Wortels/knollen

Wortels en knollen

door Ronnie de Winter 15 september 2024
Pastinaak is een grote, witgele wortel die inmiddels weer goed te verkrijgen is. Vooral in de wintermaanden is hij een mooie aanvulling op onze vitaminen en mineralen voorraden. Het is een gemakkelijk te bereiden wortel, die goed smaakt bij de oranje winterwortels. Schil hem met een dunschiller en snijd het kapje er van af. Pastinaak kun je rauw geraspt in salades eten of koken en bakken. Om verkleuring te voorkomen kun je de wortel besprenkelen met citroensap. Pastinaak smaakt goed met groene kruiden als peterselie, tijm en basilicum.
door Ronnie de Winter 4 augustus 2024
Biologische wortels liggen in de winkel met het loof er nog aan. Kies een bos wortels waarvan het loof er fris en groen uit ziet, dan zijn de wortels vers en stevig. Verwijder thuis het loof als je de wortels nog een paar dagen wilt bewaren. Het loof droogt de wortels uit en maakt dat de wortels slap worden. Het loof kun je voor een deel gebruiken in een salade, in een pesto, in de soep of als garnering. Biologische wortels hoeven slechts schoon geborsteld te worden onder stromend water en niet geschrapt. De schil bevat vooral veel voedingstoffen, die zo beter behouden blijven. Wortels die niet biologisch geteeld zijn bevatten naast de pesticiden ook veel nitraten. Die moeten wel worden geschrapt om hiermee zoveel mogelijk gifsporen te verwijderen.
door Ronnie de Winter 21 juli 2024
Rode bieten, een puur Hollandse groente, zijn goedkoop en heel goed in allerlei gerechten te verwerken. In een coolfresh lade van de koelkast zijn ze wel maanden houdbaar. De zomerbieten worden meestal met loof per bosje verkocht en de winterbieten, als knollen zonder loof. De bietjes zijn tegenwoordig in verschillende kleuren te krijgen. Er zijn gele bieten maar ook witte en rood/wit gestreepte. Als de bladeren vers zijn en niet beschadigd vormen ze het voedzaamste gedeelte van de biet. Vooral het jong blad is lekker in een salade. Verse bietjes zijn stevig en hebben een diep rode kleur. Kleine bietjes zijn het lekkerste van smaak en van structuur.
door Ronnie de Winter 5 mei 2024
Op de juiste manier bereid zijn aardappels goed voor ons. Door de vele vezels geven ze lang een verzadigd gevoel. Ze zijn licht verteerbaar en beschermen het spijsverteringsstelsel tegen ontstekingen en irritaties. Ze bevatten vitamine C en B6 en zijn rijk aan het mineraal kalium. De aminozuren en vetzuren in aardappels ondersteunen het zenuwstelsel. Echter als hoofdvoedsel geven ze een stijging van de bloedsuikerspiegel. De aardappel heeft een basische invloed op ons lichaam in tegenstelling tot granen die zuurvormend zijn.
door Ronnie de Winter 14 januari 2024
Kombu wordt gebruikt in de Aziatische keuken. Het is een zeewier die oorspronkelijk uit Japan komt. Kombu behoort tot de bruinwieren. Behalve in Japan vinden kombu ook langs de rotsachtige kusten van de Amerika en Europa. De geteelde kombu uit Japan wordt voornamelijk verbouwd op Hokkaido. kombu wordt meestal gedroogd verkocht en is dan lang houdbaar. Kombu is een natuurlijke smaakversterker. Het heeft de umami smaak, een karakteristieke hartige smaak die wat weg heeft van bacon. Het glutaminezuur waar kombu rijk aan is, geeft de kombu deze karakteristieke smaak.
door Ronnie de Winter 31 december 2023
Inmiddels liggen er weer winterwortels van de nieuwe oogst in de schappen van de winkel. De winterwortel is bij uitstek geschikt voor een winterse soep. Bekend natuurlijk in de erwtensoep, maar ook in combinatie met linzen en paprika is een heerlijke goed vullende soep te maken. Serveer een groene salade vooraf om de de spijsvertering vast in gang te zetten en om de maaltijd compleet te maken.
door Ronnie de Winter 3 december 2023
De yacon komt oorspronkelijke uit het Andesgebergte en is familie van de aardpeer en de schorseneer. Het is een wortelgewas en je vindt hem in biologische winkels. Zijn uiterlijk lijkt wel wat van die van de zoete aardappel maar qua smaak en structuur heeft hij veel meer weg van een appel. Yacon is vooral een verfrissende knol. Hij geeft niet veel energie in de vorm van koolhydraten, eiwitten of vetten. Maar hij geeft wel een verzadigd gevoel. Ideaal dus wanneer je veel zittend werk hebt, ietwat gewicht kwijt wilt en trek hebt.
door Ronnie de Winter 5 november 2023
Inmiddels liggen er weer winterwortels van de nieuwe oogst in de schappen van de winkel. De winterwortel is bij uitstek geschikt voor een winterse stoofpot. Bekend natuurlijk van de hutspot, maar ook in combinatie met een zoete bataat en kikkererwten is een heerlijke stoofschotel te maken. Serveer een groene salade vooraf om de de spijsvertering vast in gang te zetten en om de maaltijd compleet te maken.
door Ronnie de Winter 1 oktober 2023
Biologische wortels liggen in de winkel met het loof er nog aan. Kies een bos wortels waarvan het loof er fris en groen uit ziet, dan zijn de wortels vers en stevig. Verwijder thuis het loof als je de wortels nog een paar dagen wilt bewaren. Het loof droogt de wortels uit en maakt dat de wortels slap worden. Het loof kun je voor een deel gebruiken in een salade, in een pesto, in de soep of als garnering. Biologische wortels hoeven slechts schoon geborsteld te worden onder stromend water en niet geschrapt. De schil bevat vooral veel voedingstoffen, die zo beter behouden blijven. Wortels die niet biologisch geteeld zijn bevatten naast de pesticiden ook veel nitraten. Die moeten wel worden geschrapt om hiermee zoveel mogelijk gifsporen te verwijderen.
Meer wortels en knollen
Share by: