









Veldsla is een bron van mineralen en vezels en onmisbaar voor onze gezondheid. Veldsla en andere slasoorten kun je met allerlei groenten combineren en aan iedere maaltijd toe te voegen.
Slasoorten eet je bij voorkeur voor de maaltijd of als voorgerecht om zo de spijsvertering in gang te zetten. Slasoorten werken namelijk eetlust opwekkend.
Wanneer Veldsla en andere slasoorten al lang van te voren gewassen en gesneden wordt, verliest het een deel van zijn antioxidanten en vitaminen.
Over veldsla
Veldsla wordt ook wel lamsoor genoemd en valt onder de kamperfoelie familie. Tot deze familie behoort ook de valeriaan. Veldsla heeft een nootachtige smaak. In de winter en het voorjaar is veldsla volop te verkrijgen. In de groente las van de koelkast blijft veld sla 1 a 2 dagen goed. In een coolfresh lade van de koelkast langer.
De vezels in veldsla zijn zowel oplosbaar als onoplosbaar en ze bevorderen de stoelgang en helpen een hoog cholesterolgehalte te verlagen. Veldsla bevat een kleine hoeveelheid omega 3 vetzuur en heeft van zichzelf nauwelijks calorieën. Het bestaat voor een heel groot deel uit water.
Veldsla die in de volle grond is geteeld bevat meer antioxidanten dan de veldsla uit de kas. Aan de kleur van de veldsla is af te lezen hoeveel waardevolle stoffen hij bevat. Hoe meer kleur de veldsla heeft, hoe meer beschermende stoffen hij bevat. de donkergroen bladeren van de veldsla bevat dan ook meer antioxidanten dan de lichtgroene blaadjes.
Door veldsla te eten met een dressing waarin olie verwerkt zit, wordt de opname van de carotenoïden (antioxidanten) sterk verbeterd.
De antioxidanten in veldsla werken anti kanker en beschermen de ogen en de huid tegen de negatieve invloed van het agressieve blauw licht van beeldschermen en telefoons en tegen de schadelijke invloed van de straling van de zon.
Veldsla bevat veel vitamine K1. Deze vitamine is een natuurlijk bloedverdunner.
Veldsla heeft ook een rustgevend effect. Dit wordt veroorzaakt door het beetje tryptofaan die veldsla bevat. Hieruit maakt ons lichaam serotonine, ons gelukshormoon.
Verder bevat veldsla provitamine A, vitamine B1, B2, B3, B6, B11, en C. Hoe groener het blad, hoe meer vitamine B9, chlorofyl en provitamine A hij bevat. Veldsla bevat de mineralen: kalium, calcium, fosfor, ijzer en magnesium.
- is goed voor de ogen
- kan staar voorkomen op latere leeftijd
- heeft een antioxidant werking en ondersteunt het immuunsysteem
- is goed voor de huid
- is betrokken bij de ijzeropname
- ondersteunt de hartfuctie en het zenuwstelsel
- is nodig voor de vertering van koolhydraten en de aanmaak van maagzuur.
- heeft een positieve invloed op de schildklierfunctie
- speelt een rol bij de eiwitvertering
- voorkomt spierkramp
- zorgt voor de omzettng van tryptofaan naar serotonine
- voorkomt migraine
- verbetert de huid
- repareert spierweefsel
- is belangrijk voor de energieproductie
- cholesterolverlagend
- goed voor het zenuwstelstel
- voorkomt migraine
- is belangrijk voor een goede werking van het zenuwstelsel
- geeft energie
- helpt de lever bij de ontgifting
- is nodig voor de vertering van eiwitten en koolhydraten
- is nodig tijdens de zwangerschap voor een goede ontwikkeling van het zenuwstelsel van de foetus
- verbetert de werking van de hersenen
- ondersteunt de functie van de lever
- is stemmings verbeterend
- ondersteund het ontgiftingsproces
- ondersteunt het immuunsysteem
- is nodig voor de opbouw van collageen in de weefsels en de huid
- werkt als antioxidant en neutraliseert vrije radicalen
- biedt bescherming tegen kanker
- het beschermt ons tegen infecties en virussen
- verbetert onze stessbestendigheid
- verhoogt onze vitaliteit
- zorgt voor den goede bloedstolling
- ondersteunt de leverfunctie
- goed voor de botten: het slaat calcium op en houdt het vast
- voorkomt hiermee calciumafzetting in de bloedvaten
- nodig voor de botopbouw
- speelt een rol bij de informatie overdracht in de cellen
- is van belang voor de spier en zenuwfunctie
- is belangrijk voor het reguleren van de bloeddruk
- is belangrijk voor de opbouw van botten en tanden
- is betrokken bij het overbrengen van signalen van de zenuwen
- is een grondstof voor energie in de spieren
- is belangrijk voor een juiste nierwerking
- reguleert de bloeddruk
- goed voor een normaal hartritme
- reguleert de vochthuishouding samen met Natrium
- heeft een rol bij spiersamentrekkingen
- kan een hoog bloedsuikerniveau verlagen
- regeleert de zuur- base balans
- helpt bij de energieproductie
- betrokken bij heel veel processen in ons lichaam
- gaat vermoeidheid tegen
- vermindert spierkrampen
- magnesium en calcium werken met elkaar samen en moeten in balans zijn
- speelt een rol in verlaging van de bloeddruk
- het zorgt voor een betere opname van andere vitaminen en mineralen
- voorkomt galstenen
- levert energie
- wordt door lichaam omgezet in DHA en EPA die ontstekingsremmend werken
- grondstof voor hormonen
- essentieel voor de hersenen
- voor een goede werking is een juiste balans van de hoeveelheid omega 3 en omega 6 noodzakelijk.
- ontstekingsremmend
- kankerremmend
- gaan ziektes en veroudering tegen
- maken vrije radicalen onschadelijk
- cholesterol verlagend
- geeft de vrucht/groente kleur
- onstekingsremmend
- kankerwerend
- beschermt tegen hart- en vaatziekten
- werkt afweer verhogend
- wordt ook wel pro vitamine A genoemd
- zijn belangrijk voor onze darmflora
- worden gefermenteerd in de dikke darm tot boterzuur. Dit zuur houdt de zuurgraad in de darmen in balans, remt onstekingen en onderhoudt het darmslijmvlies en is een bron van energie voor het lichaam.
- door de lagere zuurgraad in de darmen is er een betere opnamen van mineralen en een beter aanmaak van vitaminen
- verhogen de spijsverteringssnelheid
- vertragen de suikeropname en daardoor blijft de bloedsuiker in balans
- helpen ontgiften
- vergroten onze weerstand
- verminderen het aantal slechte bacteriën in de darmen
- verlagen het cholesterolniveau.
- werken als probiotica