Sla soorten

Sla soorten

door Ronnie de Winter 28 april 2024
Raapjes of mei raapjes zijn kleine eetbare knolletjes. De steeltjes en blaadjes hiervan zijn de zgn. raapsteeltjes. Ze zijn familie van de broccoli en de mosterd. Het is dus eigenlijk familie van de koolsoorten. Raapsteeltjes zijn nu volop te verkrijgen. Je kunt ze niet lang bewaren. Het beste is om ze op de dag van aankoop ook meteen te gebruiken in de maaltijd. Raapsteeltjes hebben een pittige smaak. Deze smaak kun je wat verzachten door een olie toe te voegen b.v. extra vierge olijfolie.
door Ronnie de Winter 28 mei 2023
Rucola is een heerlijk ingrediënt in allerhande salades. Door zijn krachtige, pittige smaak geeft hij een peperachtige smaak aan de salade. Deze pittige smaak kun je iets verzachten door aan de salade een avocado toe te voegen of er wat olijfolie over heen te sprenkelen. Ook het otevoegen van olijven of een zachte geitenkaas verzacht de smaak van de rucola. Rucola kun je goed combineren met andere slasoorten. Gebruik zoveel mogelijk verse rucola. De bladeren zijn dan sterk en stevig. Rucola is ook heerlijk op een pizza. Voeg deze dan pas toe wanneer de pizza uit de oven komt. Zo blijven de voedingstoffen behouden.
door Ronnie de Winter 14 mei 2023
Nu het weer weer wat warmer wordt en er veel verse groenten verkrijgbaar zijn, zullen salades weer vaker op ons menu staan. Salades vormen een heel gezond voorgerecht. Wanneer we groenten, noten, peulvruchten en olie vooraf aan de hoofdmaaltijd eten vormen ze een prachtige vezelbodem in onze maag en darmen waardoor de bloedsuikerspiegel door wat onze maaltijd het lichaam daarna aanbiedt nauwelijks schommelt. Door de vezels in de salade in combinatie met wat vet en eiwit blijven de voedingstoffen langer in de maag, wat de vertering van de eiwitten en vetten ten goede komt. Doordat de bloedsuikerspiegel stabiel blijft, zullen we ons de gehele dag door energieker voelen en meer hebben aan het gezonde voedsel wat we nuttigen. Salades kun je op veel manieren samenstellen. Kies als basis groenten, noten en een dressing waarin olie, citroensap of appelciderazijn en een klein beetje zout verwerkt is. Voor de smaak kun je een klein beetje vers of gedroogd fruit toevoegen, maar vooral niet teveel. Want dan gaat h

Sla

door Ronnie de Winter 26 juni 2022
Sla is een bron van mineralen en vezels en onmisbaar voor onze gezondheid. Sla kun je met allerlei groenten combineren en aan iedere maaltijd toe te voegen. Sla eet je bij voorkeur voor de maaltijd of als voorgerecht om zo de spijsvertering in gang te zetten. Sla werkt namelijk eetlust opwekkend. Wanneer sla al lang van te voren gewassen en gesneden wordt, verliest een deel van zijn antioxidanten en vitaminen.
door Ronnie de Winter 24 april 2022
Vele kruiden en bladeren van planten kun je vers uit je tuintje halen. Laat hiervoor de paardenbloemen, brandnetels, bosviooltjes en zuring staan. Ze zaaien zich vanzelf uit. Krijg je teveel plantjes dan zijn ze gemakkelijk weer te verwijderen. Naast dat ze te gebruiken zijn voor een heerlijk wildsla, fleuren ze ook de tuin op, met hun bonte blad of kleurige bloemetjes.
door Ronnie de Winter 21 maart 2021
Postelein is een microgroente. De voedingstoffen van microgroenten zijn gemakkelijk opneembaar door ons lichaam en daarom zijn microgroenten zo gezond! Postelein smaakt erg lekker in combinatie me avocado en blauwe bessen.
door Ronnie de Winter 22 november 2020
Postelein is net als andere groenten, goed voor de gezondheid. Postelein behoort tot de posteleinfamilie en is het hele jaar door verkrijgbaar. Je hebt zomer en winter postelein. Winterpostelein is vanaf de herfst tot maart in bosjes verkrijgbaar en zomerpostelein het gehele jaar door. Postelein is rauw te gebruiken in salades of stamppotten.
door Ronnie de Winter 5 juli 2020
Snijbiet is een gezonde bladgroente die tot tot de Amaranten familie behoort. Het blad is licht verteerbaar, de geleurde stengels zijn taaier en kunnen daarom beter gestoofd worden om de verteerbaarheid te vergroten.
door Ronnie de Winter 28 juni 2020
Radicchio rosso is een bittere groente en goed voor onze gezondheid. Het helpt de lever ons lichaam te ontgiften. Ze is rijk aan vitaminen en mineralen en bevat antioxidanten. Je kunt radicchio rosso rauw verwerken in salades, maar je kunt haar ook roerbakken of in een stamppot verwerken.
Meer sla soorten
Share by: