Tempé

Ronnie de Winter • 29 november 2020

als eiwitbron van soja of van rijst of beiden!

Over tempé

Tempé is gefermenteerde sojabonen, gefermenteerde rijst of een combinatie hiervan. Gisten, schimmels en bacteriën zetten de rijst en de sojabonen om waardoor het fytinezuur in de rijst en de trypsine remmers in de soja voor een groot deel onschadelijk worden gemaakt. Hierdoor zijn de voedingsstoffen uit de tempé beter opneembaar. Een groot voordeel van een tempé, die een combinatie is van gefermenteerde rijst en gefermenteerde soja bonen, is dat de eiwitten van de rijst en de soja bonen elkaar goed aanvullen en zo een volwaardig eiwitbron vormen. Tempé is een probioticum. En vult onze darmflora aan met goede bacteriën.

Er is ook tempé  van lupinebonen. Deze tempé bevat iets minder eiwitten dan tempé op basis van soja of rijst, maar is een goed alternatief.

De iso-flavonen in tempé werken kankerremmend en voorkomen botontkalking bij vrouwen in de overgang. Het iso-flavoon fyto- oestrogeen vermindert overgangsklachten als een beetje tempé op sojabasi gecombineerd wordt met veel vezels en groenten en een klein beetje verzadigd vet.

Een nadeel is dat tempé niet zo lekker smaakt en lekker gemaakt moet worden door marineren. Om de marinade goed te laten opnemen in de tempé wordt de tempé eerst in 10 minuten gaar gestoomd.

Tempé met citroenkerrie en garam masala

Ingrediënten:

  • 200 gram tempeh
  • 3 theelepels garam masala
  • 3 tl citroenkerrie
  • 1 blaadje djeroek poeroet ( limoenblaadje)
  • 4 el extra vierge olijfolie

Bereidingswijze:

  • Meng 4 eetlepels olijfolie en de specerijen  in een kom tot een marinade.
  • Snijd de tempeh in kleine korte reepjes en stoom ze in tien minuten gaar.
  • Meng de gare tempé reepjes door de marinade.
  • Laat de marinade een paar uur intrekken in de koelkast.
  • Doe de tempé reepjes in een pan en bak ze een paar minuten.

      Gerelateerde posts:

      Een aquarel van een appel met een blauwe achtergrond
      door Ronnie de Winter 2 november 2025
      Een appel, een keuze, een blauw – het verhaal
      bloemkoolsaus met boekweitspirali
      door Ronnie de Winter 26 oktober 2025
      Bloemkool is een veelzijdige groente. In dit artikel laat ikje zien hoe je van bloemkool een heerlijke saus maakt voor boekweitmacaroni.
      bomen in landschap semi abstract
      door Ronnie de Winter 19 oktober 2025
      Bij jezelf zijn kan heel krachtig voelen. Maar bij jezelf blijven – ook als het schuurt of verwart – dát is waar echte rust ontstaat. Nieuw blog over trouw blijven aan wie je bent, ook in een wereld die soms iets anders van je vraagt:
      Linzenspirali ovenschotel met boswortelen en shiitake
      door Ronnie de Winter 12 oktober 2025
      In de drukte van alledag zoeken we vaak naar gerechten die niet alleen lekker en voedzaam zijn, maar ook eenvoudig te bereiden. Deze linzenspirali ovenschotel is precies dat: rijk aan smaak, boordevol groenten en gemaakt met ingrediënten die een flinke gezondheidsboost geven.
      Een aquarel van bloemen en vormen semi-abstract.
      door Ronnie de Winter 4 oktober 2025
      Vanuit het Midden – een zoektocht in kleur en vorm
      B
      door Ronnie de Winter 28 september 2025
      In tijden waarin ons spijsverteringsstelsel vaak onder druk staat – door stress, weinig beweging of een zwaar dieet – verlangen we naar eten dat niet alleen voedzaam is, maar ook verzachtend werkt. Venkel is zo’n groente die zowel je buik als je smaakpapillen kalmeert. Fris, licht anijsachtig en verrassend veelzijdig.
      aquarel van een open deur
      door Ronnie de Winter 21 september 2025
      Open zijn vraagt moed. Afsluiten soms ook. Beide bewegingen horen bij het leven. De kunst is om te voelen wat jij nodig hebt, zonder oordeel. Nieuw blog over de balans tussen open zijn en jezelf beschermen:
      Koude aardappel salade met andijvie, ei en appel
      door Ronnie de Winter 14 september 2025
      In de zomer is niets zo lekker als een frisse, voedzame salade. En waarom zou je niet kiezen voor een variant met een oer-Hollandse groente die vaak wordt onderschat: andijvie! Deze koude aardappelsalade met andijvie, gekookt ei en appel is niet alleen verrassend lekker, maar ook voedzaam en makkelijk te maken. Ideaal
      Een aquarel van rozenknoppen
      door Ronnie de Winter 7 september 2025
      Het moment voor de bloei – het verhaal achter de aquarel "Ontluiken"
      tuinboontjes salade
      door Ronnie de Winter 31 augustus 2025
      De tuinboon verdient een ereplaats in de moestuin én in onze keuken. Deze vaak vergeten peulvrucht is niet alleen heerlijk mals en friszoet, maar ook nog eens een voedzame krachtpatser. In deze blog vertel ik je waarom tuinbonen zo gezond zijn én hoe je ze verwerkt in een makkelijke, vullende salade met aardappelen. P
      Show More