Stevia is een plantje waarvan de blaadjes erg zoet smaken. Het plantje is niet winterhard. Zodra er nachtvorst komt, gaat het plantje dood.
Je kunt de blaadjes wel goed drogen. En op deze manier een voorraadje opbouwen voor de winter. Of je kunt het plantje in een kas laten overwinteren. Dan heb je er in mei weer plezier van. De groene blaadjes zijn heel erg geschikt om een gerecht wat te zoeten. Je hebt er maar weinig van nodig want de zoete smaak van de blaadjes is sterk. Het is lekker in salades, maar ook in curry's of sauzen. Het kruid is ook nog eens heel gezond vanwege zijn fytonutiënten. Voeg je teveel aan een gerecht toe dan kan stevia een bittere nasmaak krijgen. Dus let op: maar weinig toevoegen aan een gerecht!
Over stevia
Stevia is een plant die ook wel honingkruid wordt genoemd. De blaadjes van de steviaplant smaken zoet. Als je ze niet wast, blijft de natuurlijk zoete smaak het meest behouden. De zoetkracht van groene stevia is groot. Je hoeft er dan ook maar heel weinig van te gebruiken om een gerecht te zoeten. Gebruik je echter teveel dan gaat de bittere nasmaak overheersen. Stevia heeft ook een licht drop-achtige smaak. Het is even zoeken naar de juiste hoeveelheid. Heb je die eenmaal gevonden dan is dit kruid heel erg gezond en lekker.
Stevia is ook gedroogd te krijgen in poedervorm. Dan is de dosering nog veel belangrijker. Je gebruikt gauw teveel. Een mespuntje is vaak meer dan genoeg.
Stevia plantjes zijn zeer sterk. Hun sterke zoete, bittere smaak houdt insectenvraat tegen. De blaadjes zien er dan ook heel fris uit en kunnen zonder gewassen gebruikt worden.
Stevia verlaagd het bloedsuiker- en het insuline gehalte in het bloed. Het heeft een positieve invloed op de suikerstofwisseling.
Het kruid werkt bloeddrukverlagend bij mensen die een hoge bloeddruk hebben. Voor mensen met een normale tot lage bloeddruk en bij diabetici werkt stevia niet bloeddrukverlagend.
Stevia heeft een ontstekingsremmende werking, het gaat kanker en aderverkalking tegen en het heeft een regulerende invloed op het immuunsysteem.
Stevia poeder kun je gemakkelijk over doseren. Dit is met verse stevia blaadjes veel minder gauw het geval.
Een paar blaadjes is vaak al genoeg om een dressing te zoeten.
Doordat je er maar zo weinig van gebruikt voegen de vitaminen , mineralen en fytonutriënten die dit kruid niet zo heel veel toe aan je maaltijd.
Het is met name goed om te gebruiken voor aan een gerecht een licht zoete smaak toe te voegen. Voeg de in stukjes gesneden blaadjes stevia pas op het laatst toe.