









Banaan wordt veelal als eerste fruithapje aan baby's gegeven. Juist omdat banaan zo licht verteerbaar is en voedzaam en dopamine bevat. De dopamine wordt door het lichaam omgezet in serotonine, ons gelukshormoon. Je baby vaart dan ook wel bij een banaan.
Maar niet alleen baby's ervaren een plezierig gevoel bij het eten van banaan. Ook volwassenen voelen zich er goed bij. Ben je moe, voel je je wat depressief of heb je last van een slecht humeur, een banaan helpt.
Behalve de dopamine bevat een banaan ook veel magnesium en vitamine B. Juist deze combinatie samen met de koolhydraten die een banaan bevat werkt voor de mens stimulerend zowel fysiek als psychisch.
Over bananen
Bananen bevatten veel koolhydraten en vezels. Een groot deel van het zetmeel in de banaan is resitent zetmeel. Dit resistente zetmeel wordt niet verteerd in de dunne darm maar voedt de goede darmbacteriën in de dikke darm. Hierdoor neemt het aantal goede bacteriën toe en wordt de zuurgraad in de darmen verbeterd. narmate een banaan rijper wordt, neemt de hoeveelheid resistent zetmeel af. Dit zetmeel wordt door het rijpingsproces omgezet in suikers. Nog een beetje groene of net gele bananen zijn dus het beste.
Bananen bevatten de vitaminen A,B en C en de mineralen magnesium, kalium, ijzer, mangaan, koper en selenium.
De darmwand wordt beschermd door slijm. Bananen stimuleren de aanmaak van dit slijm en helpen zo mee de darm- en maag wand te beschermen tegen zuren en zweren.
Bananen bewaar je bij kamerteperatuur. Ze houden niet van kou en worden in de koelkast dan ook bruin.
Bananen kunnen gecombineerd worden met ander zoet fruit, maar ook met komkommer, rode peper en koriander. Een beetje citroensap toevoegen voorkomt verkleuring en geeft aan banaan een frisse smaak. Banaan is ook goed te combineren met yoghurt eventueel met een beetje citroensap.
De schil an de banaan bevat bestanddelen die voor rozen een ideaal voedingsmiddel zijn. In stukjes gesneden leg je de schillen aan de voet van de rozenstruik of je graaft het een beetje in. De plant gebruikt de schillen als mest.
- is goed voor de ogen
- kan staar voorkomen op latere leeftijd
- heeft een antioxidant werking en ondersteunt het immuunsysteem
- is goed voor de huid
- is betrokken bij de ijzeropname
- ondersteunt de hartfuctie en het zenuwstelsel
- is nodig voor de vertering van koolhydraten en de aanmaak van maagzuur.
- heeft een positieve invloed op de schildklierfunctie
- speelt een rol bij de eiwitvertering
- voorkomt spierkramp
- zorgt voor de omzettng van tryptofaan naar serotonine
- voorkomt migraine
- verbetert de huid
- repareert spierweefsel
- is belangrijk voor de energieproductie
- cholesterolverlagend
- goed voor het zenuwstelstel
- voorkomt migraine
- verhoog te de weerstand tegen stress
- heeft op positieve invloed op de werking van de hersenen
- is nodig voor de afbraak van cholesterol en vetten
- gaat prikkelbaarheid en nerveusiteit tegen
- is nodig voor de verbranding op celniveau
- is goed voor de spijsvertering
- is belangrijk voor een goede werking van het zenuwstelsel
- geeft energie
- helpt de lever bij de ontgifting
- is nodig voor de vertering van eiwitten en koolhydraten
- is nodig tijdens de zwangerschap voor een goede ontwikkeling van het zenuwstelsel van de foetus
- verbetert de werking van de hersenen
- ondersteunt de functie van de lever
- is stemmings verbeterend
- ondersteund het ontgiftingsproces
- ondersteunt het immuunsysteem
- is nodig voor de opbouw van collageen in de weefsels en de huid
- werkt als antioxidant en neutraliseert vrije radicalen
- biedt bescherming tegen kanker
- het beschermt ons tegen infecties en virussen
- verbetert onze stessbestendigheid
- verhoogt onze vitaliteit
- speelt een rol in de vorming van rode bloedcellen
- ondersteunt de celfunctie
- vermindert vermoeidheid
- zorgt voor aanmaak van maagzuur
- is een onderdeel van de spieren
- reguleert de bloeddruk
- goed voor een normaal hartritme
- reguleert de vochthuishouding samen met Natrium
- heeft een rol bij spiersamentrekkingen
- kan een hoog bloedsuikerniveau verlagen
- regeleert de zuur- base balans
- helpt bij de energieproductie
- nodig voor het zenuwstelsel en de hersenen
- is belangrijk voor de productie van celenergie
- nodig voor pigment aanmaak
- bevordert de ijzeropname
- heel belangrijk voor de opbouw van botten en weefsels
- betrokken bij heel veel processen in ons lichaam
- gaat vermoeidheid tegen
- vermindert spierkrampen
- magnesium en calcium werken met elkaar samen en moeten in balans zijn
- speelt een rol in verlaging van de bloeddruk
- het zorgt voor een betere opname van andere vitaminen en mineralen
- voorkomt galstenen
- is belangrijk voor het regelen van de bloedsuikerspiegel
- het is nodig voor een juiste werking van enzymen
- het is nodig bij de productie van het schildklierhormoon.
- gaat veroudering tegen
- werkt ontstekingsremmend
- verwijdert giftige metalen
- werkt preventie tegen kanker
- helpt het schildklierhormoon
- zijn belangrijk voor onze darmflora
- worden gefermenteerd in de dikke darm tot boterzuur. Dit zuur houdt de zuurgraad in de darmen in balans, remt onstekingen en onderhoudt het darmslijmvlies en is een bron van energie voor het lichaam.
- door de lagere zuurgraad in de darmen is er een betere opnamen van mineralen en een beter aanmaak van vitaminen
- verhogen de spijsverteringssnelheid
- vertragen de suikeropname en daardoor blijft de bloedsuiker in balans
- helpen ontgiften
- vergroten onze weerstand
- verminderen het aantal slechte bacteriën in de darmen
- verlagen het cholesterolniveau.
- werken als probiotica