Posteleinsalade
Een groente met een hoge voedingswaarde!
Postelein behoort tot de posteleinfamilie en is het hele jaar door verkrijgbaar. Je hebt zomer- en winterpostelein. Winterpostelein is vanaf de herfst tot maart in bosjes verkrijgbaar en zomerpostelein het gehele jaar door.
Verse postelein ziet er frisgroen en stevig uit met vaak de wortels er nog aan zodat het langer goed blijft. In de groentenla van de koelkast blijft postelein ongeveer twee dagen goed.
Postelein is goed rauw in een stamppot te verwerken van knollen zoals knolselderij, zoet aardappel, pastinaak, wortels of gewone aardappels. Voeg een paar zongedroogde tomaatjes toe voor een lekkere smaak.
Maar postelein is ook lekker in een maaltijdsalade.
- 100 gram gekookte quinoa
- 50 gram postelein ( alleen de blaadjes)
- 50 gram veldsla
- 3 stengels bleekselderij
- 1 kleine appel
- 1/2 rode ui
- 6 radijsjes
- 100 gram afgespoelde gekookte kikkererwten
- 1 el extra vierge olijfolie
- 1 el citroensap
- beetje zachte geitenkaas
- handje walnoten grof gehakt
- 1/2 tl komijnpoeder
- peper en zout
Bereidingswijze:
- Verwijder de steeltjes van de postelein.
- Was de postelein en de veldsla en maak goed droog.
- Was de appel verwijder het klokhuis en snijd ze in kleine stukjes. Besprenkel ze met wat citroensap.
- Was de bleekselderij en de radijsjes en schaaf ze in plakjes.
- Pel de rode ui en snipper ze heel fijn.
- Maak een dressing van de olijfolie, het citroensap, peper en zout en het komijnpoeder.
- Doe de gekookte quinoa, de kikkererwten, de stukjes appel, de plakjes radijsjes, de gesnipperde ui en de plakjes bleekselderij in een schaal en roer er de dressing goed door heen.
- Roer de postelein en de veldsla er voorzichtig door.
- Garneer met de grof gehakte walnoten en wat verkruimelde geitenkaas.
Over postelein
Postelein bevat de antioxidanten flavonoïden, alkaloïden, bèta carotenen en glutathion. En de vitaminen A,C en E die ook krachtige antioxidanten zijn. Antioxidanten neutraliseren de schadelijke werking van vrije radicalen die bij allerlei processen in ons lichaam ontstaan. Hierdoor is postelein ontstekingsremmend.
De mineralen die postelein bevat zijn ijzer, magnesium, calcium en kalium.
Kenmerkend voor deze groente zijn de slijmstoffen waardoor deze groente een bindend effect heeft als je deze bijvoorbeeld in een stamppot verwerkt. Maar ook op het lichaam hebben deze slijmstoffen een gezondheidseffect. Ze werken kalmerend op de spijsvertering. Deze slijmstoffen bestaan uit vezels en verbeteren de stoelgang en houden de suikerspiegel in balans.
Maar postelein bevat nog meer gezondheidsbevorderende stoffen, zoals tryptofaan en fenylalanine. Deze stoffen zijn nodig voor de aanmaak van neurotransmitters die depressie tegengaan. Tryptofaan is nodig om serotonine aan te maken en deze zorgt op zijn beurt weer voor de aanmaak van melatonine. Melatonine is een hormoon die ons een goede nachtrust geeft en ons gemakkelijker doet inslapen en doorslapen.
Gerelateerde posts:









