Koriander

Ronnie de Winter • 8 maart 2020

een kruid als superfood

Over koriander

Kruiden en specerijen gebruik ik elke dag bij elke maaltijd. Ze geven een prachtige aanvulling aan gezonde voedingstoffen en helpen het eten gemakkelijker te verteren. En bovenal ze geven smaak, geur en kleur.
Koriander( ketoembar) is zowel een kruid als specerij. De blaadjes gedroogd of vers (kruid) en de zaadjes (specerij) geven een typische smaak aan een gerecht. Waarbij de blaadjes de meest uitgesproken smaak hebben. In pittige gerechten geeft het koriander verkoeling.
Koriander heeft een regulerende werking op de bloedsuikerspiegel. Het gunstige effect van koriander op de spijsvertering is vermindering van gasvorming en stimulering van de aanmaak van spijsverteringssappen. Koriander bevat veel magnesium en ijzer en helpt ook met de absorptie van ijzer in het lichaam.
Koriander werkt als een natuurlijk antibioticum voor ons lichaam. Hij bestrijdt zeer effectief de Salmonella bacterie en wordt vaak ingezet bij voedselvergiftiging.

Koriander is een ontgifter bij uitstek en heel gemakkelijk in gerechten te verwerken. Doordat koriander zware metalen aan zich kan binden en af kan voeren via de ontlasting raad ik je aan dit kruid te gebruiken in vis gerechten.  Vis bevat veel zware metalen waaronder kwik, lood, aluminium  en cadmium door de vervuiling van de zeeën.
Ook blauwalgen zoals spirulina binden zware metalen. Koriander kan in samenwerking met spirulina ook zware metalen afvoeren uit het zenuwstelsel via het bloed- en lymfevatenstelsel.

Tegen opvliegers


Koriander, komijn en venkel werken verkoelend op het lichaam. Ze voeren overtollige hitte af en herstellen de hormoonbalans en zijn bij uitstek geschikte kruiden om te gebruiken in de overgang.

Deze kruiden hebben een geneeskrachtige werking op de het spijsverteringsstelsel: ze verminderen het ontstaan van spijsverteringsgassen en kalmeren de spijsvertering. |De kruiden hebben ook een antivirale werking.


Om van deze kruiden een geneeskrachtige thee te zetten, die helpt tegen opvliegers, kook je 1/2 liter water en voeg je van elk van de zaden  een halve theelepel toe.

Laat het 5 minuten zachtjes koken en giet het aftreksel dan af in een theepot of thermoskan.

Gerelateerde posts:

Een aquarel van een rood roze tulp en dillekruid
door Ronnie de Winter 1 juni 2025
Achter de fluistering – het verhaal achter mijn aquarel
mus in aquarel
door Ronnie de Winter 30 mei 2025
Weten zonder bewijs, maar met volle overtuiging
Penseel en Pollepel
door Ronnie de Winter 25 mei 2025
Lieve lezers, Misschien is het je al opgevallen: mijn website heeft een frisse, nieuwe uitstraling gekregen! Na een periode van bezinning en creatie heb ik mijn blog én mijn website in een nieuw jasje gestoken – niet alleen qua vormgeving, maar ook in inhoud. Tot nu toe deelde ik hier vooral recepten en artikelen over voeding – iets wat ik met veel plezier blijf doen. Maar naast mijn liefde voor gezond koken zijn er nog twee dingen die een grote rol in mijn leven spelen: aquarelkunst en mijn werk als coach en counselor. Vanaf nu geef ik die ook een plek op mijn blog: Penseel en Pollepel.
door Ronnie de Winter 18 mei 2025
Het is weer tijd voor asperges. Ze zijn volop te verkrijgen in de maanden mei en juni. Asperges zijn heerlijk om als groenten te eten. Meestal worden de asperges dan geschild en worden de harde onderkanten verwijderd. Maar als soep kun je juist deze schillen en harde onderkanten gebruiken om er bouillon van te trekken die de soep een heerlijke smaak geven. Door wat roomboter toe te voegen krijgt de soep een wat vollere smaak dan wanneer je alleen olijfolie gebruikt.
door Ronnie de Winter 4 mei 2025
In de zomermaanden is het lekker om koolrabi rauw in een salade te eten. Dan is hij heerlijk knapperig en fris. In combinatie met wortel en appel maak je in een mum van tijd een heerlijke salade voorbij de lunch of als bijgerecht bij vlees of vis.
door Ronnie de Winter 27 april 2025
Kip wordt malser door hem te laten garen in knoflook, ui en tomaat. Door te kiezen voor mager vlees kun je de ingrediënten waar je de kip in laat garen ook heel goed gebruiken voor een saus. De saus bevat dan niet al te veel vet. Het zuur in de tomaat, vooral citroenzuur en appelzuur, maakt het vlees malser en sappiger. Het zuur versterkt ook de smaak en neutraliseert het vet van het vlees. Hierdoor krijgt een gerecht een frissere smaak. Ook helpt het zuur voor een betere vertering van het vlees. Het zuur van tomaten stimuleert namelijk enzymatische reacties die betrokken zijn bij deze vertering. Rauw bevat de tomaat veel vitamine C. Helaas gaat er bij het verwarmen daarvan het nodige verloren. Het lycopeen waar de tomaten ook rijk aan zijn, komt juist beter beschikbaar voor ons lichaam door het verwarmen van de tomaat. Door de gezonde vetzuren van de kip, wordt het lycopeen nog beter opneembaar.
door Ronnie de Winter 27 april 2025
Prei heeft geneeskrachtige eigenschappen en wordt daardoor al eeuwenlang verbouwd en gegeten. De prei heeft een kleine verdikking aan de onderkant met een witte langere stengel met daaraan de groene bladeren. Hoewel het witte gedeelte van de stengel de lekkerste smaak heeft ( een beetje zoetig) en minder hard is, bevat het blad de meeste voedingstoffen. In de winter en in het voorjaar is prei volop te koop en niet duur.
door Ronnie de Winter 20 april 2025
Spitskool is een licht verteerbare koolsoort die op zijn best is als we hem roerbakken of heel even stoven. Snijd hem daartoe in dunne reepjes en bak het in wat extra vierge olijfolie met een beetje komijn. Zo wordt de spitskool nog beter verteerbaar. In onderstaand recept wordt deze roergebakken spitskool gecombineerd met libanese kip en rijst. Een verrassend lekkere combinatie!
door Ronnie de Winter 13 april 2025
Postelein behoort tot de posteleinfamilie en is het hele jaar door verkrijgbaar. Je hebt zomer- en winterpostelein. Winterpostelein is vanaf de herfst tot maart in bosjes verkrijgbaar en zomerpostelein het gehele jaar door. Verse postelein ziet er frisgroen en stevig uit met vaak de wortels er nog aan zodat het langer goed blijft. In de groentenla van de koelkast blijft postelein ongeveer twee dagen goed. Postelein is goed rauw in een stamppot te verwerken van knollen zoals knolselderij, zoet aardappel, pastinaak, wortels of gewone aardappels. Voeg een paar zongedroogde tomaatjes toe voor een lekkere smaak. Maar postelein is ook lekker in een maaltijdsalade.
door Ronnie de Winter 6 april 2025
Biologisch dynamische witlof heeft een bittere smaak. Dat komt, omdat groenten die op deze wijze is geteeld, hogere concentraties fytonutriënten hebben, dan niet biologisch geteelde groenten. Vooral groenten die bitter of scherp smaken bevatten veel fytonutriënten. De hoofdgroepen van de fytonutriënten zijn polyfenolen, terpenen, zwavelverbindingen en saponinen. Deze stoffen geven de groenten hun specifieke smaak, geur en kleur en ze werken als antioxidanten. Ze beschermen ons zo tegen ziekten, zoals dementie, kanker, hart- en vaatziekten. Bittere groenten zoals de witlof stimuleren door hun fytonutriënten de lever om gifstoffen uit te scheiden.
Show More