Raapsteeltjes rauw

Ronnie de Winter • 28 april 2024

Een echte lente groente!

Raapjes of mei raapjes zijn kleine eetbare knolletjes. De steeltjes en blaadjes hiervan zijn de zgn. raapsteeltjes.  Ze zijn familie van de broccoli en de mosterd. Het is dus eigenlijk familie van de koolsoorten. Raapsteeltjes zijn nu volop te verkrijgen. Je kunt ze niet lang bewaren. Het beste is om ze op de dag van aankoop ook meteen te gebruiken in de maaltijd. Raapsteeltjes hebben een pittige smaak. Deze smaak kun je wat verzachten door een olie toe te voegen  b.v. extra vierge olijfolie.

Raapsteeltjes met knoflook en paprika

Ingrediënten:
  • 1 bosje raapsteeltjes
  • 1/2 rode paprika
  • 1 kleine ui
  • 1 teentje knoflook
  • 2 grote aardappels
  • 2 el olijfolie
  • zwarte peper
  • zout
Bereidingswijze:
  • Schil de aardappels en stoom ze gaar.
  • Laat ze afkoelen en snijd ze in kleine stukken.
  • Snijd de worteltjes van de raapsteeltjes en was de raapsteeltjes goed.
  • Snijd de stengeltjes van de raapsteeltjes in kleine stukjes
  • Maak de ui, knoflook en de paprika schoon en snijd ze in kleine stukjes.
  • Snijd de blaadjes van de raapsteeltjes in fijne reepjes.
  • Doe 1 el olijfolie in een pan en fruit de ui een paar minuten.
  • Voeg de paprika toe en bak deze een paar minuten mee.
  • Voeg de stukjes stengel van de raapsteeltjes toe en roerbak deze een paar minuten.
  • Voeg de fijngesneden knoflook, de in reepjes gesneden blaadjes van de raapsteeltjes en de stukjes aardappel toe.
  • Roer goed om.
  • Maak op smaak met zwarte peper en zout.
  • schenk de rest van de olijfolie erover.

Lekker met een quinoaburger!

 Over raapsteeltjes

Raapsteeltjes is een lente groente bij uitstek. Het is een snelgroeier die weinig eisen aan de bodem stelt en gemakkelijk zelf te kweken is. Zodra de zaadjes ontkiemen, groeien de stengeltjes met blad al gauw uit en kun je, afhankelijk van hoe lang je de stelen wilt, al snel oogsten.

Verse raapstelen hebben mooi frisgroen blad en de steeltjes zijn knapperig. Ze hebben een pittige smaak en doen daarmee denken aan rucola. Ze liggen in de maanden maart, april en mei in de winkel.
Raapstelen worden in bosjes aangeboden met de worteltjes er nog aan. Je kunt ze het beste op de dag van aankoop eten want ze  verleppen snel.
Raapsteeltjes worden vaak rauw in een stamppot verwerkt, maar ook in een salade zijn ze heerlijk. Ook aan een smoothie kun je ze in combinatie met andere bladgroenten toevoegen.

Raapstelen zijn nitraatrijk en verlagen de bloeddruk. Raapjes of mei raapjes zijn kleine eetbare knolletjes. De steeltjes en blaadjes hiervan zijn de zgn. raapsteeltjes.  Ze zijn familie van de broccoli en de mosterd. Het is dus eigenlijk familie van de koolsoorten. Raapsteeltjes zijn nu volop te verkrijgen. Je kunt ze niet lang bewaren. Het beste is om ze op de dag van aankoop ook meteen te gebruiken in de maaltijd. Raapsteeltjes hebben een pittige smaak. Deze smaak kun je wat verzachten door een olie toe te voegen  b.v. extra vierge olijfolie.

De stof indole-3-carbinol in raapstelen is een ontstekingsremmer en verlaagt evenals de glucosinolaten  in raapsteeltjes het risico op kanker. Om deze beiden stoffen volledig te benutten kun je raapstelen het beste niet verhitten. Rauw zijn raapstelen op hun best.

Raapsteeltjes bevatten de vitamines A, B11, C en K, de mineralen ijzer, magnesium,kalium, zink, wat omega 3 vetzuur, vezels en fytonutriënten.

Gerelateerde posts:

Een aquarel van een appel met een blauwe achtergrond
door Ronnie de Winter 2 november 2025
Een appel, een keuze, een blauw – het verhaal
bloemkoolsaus met boekweitspirali
door Ronnie de Winter 26 oktober 2025
Bloemkool is een veelzijdige groente. In dit artikel laat ikje zien hoe je van bloemkool een heerlijke saus maakt voor boekweitmacaroni.
bomen in landschap semi abstract
door Ronnie de Winter 19 oktober 2025
Bij jezelf zijn kan heel krachtig voelen. Maar bij jezelf blijven – ook als het schuurt of verwart – dát is waar echte rust ontstaat. Nieuw blog over trouw blijven aan wie je bent, ook in een wereld die soms iets anders van je vraagt:
Linzenspirali ovenschotel met boswortelen en shiitake
door Ronnie de Winter 12 oktober 2025
In de drukte van alledag zoeken we vaak naar gerechten die niet alleen lekker en voedzaam zijn, maar ook eenvoudig te bereiden. Deze linzenspirali ovenschotel is precies dat: rijk aan smaak, boordevol groenten en gemaakt met ingrediënten die een flinke gezondheidsboost geven.
Een aquarel van bloemen en vormen semi-abstract.
door Ronnie de Winter 4 oktober 2025
Vanuit het Midden – een zoektocht in kleur en vorm
B
door Ronnie de Winter 28 september 2025
In tijden waarin ons spijsverteringsstelsel vaak onder druk staat – door stress, weinig beweging of een zwaar dieet – verlangen we naar eten dat niet alleen voedzaam is, maar ook verzachtend werkt. Venkel is zo’n groente die zowel je buik als je smaakpapillen kalmeert. Fris, licht anijsachtig en verrassend veelzijdig.
aquarel van een open deur
door Ronnie de Winter 21 september 2025
Open zijn vraagt moed. Afsluiten soms ook. Beide bewegingen horen bij het leven. De kunst is om te voelen wat jij nodig hebt, zonder oordeel. Nieuw blog over de balans tussen open zijn en jezelf beschermen:
Koude aardappel salade met andijvie, ei en appel
door Ronnie de Winter 14 september 2025
In de zomer is niets zo lekker als een frisse, voedzame salade. En waarom zou je niet kiezen voor een variant met een oer-Hollandse groente die vaak wordt onderschat: andijvie! Deze koude aardappelsalade met andijvie, gekookt ei en appel is niet alleen verrassend lekker, maar ook voedzaam en makkelijk te maken. Ideaal
Een aquarel van rozenknoppen
door Ronnie de Winter 7 september 2025
Het moment voor de bloei – het verhaal achter de aquarel "Ontluiken"
tuinboontjes salade
door Ronnie de Winter 31 augustus 2025
De tuinboon verdient een ereplaats in de moestuin én in onze keuken. Deze vaak vergeten peulvrucht is niet alleen heerlijk mals en friszoet, maar ook nog eens een voedzame krachtpatser. In deze blog vertel ik je waarom tuinbonen zo gezond zijn én hoe je ze verwerkt in een makkelijke, vullende salade met aardappelen. P
Show More