Koriander

Ronnie de Winter • 8 maart 2020

een kruid als superfood

Over koriander

Kruiden en specerijen gebruik ik elke dag bij elke maaltijd. Ze geven een prachtige aanvulling aan gezonde voedingstoffen en helpen het eten gemakkelijker te verteren. En bovenal ze geven smaak, geur en kleur.
Koriander( ketoembar) is zowel een kruid als specerij. De blaadjes gedroogd of vers (kruid) en de zaadjes (specerij) geven een typische smaak aan een gerecht. Waarbij de blaadjes de meest uitgesproken smaak hebben. In pittige gerechten geeft het koriander verkoeling.
Koriander heeft een regulerende werking op de bloedsuikerspiegel. Het gunstige effect van koriander op de spijsvertering is vermindering van gasvorming en stimulering van de aanmaak van spijsverteringssappen. Koriander bevat veel magnesium en ijzer en helpt ook met de absorptie van ijzer in het lichaam.
Koriander werkt als een natuurlijk antibioticum voor ons lichaam. Hij bestrijdt zeer effectief de Salmonella bacterie en wordt vaak ingezet bij voedselvergiftiging.

Koriander is een ontgifter bij uitstek en heel gemakkelijk in gerechten te verwerken. Doordat koriander zware metalen aan zich kan binden en af kan voeren via de ontlasting raad ik je aan dit kruid te gebruiken in vis gerechten.  Vis bevat veel zware metalen waaronder kwik, lood, aluminium  en cadmium door de vervuiling van de zeeën.
Ook blauwalgen zoals spirulina binden zware metalen. Koriander kan in samenwerking met spirulina ook zware metalen afvoeren uit het zenuwstelsel via het bloed- en lymfevatenstelsel.

Tegen opvliegers


Koriander, komijn en venkel werken verkoelend op het lichaam. Ze voeren overtollige hitte af en herstellen de hormoonbalans en zijn bij uitstek geschikte kruiden om te gebruiken in de overgang.

Deze kruiden hebben een geneeskrachtige werking op de het spijsverteringsstelsel: ze verminderen het ontstaan van spijsverteringsgassen en kalmeren de spijsvertering. |De kruiden hebben ook een antivirale werking.


Om van deze kruiden een geneeskrachtige thee te zetten, die helpt tegen opvliegers, kook je 1/2 liter water en voeg je van elk van de zaden  een halve theelepel toe.

Laat het 5 minuten zachtjes koken en giet het aftreksel dan af in een theepot of thermoskan.

Gerelateerde posts:

Parelcouscous met bloemkool en tomatensaus
door Ronnie de Winter 14 december 2025
In dit recept voor parelcouscous met geroosterde bloemkool, tomatensaus en feta speelt tomaat niet alleen een smaakvolle rol, maar ook een gezondheidsboost.
door Ronnie de Winter 7 december 2025
Soms schilder je wat je niet onder woorden kunt brengen. Onderstroom ontstond zonder plan — alleen kleur, water en stilte. Paars, blauw en oker vonden elkaar vanzelf, als beweging onder het oppervlak. Het resultaat voelt voor mij als een ademhaling in kleur: rustig, maar vol kracht.
Komijnzaad
door Ronnie de Winter 30 november 2025
Wat is komijnzaad precies, waarom is het zo geliefd in keukens over de hele wereld, en wat doet het voor je gezondheid? Tijd om dit aromatische zaadje beter te leren
boerenkool
door Ronnie de Winter 23 november 2025
Verwarmend als voedzaam is. Deze boerenkoolstampot met zongedroogde tomaat, geitenkaas en erwtengehakt biedt precies dat.
Aquarel  branding met meeuwen
door Ronnie de Winter 16 november 2025
Voel jij je weleens ‘te gevoelig’? Alsof alles nét wat harder binnenkomt dan bij anderen? Misschien ben je gewoon hooggevoelig (HSP) – en dat is helemaal oké. Sterker nog, het is best bijzonder. In dit blog leg ik uit wat HSP precies is, hoe je het herkent, en hoe je ermee om kunt gaan. Niet zweverig, gewoon eerlijk en herkenbaar.
Verwarmende groentesoep met komijn en venkel
door Ronnie de Winter 9 november 2025
Deze groentesoep is een kom vol rust, vitamines en smaak. Gemaakt met pure ingrediënten ondersteunt ze je spijsvertering, immuunsysteem en geeft ze nieuwe energie.
Een aquarel van een appel met een blauwe achtergrond
door Ronnie de Winter 2 november 2025
Een appel, een keuze, een blauw – het verhaal
bloemkoolsaus met boekweitspirali
door Ronnie de Winter 26 oktober 2025
Bloemkool is een veelzijdige groente. In dit artikel laat ikje zien hoe je van bloemkool een heerlijke saus maakt voor boekweitmacaroni.
bomen in landschap semi abstract
door Ronnie de Winter 19 oktober 2025
Bij jezelf zijn kan heel krachtig voelen. Maar bij jezelf blijven – ook als het schuurt of verwart – dát is waar echte rust ontstaat. Nieuw blog over trouw blijven aan wie je bent, ook in een wereld die soms iets anders van je vraagt:
Linzenspirali ovenschotel met boswortelen en shiitake
door Ronnie de Winter 12 oktober 2025
In de drukte van alledag zoeken we vaak naar gerechten die niet alleen lekker en voedzaam zijn, maar ook eenvoudig te bereiden. Deze linzenspirali ovenschotel is precies dat: rijk aan smaak, boordevol groenten en gemaakt met ingrediënten die een flinke gezondheidsboost geven.
Show More