CREATIEF KOKEN

Creatief koken voor een optimale gezondheid

Lekker en gezond: de basis voor fitheid

Houd je van koken en wil je toch graag zo gezond mogelijk eten, maar heb je weinig tijd?
Dan is deze etensstijl wat voor jou!

Creatief koken heeft als basis  WAT, en vooral  HOE en WANNEER  te eten.

De voordelen:

Het kost je niks
  • Je hoeft geen topkok te zijn
  • Je bent weinig tijd kwijt
  • Je hebt er niet veel voor nodig
  • Je voedt je lichaam optimaal

Je voelt je er beter door
  • Het geeft je veel meer energie
  • Het is uitgebalanceerd voor je
  • Het geneest én voorkomt klachten en ziekten
  • Het verwijdert opgeslagen afvalresten en gifstoffen uit je lichaam

Start direct en pluk gelijk de vruchten. Ervaar of dit is waar je al jaren naar op zoek bent. Gewoon, gratis. Omdat iedereen het verdient om zich goed te voelen. 


Niemand past in een hokje of vakje. We zijn allemaal uniek. En zo hoort ook ons eetpatroon te zijn. Zie deze aanbevelingen dan ook slechts als richtlijn en verander zo nodig in hoe het voor jou werkt.

Voor mij werken deze richtlijnen en etensstijl uitermate goed. Mijn jicht en spierklachten zijn zo goed als verdwenen. Het eczeem op mijn huid is weg. Ik voel me uitermate fit en heb veel energie. Trek in snacks of tussendoortjes, mijn chocola en chips verslaving heb ik niet meer. Ik houd geld en tijd over en kan mijn creativiteit in het koken kwijt!

Ik voel me tien jaar jonger!


WAT?
De voedingsmiddelen die de basis vormen bij Creatief koken:


Fruit

Groenten

Noten, pitten, zaden:
eiwitrijke voedingsmiddelen(plantaardig)

Aardappelen, zoete bataat, granen, rijst, peulvruchten:
koolhydraatrijke voedingsmiddelen

vlees, vis, kaas, ei:
eiwitrijke voedingsmiddelen (dierlijk)

Vetten
Verzadigd vet, olie rijk aan omega 3,6 en 9

Dranken

water
Verse vruchten sappen
verse groenten sappen
kruidenthee
groene/witte thee


Van de voedingsmiddelen in het groen eet je onbeperkt
De voedingsmiddelen in het rood  beperk je in totaal tot 10 - 20 % van je voeding.

WAAROM deze voedingsmiddelen?

Hiermee voed je je lichaam optimaal en geef je het wat het nodig heeft.
Kies voor verse producten omdat hier de meeste voedingstoffen zitten.
Koop biologisch of biologisch dynamische producten om de hoeveelheid gifstoffen in je lichaam zo laag mogelijk te houden.

WANNEER?
Basisprincipes: wanneer eten we wat

Begin de dag met een glas lauw water.
Zo kan het lichaam giftige stoffen, die het gedurende de nacht heeft verzameld, beter afvoeren.


Begin de maaltijd met een groenten salade met noten, en een dressing van citroensap (of appelciderazijn) met een extra vierge olie.
Hierdoor begin je de maaltijd met vezels,  een klein beetje vetten en eiwitten. Hierdoor worden voedingstoffen in een rustig tempo opgenomen en kan je spijsvertering het voedsel erna beter verteren.
De bloedsuikerspiegel blijft hierdoor constant.


Eet bij elke maaltijd de suiker en zetmeel ( koolhydraat) rijke voeding op het laatst van de maaltijd. Zo voorkom je bloedsuikerspiegelschommelingen.
(let op: voor mensen die last krijgen van het eten van vers fruit aan het eind van de maaltijd, zoals oprispingen, een opgeblazen gevoel, winderigheid, kunnen beter vers fruit 15 minuten voor de maaltijd eten, en dan niet meer dan 1 stuks fruit.)

HOE CONSTANTER DE BLOEDSUIKERSPIEGEL BLIJFT, HOE LANGER EN BETER JE TOE KAN MET DE MAALTIJD.


