Vruchtgroenten

Vruchtgroenten

door Ronnie de Winter 13 oktober 2024
Courgette en pompoen behoren tot dezelfde familie. En dat is te zien aan de planten en de vruchten. De planten lijken wel wat op elkaar met hun grote bladeren, hun kruipende voortgang, hun gele bloemen en de manier waarop ze vrucht dragen. De courgette kweek je gemakkelijk in eigen tuin. Maar geeft hem wel de ruimte. Het wordt een grote plant met grote bladeren en kruipt als het ware je tuin door. Als je niet zoveel ruimte in je tuin hebt, kun je hem ook over je terras laten kruipen en zelfs omhoog langs een schutting. Er komen meerdere vruchten aan één plant. Laat de courgettes echter niet te groot worden, maximaal 30 cm, anders gaan ze melig smaken. Je kunt ze al vanaf 7 cm lang oogsten.
door Ronnie de Winter 25 augustus 2024
Ongebrande noten zijn droog en bevatten veel fytinezuur. Door de noten te roosteren op een zacht vuurtje of ze een aantal uur te weken in water met een beetje appelciderazijn wordt het fytinezuur grotendeel afgebroken. Noten hebben dan een veel mindere verzurende werking op ons lichaam. Walnoten kun je in ver band met de omega 3 olie beter weken dan roosteren. Door het verwarmen wordt de gezonde omega 3 omgezet en komt dat onze gezondheid minder ten goede.
door Ronnie de Winter 16 juni 2024
Pompoenen lenen zich heel goed voor curry's. Door de zwarte bonen in de curry te combineren met quinoa verkrijg je volwaardige eiwitten en is het toevoegen van vlees of een andere eiwitbron niet nodig. De yoghurt of skyr serveren we er apart bij. Op deze manier is de curry al iets afgekoeld voor je de yoghurt of skyr toevoegt en gaat deze niet schiften.
door Ronnie de Winter 24 maart 2024
In deze visschotel zijn tomaten, paprika en aubergine verwerkt. Deze rode en paarse vruchtgroenten bevatten anthocyanen. Dit zijn fytonutriënten met een sterke antioxidantwerking. Rode en paarse groenten en vruchten zijn het rijkst aan deze stoffen. Deze stoffen beschermen vooral onze ogen en onze hersenen. Anthocyanen beschermen de ogen tegen vrije radicalenvorming door de zon. En ze leveren een bijdrage bij de aanmaak van glutathion waardoor ons lichaam beter kan ontgiften en ze zo onze hersenen kunnen beschermen. Anthocyanen zijn ontstekingsremmers en hebben een positieve invloed op het verlagen van het risico op insulineresistentie en diabetes. Eet je liever geen vis dan kun je deze vervangen door blokje haloumi of tofu.
door Ronnie de Winter 17 maart 2024
Komkommer is heerlijk verfrissend en smaakt goed bij kruidige gerechten. Doordat hij veel water bevat is hij uitermate geschikt in maaltijden bij warm weer. Komkommer kun je goed combineren met allerlei slasoorten maar ook met fruit. Een fruitsalade waaraan komkommer is toegevoegd is extra verfrissend. Het Indische gerecht roedjak is bijvoorbeeld een vruchten gerecht met komkommer en een zeer pittig sausje. Heerlijk verfrissend bij b.v. sperziebonen met rijst. Hoewel niet zo gebruikelijk is komkommer ook goed te combineren zuurkool. Door er wat blauwe bessen aan toe te voegen of gedroogde vijgen of rozijnen verzachte je de zure smaak van de zuurkool.
door Ronnie de Winter 3 maart 2024
Een verse puntpaprika is stevig en heeft een frisse kleur. Door hem na aankoop even op een koele plek te laten liggen wordt hij donkerder en smaakvoller (zoeter) en komen er meer voedingstoffen in de puntpaprika. De rode kleur en zoete smaak van de puntpaprika doen het goed in veel gerechten. Voor gebruik was je de puntpaprika en verwijder je de zaadlijsten. De zaadlijsten bevatten meer van de stof capsaïcine die irriterend is voor de slijmvliezen. Paprika's krijgen een heerlijke smaak door ze te roosteren onder de grill (op de laagste stand). Ze worden dan heerlijk zoet. Ook door ze te stoven of te smoren worden ze zoeter. Puntpaprika is net als aardappels, tomaten, goijbessen en aubergine lid van de nachtschade familie. Puntpaprika's hebben een dunnere schil dan de gewone paprika's waardoor ze gemakkelijker te verteren zijn. De dunnere schil zorgt ook voor de zoetere smaak.
door Ronnie de Winter 12 november 2023
Om maximaal te genieten van de voedingstoffen die de tomaat ons te bieden heeft is een combinatie van rauw en gekookte tomaat het beste. Rauw bevat de tomaat veel vitamine C. Helaas kunnen we dan niet zo goed het lycopeen opnemen wat juist beter beschikbaar komt voor ons lichaam bij het koken van de tomaat. Het aantal vitamine neemt jammer genoeg weer af bij koken. Door wat gezonde vetzuren toe te voegen, wordt het lycopeen al beter opneembaar. Echter door een tomatensoep rauw klaar te maken, een klein beetje olijfolie toe te voegen en het slechts kort te verwarmen kunnen we het voordeel hebben van alle goede stoffen in de tomaat.
door Ronnie de Winter 15 oktober 2023
Verwar de rode pepers niet met de zwarte peper. Zwarte peperkorrels zijn de besjes van de piper nigrum, een tropische plant. Hun scherpe smaak komt door de stof piperine. Rode pepers zijn de vruchten van de peperplant, capsicum annuum, die familie is van de nachtschade familie zoals, de paprika, de tomaat en ook de aardappel dat zijn. de rode pepers worden gedroogd en fijngemalen tot cayennepeper of chilipoeder. De scherpe smaak van de rode peper komt door de stof capsaïcine. Deze stof geeft echter ook bescherming aan de darmwand. Ook helpt de stof tegen spijsverteringsklachten en kan het kiespijn of hoofdpijn verminderen.
door Ronnie de Winter 24 september 2023
Courgettes zijn nu volop en voor maar weinig geld te koop. De grote exemplaren zijn wat minder van smaak en zijn uitstekend geschikt om ze in een soep te verwerken. Voeg volop tuinkruiden aan de soep toe. Hiermee creëer je niet alleen een heerlijke aromatische soep maar voeg je ook nog eens vele antioxidanten en mineralen toe. Wees er niet te zuinig mee! Om zoveel mogelijk de gezonde stoffen van de kruiden te kunnen benutten voeg je ze pas op het laatst toe. Behalve kruiden die wat dikker van blad zijn zoals tijm, bonenkruid, rozemarijn of laurier kun je meekoken.
Meer vruchtgroenten
Share by: