Stoofpotje van prei en winterwortels
voor een regenachtige dag!
Prei heeft geneeskrachtige eigenschappen en wordt daardoor al eeuwenlang verbouwd en gegeten. De prei heeft een kleine verdikking aan de onderkant met een witte langere stengel met daaraan de groene bladeren. Hoewel het witte gedeelte van de stengel de lekkerste smaak heeft ( een beetje zoetig) en minder hard is, bevat het blad de meeste voedingstoffen.
In de winter en in het voorjaar is prei volop te koop en niet duur.
Stoofpotje van prei en winterwortels
- 2 preien
- 2 - 3 winterwortels
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 1 tl komijnpoeder
- 1 tl paprikapoeder
- 1 el mosterd
- 200 ml groentebouillon
- 1 el extra vierge olijfolie
- peper en zout
- verse tijm of peterselie
- Maak de prei schoon en snijd ze in dunne ringen.
- Rasp de winterwortels en snijd ze in plakjes.
- Pel de ui en de knoflook en snipper ze fijn..
- Verwarm de olijfolie in de koekenpan.
- Fruit hierin de ui en de knoflook glazig.
- Voeg de schijfjes wortel toe en bak ze 5 minuten mee.
- Voeg dan de prei toe.
- Strooi er komijn- en paprikapoeder overheen. Voeg de mosterd toe en schenk de bouillon erbij. Laat het gehaal met de deksel op de pan ca 15 minuten stoven tot de wortel gaar is en de smaken goed zijn ingetrokken.
- Breng op smaak met zout en peper en garneer met verse peterselie of tijm.
Over prei
Prei is vochtafdrijvend en helpt het lichaam afvalstoffen via de nieren af te voeren. Prei heeft geneeskrachtige eigenschappen tegen kanker, vooral maag- en darmkanker. Een van deze stoffen die daar juist verantwoordelijk voor is, zit met name in het groene deel van de prei.
Prei heeft een mildere smaak dan zijn familieleden de ui en de knoflook, maar net als zijn familieleden bevat prei zwavel. Zwavel heeft een goede invloed op de werking van de lever en op het cholesterolgehalte in het bloed. Zwavel ontvet de lever.
Prei bevat provitamine A, vitamine C, B11 en K en de mineralen kalium, natrium, calcium, magnesium, ijzer, koper, zink, selenium en mangaan.
Foliumzuur ( vitamine B11) is nodig voor de productie van hemoglobine en kalium verbetert de nierfunctie. Samen met zijn vochtafdrijvende werking helpt prei tegen aandoeningen als jicht en nierstenen. Het eten van prei helpt ook tegen keelpijn.
Prei behoort net als ui en knoflook tot de Alliumfamilie. Het groene gedeelte van de prei groeit boven de grond en krijgt dus licht. Daarom bevat dit groene gedeelte de meeste en beste voedingstoffen. Het witte gedeelte van de prei groeit onder de grond en daar zetten zich juist meer de koolhydraten in af, net zoals dat in knol en wortelgewassen gebeurt. Prei heeft een zoetere smaak dan de ui en is milder, waardoor hij rauw beter verteerbaar is.
Prei bevat de vezel inuline. Deze vezel werkt als een probiotica en zorgt voor meer goede bacteriën in de darmen. De andere vezels van de prei met name de onoplosbare vezels worden door de darmbacteriën omgezet in boterzuur wat het lichaam energie geeft.
Net als knoflook en ui bevat ook prei alliine. In het lichaam wordt dit omgezet in allicine. Deze zwavelverbinding werkt als een natuurlijk antibioticum en verbetert de vetwaarden in het bloed, wat gunstig is voor de cholesterolspiegel.
De antioxidant kaempherol in prei remt de negatieve gevolgen van plaquevorming in de hersenen bij dementie (Alzheimer). Deze antioxidant zit vooral in het groene gedeelte van de prei.
Belangrijke voedingstoffen in prei
Gerelateerde posts:









