Blog Post

Postelein

Ronnie de Winter • 22 november 2020

Een groente met een hoge voedingswaarde!

Postelein met zoete aardappel en appel

Ingrediënten:

  • 1 zoete aardappel
  • 1 groentebouillon blokje
  • 150 -200 gram postelein
  • 1 appel
  • 100 gram rijst tempeh
  • 1 - 2 el extra vierge olijfolie
  • stukje haloumi
  • peper en zout

Bereidingswijze:

  • Schil de zoete aardappel en snijd ze in blokjes. Kook de zoete aardappelblokjes met heel weinig water en het bouillonblokje in 10 minuten gaar.
  • Snij de haloumi in hele kleine blokjes.
  • Was de postelein en maak goed droog.
  • Was de appel verwijder het klokhuis en snijd ze in kleine stukjes. Verwarm de helft van de olijfolie in een kleine koekenpan en bak hierin de appelstukjes kort.
  • Voeg de blokjes  tempé toe en verwarm ze in ongeveer 5 minuten.
  • Voeg de zoete aardappelblokjes en de stukjes haloumi toe. Roer nog even door.
  • Breng op smaak met peper en zout
  • Roer de postelein er voozichtig door.

Je kunt de postelein ook vervangen door spinazie, andijvie, broccoli, sperziebonen of rucola.

Ook lekker is om de postelein er rauw bij te serveren.

Over postelein

Postelein behoort tot de posteleinfamilie en is het hele jaar door verkrijgbaar.  Je hebt zomer- en winterpostelein. Winterpostelein is vanaf de herfst tot maart in bosjes verkrijgbaar en zomerpostelein het gehele jaar door.

Verse postelein ziet er frisgroen en stevig uit met vaak de wortels er nog aan zodat het langer goed blijft. In de groentenla van de koelkast blijft postelein ongeveer twee dagen goed.

Postelein is goed rauw in een stamppot te verwerken van knollen zoals knolselderij, zoet aardappel, pastinaak, wortels of gewone aardappels. Voeg een paar zongedroogde tomaatjes toe voor een lekkere smaak.

      Postelein bevat omega 3 vetzuren. Deze essentiële vetzuren hebben een positieve invloed op de bloeddruk en de bloedsomloop en zijn goed voor hart en bloedvaten.

      Postelein bevat de antioxidanten flovonoïden, alkaloïden, bèta-carotenen en glutathion. En de vitaminen A,C en E die ook krachtige antioxidanten zijn. Antioxidanten neutraliseren de schadelijke werking van vrije radicalen die bij allerlei processen in ons lichaam ontstaan. Hierdoor is postelein ontstekingremmend.

      De mineralen die postelein bevat zijn ijzer, magnesium, calcium en kalium.

      Kenmerkend voor deze groente zijn de slijmstoffen waardoor deze groente in bindend effect heeft als je deze bijvoorbeeld in een stamppot verwerkt. Maar ook op het lichaam hebben deze slijmstoffen een gezondheidseffect. Ze werken kalmerend op de spijsvertering. Deze slijmstoffen bestaan uit vezels en verbeteren de stoelgang en houden de suikerspiegel in balans.

      Maar postelein bevat nog meer gezondheidsbevorderende stoffen, zoals tryptofaan en fenylalanine. Deze stoffen zijn nodig voor de aanmaak van neurotransmitters die depressie tegengaan. Tryptofaan is nodig om serotonine aan te maken en deze zorgt op zijn beurt weer voor de aanmaak van melatonine. Melatonine is een hormoon die ons een goede nachtrust geeft en ons gemakkelijker doet inslapen en doorslapen.

      Postelein is antimicrobieel, koortsverlagend, bloedzuiverend, voorkomt parasieten in de darmen en is vochtafdrijvend.

      Gerelateerde posts:

      door Ronnie de Winter 17 november 2024
      Sperzieboontje zijn vers wanneer je ze breekt en ze een knapperig geluid maken. Dan zijn ze het lekkerst. Ook smaken verse peulvruchten lekkerder als je ze laat weken in schoon water. Het komt de smaak en de vertering ten goede. Aangezien je sperziebonen niet rauw kunt eten door de lectine die deze peulvrucht bevat, wordt deze peulvrucht, gekookt, gestoomd, gestoofd of geroerbakt. Lectine is een stof die de plant aanmaakt om zich te beschermen tegen insectenvraat. Voor ons is de stof niet af te breken. Ze tast de darmwand aan en geeft darmklachten. Door verhitting wordt de schadelijke werking van lectine te niet gedaan.
      door Ronnie de Winter 10 november 2024
      Bloemkool behoort de de kruisbloemigen en we eten van deze kool de bloem. Vandaar ook zijn naam. Bloemkool heeft een neutrale smaak en kan daardoor met veel andere groenten gecombineerd worden. Het is van de koolsoorten één van de lichtverteerbaren. Samen met spitskool en Chinese kool. Je kunt bloemkool op verschillende manieren bereiden. De fytonutriënten in de bleomkool blijven echter het best bewaard bij stomen en roerbakken.
      door Ronnie de Winter 3 november 2024
      Linzen behoren tot de vlinderbloem-familie. Het zijn kleine peulvruchten en vormen een goede vleesvervanger in combinatie met granen. Peulvruchten zijn duurzamer dan vlees en de opbrengst per oppervlakte grond is vele malen groter. Maar ook in het transport, opslag en verwerking zijn peulvruchten duurzamer. Gedroogde linzen blijven jaren goed. Er zijn veel verschillende soorten linzen. De gele en de rode linzen zijn, doordat ze gespleten en ontveld zijn gemakkelijk te verteren en kosten weinig tijd om te bereiden.
      door Ronnie de Winter 27 oktober 2024
      Snijbiet behoort tot de Amaranten familie. Deze groente heeft grote groene bladeren met rood, geel of wit gekleurde stengels en nerven. Zowel het blad als de stengels zijn eetbaar. Snijbiet is gemakkelijk zelf te kweken en zodra de plant wat is gegroeid kun je blad en stengel oogsten. De plant groeit daarna weer aan en op een later tijdstip kan opnieuw geoogst worden. Zo heb je het hele jaar door geregeld wat snijbiet bladeren die je kunt gebruiken in een smoothie of door een salade. Het blad is goed rauw te eten maar de stengels kun je beter roerbakken en daarna toevoegen aan de salade.
      door Ronnie de Winter 20 oktober 2024
      Doperwtjes zijn een goede bron van eiwitten, koolhydraten, vezels en belangrijke vitaminen en mineralen. Ook bevat het de nodige fytonutriënten. Verse doperwtjes zijn super lekker maar vaak maar heel kort te verkrijgen of helemaal niet. Diepvriesdoperwtjes zijn dan een goed alternatief. Ze zijn goed te combineren met allerlei groenten en hebben een decoratief effect. Regelmatig deze kleine bolletjes op het menu zetten is qua voedingstoffen beslist aan te raden.
      door Ronnie de Winter 13 oktober 2024
      Courgette en pompoen behoren tot dezelfde familie. En dat is te zien aan de planten en de vruchten. De planten lijken wel wat op elkaar met hun grote bladeren, hun kruipende voortgang, hun gele bloemen en de manier waarop ze vrucht dragen. De courgette kweek je gemakkelijk in eigen tuin. Maar geeft hem wel de ruimte. Het wordt een grote plant met grote bladeren en kruipt als het ware je tuin door. Als je niet zoveel ruimte in je tuin hebt, kun je hem ook over je terras laten kruipen en zelfs omhoog langs een schutting. Er komen meerdere vruchten aan één plant. Laat de courgettes echter niet te groot worden, maximaal 30 cm, anders gaan ze melig smaken. Je kunt ze al vanaf 7 cm lang oogsten.
      door Ronnie de Winter 6 oktober 2024
      Voor niet iedereen zijn koolsoorten goed verteerbaar. Kool valt onder de zwaar verteerbare groenten. Vaak ontstaan er darmgassen waardoor er een opgeblazen gevoel ontstaat bij het eten van veel kool. In onderstaand recept zorgt de masala, de komijn, het korianderpoeder en de schijfjes citroen ervoor dat de boerenkool lichter verteerbaar wordt. Je spijsvertering heeft dan minder moeite de kool te verteren en kan de voedingstoffen dan beter uit de kool opnemen.
      door Ronnie de Winter 29 september 2024
      Venkel is een licht verteerbare groente, gemakkelijk te bereiden en vraagt maar een korte kooktijd. Je kunt venkel ook rauw eten als een salade of er soep van maken. Venkel heeft een anijsachtige smaak. Hij heeft een kalmerende werking op de spijsvertering en voorkomt gasvorming en een opgeblazen gevoel. Verse venkel heeft een mooie witte knol en fris groen loof. Het loof kun je gebruiken als garnering. Alleen het onderste stukje van de knol, de eventuele bruine vlekjes en de topjes van de steeltjes snijd je weg. Verder kun je alles van de knol gebruiken. De steeltjes zijn qua vezels wat stugger en hebben wat langer tijd nodig om te garen, maar zijn geschaafd met een komkommer schaaf heerlijk fris in een salade.
      door Ronnie de Winter 22 september 2024
      Een feestelijke koolsoort, die vraagt om maar een klein beetje aankleding. De roosjes zijn snel gaar. Daardoor zijn ze ook goed in de oven op de bakplaat te roosteren. Kan je niet zo goed tegen kool, probeer dan een schijfje citroen of wat citroensap mee te koken. Dat wordt ook deze kool nog beter verteerbaar.
      door Ronnie de Winter 15 september 2024
      Pastinaak is een grote, witgele wortel die inmiddels weer goed te verkrijgen is. Vooral in de wintermaanden is hij een mooie aanvulling op onze vitaminen en mineralen voorraden. Het is een gemakkelijk te bereiden wortel, die goed smaakt bij de oranje winterwortels. Schil hem met een dunschiller en snijd het kapje er van af. Pastinaak kun je rauw geraspt in salades eten of koken en bakken. Om verkleuring te voorkomen kun je de wortel besprenkelen met citroensap. Pastinaak smaakt goed met groene kruiden als peterselie, tijm en basilicum.
      Show More
      Share by: