Tips voor een betere vertering van voedingsmiddelen
Betere vertering
Wat je goed verteert, neemt je lichaam op
Door kruiden en specerijen toe te voegen aan je gerecht, wordt het voedsel beter en gemakkelijker verteerd.
Hierdoor ontstaan er minder afvalstoffen en houd je energie over Je voorkomt klachten zoals een opgeblazen buik, buikpijn, winderigheid, verstopping, oprispingen en andere spijsverteringsklachten.
Verschillende voedingsmiddelen vragen om verschillende kruiden en specerijen.
Voeg dan wat citroensap en eventueel wat water of kokosroom toe en laat het gerecht nog een paar minuten stoven.
Voeg dan de geweekte peulvruchten toe en het water en breng het aan de kook.
Aan het einde van de kooktijd voor je wat citroensap of wat tomatenstukjes toe.
Voeg dan de verse peulvruchten toe, roer het even goed om en voeg wat water en eventueel wat bonenkruid toe.
Laat het ca. tien minuten stoven.
Strooi er wat nootmuskaat over en wat extra vierge olijfolie of roomboter.
Voeg wat tomaten stukje toe, een paar druppels citroensap en een beetje extra vierge olijfolie of roomboter.
Voeg dan peper en zout toe.
Schenk de dressing over de salade.
Aan de dressing kun je allerlei groene kruiden toevoegen voor meer smaak.
Je voegt zo ook extra antioxidanten en andere fytonutriënten toe.
Eet je de groente gestoomd, doe er bij opdienen wat olie en wat hymalaya zout/ en of zeewiervlokken over.
Of je kunt ze heel licht roosteren op een heel zacht vuurtje een paar minuten.
Fruit
Fruit passeert vrij snel de maag. Echter in in combinatie met voeding dat veel langzamer verteerd zoals b.v. vetten en eiwitten blijft het fruit te lang in de maag waardoor het gaat gisten en klachten geeft.
Vers fruit eet je dus het beste alleen en op een lege maag voor de beste vertering.
Dus op de ochtend voor het ontbijt of voor de avondmaaltijd.
Wanneer je vers fruit kort kookt ( in chutney's b.v.) of mee kookt met b.v. rode kool (appel) dan kunnen we het beter in combinatie verteren.
Gedroogd fruit verteren we beter als het 10 minuten geweld/geweekt is in wat water.
Hoe minder suiker het fruit bevat hoe beter het te combineren is.