Bereidingswijze:
Je kunt de postelein ook vervangen door spinazie, andijvie, broccoli, sperziebonen of rucola.
Ook lekker is om de postelein er rauw bij te serveren.
Over postelein
Postelein behoort tot de posteleinfamilie en is het hele jaar door verkrijgbaar. Je hebt zomer- en winterpostelein. Winterpostelein is vanaf de herfst tot maart in bosjes verkrijgbaar en zomerpostelein het gehele jaar door.
Verse postelein ziet er frisgroen en stevig uit met vaak de wortels er nog aan zodat het langer goed blijft. In de groentenla van de koelkast blijft postelein ongeveer twee dagen goed.
Postelein
is goed rauw in een stamppot te verwerken van knollen zoals knolselderij, zoet aardappel, pastinaak, wortels of gewone aardappels. Voeg een paar zongedroogde tomaatjes toe voor een lekkere smaak.
Postelein bevat de antioxidanten flovonoïden, alkaloïden, bèta-carotenen en glutathion. En de vitaminen A,C en E die ook krachtige antioxidanten zijn. Antioxidanten neutraliseren de schadelijke werking van vrije radicalen die bij allerlei processen in ons lichaam ontstaan. Hierdoor is postelein ontstekingremmend.
De mineralen die postelein bevat zijn ijzer, magnesium, calcium en kalium.
Kenmerkend voor deze groente zijn de slijmstoffen waardoor deze groente in bindend effect heeft als je deze bijvoorbeeld in een stamppot verwerkt. Maar ook op het lichaam hebben deze slijmstoffen een gezondheidseffect. Ze werken kalmerend op de spijsvertering. Deze slijmstoffen bestaan uit vezels en verbeteren de stoelgang en houden de suikerspiegel in balans.
Maar postelein bevat nog meer gezondheidsbevorderende stoffen, zoals tryptofaan en fenylalanine. Deze stoffen zijn nodig voor de aanmaak van neurotransmitters die depressie tegengaan. Tryptofaan is nodig om serotonine aan te maken en deze zorgt op zijn beurt weer voor de aanmaak van melatonine. Melatonine is een hormoon die ons een goede nachtrust geeft en ons gemakkelijker doet inslapen en doorslapen.