Blog Post

Koriander

Ronnie de Winter • 9 mei 2021

ontgift ons lichaam!

Koriander wordt in de Indonesische keuken ketoembar genoemd en is het kruid bij uitstek voor het verwijderen van zware metalen uit ons lichaam. Het wordt dan ook in ontgiftingskuren gebruikt. De zware metalen zoals kwik uit vis bijvoorbeeld worden opgeslagen in ons lichaam. Koriander is in staat, door de stoffen die het bevat, om deze opgestapelde giftige stoffen in ons lichaam te binden en af te voeren.

Koriander geeft een gerecht een heel eigen smaak en geur. Het zaad of eigenlijk de vruchtjes van de koriander zijn fijngemalen als poeder in combinatie met gember en zwarte peper en mooie basis voor een smaakvol gerecht.

Het wordt vaak samen met een schijfje citroen bij visgerechten geserveerd en in onderstaand recept is het een onderdeel van een tomatensaus. 

De smaak en geur van koriander wordt veroorzaakt door  verschillende polyfenolen en terpenen waarvan linalool de belangrijkste is.

Let wel op, niet iedereen houdt van deze typische smaak van koriander. Ongeveer 10 % van de wereldbevolking kan de smaak van koriander niet waarderen en vindt dat het kruid zeepachtig smaak. Dit komt doordat deze mensen een bepaald gen bezitten wat er voor zorgt dat deze mensen de aldehyde verbindingen kunnen ruiken die zowel in koriander als in zeep voorkomen. Hierdoor heeft koriander voor hen een zeepachtige nasmaak.


Tomatensaus met koriander

vegetarische variant

(2 pers)

Ingrediënten:
  • 1 kleine ui
  • 5 pruimtomaatjes
  • 1 teentje knoflook
  • 1 el extra vierge olijfolie
  • 1 el tomatenpuree
  • 3 tl koriander poeder
  • 1/2 tl komijnzaad
  • wat amandelmelk


Bereidingswijze:
  • Pel de knoflook en de ui en snijd ze heel fijn.
  • Was de pruimtomaatjes en snijd ze in hele kleine stukjes.
  • Verwarm de extra vierge olijfolie in een pannetje.
  • Fruit het komijnzaad, de ui en en knoflook hier 1 minuutje in.
  • Zet het vuur laag en voeg de stukjes tomaat toe.
  • Roer even goed door.
  • Voeg het koriander poeder toe en roer goed om.
  •  Voeg de tomatenpuree toe en roer alles goed door elkaar.
  • Breng het zachtjes tegen de kook aan.
  • Voeg wat amandelmelk toe zodat er een mooie dikke saus ontstaat.
  • Serveer direct.
Opmerking

Deze saus smaakt erg lekker bij  zalm met taugé, groene asperges en snijbonen.
Serveer er een salade bij van romaanse sla, komkommer, radijs, sesamzaad, citroensap en lijnzaadolie.

Over koriander

Koriander is als blad  en als zaad/poeder te verkrijgen.  Als blad is het een kruid en als zaadjes ( eigenlijk zijn het de vruchtjes) een specerij. Kruiden zijn de groene planten of blaadjes met een kruidige niet scherpe smaak. Specerijen komen van verschillende andere delen van planten of bomen. Het kunnen de zaden zijn, het schors, de vruchten, bloemknoppen of wortels. Specerijen zijn bijna altijd gedroogd en vaak ook vermalen tot poeder. Ze hebben vaak een krachtigere en scherpere smaak dan de kruiden.

Het kruid koriander kun je goed in eigen tuin kweken.  In de tuin trekt het  insecten aan die voor de komkommer, kool en wortels schadelijk zijn. Hierdoor zijn deze gewassen gevrijwaard van deze beestjes. Kruiden in een groentetuin versterken het aroma van hun buurgewas.  Dat komt omdat kruiden vol etherische oliën zitten. Hun sterke geur  bevordert de groei van andere gewassen en houdt schadelijke insecten op afstand. In de keuken gebruiken we de specifieke geur en smaak van koriander vaak in curry's. Vooral in de Indische keuken wordt veel koriander gebruikt


De etherische oliën van koriander komen ook de werking van onze ingewanden ten goede. Ze wekken onder meer de eetlust op. Koriander helpt afvalstoffen te verbranden en voedingstoffen beter op te nemen.

De blaadjes en de zaadjes van koriander versterken de urinewegen en gaan blaasontsteking, nierklachten en nierstenen tegen. Koriander is vochtafdrijvend.

Koriander heeft een zuiverende werking en werkt ook goed bij huidaandoeningen en jeuk.

Korianderzaadjes zijn o.a. een ingrediënt in curry's en koriander poeder is onderdeel van vele kruidenmengsels. Koriander werkt tegen voedselvergiftiging. Ze zorgt ervoor de de salmonella bacterie geen kans krijgt salmonellose te veroorzaken, welke met koorts, heftige diarree en buikkrampen gepaard gaat.

Koriander stimuleert de maagzuurproductie en geeft energie. Het is een natuurlijke smaakversterker en brengt harmonie in de spijsvertering. Koriander werkt door het salicylzuur, dat ze bevat, ontstekingsremmend.

Wanneer je koriander toevoegt aan een peulvruchtengerecht voorkomt het krampen en winderigheid.

Gemalen koriander kan als een goed bindmiddel werken in een saus. Maar kook het niet mee. Voeg het op het laatst pas toe om niet te veel van het aroma aan te tasten. Bij verhitting verliest het snel zijn specifieke geur.

De blaadjes koriander zijn lekker in salades, gehakt en couscous en worden op het laatst over het gerecht gestrooid. Ze geven een heel eigen smaak aan het gerecht.

Meer info


Belangrijke voedingstoffen in

  • Foliumzuur (B11)

    - is nodig tijdens de zwangerschap voor een goede ontwikkeling van het zenuwstelsel van de foetus

    - verbetert de werking van de hersenen

    - ondersteunt de functie van de lever

    - is stemmings verbeterend

    - ondersteund het ontgiftingsproces 

  • Vitamine C

    - ondersteunt het immuunsysteem

    - is nodig voor de opbouw van collageen in de weefsels en de huid

    - werkt als antioxidant en neutraliseert vrije radicalen

    - biedt bescherming tegen kanker

    - het beschermt ons tegen infecties en virussen

    - verbetert onze stessbestendigheid

    - verhoogt onze vitaliteit



  • Vitamine E

    - belangrijke antioxidant

    - zorgt ervoor dat de onverzadigde oliën niet zo snel oxideren

    - ondersteunt het immuunsysteem

    - is belangrijk voor de cholesterol balans

    - zorgt voor een juist weefselherstel

    - zorgt voor een groter zuurstof transport naar de cellen.

    - is belangrijk voor de hormoonhuishouding.

    - helpt tegen hart - en vaatziekten

  • Vitamine K
    Describe the item or answer the question so that site visitors who are interested get more information. You can emphasize this text with bullets, italics or bold, and add links.
  • fytonutriënten

    - ontstekingsremmend

    - kankerremmend

    - gaan ziektes en veroudering tegen

    - maken vrije radicalen onschadelijk

    - cholesterol verlagend



  • IJzer

    - speelt een rol in de vorming van rode bloedcellen

    - ondersteunt de celfunctie

    - vermindert vermoeidheid

    - zorgt voor aanmaak van maagzuur

    - is een onderdeel van de spieren

  • Koper

    - nodig voor het zenuwstelsel en de hersenen

    - is belangrijk voor de productie van celenergie

    - nodig voor pigment aanmaak

    - bevordert de ijzeropname

    - heel belangrijk voor de opbouw van botten en weefsels

  • Vezels

    - zijn belangrijk voor onze darmflora

    - worden gefermenteerd in de dikke darm tot boterzuur. Dit zuur houdt de zuurgraad in de darmen in balans, remt onstekingen en onderhoudt het darmslijmvlies en is een bron van energie voor het lichaam.

    - door de lagere zuurgraad in de darmen is er een betere opnamen van mineralen en een beter aanmaak van vitaminen

    - verhogen de spijsverteringssnelheid

    - vertragen de suikeropname en daardoor blijft de bloedsuiker in balans

    - helpen ontgiften

    - vergroten onze weerstand

    - verminderen het aantal slechte bacteriën in de darmen

    - verlagen het cholesterolniveau.

    - werken als probiotica

Gerelateerde posts:

door Ronnie de Winter 30 maart 2025
Aubergines worden meestal gebakken of geroosterd in de oven. Ze zuigen dan enorm veel olie op waardoor ze zwaarder te verteren worden. Door aubergines te koken of te stomen worden ze heerlijk zacht en mals en zijn ze veel lichter verteerbaar. Aubergines hebben een neutrale smaak en zijn dan ook heel goed te combineren met veel verschillende kruiden en groenten. Het sponsachtige vruchtvlees neemt gemakkelijk de smaken op en door zijn textuur geeft het een vlees-achtige structuur aan een gerecht. De aubergine bevat naast vezels en wat koolhydraten vooral water en is hiermee een calorie arme groente. Je zult echter nog wel andere ingrediënten moeten toevoegen aan je maaltijd aangezien de aubergine verder weinig voedingswaarde heeft. De aubergine bevat wel veel soorten vitaminen en mineralen, maar slechts in kleine hoeveelheden. Alleen het mineraal mangaan is wat beter vertegenwoordigd. Het witte vruchtvlees verkleurt snel aan de lucht. Door er wat citroensap over te sprenkelen voorkom je deze bruine verkleu
door Ronnie de Winter 23 maart 2025
Veldsla is een bron van mineralen en vezels en onmisbaar voor onze gezondheid. Veldsla en andere slasoorten kun je met allerlei groenten combineren en aan iedere maaltijd toe te voegen. Slasoorten eet je bij voorkeur voor de maaltijd of als voorgerecht om zo de spijsvertering in gang te zetten. Slasoorten werken namelijk eetlust opwekkend. Wanneer Veldsla en andere slasoorten al lang van te voren gewassen en gesneden wordt, verliest het een deel van zijn antioxidanten en vitaminen.
door Ronnie de Winter 16 maart 2025
Zalm is een vette vissoort die vooral aangeraden wordt om 2 keer per week te eten i.v.m. het voorkomen van hart- en vaat ziekten. Dat heeft te maken met de ontstekingsremmende omega 3 ( EPA + DPA + DHA) vetzuren, die zalm rijk is. Maar zalm heeft naast deze belangrijke vetzuren nog meer goede voedingstoffen voor ons lichaam. Zo bevat het selenium, B- vitamines waaronder B 12, vitamine A, D en alle essentiële aminozuren in gemakkelijk verteerbare eiwitten. Om optimaal gebruik te kunnen maken van deze goede voedingstoffen is de bereidingswijze van zalm een belangrijk punt. Want bij te hoge temperaturen gaan de goede vetzuren verloren. Evenals de B vitamines en de eiwitten worden veel minder goed verteerbaar.
door Ronnie de Winter 9 maart 2025
Pastinaak is een grote, witgele wortel die inmiddels weer goed te verkrijgen is. Vooral aan het eind van de winter is hij een mooie aanvulling op onze vitaminen en mineralen voorraden. Het is een gemakkelijk te bereiden wortel met een wat zoetige smaak. Schil hem met een dunschiller en snijd het kapje er van af. Pastinaak kun je rauw geraspt in salades eten of koken en bakken. Om verkleuring te voorkomen kun je de wortel besprenkelen met citroensap. Pastinaak smaakt goed met groene kruiden als peterselie, tijm en basilicum.
door Ronnie de Winter 2 maart 2025
Aardappelen en andere knolgewassen zoals zoete bataat (zoete aardappel), wortels, bieten, pastinaak zijn prima voedingsmiddelen. Ze bevatten veel koolhydraten, waardoor ze als energiebron worden gezien. Er is echter wel een maar. Met name de aardappel heeft een hoog glycemische waarde, waardoor hij de bloedsuikerspiegel snel laat stijgen en vervolgens weer laat dalen. Toch is de aardappel een goed voedingsmiddel als je maar weet, hoe je deze het beste kan gebruiken. De aardappel bevat veel kalium en andere mineralen, waardoor hij erg goed is voor de zuur-base balans in je lichaam. Daarnaast heeft de aardappel een neutrale smaak, waardoor hij met allerlei groenten en andere voedingsmiddelen te combineren valt.
door Ronnie de Winter 23 februari 2025
Natto bestaat uit gefermenteerde sojabonen en komt oorspronkelijk uit Japan. Daar wordt het veel gegeten. Het heeft de typische unami smaak en geur. De kleine boontjes krijgen door het fermentatieproces een slijmerige, kleverige en draderige textuur. Natto is heel erg voedzaam en bevat heel veel vitamine K2. Deze vitamine vinden we alleen in dierlijke producten en dan in geringe mate. Vitamine k2 kunnen we zelf in onze darmen maken uit vitamine k1. Vitamine K2 is samen met vitamine D3, nodig is ons lichaam om het calcium uit onze voeding goed in onze botten te kunnen opnemen. Maar vitamine K2 zorgt er ook voor dat het calcium dus niet in de spieren of de pezen wordt opgeslagen. En kan daarmee dus calcium ophopingen in het lichaam opheffen en er voor zorgen dat het calcium niet neerslaat in de bloedvaten. De aders worden minder soepel wanneer het calcium zich afzet aan de aderwand, evenals dat spieren en pezen strammer worden wanneer er calcium zich afzet in de pees of spier. Een verhoogde bloeddruk kan het
door Ronnie de Winter 16 februari 2025
Sinaasappels zijn heerlijk om zo uit de hand te eten, vooral in het winterseizoen als ze net geoogst zijn. Maar ook zijn ze goed te verwerken in salades of in warme gerechten. Ze geven smaak en voegen extra stoffen toe die je gezondheid ten goede komen. Als je sinaasappel in een warm gerecht gebruikt, voeg ze dan pas op het laatst toe, zodat de goede stoffen zo goed mogelijk bewaard blijven. De sinaasappel smaakt licht zuur en de schil smaakt licht bitter. In elk gerecht waarin citroen gebruikt wordt als smaakmaker of voor een betere vertering kun je ook sinaasappel gebruiken. Sinaasappel smaakt minder zuur dan citroen en afhankelijk van het ras kan het ook zelfs wat zoet toe voegen. Bovendien geeft sinaasappel kleur en textuur aan een gerecht.
door Ronnie de Winter 9 februari 2025
Hoewel boekweit een grassoort is valt hij onder de granen in de voedingsleer. Boekweit bevat redelijk wat eiwit en complexe koolhydraten. Boekweitmeel wordt vaak gebruikt in pannenkoeken, vanwege zijn bindingskracht. Ook in sauzen kun je prima boekweitmeel gebruiken om te binden. Van boekweitmeel wordt ook pasta gemaakt. Deze pasta is wat stevig van structuur en smaakt een beetje nootachtig. De kooktijd bedraagt slechts 8 minuten. De kleur van de pasta is een beetje paarsachtig net als gekookte kasha (geroosterde boekweit). Het smaakt heerlijk in combinatie met tomaten en bietjes. Een groot voordeel van Boekweit is dat het nauwelijks verzurend is voor het lichaam terwijl andere granen dat wel zijn.
door Ronnie de Winter 2 februari 2025
Gebruik in dit recept de zuurkool rauw. Zuurkool zit bomvol goede voedingstoffen en door de zuurkool rauw te eten profiteer je nog meer van de goede bacteriën die zuurkool bevat. De zoete aardappel en de appel verzachten de zure smaak van de zuurkool. Gebruik dus ook het vocht van de zuurkool die nog vol goede bacteriën zitten, want dat komt je darmflora ten goede. Dit recept is heel gemakkelijk en snel klaar. Zo heb je op drukke dagen snel een warme, gezonde en lekkere maaltijd.
door Ronnie de Winter 26 januari 2025
Hoewel paksoi een oosterse groente is die vooral in China gekweekt wordt, doet hij het ook goed op onze Nederlandse bodem. In de zomer wordt hij in de volle grond gekweekt, in de winter in de kas. Paksoi is een bladgroente. En hoewel de paksoi in zijn geheel eetbaar is, zowel rauw als gekookt of gebakken, bevat het blad met name veel gezonde stoffen. Paksoi is een ideale wokgroente. En is dan ook heerlijk in oosterse gerechten. Lekker in combinatie met een beetje knoflook, sojasaus, gember en rode peper. Tempé of tofu gaan goed samen met deze groente. Wil je paksoi met andere groenten combineren, dan zijn ui, paprika en wortel heel geschikt.
Show More
Share by: