Bladgroenten

Bladgroenten

door Ronnie de Winter 23 juni 2024
Spinazie is een bladgroente die rijk is aan mineralen, vitaminen en fytonutriënten. Juist hierdoor is deze groente heel geschikt om te eten bij vermoeidheid, bloedarmoede, herstelprocessen en tijden de groei. Spinazie kan zowel gekookt, geroerbakt of rauw gegeten worden. Vooral de jonge blaadjes lenen zich goed voor een salade bijvoorbeeld met radijs, walnoten en wat kwark of geitenkaas. Geroerbakt vormt spinazie met tomaten en de kruiden oregano en basilicum een goede en smaakvolle combinatie. Doordat spinazie nauwelijks gegaard hoeft te worden, voeg je ze altijd pas op het laatst toe. Zo blijven de waardevolle stoffen het best bewaard. Door spinazie te combineren met vlees wordt er door het lichaam meer ijzer uit spinazie geabsorbeerd. Spinazie kun je ook heel goed gebruiken om er een soep van te maken. Met door als basis voor de soep doperwten te nemen, shiitake toe te voegen en wat geroosterd brood bij de soep te serveren bevat onderstaand recept ook volwaardige eiwitten.
door Ronnie de Winter 2 juni 2024
Andijvie is een wat bittere groenten. Door zijn bittere smaak is hij juist uitermate goed voor onze lever. Hij helpt de lever bij de ontgifting. Eet je andijvie rauw dan gebruik je minder van de groente. In deze soep kun je de hele andijviekrop kwijt. Doordat je hem slechts laat slinken en daarna pureert behoud je veel van zijn voedingstoffen en kun je hem in het geheel verwerken.
door Ronnie de Winter 28 april 2024
Raapjes of mei raapjes zijn kleine eetbare knolletjes. De steeltjes en blaadjes hiervan zijn de zgn. raapsteeltjes. Ze zijn familie van de broccoli en de mosterd. Het is dus eigenlijk familie van de koolsoorten. Raapsteeltjes zijn nu volop te verkrijgen. Je kunt ze niet lang bewaren. Het beste is om ze op de dag van aankoop ook meteen te gebruiken in de maaltijd. Raapsteeltjes hebben een pittige smaak. Deze smaak kun je wat verzachten door een olie toe te voegen b.v. extra vierge olijfolie.
door Ronnie de Winter 22 oktober 2023
Wanneer je de andijvie rauw eet zoals in een salade, heb je minder van deze groente nodig dan dat je de andijvie kookt, roerbakt of als stamppot verwerkt. Een halve krop is voor twee personen meer dan genoeg. Om de bittere smaak van de andijvie wat af te zwakken is in deze salade gekozen voor de toevoeging van een gegrilde paprika. Paprika is van zichzelf al enigszins zoet maar door hem te grillen wordt hij nog veel zoeter en zachter van smaak. De hoeveelheid stevia die je toevoegt is afhankelijk van hoe zoet de paprika is geworden. Zongedroogde tomaatjes zijn van zich zelf zout, zodat je in de dressing minder zout kan toevoegen. De olie, het citroensap en het zout zijn nodig in een dressing om rauwe groenten beter te kunnen verteren.
door Ronnie de Winter 14 mei 2023
Nu het weer weer wat warmer wordt en er veel verse groenten verkrijgbaar zijn, zullen salades weer vaker op ons menu staan. Salades vormen een heel gezond voorgerecht. Wanneer we groenten, noten, peulvruchten en olie vooraf aan de hoofdmaaltijd eten vormen ze een prachtige vezelbodem in onze maag en darmen waardoor de bloedsuikerspiegel door wat onze maaltijd het lichaam daarna aanbiedt nauwelijks schommelt. Door de vezels in de salade in combinatie met wat vet en eiwit blijven de voedingstoffen langer in de maag, wat de vertering van de eiwitten en vetten ten goede komt. Doordat de bloedsuikerspiegel stabiel blijft, zullen we ons de gehele dag door energieker voelen en meer hebben aan het gezonde voedsel wat we nuttigen. Salades kun je op veel manieren samenstellen. Kies als basis groenten, noten en een dressing waarin olie, citroensap of appelciderazijn en een klein beetje zout verwerkt is. Voor de smaak kun je een klein beetje vers of gedroogd fruit toevoegen, maar vooral niet teveel. Want dan gaat h
door Ronnie de Winter 4 december 2022
Spinazie is een bladgroente die rijk is aan mineralen, vitaminen en fytonutriënten. Deze stoffen behoud je het beste als je de spinazie pas op het laatst toevoegt aan een gerecht zoals deze curry. Gebruik voor deze curry de wat grovere en steviger spinazie. Spinazie onttrekt calcium aan het lichaam omdat het een oxaalrijke groente is. De kikkererwten en de yoghurt compenseren dit. Koriander is een verkoelend kruid en aangezien het gerecht de verwarmende kruiden: rode peper, komijn, curcuma, venkel, kerrie en zwarte peper bevat, kan er rustig wat meer koriander toegevoegd worden, zonder het verteringsproces, wat juist warmte nodig heeft te vertragen.  De yoghurt werkt ook verkoelend. Hoe heter je deze curry maakt, hoe meer yoghurt en koriander je toevoegt om het gerecht voor je spijsvertering in balans te houden.
door Ronnie de Winter 10 juli 2022
Groenlof, ook wel suikerbrood genoemd is een wat bittere groente die knapperig is en het heel goed doet in een salade. Maar de grote bladeren zijn ook heel geschikt om er verschillende groenten op te serveren. Juist doordat de bladeren zo groot zijn en lekker knapperig kunnen deze groenten ook warm zijn. Door aan de verschillende groenten ook een wat zoeter groente toe te voegen zoals b.v. zoete aardappel, maak je de bittere smaak van de groenlof balderen wat zachter.

Sla

door Ronnie de Winter 26 juni 2022
Sla is een bron van mineralen en vezels en onmisbaar voor onze gezondheid. Sla kun je met allerlei groenten combineren en aan iedere maaltijd toe te voegen. Sla eet je bij voorkeur voor de maaltijd of als voorgerecht om zo de spijsvertering in gang te zetten. Sla werkt namelijk eetlust opwekkend. Wanneer sla al lang van te voren gewassen en gesneden wordt, verliest een deel van zijn antioxidanten en vitaminen.
door Ronnie de Winter 19 juni 2022
Spinazie is een bladgroente die rijk is aan mineralen, vitaminen en fytonutriënten. Juist hierdoor is deze groente heel geschikt om te eten bij vermoeidheid, bloedarmoede, herstelprocessen en tijden de groei. Spinazie kan zowel gekookt, geroerbakt of rauw gegeten worden.
Meer bladgroenten
Share by: