Tempé
als eiwitbron van soja of van rijst of beiden!
Over tempé
Tempé is gefermenteerde sojabonen, gefermenteerde rijst of een combinatie hiervan. Gisten, schimmels en bacteriën zetten de rijst en de sojabonen om waardoor het fytinezuur in de rijst en de trypsine remmers in de soja voor een groot deel onschadelijk worden gemaakt. Hierdoor zijn de voedingsstoffen uit de tempé beter opneembaar. Een groot voordeel van een tempé, die een combinatie is van gefermenteerde rijst en gefermenteerde soja bonen, is dat de eiwitten van de rijst en de soja bonen elkaar goed aanvullen en zo een volwaardig eiwitbron vormen. Tempé is een probioticum. En vult onze darmflora aan met goede bacteriën.
Er is ook tempé van lupinebonen. Deze tempé bevat iets minder eiwitten dan tempé op basis van soja of rijst, maar is een goed alternatief.
De iso-flavonen in tempé werken kankerremmend en voorkomen botontkalking bij vrouwen in de overgang. Het iso-flavoon fyto- oestrogeen vermindert overgangsklachten als een beetje tempé op sojabasi gecombineerd wordt met veel vezels en groenten en een klein beetje verzadigd vet.
Een nadeel is dat tempé niet zo lekker smaakt en lekker gemaakt moet worden door marineren. Om de marinade goed te laten opnemen in de tempé wordt de tempé eerst in 10 minuten gaar gestoomd.
Ingrediënten:
- 200 gram tempeh
- 3 theelepels garam masala
- 3 tl citroenkerrie
- 1 blaadje djeroek poeroet ( limoenblaadje)
- 4 el extra vierge olijfolie
Bereidingswijze:
- Meng 4 eetlepels olijfolie en de specerijen in een kom tot een marinade.
- Snijd de tempeh in kleine korte reepjes en stoom ze in tien minuten gaar.
- Meng de gare tempé reepjes door de marinade.
- Laat de marinade een paar uur intrekken in de koelkast.
- Doe de tempé reepjes in een pan en bak ze een paar minuten.
Gerelateerde posts:









