Creatief koken | Voedingsmiddelen | Basisprincipes | Combinaties | Maaltijd samenstellen | Tips
Creatief koken
Voeding is meer dan brandstof. Het is communicatie met je lichaam, een vorm van zelfzorg en bewustwording. In mijn begeleiding kijk ik met aandacht naar jouw voedingspatroon, gewoontes en behoeften – zonder oordeel, maar met praktische kennis en betrokkenheid.
WAT?
De voedingsmiddelen die de basis vormen bij Creatief koken:
Groenten
Noten, pitten, zaden:
eiwitrijke voedingsmiddelen(plantaardig)
Aardappelen, zoete bataat, granen, rijst, peulvruchten:
koolhydraatrijke voedingsmiddelen
vlees, vis, kaas, ei:
eiwitrijke voedingsmiddelen (dierlijk)
Vetten
verzadigd vet, olie rijk aan omega 3,6 en 9
Dranken
water
verse vruchten sappen
verse groenten sappen
kruidenthee
groene/witte thee
Van de voedingsmiddelen in het groen eet je onbeperkt
De voedingsmiddelen in het rood beperk je in totaal tot 10 - 20 % van je voeding.
HOE?
Hoe combineren we voeding voor de beste vertering:
Of aan het eind de maaltijd, of als je het fruit dan niet goed verteert eet het dan op een lege maag b.v. een kwartier voor de maaltijd
Groenten
Volwaardige voeding zoals:
Vetten
- om de spijsvertering optimaal te laten werken,
- om afvalstoffen opgeslagen in lichaamsvet, spieren, gewrichten en organen te kunnen verwijderen
- om het lichaam te ontlasten, doordat het minder gifstoffen hoeft op te slaan
- ter voorkoming van opgeblazenheid, winderigheid door gasvorming( gisting en rotting) in de maag en darmen
- om je fit en energiek te gaan voelen, om af te vallen
- om op je ideale gewicht te blijven
WANNEER?
Basisprincipes: wanneer eten we wat?
Begin de dag met een glas lauw water.
Zo kan het lichaam giftige stoffen, die het gedurende de nacht heeft verzameld, beter afvoeren.
Begin de maaltijd met een groenten salade met noten, en een dressing van citroensap (of appelciderazijn) met een extra vierge olie.
Hierdoor begin je de maaltijd met vezels, een klein beetje vetten en eiwitten. Hierdoor worden voedingstoffen in een rustig tempo opgenomen en kan je spijsvertering het voedsel erna beter verteren.
De bloedsuikerspiegel blijft hierdoor constant.
Eet bij elke maaltijd de suiker en zetmeel ( koolhydraat) rijke voeding op het laatst van de maaltijd. Zo voorkom je bloedsuikerspiegelschommelingen.
(let op: voor mensen die last krijgen van het eten van vers fruit aan het eind van de maaltijd, zoals oprispingen, een opgeblazen gevoel, winderigheid, kunnen beter vers fruit 15 minuten voor de maaltijd eten, en dan niet meer dan 1 stuks fruit.)
HOE CONSTANTER DE BLOEDSUIKERSPIEGEL BLIJFT, HOE LANGER EN BETER JE TOE KAN MET DE MAALTIJD.
Hierdoor is het gemakkelijker de hoeveelheid maaltijden te beperken tot 3 of 4 per dag
EN NIET NAAR TUSSENDOORTJES TE VERLANGEN.
PROBEER NA 20.00 uur 'S AVONDS niet meer eten, wel water/ kruidenthee drinken.
WAAROM?
Zo geef je het lichaam de mogelijkheid de voedingstoffen die het lichaam gedurende de dag heeft opgenomen te gebruiken voor groei en herstel.
Tips om creatief en gezond te koken
Producten van biologische of biologisch dynamische herkomst zijn te verkiezen boven de reguliere producten, om de hoeveelheid voedingsstoffen zo hoog mogelijk en de hoeveelheid gifstoffen zo laag mogelijk te houden.
Daarnaast is de manier van bereiden belangrijk. Op een goede manier bereidt, levert voeding minder gifstoffen en meer voedingstoffen bij de vertering.
Een aantal tips:
Hoe
verser de producten zijn, die je gebruikt, hoe beter.
Heb je de mogelijkheid in je tuin, ook al is het maar een vierkante meter, om je eigen kruiden of sla te kweken, dan is dit een goede manier om je groenten zo vers mogelijk te kunnen bereiden.
De voeding verliest minder van zijn goede stoffen en als je biologisch teelt heeft je groenten geen giftige bestrijdingsmiddelen nodig.
Zet de
afzuigkap aan, als je gaat koken. Het thuis koken zorgt voor fijnstof deeltjes, die de luchtkwaliteit in huis behoorlijk kunnen verminderen.
Kook of bak zo kort mogelijk.
Creatief koken is een manier van voedsel bereiden, die uitgaat van zo weinig en zo kort mogelijk bewerken en bereiden. Dat scheelt je niet alleen tijd, maar levert je ook veel gezondheidswinst op.
Rauw, stomen, kort koken ( 5 minuten), roerbakken, of grillen ( max. 10 min) op lage temperatuur.
Hierdoor blijven zoveel mogelijk voedingsstoffen behouden.
Voor de smaak en om de vertering te verbeteren, maar ook om extra gezonde stoffen toe te voegen, gebruiken we kruiden en specerijen. Wees niet zuinig met kruiden, maar pas op met specerijen. Een teveel kan leiden tot maagklachten.
Gebruik voor het
bakken en braden een olijfolie die geschikt is om in te bakken, of gebruik een verzadigd vet:
kokosolie, ghee of roomboter.
Voor salades en dressings gebruik je:
olijfolie extra vierge (groen), koolzaadolie, lijnzaadolie, walnoot olie, tarwekiemolie of een andere extra vierge plantaardige olie. Zij leveren je de omega 3, 6 en 9.
Je kunt ook zure room, slagroom of crème fraîche gebruiken. Deze laatsten bevatten met name verzadigde vetten.
Als
energieleverancier kun je ook een beetje (theelepel of dessertlepel) kokosolie, ghee, roomboter of een omega 3,6 en/of 9 olie over je gerecht doen.
Plantaardige
vetten en dierlijk vetten
combineer je beter
niet in één maaltijd. Het vergt veel van je lever. Dus als je ghee of roomboter in een gerecht gebruikt, gebruik dan zure room of crème fraîche in de dressing van de salade, die je bij het gerecht serveert.
Heb je in je hoofdgerecht kokosolie of olijfolie gebruikt, serveer dan de salade met een dressing met een lijnzaadolie, koolzaadolie, walnoot olie, olijfolie of een andere extra vierge plantaardige olie.
Wil je je spijsvertering een plezier doen, is het goed om te weten dat de maag het beste je voedsel kan verteren als hij voor 1/3 gevuld is met vaste stof, voor 1/3 met vloeistof en voor 1/3/ leeg. Je gaat dan met nog een beetje hongerig gevoel van tafel. Echter de maag kan optimaal functioneren en levert je al snel de energie om je dag weer optimaal te kunnen benutten.
Zure voedingsmiddelen zoals:
azijn, citroen, mayonaise, zuur fruit, tomaat, gefermenteerde groenten ( augurk, zilver uitjes, atjar etc) zijn goed te combineren met
vetten
omdat ze het vet helpen te verteren. Je hebt er maar heel weinig van nodig om dat al te bereiken. Een schijfje citroen bij de vis, maakt het vet beter verteerbaar van de vis.
Let op dat je niet te veel zuur gebruikt in een combinatie. Een paar druppels citroensap, één plakje tomaat een eetlepel mayonaise is al genoeg.
Want koolhydraat rijke voedingsmiddelen in combinatie met zuur verteert heel slecht.
De hoeveelheid die je gebruikt is hierbij doorslaggevend of de combinatie goed of slecht verteert.