Snijbonen met aubergine en pastinaak

Ronnie de Winter • 8 mei 2022

De zachte geitenkaas maakt deze schotel af!

In deze snijbonenschotel vormen de groenten de koolhydraten bron. Door de vele vezels die deze schotel rijk is, geeft deze maaltijd geen bloedsuikerspiegelschommelingen en is erg voedzaam door de eiwitten in de snijbonen en in de geitenkaas. Door de juiste combinatie van vetten en eiwitten zullen de eiwitten optimaal verteren en door de zoete, anijsachtige smaak van de pastinaak geeft deze maaltijd ook psychisch voldoening en zal je niet gauw naar een zoete snack verlangen.

Snijbonenschotel met aubergine en pastinaak

(2 pers)

Ingrediënten:
  • 250 gram snijbonen
  • 1 aubergine
  • 1 pastinaak
  •  1 tomaat
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 el tomatenpuree
  • beetje extra vierge olijfolie
  • 1/2 tl kaneel
  • 1/2 tl kurkuma
  • 1/2 tl koriander
  • 1 tl harissa
  • mespunt nootmuskaat
  • zachte geitenkaas
Bereidingswijze:
  • Was de snijbonen en zet week ze een paar uur in ruim water.
  • Snijd de snijbonen daarna in kleine reepjes.
  • Pel de knoflook en snijd ze fijn.
  • Was de tomaat en nijd hem in kleine stukjes.
  • Schil de patinaak, snijd ze in plakjes en kook de plakjes in weinig water in 15 minuten gaar.
  • Was de aubergine, snijd hem in blokjes en kook deze in wenig water met zout in ca 10 minuten gaar en zacht.
  • Verwarm de extra vierge olijfolie in een pan. Voeg de gesnipperde knoflook toe en fruit de knoflook een minuutje op zacht vuur.
  • Voeg de gesneden snijbonen toe en wat water en stoof de snijbonen in 7 minuten gaar.
  • Voeg aan de snijbonen de stukjes tomaat, de kruiden, de schijfjes pastinaak met het kookvocht en de aubergine blokjes met het kookvocht toe.
  • Roer de tomatenpuree er doorheen.
  • Serveer deze schotel met zachte geitenkaas.

Lekker met een groene salade van komkommer, sla en radijsjes, met wat citroensap en een beetje extra vierge olijfolie.

Over snijbonen


Verse snijbonen  zijn stevig, frisgroen en ongeveer 20 cm lang.  Deze peulen snijden we in reepjes als we ze bereiden. Snijbonen kun je niet rauw eten vanwege de antinutriënten (lectines) die de plant aanmaakt om ongewenste vraat tegen te gaan. Daarom weken we de snijbonen  voor het koken een paar uur in water om zo  een deel van die antinutriënten te verwijderen. Door de bonen daarna te koken wordt de rest van de lectines onschadelijk gemaakt. Bijkomend voordeel van het weken is dat de bonen veel zachter van smaak worden en sneller garen.


Snijbonen behoren tot de vlinderbloem-familie en net als andere verse peulvruchten, zoals sperziebonen en doperwtjes, bevatten ze voor een groente relatief veel eiwitten. Daarnaast zij ze rijk aan onverteerbare voedingsvezels.


Snijbonen bevatten te weinig eiwitten om ze als vleesvervanger te kunnen gebruiken. In bovenstaand gerecht voegen we dan de geitenkaas toe als aanvulling voor de eiwitten.


Snijbonen bevatten de vitaminen B1, B3, B6, B11,C en de mineralen magnesium, calcium, kalium, ijzer, zink en fosfor.

De fytonutriënten in snijbonen werken ontstekingsremmend en kankerwerend.


Belangrijke voedingstoffen in

  • Vitamine B1 (Thiamine)

    - ondersteunt de hartfuctie en het zenuwstelsel

    - is nodig voor de vertering van koolhydraten en de aanmaak van maagzuur.

    - heeft een positieve invloed op de schildklierfunctie



  • Vitamine B3

    - is belangrijk voor de energieproductie

    - cholesterolverlagend

    - goed voor het zenuwstelstel

    - voorkomt migraine

  • Vitamine B6

    - is belangrijk voor een goede werking van het zenuwstelsel

    - geeft energie

    - helpt de lever bij de ontgifting

    - is nodig voor de vertering van eiwitten en koolhydraten

  • Foliumzuur (B11)

    - is nodig tijdens de zwangerschap voor een goede ontwikkeling van het zenuwstelsel van de foetus

    - verbetert de werking van de hersenen

    - ondersteunt de functie van de lever

    - is stemmings verbeterend

    - ondersteund het ontgiftingsproces 

  • Vitamine C

    - ondersteunt het immuunsysteem

    - is nodig voor de opbouw van collageen in de weefsels en de huid

    - werkt als antioxidant en neutraliseert vrije radicalen

    - biedt bescherming tegen kanker

    - het beschermt ons tegen infecties en virussen

    - verbetert onze stessbestendigheid

    - verhoogt onze vitaliteit



  • Calcium

    - nodig voor de botopbouw

    - speelt een rol bij de informatie overdracht in de cellen

    - is van belang voor de spier en zenuwfunctie

    - is belangrijk voor het reguleren van de bloeddruk


  • Fosfor

    - is belangrijk voor de opbouw van botten en tanden

    - is betrokken bij het overbrengen van signalen van de zenuwen

    - is een grondstof voor energie in de spieren

    - is belangrijk voor een juiste nierwerking


  • IJzer

    - speelt een rol in de vorming van rode bloedcellen

    - ondersteunt de celfunctie

    - vermindert vermoeidheid

    - zorgt voor aanmaak van maagzuur

    - is een onderdeel van de spieren

  • Kalium

    - reguleert de bloeddruk

    - goed voor een normaal hartritme

    - reguleert de vochthuishouding samen met Natrium

    - heeft een rol bij spiersamentrekkingen

    - kan een hoog bloedsuikerniveau verlagen

    - regeleert de zuur- base balans

    - helpt bij de energieproductie


  • Magnesium

    - betrokken bij heel veel processen in ons lichaam

    - gaat vermoeidheid tegen

    - vermindert spierkrampen

    - magnesium en calcium werken met elkaar samen en moeten in balans zijn

    - speelt een rol in verlaging van de bloeddruk

    - het zorgt voor een betere opname van andere vitaminen en mineralen

    - voorkomt galstenen


  • Zink

    - speelt een rol bij de vorming van rode bloedcellen

    -gaat vermoeidheid tegen

    - ondersteunt de celfunctie

    - helpt ons afweersysteem

    - ondersteunt de koolhydratenstofwisseling

    - is belangrijk voor een juiste zuurgraad in de darmen

    - is nodig voor de opname van B vitaminen

    - incombinatie met vitamine C werkt het ontstekingsremmend

    - het voorkomt diabetes

    - gaat veroudering tegen

  • fytonutriënten

    - ontstekingsremmend

    - kankerremmend

    - gaan ziektes en veroudering tegen

    - maken vrije radicalen onschadelijk

    - cholesterol verlagend



  • Vezels

    - zijn belangrijk voor onze darmflora

    - worden gefermenteerd in de dikke darm tot boterzuur. Dit zuur houdt de zuurgraad in de darmen in balans, remt onstekingen en onderhoudt het darmslijmvlies en is een bron van energie voor het lichaam.

    - door de lagere zuurgraad in de darmen is er een betere opnamen van mineralen en een beter aanmaak van vitaminen

    - verhogen de spijsverteringssnelheid

    - vertragen de suikeropname en daardoor blijft de bloedsuiker in balans

    - helpen ontgiften

    - vergroten onze weerstand

    - verminderen het aantal slechte bacteriën in de darmen

    - verlagen het cholesterolniveau.

    - werken als probiotica

Gerelateerde posts:

Een aquarel van een appel met een blauwe achtergrond
door Ronnie de Winter 2 november 2025
Een appel, een keuze, een blauw – het verhaal
bloemkoolsaus met boekweitspirali
door Ronnie de Winter 26 oktober 2025
Bloemkool is een veelzijdige groente. In dit artikel laat ikje zien hoe je van bloemkool een heerlijke saus maakt voor boekweitmacaroni.
bomen in landschap semi abstract
door Ronnie de Winter 19 oktober 2025
Bij jezelf zijn kan heel krachtig voelen. Maar bij jezelf blijven – ook als het schuurt of verwart – dát is waar echte rust ontstaat. Nieuw blog over trouw blijven aan wie je bent, ook in een wereld die soms iets anders van je vraagt:
Linzenspirali ovenschotel met boswortelen en shiitake
door Ronnie de Winter 12 oktober 2025
In de drukte van alledag zoeken we vaak naar gerechten die niet alleen lekker en voedzaam zijn, maar ook eenvoudig te bereiden. Deze linzenspirali ovenschotel is precies dat: rijk aan smaak, boordevol groenten en gemaakt met ingrediënten die een flinke gezondheidsboost geven.
Een aquarel van bloemen en vormen semi-abstract.
door Ronnie de Winter 4 oktober 2025
Vanuit het Midden – een zoektocht in kleur en vorm
B
door Ronnie de Winter 28 september 2025
In tijden waarin ons spijsverteringsstelsel vaak onder druk staat – door stress, weinig beweging of een zwaar dieet – verlangen we naar eten dat niet alleen voedzaam is, maar ook verzachtend werkt. Venkel is zo’n groente die zowel je buik als je smaakpapillen kalmeert. Fris, licht anijsachtig en verrassend veelzijdig.
aquarel van een open deur
door Ronnie de Winter 21 september 2025
Open zijn vraagt moed. Afsluiten soms ook. Beide bewegingen horen bij het leven. De kunst is om te voelen wat jij nodig hebt, zonder oordeel. Nieuw blog over de balans tussen open zijn en jezelf beschermen:
Koude aardappel salade met andijvie, ei en appel
door Ronnie de Winter 14 september 2025
In de zomer is niets zo lekker als een frisse, voedzame salade. En waarom zou je niet kiezen voor een variant met een oer-Hollandse groente die vaak wordt onderschat: andijvie! Deze koude aardappelsalade met andijvie, gekookt ei en appel is niet alleen verrassend lekker, maar ook voedzaam en makkelijk te maken. Ideaal
Een aquarel van rozenknoppen
door Ronnie de Winter 7 september 2025
Het moment voor de bloei – het verhaal achter de aquarel "Ontluiken"
tuinboontjes salade
door Ronnie de Winter 31 augustus 2025
De tuinboon verdient een ereplaats in de moestuin én in onze keuken. Deze vaak vergeten peulvrucht is niet alleen heerlijk mals en friszoet, maar ook nog eens een voedzame krachtpatser. In deze blog vertel ik je waarom tuinbonen zo gezond zijn én hoe je ze verwerkt in een makkelijke, vullende salade met aardappelen. P
Show More