Hierdoor is het gemakkelijker de hoeveelheid maaltijden te beperken tot 3 of 4 per dag
EN NIET NAAR  TUSSENDOORTJES TE VERLANGEN.

PROBEER  NA 20.00 uur 'S AVONDS niet meer eten, wel water/ kruidenthee drinken.

WAAROM?

Zo geef je het lichaam de mogelijkheid de voedingstoffen die het lichaam gedurende de dag heeft opgenomen te gebruiken voor groei en herstel.



HOE?
Hoe combineren we voeding voor de beste vertering:


Vers fruit 
Of aan het eind de maaltijd, of als je het fruit dan niet goed verteert eet het dan op een lege maag b.v. een kwartier voor de maaltijd

Groenten
combineer  je met elk ander voedingsmiddel 

Volwaardige voeding zoals:
noten, zaden, pitten,  peulvruchten/ vlees, vis, kaas, ei

eet je het best met groenten.

Zet meel rijke producten zoals aardappelen, granen (brood), rijst

Eet je het beste aan het eind van de maaltijd


Kruiden en specerijen
voeg je toe voor de smaak en de verteerbaarheid
en kun je met elk voedingsmiddel combineren
( je gebruikt hiervan maar kleine hoeveelheden)

Vetten
  combineer je met wat zuur zoals
citroensap, yoghurt, tomaten, bessen, zuurkool, gefermenteerde groeten.
 voor een betere vertering.


WAAROM belangrijk?

  • om de spijsvertering optimaal te laten werken,
  • om afvalstoffen opgeslagen in lichaamsvet, spieren, gewrichten en  organen te kunnen verwijderen
  • om het lichaam te ontlasten, doordat het minder gifstoffen hoeft op te slaan
  • ter voorkoming van opgeblazenheid, winderigheid door gasvorming( gisting en rotting) in de maag en darmen
  • om je fit en energiek te gaan voelen, om af te vallen
  • om op je ideale gewicht te blijven

Hoe stel je gemakkelijk een gezonde maaltijd samen?

Volg onderstaande stappen:
  • Kies de verschillende GROENTEN die je wilt eten

    Alle groenten zijn met elkaar te combineren.

    Laat 80-90% van je maaltijd uit groenten bestaan.

  • OF kies noten of zaden om met de groenten te combineren

    Noten zijn onderling te combineren.

    Zaden zijn onderling te combineren.

    Noten en zaden beter niet met elkaar combineren.

    Combineer met een plantaardige olie.

    Kokosolie is een olie met veel verzadigde vetzuren.

    Hennepzaadolie, koolzaadolie, lijnzaadolie zijn goede omgea 3 vetzuren leveranciers.

    Olijfolie is een goede leverancier van omega 9. 

    Omega 6 vetzuren zitten in elke plantaardige olie.

  • OF kies uit VLEES, VIS, EI of KAAS om met de groenten te combineren

    Vlees, vis, ei, of kaas zijn beter niet onderling te combineren. Kies voor één van de  eiwitrijk voedingsmiddel.

    Combineer met een dierlijk vet zoals ghee of roomboter om in te bakken, zure room, slagroom créme fraîche voor sausjes.

    Laat 10-20% van je maaltijd uit een eiwitrijk voedingsmiddel bestaan.

  • kies de KRUIDEN en SPECERIJEN

    Ga uit van de smaak en werking van een kruid of specerij en kies combinaties die bij elkaar passen.

    Die elkaars werking versterken, aanvullen of verzwakken maar net wat je wilt bereiken.

    Kruiden kun je onbeperkt gebruiken.

    Wees spaarzaam met specerijen. Ze kunnen bij een teveel tot maagklachten leiden.

  • Kies uit AARDAPPELEN, ZOETE BATAAT, GRANEN, RIJST of PEULVRUCHTEN om met de groenten te combineren

    Aardappelen, zoete bataat, granen, rijst en peulvruchten zijn onderling te combineren.

    Kies een plantaardige vet of dierlijk vet.

    Laat 10-20% van je maaltijd uit een koolhydraatrijke voedingsmiddelen bestaan.


