Koolrabi - salade
Lekker fris!
In de zomermaanden is het lekker om koolrabi rauw in een salade te eten. Dan is hij heerlijk knapperig en fris. In combinatie met wortel en appel maak je in een mum van tijd een heerlijke salade voorbij de lunch of als bijgerecht bij vlees of vis.
Koolrabi - salade
- 1 koolrabi
- 1 wortel
- 1 appel
- 2 el ( Griekse) yoghurt
- 2 el citroensap
- Griekse geiten saladekaas
- 1 tl honing (indien je gewone yoghurt gebruikt)
- zwarte peper en zout
- Verse bieslook of peterselie
- Schil de koolrabi en schrap de wortel.
- Was de appel, verwijder het klokhuis en snijd hem in stukjes
- Rasp de koolrabi en de wortel.
- Meng in een grote kom het citroensap, de yoghurt en eventueel de honing tot een dressing.
- Breng deze op smaak met peper en zout.
- Voeg de geraspte wortelen koolrabi toe en de stukjes appel.
- Meng het goed door de dressing en laat de salade dan 10 minuten in trekken in de koelkast.
- Garneer vlak voordat je deze slalade serveert hem met wat verse peterselie of bieslook.
Over koolrabi
Koolrabi is net als de venkel, bleekselderie, prei en asperges een stengelgroente. Stengelgroenten zijn groenten waarvan de eetbare stengels of verdikte stengels boven de grond groeien. Stengelgroenten kunnen snel verhouten. Koop ze dan ook vers zodat ze knapperig zijn.
Koolrabi behoort tot koolsoorten. Naast de verdikte stengel, de knol, is ook het loof is eetbaar. Ziet het loof er fris uit dan is koolrabi vers. Hoe jonger de knol, hoe minder vezelig, zachter en sappiger hij is. Het bovenste deel van de knol is zachter dan het onderste gedeelte. De knol is op zijn best bij een diameter van ca. 7 cm.
Het blad bevat de meeste voedingstoffen en is heel geschikt om te roerbakken. Ook kun je hem in dunne reepjes op het laatst toevoegen aan een salade, soep of curry.
De schil en het eerste laagje daaronder is erg hard en vezelig en niet lekker om te eten. Schil de koolrabi dus niet te zuinig.
Koolrabi is rijk aan vitamine C, magnesium, kalium. Hij bevat ook vitamine A, ijzer, vezels en is caloriearm.
Belangrijke voedingstoffen in koolrabi
Gerelateerde posts:







