Blog Post

Eieren

Ronnie de Winter • 2 mei 2021

van chicks on the move!

Eieren  van loslopende kippen, die hun eigen kostje bij elkaar scharrelen en daarbij verschillende (on)kruiden, zaden en pitten eten, bevatten het gezonde vetzuur omega 3 en werken daarmee zelfs cholesterol verlagend.

Ze zijn duur, zeker, maar ze komen je gezondheid ten goede en geven je de mogelijkheid met een gerust "hart" van een eitje te kunnen genieten.

Wanneer het eigeel nog zacht is en het eiwit net gestold, is een gekookt eitje op zijn best. Ze bevatten dan de meeste voedingstoffen en zijn licht verteerbaar. Gepocheerde eieren en ook eieren die voorzichtig losgeklopt zijn met een vork en langzaam op een laag vuurtje stollen, zoals in onderstaand recept,  bevatten nog veel gezonde voedingstoffen.

Courgette aardappel taart

 Recept (2 pers)

Ingrediënten:
  • 1 courgette
  • 1 ui
  • 1 paprika
  • 5 pruimtomaatjes
  • 3 eieren
  • aardappel, pastinaak, zoete bataat
  • tijm
  • sambal
  • sesamzaad
  • 1 el extra vierge olijfolie
  • 1 tl ghee of roomboter
  • peper en zout
  • groene sla
Bereidingswijze:
  • Schil de aardappelen, de pastinaak en de zoete bataat en snijd ze in blokjes.
  • Kook ze in weinig water in  10 - 15 minuten gaar. Spoel ze af met koud water en laat ze afkoelen.
  • Was de sla en slinger ze droog.
  • Maak de courgette schoon en schaaf ze in plakjes.
  • Pel de ui en snipper ze fijn.
  • Maak de paprika schoon, verwijder de zaadlijsten en snijd ze in kleine stukjes.
  • Was de pruimtomaatjes en snijd ze in kleine blokjes of dunne schijfjes.
  • Klop de eieren voorzichtig los met een vork en een heel klein beetje water.
  • Verwarm de olijfolie en de ghee in een koekenpan.
  • Fruit de ui hier heel even in op een zacht vuurtje.
  • Voeg de stukjes tomaat toe en roer even goed door.
  • Verdeel de aardappel blokjes, de blokje bataat, de pastinaakblokjes, de schijfjes courgette en paprika toe over het ui/tomaat mengsel.
  • Strooi er wat tijm, peper en zout voer.
  • Schenk dan de losgemaakte eieren erover uit.
  • Doe een deksel op de koekenpan.
  • Laat het op een heel zacht pitje in ca 20 minuten gaar worden en het ei stollen.
  • Zet dan het vuur uit.
  • Laat het nog 5 minuten staan.
  • Snijd ondertussen de groene sla in dunne reepjes.
  • Strooi na 5 minuten het sesamzaad over de "taart", de reepjes sla en wat toefjes sambal oelek. Of geef de sambal er los bij.

Over eieren


Eieren bevatten vitamine A, B1, B2, B3, B6, B11, B12, K en D en de mineralen ijzer, fosfor, zink, selenium en calcium. Het vetgehalte van een ei is zeer hoog.  Het bevat onverzadigde vetzuren, lecithine en cholesterol.

Het ei-geel bevat de meeste voedingstoffen en zelfs de meeste eiwitten. Het ei-wit bestaat voor het grootste gedeelte uit water.

Eieren kunnen met alle voedingsmiddelen gecombineerd worden. De mengverhouding van de aminozuren (eiwitten) in het ei is vrijwel dezelfde als die van de mens.  Het ei is hierdoor mede door het hoge gehalte aan vitaminen en mineralen een hoogwaardig voedingsmiddel.

Cholesterol wordt in de lever aangemaakt. Het is nodig als bouwstof voor vele hormonen en neurotransmitters. De lever breekt het cholesterol dat uit de voeding wordt opgenomen af en alleen als hiermee problemen zijn (door erfelijke stofwisselingsproblemen of door bepaalde spijsverteringsstoornissen) leidt dit tot een verhoging van de cholesterolspiegel in het bloed. Het cholesterol in het ei of andere voedingsmiddelen is dus niet zelf de oorzaak van een verhoogd cholesterol of de ziekten die daarvan het gevolg zijn. 

