Dit zuur houdt de zuurgraad in de darmen in balans, remt onstekingen en onderhoudt het darmslijmvlies en is een bron van energie voor het lichaam.
- door de lagere zuurgraad in de darmen is er een betere opnamen van mineralen en een beter aanmaak van vitaminen
- verhogen de spijsverteringssnelheid
- vertragen de suikeropname en daardoor blijft de bloedsuiker in balans
- helpen ontgiften
- vergroten onze weerstand
- verminderen het aantal slechte bacteriën in de darmen
- verlagen het cholesterolniveau.
- werken als probiotica