Tips om creatief en gezond te koken

Producten van biologische of biologisch dynamische herkomst zijn te verkiezen boven de reguliere producten, om de hoeveelheid voedingsstoffen zo hoog mogelijk en de hoeveelheid gifstoffen zo laag mogelijk te houden.
Daarnaast is de manier van bereiden belangrijk. Op een goede manier bereidt, levert voeding minder gifstoffen en meer voedingstoffen bij de vertering.

Een aantal tips:

Hoe verser de producten zijn, die je gebruikt, hoe beter.
Heb je de mogelijkheid in je tuin, ook al is het maar een vierkante meter, om je eigen kruiden of sla te kweken, dan is dit een goede manier om je groenten zo vers mogelijk te kunnen bereiden.
De voeding verliest minder van zijn goede stoffen en als je biologisch teelt heeft je groenten geen giftige bestrijdingsmiddelen nodig.

Zet  de afzuigkap aan, als je gaat koken.  Het thuis koken zorgt voor fijnstofdeeltjes, die de luchtkwaliteit in huis behoorlijk kunnen verminderen. 
Kook of bak zo kort mogelijk.

Creatief koken is een manier van voedsel bereiden, die uitgaat van zo weinig en zo kort mogelijk bewerken en bereiden. Dat scheelt je niet alleen tijd, maar levert je ook veel gezondheidswinst op.

Rauw, stomen, kort koken ( 5 minuten), roerbakken, of grillen ( max. 10 min) op lage temperatuur.
Hierdoor blijven zoveel mogelijk voedingsstoffen behouden.

Voor de smaak en om de vertering te verbeteren, maar ook om extra gezonde stoffen toe te voegen, gebruiken we  kruiden en specerijen. Wees niet zuinig met kruiden, maar pas op met specerijen. Een teveel kan leiden tot maagklachten.

Gebruik voor het bakken en braden een olijfolie die geschikt is om in te bakken, of gebruik een verzadigd vet:
kokosolie, ghee of roomboter.
Voor salades en dressings gebruik je:
olijfolie extra vierge (groen), koolzaadolie, lijnzaadolie, walnootolie, tarwekiemolie of een andere extra vierge plantaardige olie. Zij leveren je de omega 3, 6 en 9.
Je kunt ook zure room, slagroom of crème fraîche gebruiken. Deze laatsten bevatten met name verzadigde vetten.
Als energieleverancier kun je ook een beetje (theelepel of dessertlepel) kokosolie, ghee, roomboter of een omega 3,6 en/of 9 olie over je gerecht doen.

Plantaardige vetten en dierlijk vetten combineer je beter niet in één maaltijd. Het vergt veel van je lever. Dus als je ghee  of roomboter in een gerecht gebruikt, gebruik dan zure room of crème fraîche in de dressing van de salade, die je bij het gerecht serveert.
Heb je in je hoofdgerecht kokosolie of olijfolie gebruikt, serveer dan de salade met een dressing met een lijnzaadolie, koolzaadolie, walnootolie, olijfolie of een andere extra vierge plantaardige olie.

Wil je je spijsvertering een plezier doen, is het goed om te weten dat de maag het beste je voedsel kan verteren als  hij voor 1/3 gevuld is met vaste stof, voor 1/3 met vloeistof en voor 1/3/ leeg. Je gaat dan met nog een beetje hongerig gevoel van tafel. Echter de maag kan optimaal functioneren en levert je al snel de energie om je dag weer optimaal te kunnen benutten.

Zure voedingsmiddelen zoals: azijn, citroen, mayonaise, zuur fruit, tomaat, gefermenteerde groenten ( augurk, zilver uitjes, atjar etc) zijn goed te combineren met vetten omdat ze het vet helpen te verteren.  Je hebt er maar heel weinig van nodig om dat al te bereiken. Een schijfje citroen bij de vis, maakt het vet beter verteerbaar van de vis.
Let op dat je niet te veel zuur gebruikt in een combinatie. Een paar druppels citroensap, één plakje tomaat een eetlepel mayonaise is al genoeg.
Want koolhydraat rijke voedingsmiddelen in combinatie met zuur verteert heel slecht.
De hoeveelheid die je gebruikt is hierbij doorslaggevend of de combinatie goed of slecht verteert.

Aanvullende informatie voor Creatief Koken

Share by: