Radijs

Ronnie de Winter • 17 mei 2020

Kleine rode knolletjes vol voedingsstoffen!

Over radijsjes

De radijs behoort tot de kruisbloemenfamilie en is daarmee verwant aan de koolsoorten. Ze bevat net als de andere leden van deze familie de fytronytrïenten; glucosinolaten en sulforafanen. Deze krachtige antioxidanten remmen kankercellen en de glucosinolaten stimuleren het lichaam daarnaast om oude, beschadigde en dode cellen op te ruimen. Sulforafaan houdt de bacterie heliobacter pylori binnen de perken die zich in de maag bevindt.  Deze bacterie kan ontstekingen veroorzaken, wanneer hij zich vrij kan vermenigvuldigen.
Samen met de andere fytonutriënten in de radijs ondersteunen deze antioxidanten ontgiftings processen in het lichaam en verbeteren zehuidaandoeningen.
De antioxidanten verdwijnen voor het overgrote deel bij het koken. Radijs is één van de soorten van deze familie die we bijna altijd rauw eten en waardoor we volop van deze goede stoffen profijt kunnen hebben.
De radijs bevat veel verschillende vitaminen en mineralen maar allemaal in geringe hoeveelheden. Het is echter voeding die schimmelwerend werkt en effectief is tegen de schimmel Candida Albicans.

De eerste radijsjes van het seizoen bevatten de meeste voedingsstoffen. Verse radijsjes zijn hard en mooi rood van kleur. Het loof fris en groen. Wil je radijsjes bewaren haal dan het loof eraf. Met loof eraan worden radijsje gauw slap. Als het loof mooi is kun je het gebruiken in salades of in je smoothie. Het blad smaakt pittig en bevat veel gezonde voedingstoffen met name ijzer en foliumzuur.
Radijsjes kun je gemakkelijker verteren als je ook het blad erbij eet.

Munt, appel, rood fruit en spinazie in combinatie met radijs en kokosrijstmelk vormt een heerlijke en heel gezonde smoothie.

Witlofsalade met radijs
Ingrediënten:
  • 1 struikje wilof
  • 8 radijsjes met loof
  • 1 el hennepzaad
  • 1 el hennepzaadolie
  • 1/2 el citroensap
  • zwarte peper
Bereidingswijze:
  • Maak de witlof schoon en snijd het in dunne reepjes. Besprenkel het met citroensap.
  • Was de radijsjes en het loof, snijd het worteltjes aan de onderkant eraf.
  • Snijd het loof in kleine reepjes.
  • Schaaf de radijsjes in dunne plakjes.
  • Doe alles in een schaal.
  • Maak een dressing van het citroensap, hennepzaad olie en zwarte peper.
  • Schenk de dressing over de groenten.
  • Strooi het hennepzaad over de salade.

Gerelateerde posts:

Parelcouscous met bloemkool en tomatensaus
door Ronnie de Winter 14 december 2025
In dit recept voor parelcouscous met geroosterde bloemkool, tomatensaus en feta speelt tomaat niet alleen een smaakvolle rol, maar ook een gezondheidsboost.
door Ronnie de Winter 7 december 2025
Soms schilder je wat je niet onder woorden kunt brengen. Onderstroom ontstond zonder plan — alleen kleur, water en stilte. Paars, blauw en oker vonden elkaar vanzelf, als beweging onder het oppervlak. Het resultaat voelt voor mij als een ademhaling in kleur: rustig, maar vol kracht.
Komijnzaad
door Ronnie de Winter 30 november 2025
Wat is komijnzaad precies, waarom is het zo geliefd in keukens over de hele wereld, en wat doet het voor je gezondheid? Tijd om dit aromatische zaadje beter te leren
boerenkool
door Ronnie de Winter 23 november 2025
Verwarmend als voedzaam is. Deze boerenkoolstampot met zongedroogde tomaat, geitenkaas en erwtengehakt biedt precies dat.
Aquarel  branding met meeuwen
door Ronnie de Winter 16 november 2025
Voel jij je weleens ‘te gevoelig’? Alsof alles nét wat harder binnenkomt dan bij anderen? Misschien ben je gewoon hooggevoelig (HSP) – en dat is helemaal oké. Sterker nog, het is best bijzonder. In dit blog leg ik uit wat HSP precies is, hoe je het herkent, en hoe je ermee om kunt gaan. Niet zweverig, gewoon eerlijk en herkenbaar.
Verwarmende groentesoep met komijn en venkel
door Ronnie de Winter 9 november 2025
Deze groentesoep is een kom vol rust, vitamines en smaak. Gemaakt met pure ingrediënten ondersteunt ze je spijsvertering, immuunsysteem en geeft ze nieuwe energie.
Een aquarel van een appel met een blauwe achtergrond
door Ronnie de Winter 2 november 2025
Een appel, een keuze, een blauw – het verhaal
bloemkoolsaus met boekweitspirali
door Ronnie de Winter 26 oktober 2025
Bloemkool is een veelzijdige groente. In dit artikel laat ikje zien hoe je van bloemkool een heerlijke saus maakt voor boekweitmacaroni.
bomen in landschap semi abstract
door Ronnie de Winter 19 oktober 2025
Bij jezelf zijn kan heel krachtig voelen. Maar bij jezelf blijven – ook als het schuurt of verwart – dát is waar echte rust ontstaat. Nieuw blog over trouw blijven aan wie je bent, ook in een wereld die soms iets anders van je vraagt:
Linzenspirali ovenschotel met boswortelen en shiitake
door Ronnie de Winter 12 oktober 2025
In de drukte van alledag zoeken we vaak naar gerechten die niet alleen lekker en voedzaam zijn, maar ook eenvoudig te bereiden. Deze linzenspirali ovenschotel is precies dat: rijk aan smaak, boordevol groenten en gemaakt met ingrediënten die een flinke gezondheidsboost geven.
Show More