









Koriander wordt in de Indonesische keuken ketoembar genoemd en is het kruid bij uitstek voor het verwijderen van zware metalen uit ons lichaam. Het wordt dan ook in ontgiftingskuren gebruikt. De zware metalen zoals kwik uit vis bijvoorbeeld worden opgeslagen in ons lichaam. Koriander is in staat, door de stoffen die het bevat, om deze opgestapelde giftige stoffen in ons lichaam te binden en af te voeren.
Koriander geeft een gerecht een heel eigen smaak en geur. Het zaad of eigenlijk de vruchtjes van de koriander zijn fijngemalen als poeder in combinatie met gember en zwarte peper en mooie basis voor een smaakvol gerecht.
Het wordt vaak samen met een schijfje citroen bij visgerechten geserveerd en in onderstaand recept is het een onderdeel van een tomatensaus.
De smaak en geur van koriander wordt veroorzaakt door verschillende polyfenolen en terpenen waarvan linalool de belangrijkste is.
Let wel op, niet iedereen houdt van deze typische smaak van koriander. Ongeveer 10 % van de wereldbevolking kan de smaak van koriander niet waarderen en vindt dat het kruid zeepachtig smaak. Dit komt doordat deze mensen een bepaald gen bezitten wat er voor zorgt dat deze mensen de aldehyde verbindingen kunnen ruiken die zowel in koriander als in zeep voorkomen. Hierdoor heeft koriander voor hen een zeepachtige nasmaak.
vegetarische variant
Over koriander
Koriander is als blad en als zaad/poeder te verkrijgen. Als blad is het een kruid en als zaadjes ( eigenlijk zijn het de vruchtjes) een specerij. Kruiden zijn de groene planten of blaadjes met een kruidige niet scherpe smaak. Specerijen komen van verschillende andere delen van planten of bomen. Het kunnen de zaden zijn, het schors, de vruchten, bloemknoppen of wortels. Specerijen zijn bijna altijd gedroogd en vaak ook vermalen tot poeder. Ze hebben vaak een krachtigere en scherpere smaak dan de kruiden.
Het kruid koriander kun je goed in eigen tuin kweken. In de tuin trekt het insecten aan die voor de komkommer, kool en wortels schadelijk zijn. Hierdoor zijn deze gewassen gevrijwaard van deze beestjes. Kruiden in een groentetuin versterken het aroma van hun buurgewas. Dat komt omdat kruiden vol etherische oliën zitten. Hun sterke geur bevordert de groei van andere gewassen en houdt schadelijke insecten op afstand. In de keuken gebruiken we de specifieke geur en smaak van koriander vaak in curry's. Vooral in de Indische keuken wordt veel koriander gebruikt
De etherische oliën van koriander komen ook de werking van onze ingewanden ten goede. Ze wekken onder meer de eetlust op. Koriander helpt afvalstoffen te verbranden en voedingstoffen beter op te nemen.
De blaadjes en de zaadjes van koriander versterken de urinewegen en gaan blaasontsteking, nierklachten en nierstenen tegen. Koriander is vochtafdrijvend.
Koriander heeft een zuiverende werking en werkt ook goed bij huidaandoeningen en jeuk.
Korianderzaadjes zijn o.a. een ingrediënt in curry's en koriander poeder is onderdeel van vele kruidenmengsels. Koriander werkt tegen voedselvergiftiging. Ze zorgt ervoor de de salmonella bacterie geen kans krijgt salmonellose te veroorzaken, welke met koorts, heftige diarree en buikkrampen gepaard gaat.
Koriander stimuleert de maagzuurproductie en geeft energie. Het is een natuurlijke smaakversterker en brengt harmonie in de spijsvertering. Koriander werkt door het salicylzuur, dat ze bevat, ontstekingsremmend.
Wanneer je koriander toevoegt aan een peulvruchtengerecht voorkomt het krampen en winderigheid.
Gemalen koriander kan als een goed bindmiddel werken in een saus. Maar kook het niet mee. Voeg het op het laatst pas toe om niet te veel van het aroma aan te tasten. Bij verhitting verliest het snel zijn specifieke geur.
De blaadjes koriander zijn lekker in salades, gehakt en couscous en worden op het laatst over het gerecht gestrooid. Ze geven een heel eigen smaak aan het gerecht.
- is nodig tijdens de zwangerschap voor een goede ontwikkeling van het zenuwstelsel van de foetus
- verbetert de werking van de hersenen
- ondersteunt de functie van de lever
- is stemmings verbeterend
- ondersteund het ontgiftingsproces
- ondersteunt het immuunsysteem
- is nodig voor de opbouw van collageen in de weefsels en de huid
- werkt als antioxidant en neutraliseert vrije radicalen
- biedt bescherming tegen kanker
- het beschermt ons tegen infecties en virussen
- verbetert onze stessbestendigheid
- verhoogt onze vitaliteit
- belangrijke antioxidant
- zorgt ervoor dat de onverzadigde oliën niet zo snel oxideren
- ondersteunt het immuunsysteem
- is belangrijk voor de cholesterol balans
- zorgt voor een juist weefselherstel
- zorgt voor een groter zuurstof transport naar de cellen.
- is belangrijk voor de hormoonhuishouding.
- helpt tegen hart - en vaatziekten
- ontstekingsremmend
- kankerremmend
- gaan ziektes en veroudering tegen
- maken vrije radicalen onschadelijk
- cholesterol verlagend
- speelt een rol in de vorming van rode bloedcellen
- ondersteunt de celfunctie
- vermindert vermoeidheid
- zorgt voor aanmaak van maagzuur
- is een onderdeel van de spieren
- nodig voor het zenuwstelsel en de hersenen
- is belangrijk voor de productie van celenergie
- nodig voor pigment aanmaak
- bevordert de ijzeropname
- heel belangrijk voor de opbouw van botten en weefsels
- zijn belangrijk voor onze darmflora
- worden gefermenteerd in de dikke darm tot boterzuur. Dit zuur houdt de zuurgraad in de darmen in balans, remt onstekingen en onderhoudt het darmslijmvlies en is een bron van energie voor het lichaam.
- door de lagere zuurgraad in de darmen is er een betere opnamen van mineralen en een beter aanmaak van vitaminen
- verhogen de spijsverteringssnelheid
- vertragen de suikeropname en daardoor blijft de bloedsuiker in balans
- helpen ontgiften
- vergroten onze weerstand
- verminderen het aantal slechte bacteriën in de darmen
- verlagen het cholesterolniveau.
- werken als probiotica