Maak je eigen smoothie

Ronnie de Winter • 24 mei 2020

 Een paar aandachtspunten

Over een gezonde smoothie

Wil je tussen de maaltijden door ook wat groenten nuttigen dan is een smoothie een geweldig tussendoortje.
De smoothie bevat een vloeistof, een eiwithoudend product, groente, fruit, gezonde vetten en een smaakmaker.
Deze ingrediënten worden met een blender door elkaar gemixt om zo een glad geheel te krijgen wat je kunt drinken.

Een paar kanttekeningen hierbij:
  • Bij het blenden en mixen oxideren de voedingstoffen wat ten koste gaat van hun voedingswaarde. Snijd daarom de ingrediënten eerst klein en mix slechts kort. Zaden en gehakte noten kun je na het mixen toevoegen. Zo is de smoothie beter te "kauwen" en wordt daardoor vermengd met speeksel wat de vertering ten goede komt.
  • Het beste is om de smoothie direct na het maken te nuttigen voor het behoud van zoveel mogelijk voedingsstoffen.
  • Het toevoegen van kaneel, kruidnagelpoeder of cardamon zorgt ervoor dat de bloedsuikerspiegel niet te snel stijgt.
  • Voeg maar een beetje fruit toe en juist veel groenten. Een schijfje citroen (zonder schil) mee blenden maakt je smoothie lekker fris en zorgt voor een betere vertering van de vetten.
Een smoothie die goed is samengesteld is gemakkelijk verteerbaar, voedzaam en geeft energie.

Een goede basis voor een smoothie is een banaan als fruit, (een banaan maakt de smoothie romig) en kokosrijstmelk of amandelmelk met water (ca. 250 ml) als vloeistof.
Snijd de groenten klein, bladgroenten zijn heel geschikt, maar ook bleekselderij, wortel, komkommer, radijs etc. Voeg ze toe en blend dit kort.
Voeg een eiwitpoeder toe zoals b.v.hennepzaadeiwit en een eetlepel kokosrasp en een eetlepel chia of hennepzaad.
Voeg als smaakmaker wat vanille, kaneel cacao nibs, munt of citroensap toe.
Blend nogmaals kort en voeg als laatste wat gehakte noten toe voor wat extra bite..

Combineer en varieer al naar gelang wat het groente en fruit seizoen te bieden heeft.

Smoothie

Ingrediënten:

  • 1 banaan
  • 2 stengels bleekselderij
  • 150 gram andijvie
  • wat munt blaadjes
  • 200 ml amandel yoghurt
  • 1el eiwitpoeder

    Bereidingswijze:

    • Haal de schil van de banaan en snijd hem in plakjes.
    • Was de andijvie en snijd hem in grove stukken.
    • Was de stengels van de bleekselderij en snijd ze in plakjes.
    • Mix alle ingrediënten in een blender tot een smoothie.
    Garneer de smoothie met wat walnoten.

    Andere ideeën voor ingrediënten:
      • 1 avocado
      • 200 ml amandelmelk
      • 1 el eiwitpoeder
      • 1 el kokosrasp
      • 1 el cashewnoten
      • 100 gr spinazie
      • klein beetje vanille
      • 1 th rauwe cacao snippers
      of:

          Nieuwe titel
        • 1 banaan
        • een paar koolbladeren
        • 200 ml kokosrijstmelk
        • 1 el kokosrasp
        • 1 el hennepeiwitpoeder
        • 2 el gepeld hennepzaad


        Gerelateerde posts:

        Een aquarel van een appel met een blauwe achtergrond
        door Ronnie de Winter 2 november 2025
        Een appel, een keuze, een blauw – het verhaal
        bloemkoolsaus met boekweitspirali
        door Ronnie de Winter 26 oktober 2025
        Bloemkool is een veelzijdige groente. In dit artikel laat ikje zien hoe je van bloemkool een heerlijke saus maakt voor boekweitmacaroni.
        bomen in landschap semi abstract
        door Ronnie de Winter 19 oktober 2025
        Bij jezelf zijn kan heel krachtig voelen. Maar bij jezelf blijven – ook als het schuurt of verwart – dát is waar echte rust ontstaat. Nieuw blog over trouw blijven aan wie je bent, ook in een wereld die soms iets anders van je vraagt:
        Linzenspirali ovenschotel met boswortelen en shiitake
        door Ronnie de Winter 12 oktober 2025
        In de drukte van alledag zoeken we vaak naar gerechten die niet alleen lekker en voedzaam zijn, maar ook eenvoudig te bereiden. Deze linzenspirali ovenschotel is precies dat: rijk aan smaak, boordevol groenten en gemaakt met ingrediënten die een flinke gezondheidsboost geven.
        Een aquarel van bloemen en vormen semi-abstract.
        door Ronnie de Winter 4 oktober 2025
        Vanuit het Midden – een zoektocht in kleur en vorm
        B
        door Ronnie de Winter 28 september 2025
        In tijden waarin ons spijsverteringsstelsel vaak onder druk staat – door stress, weinig beweging of een zwaar dieet – verlangen we naar eten dat niet alleen voedzaam is, maar ook verzachtend werkt. Venkel is zo’n groente die zowel je buik als je smaakpapillen kalmeert. Fris, licht anijsachtig en verrassend veelzijdig.
        aquarel van een open deur
        door Ronnie de Winter 21 september 2025
        Open zijn vraagt moed. Afsluiten soms ook. Beide bewegingen horen bij het leven. De kunst is om te voelen wat jij nodig hebt, zonder oordeel. Nieuw blog over de balans tussen open zijn en jezelf beschermen:
        Koude aardappel salade met andijvie, ei en appel
        door Ronnie de Winter 14 september 2025
        In de zomer is niets zo lekker als een frisse, voedzame salade. En waarom zou je niet kiezen voor een variant met een oer-Hollandse groente die vaak wordt onderschat: andijvie! Deze koude aardappelsalade met andijvie, gekookt ei en appel is niet alleen verrassend lekker, maar ook voedzaam en makkelijk te maken. Ideaal
        Een aquarel van rozenknoppen
        door Ronnie de Winter 7 september 2025
        Het moment voor de bloei – het verhaal achter de aquarel "Ontluiken"
        tuinboontjes salade
        door Ronnie de Winter 31 augustus 2025
        De tuinboon verdient een ereplaats in de moestuin én in onze keuken. Deze vaak vergeten peulvrucht is niet alleen heerlijk mals en friszoet, maar ook nog eens een voedzame krachtpatser. In deze blog vertel ik je waarom tuinbonen zo gezond zijn én hoe je ze verwerkt in een makkelijke, vullende salade met aardappelen. P
        Show More