Tempé

Ronnie de Winter • 29 november 2020

als eiwitbron van soja of van rijst of beiden!

Over tempé

Tempé is gefermenteerde sojabonen, gefermenteerde rijst of een combinatie hiervan. Gisten, schimmels en bacteriën zetten de rijst en de sojabonen om waardoor het fytinezuur in de rijst en de trypsine remmers in de soja voor een groot deel onschadelijk worden gemaakt. Hierdoor zijn de voedingsstoffen uit de tempé beter opneembaar. Een groot voordeel van een tempé, die een combinatie is van gefermenteerde rijst en gefermenteerde soja bonen, is dat de eiwitten van de rijst en de soja bonen elkaar goed aanvullen en zo een volwaardig eiwitbron vormen. Tempé is een probioticum. En vult onze darmflora aan met goede bacteriën.

Er is ook tempé  van lupinebonen. Deze tempé bevat iets minder eiwitten dan tempé op basis van soja of rijst, maar is een goed alternatief.

De iso-flavonen in tempé werken kankerremmend en voorkomen botontkalking bij vrouwen in de overgang. Het iso-flavoon fyto- oestrogeen vermindert overgangsklachten als een beetje tempé op sojabasi gecombineerd wordt met veel vezels en groenten en een klein beetje verzadigd vet.

Een nadeel is dat tempé niet zo lekker smaakt en lekker gemaakt moet worden door marineren. Om de marinade goed te laten opnemen in de tempé wordt de tempé eerst in 10 minuten gaar gestoomd.

Tempé met citroenkerrie en garam masala

Ingrediënten:

  • 200 gram tempeh
  • 3 theelepels garam masala
  • 3 tl citroenkerrie
  • 1 blaadje djeroek poeroet ( limoenblaadje)
  • 4 el extra vierge olijfolie

Bereidingswijze:

  • Meng 4 eetlepels olijfolie en de specerijen  in een kom tot een marinade.
  • Snijd de tempeh in kleine korte reepjes en stoom ze in tien minuten gaar.
  • Meng de gare tempé reepjes door de marinade.
  • Laat de marinade een paar uur intrekken in de koelkast.
  • Doe de tempé reepjes in een pan en bak ze een paar minuten.

      Gerelateerde posts:

      Parelcouscous met bloemkool en tomatensaus
      door Ronnie de Winter 14 december 2025
      In dit recept voor parelcouscous met geroosterde bloemkool, tomatensaus en feta speelt tomaat niet alleen een smaakvolle rol, maar ook een gezondheidsboost.
      door Ronnie de Winter 7 december 2025
      Soms schilder je wat je niet onder woorden kunt brengen. Onderstroom ontstond zonder plan — alleen kleur, water en stilte. Paars, blauw en oker vonden elkaar vanzelf, als beweging onder het oppervlak. Het resultaat voelt voor mij als een ademhaling in kleur: rustig, maar vol kracht.
      Komijnzaad
      door Ronnie de Winter 30 november 2025
      Wat is komijnzaad precies, waarom is het zo geliefd in keukens over de hele wereld, en wat doet het voor je gezondheid? Tijd om dit aromatische zaadje beter te leren
      boerenkool
      door Ronnie de Winter 23 november 2025
      Verwarmend als voedzaam is. Deze boerenkoolstampot met zongedroogde tomaat, geitenkaas en erwtengehakt biedt precies dat.
      Aquarel  branding met meeuwen
      door Ronnie de Winter 16 november 2025
      Voel jij je weleens ‘te gevoelig’? Alsof alles nét wat harder binnenkomt dan bij anderen? Misschien ben je gewoon hooggevoelig (HSP) – en dat is helemaal oké. Sterker nog, het is best bijzonder. In dit blog leg ik uit wat HSP precies is, hoe je het herkent, en hoe je ermee om kunt gaan. Niet zweverig, gewoon eerlijk en herkenbaar.
      Verwarmende groentesoep met komijn en venkel
      door Ronnie de Winter 9 november 2025
      Deze groentesoep is een kom vol rust, vitamines en smaak. Gemaakt met pure ingrediënten ondersteunt ze je spijsvertering, immuunsysteem en geeft ze nieuwe energie.
      Een aquarel van een appel met een blauwe achtergrond
      door Ronnie de Winter 2 november 2025
      Een appel, een keuze, een blauw – het verhaal
      bloemkoolsaus met boekweitspirali
      door Ronnie de Winter 26 oktober 2025
      Bloemkool is een veelzijdige groente. In dit artikel laat ikje zien hoe je van bloemkool een heerlijke saus maakt voor boekweitmacaroni.
      bomen in landschap semi abstract
      door Ronnie de Winter 19 oktober 2025
      Bij jezelf zijn kan heel krachtig voelen. Maar bij jezelf blijven – ook als het schuurt of verwart – dát is waar echte rust ontstaat. Nieuw blog over trouw blijven aan wie je bent, ook in een wereld die soms iets anders van je vraagt:
      Linzenspirali ovenschotel met boswortelen en shiitake
      door Ronnie de Winter 12 oktober 2025
      In de drukte van alledag zoeken we vaak naar gerechten die niet alleen lekker en voedzaam zijn, maar ook eenvoudig te bereiden. Deze linzenspirali ovenschotel is precies dat: rijk aan smaak, boordevol groenten en gemaakt met ingrediënten die een flinke gezondheidsboost geven.
      Show More