Raapjes of mei raapjes zijn kleine eetbare knolletjes. De steeltjes en blaadjes hiervan zijn de zgn. raapsteeltjes. Ze zijn familie van de broccoli en de mosterd. Het is dus eigenlijk familie van de koolsoorten. Raapsteeltjes zijn nu volop te verkrijgen. Je kunt ze niet lang bewaren. Het beste is om ze op de dag van aankoop ook meteen te gebruiken in de maaltijd. Raapsteeltjes hebben een pittige smaak. Deze smaak kun je wat verzachten door een olie toe te voegen b.v. extra vierge olijfolie.
De stof indole-3-carbinol in raapstelen is een ontstekingsremmer en verlaagt evenals de glucosinolaten in raapsteeltjes het risico op kanker. Om deze beiden stoffen volledig te benutten kun je raapstelen het beste niet verhitten. Rauw zijn raapstelen op hun best.
Raapsteeltjes bevatten de vitamines A, B11, C en K, de mineralen ijzer, magnesium,kalium, zink, wat omega 3 vetzuur, vezels en fytonutriënten.