Het lecithine in het ei houdt de cholesterol in oplossing zodat het zich niet kan hechten aan de vaatwanden. Ook helpt het bij de afbraak van vetten. Juist eieren van kippen die buiten hebben gelopen en hun eigen kostje op scharrelen bevatten meer lecithine.

Zelfs als je dagelijks een eitje eet van deze kippen heeft dit geen negatieve invloed op je cholesterol.


Bij een goed gebakken ei is de dooier nog vloeibaar en heeft het eiwit geen bruin randje. Heeft het eiwit wel een bruin randje gekregen snijd dit dan weg. Het ligt te zwaar op de maag en is niet gezond. Ook hard gekookte eieren liggen veel zwaarder op de maag en eieren  die zolang zijn gekookt dat de dooier groenig is geworden, zijn niet goed verteerbaar.


Een zacht gekookt ei is voor de gezondheid veel beter doordat het choline in het ei dan niet verloren gaat. Choline is een belangrijke stof voor onze hersenen voor de concentratie, het leervermogen, het denken, de focus  en voor de darmperistaltiek. Choline heeft ook een positieve invloed op de verlaging van bloedvetten. Het bloed is dan minder stroperig.

Kluts een eitje voorzichtig los met een vork. Zo rem je het oxideren van het cholesterol.


Het voedsel en de levensomstandigheden van de kip heeft een grote invloed op de kwaliteit van het ei. Maar ook de versheid is belangrijk voor de kwaliteit.

Als je het ei breekt, moet de dooier een bolletje vormen, vast zijn en omgeven zijn door een lobbige ring eiwit. Dan is het ei vers. Bij een oud ei  is de dooier plat, barst het dooiervlies sneller en is het eiwit dunner en verspreidt zich gemakkelijker.

Een vers ei bevat veel hoogwaardige voedingstoffen en werkt verzurend op ons lichaam ,  een ei dat een paar dagen ligt, bevat een beetje minder hoogwaardige voedingstoffen  en werkt meer basisch. 


Het eigeel bevat luteïne, een antioxidant die vooral voor onze ogen goed is, en de antioxidant zeaxanthine.  Het geel van de eidooier komt van de pigmenten uit bijv. alfalfa en maïs. Hoe geler de eidooier, hoe beter. Kippen die vrij hun kostje kunnen scharrelen en veel buiten zijn, eten veel gevarieerder en dat zie je terug in hun gelere dooiers.


Uit cholesterol en eiwit worden alle belangrijke hormonen en en neurotransmitters samengesteld. Een ei van loslopende kippen bevatten deze hoogwaardige voedingsstoffen.  Zo'n ei is dan ook het beste symbool van vruchtbaarheid en nieuw leven. 

Belangrijke voedingstoffen in

  • Vitamine A

    - is goed voor de ogen

    - kan staar voorkomen op latere leeftijd

    - heeft een antioxidant werking en ondersteunt het immuunsysteem

    - is goed voor de huid

    - is betrokken bij de ijzeropname

  • Vitamine B1 (Thiamine)

    - ondersteunt de hartfuctie en het zenuwstelsel

    - is nodig voor de vertering van koolhydraten en de aanmaak van maagzuur.

    - heeft een positieve invloed op de schildklierfunctie



  • Vitamine B2

    - speelt een rol bij de eiwitvertering

    - voorkomt spierkramp

    - zorgt voor de omzettng van tryptofaan naar serotonine

    - voorkomt migraine

    - verbetert de huid

    - repareert spierweefsel

  • Vitamine B3

    - is belangrijk voor de energieproductie

    - cholesterolverlagend

    - goed voor het zenuwstelstel

    - voorkomt migraine

  • Vitamine B6

    - is belangrijk voor een goede werking van het zenuwstelsel

    - geeft energie

    - helpt de lever bij de ontgifting

    - is nodig voor de vertering van eiwitten en koolhydraten

  • Foliumzuur (B11)

    - is nodig tijdens de zwangerschap voor een goede ontwikkeling van het zenuwstelsel van de foetus

    - verbetert de werking van de hersenen

    - ondersteunt de functie van de lever

    - is stemmings verbeterend

    - ondersteund het ontgiftingsproces 

  • Vitamine B12

    - beschermt de zenuwcellen

    - is nodig bij de productie van rode bloedcellen

    - draagt bij aan een goed afweersysteem

    - is nodig voor een goede darmflora

    - is nodig voor de vertering van vetten, koolhydraten en eiwitten


  • Choline

    - is nodig voor een goede vet- en cholesterolsotfwisseling

    - helpt de lever te ontgiften

    - voorkomt leververvetting

    - is een onderdeel van de stof lecithine

    - belangrijk voor het geheugen en de concentratie

    - in nodig voor de zenucellen en vaatwanden

    - helpt de nieren hun werk te kunnen doen

  • Vitamine D

    - voorkoomt botontkalking

    - zorgt voor een positieve stemming

    - remt ontstekingen

    - heeft een positieve invloed op het immuunsysteem

    - zorgt voor de opname van calcium en magnesium

    - bij kinderen zorgt het voor de opbouw van tanden en beenderen

  • Vitamine E

    - belangrijke antioxidant

    - zorgt ervoor dat de onverzadigde oliën niet zo snel oxideren

    - ondersteunt het immuunsysteem

    - is belangrijk voor de cholesterol balans

    - zorgt voor een juist weefselherstel

    - zorgt voor een groter zuurstof transport naar de cellen.

    - is belangrijk voor de hormoonhuishouding.

    - helpt tegen hart - en vaatziekten

  • Vitamine K

    - zorgt voor den goede bloedstolling

    - ondersteunt de leverfunctie

    - goed voor de botten: het slaat calcium op en houdt het vast

    - voorkomt hiermee calciumafzetting in de bloedvaten

  • fytonutriënten

    - ontstekingsremmend

    - kankerremmend

    - gaan ziektes en veroudering tegen

    - maken vrije radicalen onschadelijk

    - cholesterol verlagend



  • Calcium

    - nodig voor de botopbouw

    - speelt een rol bij de informatie overdracht in de cellen

    - is van belang voor de spier en zenuwfunctie

    - is belangrijk voor het reguleren van de bloeddruk


  • Fosfor

    - is belangrijk voor de opbouw van botten en tanden

    - is betrokken bij het overbrengen van signalen van de zenuwen

    - is een grondstof voor energie in de spieren

    - is belangrijk voor een juiste nierwerking


  • IJzer

    - speelt een rol in de vorming van rode bloedcellen

    - ondersteunt de celfunctie

    - vermindert vermoeidheid

    - zorgt voor aanmaak van maagzuur

    - is een onderdeel van de spieren

  • Selenium

    - gaat veroudering tegen

    - werkt ontstekingsremmend

    - verwijdert giftige metalen

    - werkt preventie tegen kanker

    - helpt het schildklierhormoon


  • Lithium

    - werkt antidepressief en stabiliseert serotonine

    - goed voor het zenuwstelsel

    - heeft een positieve invloed op de omzetting van vetten

    - is goed voor de celmembramen. 

  • Zink

    - speelt een rol bij de vorming van rode bloedcellen

    -gaat vermoeidheid tegen

    - ondersteunt de celfunctie

    - helpt ons afweersysteem

    - ondersteunt de koolhydratenstofwisseling

    - is belangrijk voor een juiste zuurgraad in de darmen

    - is nodig voor de opname van B vitaminen

    - incombinatie met vitamine C werkt het ontstekingsremmend

    - het voorkomt diabetes

    - gaat veroudering tegen

  • Verzadigd vet

    - energiebron

    - het lichaam heeft er maar heel weinig van nodig

    - hebben een stijvere consitentie bij lichaamstemperatuur met kans op vastzetten op de wanden van de bloedvaten 

    - oxideren niet

    - geschikt voor hogere temperaturen

    - een teveel aan suikers wordt door het lichaam omgezet in verzadigd vet.

  • Omega 3 vetzuur alfalinoleenzuur

    - levert energie

    - wordt door lichaam omgezet in DHA en EPA die ontstekingsremmend werken

    - grondstof voor hormonen

    - essentieel voor de hersenen

    - voor een goede werking is een juiste balans van de hoeveelheid omega 3 en omega 6 noodzakelijk.


  • Omega 6 vetzuur

    - energieleverancier

    - grondstof voor de hormonen

    - verbetert de verbranding van verzadigd vet

    - is belangrijk voor het zenuwstelsel

    - is belangrijk voor de hersenen

    - houdt de celwanden sopel en doorlaatbaar.

    - moet in balans zijn met de hoeveelheid omega 3 vetzuur in ons lichaam voor een goede werking

Gerelateerde posts:

door Ronnie de Winter 26 januari 2025
Hoewel paksoi een oosterse groente is die vooral in China gekweekt wordt, doet hij het ook goed op onze Nederlandse bodem. In de zomer wordt hij in de volle grond gekweekt, in de winter in de kas. Paksoi is een bladgroente. En hoewel de paksoi in zijn geheel eetbaar is, zowel rauw als gekookt of gebakken, bevat het blad met name veel gezonde stoffen. Paksoi is een ideale wokgroente. En is dan ook heerlijk in oosterse gerechten. Lekker in combinatie met een beetje knoflook, sojasaus, gember en rode peper. Tempé of tofu gaan goed samen met deze groente. Wil je paksoi met andere groenten combineren, dan zijn ui, paprika en wortel heel geschikt.
door Ronnie de Winter 19 januari 2025
Rijst is een neutraal voedingsmiddel. Net zoals aardappels kun je het met elke groente combineren. Ook vlees en vis gaan goed samen met rijst. Rijst valt onder de granen maar het bevat geen gluten, in tegenstelling tot vele andere granen. Rijst bevat veel koolhydraten (ruim 70%) en kan daardoor bloedsuikerspiegel schommelingen veroorzaken. Ondanks dat rijst het zetmeel bevat van het type amylum, dat minder snel in de bloedstroom wordt opgenomen dan het zetmeel uit tarwe. Witte geraffineerde rijst zal dit eerder doen dan bruine of zilvervlies rijst. Door de vezels die deze bruine of zilvervlies rijst nog bevat, zullen de koolhydraten langzamer omgezet worden in glucose waardoor deze ook geleidelijker aan het bloed afgegeven worden. Voeg je meer vezels toe in de vorm van verschillende groenten vertraag je de opname van glucose nog meer.
door Ronnie de Winter 12 januari 2025
Soepen verwarmen snel het lichaam en het is een prachtige en handige manier om meer groenten en kruiden aan je maaltijden toe te voegen. Groenten en kruiden zijn met name de leveranciers van vele fytonutriënten, mineralen en vitaminen en vezels. Ze bevatten ook koolhydraten, vetten en eiwitten maar vaak veel minder dan andere voedingsmiddelen, zoals vlees, vis, kaas, granen en peulvruchten. Geven eiwitten, vetten en koolhydraten je energie; groenten en kruiden houden je gezond en zorgen dat heel veel processen in je lichaam goed kunnen verlopen. Ook de processen die ervoor zorgen dat de koolhydraten, eiwitten en vetten je energie kunnen geven. Vandaar dat groenten vaker dan één keer per dag op het menu zouden mogen staan.
door Ronnie de Winter 5 januari 2025
De zoete aardappel is niet verwant aan de gewone aardappel. Het is een totaal andere plant die deze knol voortbrengt. Ook de bladeren van deze plant zijn eetbaar. De zoete aardappel behoort tot de winde- familie terwijl de gewone aardappel een nachtschade is. Je kunt dan ook het vocht waarin je de zoete aardappel kookt gebruiken. Iets wat niet aan te raden is bij de gewone aardappel vanwege het giftige solanine dat het bevat. De zoete aardappel kan je rauw eten de gewone aardappel niet.
door Ronnie de Winter 15 december 2024
Biologische wortels liggen in de winkel met het loof er nog aan. Kies een bos wortels waarvan het loof er fris en groen uit ziet, dan zijn de wortels vers en stevig. Verwijder thuis het loof als je de wortels nog een paar dagen wilt bewaren. Het loof droogt de wortels uit en maakt dat de wortels slap worden. Het loof kun je voor een deel gebruiken in een salade, in een pesto, in de soep of als garnering. Biologische wortels hoeven slechts schoon geborsteld te worden onder stromend water en niet geschrapt. De schil bevat vooral veel voedingstoffen, die zo beter behouden blijven. Wortels die niet biologisch geteeld zijn bevatten naast de pesticiden ook veel nitraten. Die moeten wel worden geschrapt om hiermee zoveel mogelijk gifsporen te verwijderen.
door Ronnie de Winter 8 december 2024
Biologisch dynamische witlof heeft een zijn bittere smaak. Dat komt omdat groenten die op deze wijze is geteeld hogere concentraties fytonutriënten hebben dan niet biologisch geteelde groenten. Vooral groenten die bitter of scherp smaken bevatten veel fytonutriënten. De hoofdgroepen van de fytonutriënten zijn polyfenolen, terpenen, zwavelverbindingen en saponinen. Deze stoffen geven de groenten hun specifieke smaak, geur en kleur en ze werken als antioxidanten. Ze beschermen ons zo tegen ziekten, zoals dementie, kanker, hart- en vaatziekten. Bittere groenten zoals de witlof stimuleren door hun fytonutriënten de lever om gifstoffen uit te scheiden.
door Ronnie de Winter 1 december 2024
Rode bieten, een puur Hollandse groente, zijn goedkoop en heel goed in allerlei gerechten te verwerken. In een coolfresh lade van de koelkast zijn ze wel maanden houdbaar. De zomerbieten worden meestal met loof per bosje verkocht en de winterbieten, als knollen zonder loof. De bietjes zijn tegenwoordig in verschillende kleuren te krijgen. Er zijn gele bieten maar ook witte en rood/wit gestreepte. Als de bladeren vers zijn en niet beschadigd vormen ze het voedzaamste gedeelte van de biet. Vooral het jong blad is lekker in een salade. Verse bietjes zijn stevig en hebben een diep rode kleur. Kleine bietjes zijn het lekkerste van smaak en van structuur.
door Ronnie de Winter 24 november 2024
Rodekool heeft vele gezonde stoffen die vooral zijn werk kunnen doen voor je als je de kool vers bereid en niet te lang kookt of stooft. Rauw bevat hij de meeste voedingstoffen maar kort gekookt is hij het beste te verteren. En alles wat je goed verteert, levert je de meeste voedingsstoffen op. Rodekool bevat vooral anthocyaninen. Deze fytonutriënten zorgen voor de rode kleur van de kool en bestrijden kanker en voorkomen het ontstaan van kanker. Anthocyaninen zitten ook in zoete aardappel. Een combinatie van zoete aardappel en rode kool werkt dan ook nog sterker in de bestrijding van kanker. Rodekool verwarmt het lichaam en is in de koude wintermaanden dan ook heel geschikt om op het menu te zetten. Rodekool bevat sterke antioxidanten ( polyfenolen, flavonoïden en vitaminen) die vooral de lever en het hart gezond houden. Juist de combinatie van deze antioxidanten maakt de rode kool zo gezond en kan je hem inzetten als medicijn!
door Ronnie de Winter 17 november 2024
Sperzieboontje zijn vers wanneer je ze breekt en ze een knapperig geluid maken. Dan zijn ze het lekkerst. Ook smaken verse peulvruchten lekkerder als je ze laat weken in schoon water. Het komt de smaak en de vertering ten goede. Aangezien je sperziebonen niet rauw kunt eten door de lectine die deze peulvrucht bevat, wordt deze peulvrucht, gekookt, gestoomd, gestoofd of geroerbakt. Lectine is een stof die de plant aanmaakt om zich te beschermen tegen insectenvraat. Voor ons is de stof niet af te breken. Ze tast de darmwand aan en geeft darmklachten. Door verhitting wordt de schadelijke werking van lectine te niet gedaan.
door Ronnie de Winter 10 november 2024
Bloemkool behoort de de kruisbloemigen en we eten van deze kool de bloem. Vandaar ook zijn naam. Bloemkool heeft een neutrale smaak en kan daardoor met veel andere groenten gecombineerd worden. Het is van de koolsoorten één van de lichtverteerbaren. Samen met spitskool en Chinese kool. Je kunt bloemkool op verschillende manieren bereiden. De fytonutriënten in de bleomkool blijven echter het best bewaard bij stomen en roerbakken.
Show More
Share by: