









Tamme kastanjes kan je rauw eten maar gekookt of geroosterd zijn ze het lekkerst. Ze zijn een goede energiebron van langzame koolhydraten. De koolhydraten bevatten vooral resistent zetmeel. Dit houdt in dat het eten van kastanjes de bloedsuikerspiegel niet verhoogt, waardoor deze stabiel blijft. Het resistente zetmeel wordt pas in de dikke darm als voeding voor bacteriën afgebroken.
Hierdoor wordt de zuurgraad in de darmen verbeterd, wat een positieve invloed heeft op de spijsvertering. Kastanjes zijn glutenvrij en geschikt om meel van te maken. Kastanje meel is te gebruiken als vervanging van tarwebloem. Een goed alternatief voor mensen met een glutenvrij dieet.
Kastanjes smaken heerlijk met spruitjes of met pompoen, maar ze zijn ook geschikt om een soep van te maken.
Tamme kastanjes zijn in de winkel te koop, maar wanneer je een tamme kastanjeboom hebt of kent kun je ook hiervan de kastanjes gebruiken.
Om te weten of de gevonden kastanjes geschikt zijn om te eten, kun je ze in een kom water doen. De kastanjes die aan de oppervlakte komen drijven zijn niet bruikbaar. Kastanjes zijn ongeveer 10 dagen houdbaar in de koelkast. Daarna zijn ze nog wel eetbaar maar neemt hun smaak af.
Over tamme kastanjes
Tamme kastanjes bevatten veel mineralen waaronder: kalium, magnesium, calcium, mangaan, ijzer, zink, natrium, koper, fosfor en chloor en zijn uitstekend om het zuur base evenwicht in het lichaam te herstellen.
Verder vinden we in de kastanje vitamine B6, B1, B2, B3, B5, B11, veel vitamine C en E en is de vrucht/noot rijk aan bètacaroteen.
Tamme kastanjes zijn heel voedzaam door hun zetmeel en eiwitten en ze hebben een positieve invloed op het cholesterol gehalte. Ze zijn gemakkelijke te verteren en gaan de ontwikkeling van hart- en vaat ziekten tegen. Ook zijn ze kankerremmend.
De kastanje bevat onverzadigde vetzuren en veel vezels. Het velletje dat om de noot zit bevat met name veel vezels en fytonutriënten.
In een soep gewoon mee pureren, zo voeg je die waardevolle stoffen aan je gerecht toe.
- ondersteunt de hartfuctie en het zenuwstelsel
- is nodig voor de vertering van koolhydraten en de aanmaak van maagzuur.
- heeft een positieve invloed op de schildklierfunctie
- speelt een rol bij de eiwitvertering
- voorkomt spierkramp
- zorgt voor de omzettng van tryptofaan naar serotonine
- voorkomt migraine
- verbetert de huid
- repareert spierweefsel
- is belangrijk voor de energieproductie
- cholesterolverlagend
- goed voor het zenuwstelstel
- voorkomt migraine
- verhoog te de weerstand tegen stress
- heeft op positieve invloed op de werking van de hersenen
- is nodig voor de afbraak van cholesterol en vetten
- gaat prikkelbaarheid en nerveusiteit tegen
- is nodig voor de verbranding op celniveau
- is goed voor de spijsvertering
- is belangrijk voor een goede werking van het zenuwstelsel
- geeft energie
- helpt de lever bij de ontgifting
- is nodig voor de vertering van eiwitten en koolhydraten
- is nodig tijdens de zwangerschap voor een goede ontwikkeling van het zenuwstelsel van de foetus
- verbetert de werking van de hersenen
- ondersteunt de functie van de lever
- is stemmings verbeterend
- ondersteund het ontgiftingsproces
- ondersteunt het immuunsysteem
- is nodig voor de opbouw van collageen in de weefsels en de huid
- werkt als antioxidant en neutraliseert vrije radicalen
- biedt bescherming tegen kanker
- het beschermt ons tegen infecties en virussen
- verbetert onze stessbestendigheid
- verhoogt onze vitaliteit
- belangrijke antioxidant
- zorgt ervoor dat de onverzadigde oliën niet zo snel oxideren
- ondersteunt het immuunsysteem
- is belangrijk voor de cholesterol balans
- zorgt voor een juist weefselherstel
- zorgt voor een groter zuurstof transport naar de cellen.
- is belangrijk voor de hormoonhuishouding.
- helpt tegen hart - en vaatziekten
- nodig voor de botopbouw
- speelt een rol bij de informatie overdracht in de cellen
- is van belang voor de spier en zenuwfunctie
- is belangrijk voor het reguleren van de bloeddruk
- is belangrijk voor de opbouw van botten en tanden
- is betrokken bij het overbrengen van signalen van de zenuwen
- is een grondstof voor energie in de spieren
- is belangrijk voor een juiste nierwerking
- speelt een rol in de vorming van rode bloedcellen
- ondersteunt de celfunctie
- vermindert vermoeidheid
- zorgt voor aanmaak van maagzuur
- is een onderdeel van de spieren
- reguleert de bloeddruk
- goed voor een normaal hartritme
- reguleert de vochthuishouding samen met Natrium
- heeft een rol bij spiersamentrekkingen
- kan een hoog bloedsuikerniveau verlagen
- regeleert de zuur- base balans
- helpt bij de energieproductie
- nodig voor het zenuwstelsel en de hersenen
- is belangrijk voor de productie van celenergie
- nodig voor pigment aanmaak
- bevordert de ijzeropname
- heel belangrijk voor de opbouw van botten en weefsels
- betrokken bij heel veel processen in ons lichaam
- gaat vermoeidheid tegen
- vermindert spierkrampen
- magnesium en calcium werken met elkaar samen en moeten in balans zijn
- speelt een rol in verlaging van de bloeddruk
- het zorgt voor een betere opname van andere vitaminen en mineralen
- voorkomt galstenen
- is belangrijk voor het regelen van de bloedsuikerspiegel
- het is nodig voor een juiste werking van enzymen
- het is nodig bij de productie van het schildklierhormoon.
- speelt een rol bij de vorming van rode bloedcellen
-gaat vermoeidheid tegen
- ondersteunt de celfunctie
- helpt ons afweersysteem
- ondersteunt de koolhydratenstofwisseling
- is belangrijk voor een juiste zuurgraad in de darmen
- is nodig voor de opname van B vitaminen
- incombinatie met vitamine C werkt het ontstekingsremmend
- het voorkomt diabetes
- gaat veroudering tegen
- energieleverancier
- grondstof voor de hormonen
- verbetert de verbranding van verzadigd vet
- is belangrijk voor het zenuwstelsel
- is belangrijk voor de hersenen
- houdt de celwanden sopel en doorlaatbaar.
- moet in balans zijn met de hoeveelheid omega 3 vetzuur in ons lichaam voor een goede werking
- energieleverancier
- grondstof voor de hormonen
- verbetert de verbranding van verzadigd vet
- is belangrijk voor het zenuwstelsel
- is belangrijk voor de hersenen
- houdt de celwanden sopel en doorlaatbaar.
- moet in balans zijn met de hoeveelheid omega 3 vetzuur in ons lichaam voor een goede werking
- ontstekingsremmend
- kankerremmend
- gaan ziektes en veroudering tegen
- maken vrije radicalen onschadelijk
- cholesterol verlagend
- geeft de vrucht/groente kleur
- onstekingsremmend
- kankerwerend
- beschermt tegen hart- en vaatziekten
- werkt afweer verhogend
- wordt ook wel pro vitamine A genoemd
- zijn belangrijk voor onze darmflora
- worden gefermenteerd in de dikke darm tot boterzuur. Dit zuur houdt de zuurgraad in de darmen in balans, remt onstekingen en onderhoudt het darmslijmvlies en is een bron van energie voor het lichaam.
- door de lagere zuurgraad in de darmen is er een betere opnamen van mineralen en een beter aanmaak van vitaminen
- verhogen de spijsverteringssnelheid
- vertragen de suikeropname en daardoor blijft de bloedsuiker in balans
- helpen ontgiften
- vergroten onze weerstand
- verminderen het aantal slechte bacteriën in de darmen
- verlagen het cholesterolniveau.
- werken als probiotica