Tomatensaus en kipdijbeenfilet
Tomaat, een stimulerende vruchtgroente!
Kip wordt malser door hem te laten garen in knoflook, ui en tomaat. Door te kiezen voor mager vlees kun je de ingrediënten waar je de kip in laat garen ook heel goed gebruiken voor een saus. De saus bevat dan niet al te veel vet.
Het zuur in de tomaat, vooral citroenzuur en appelzuur, maakt het vlees malser en sappiger. Het zuur versterkt ook de smaak en neutraliseert het vet van het vlees. Hierdoor krijgt een gerecht een frissere smaak.
Ook helpt het zuur voor een betere vertering van het vlees. Het zuur van tomaten stimuleert namelijk enzymatische reacties die betrokken zijn bij deze vertering.
Rauw bevat de tomaat veel vitamine C. Helaas gaat er bij het verwarmen daarvan het nodige verloren. Het lycopeen waar de tomaten ook rijk aan zijn, komt juist beter beschikbaar voor ons lichaam door het verwarmen van de tomaat.
Door de gezonde vetzuren van de kip, wordt het lycopeen nog beter opneembaar.
Tomatensaus met kipdijbeenfilet
- 2 grote tomaten
- 1 rode ui
- 1 teentje knoflook
- 100 gr tomatenpuree
- 1 appel
- 1 el extra vierge olijfolie
- 2 kipdijbeenfilet
- 1 tl paprikapeoder
- 1 tl kerriepoeder
- zwarte peper
- Was de tomaten en snijd ze in stukjes.
- Was de appel, verwijder het klokhuis en snijd hem in stukjes.
- Pel de ui en de knoflook en snijd ze fijn.
- Verwarm de olijfolie in de pan.
- Fruit hierin de ui en de knoflook.
- Voed de kipdijbeenfilet toe en bak het rondom aan
- Voeg de stukjes tomaat toe.
- Voeg een klein beetje water toe en laat de kip in 10 minuten garen.
- Draai de kip af en toe om.
- Voeg de tomatenpuree en de kruiden toe.
- Roer goed door.
- Laat nog even 5 minuten pruttelen.
- Breng op smaak met zwarte peper.
- Voeg water toe totdat je de gewenste dikte van de saus hebt bereikt.
- Warm het geheel nog even goed door.
Over tomaat
De tomaat behoort tot de familie van de nachtschade. Net zoals de aardappel en de paprika. Een groene tomaat bevat dan ook net als een groene aardappel solanine. Dit is een giftige stof. Groene tomaten kun je dus niet eten. Laat de tomaat eerst goed rijpen, zodat hij mooi rood is en snijd de groene steelaanzet weg.
De tomatenplant vindt zijn oorsprong in Amerika en is door Columbus naar Europa gebracht. In Nederland doet de tomaat het goed onder glas of op een beschutte plek.
Als tomaten in de zon rijpen en biologisch geteeld zijn, hebben ze een heerlijke smaak en bevatten ze veel vitaminen, mineralen, fruitzuren en etherische oliën. De tomaat is caloriearm, geeft een verzadigend gevoel en werkt stimulerend op het lichaam. Hij beschermt ons tegen infecties en bevordert door zijn vezels de stoelgang. Het lycopeen in de tomaat heeft in combinatie met andere antioxidanten in de tomaat een kankerremmende werking.
Er bestaan vele tomatensoorten. De pomodori en de pruimtomaatjes zijn het zoetst.
Door tomaten te verwarmen neemt het lycopeen gehalte toe. Voegen we een beetje vet toe, zoals b.v. olijfolie dan wordt het lycopeen beter in het lichaam opgenomen.
Vooral tomatenpuree bevat veel lycopeen. Lycopeen is een antioxidant die vrije radicalen vernietigt.
Tomaten zijn rijk aan chroom. Dit mineraal houdt de bloedsuikerspiegel stabiel.
De zuren in tomaat versnellen de stofwisseling en zorgen voor een goede afvoer van afvalstoffen. Ze helpen vetten oplossen en af te voeren. Bij het stoven van vis of vlees zorgt het toevoegen van tomaat ervoor dat de vis of het vlees lekker mals wordt.
De tomaat bevat veel mineralen en heeft een alkaliserende werking op het lichaam. Ondanks zijn voedingszuren is de tomaat niet zuurmakend en laat hij geen zure reststoffen achter in de urine.
Verse tomaten zijn stevig en hebben een helderrode kleur. Tomaten bewaar je het beste op kamertemperatuur.
Belangrijke voedingstoffen in tomaat
Gerelateerde posts:









