Blog Post

Tofu

Ronnie de Winter • 24 november 2019

Een volwaardige eiwitbron

Over tofu

Tofu of tahoe is een product gemaakt van sojabonen. Het is een soort kaasachtige substantie en het productieproces lijkt ook op die van kaas of panir. Tofu is rijk aan eiwitten en bevat alle essentiële aminozuren. Tofu werkt basisch op je lichaam en is purine arm, dit in tegenstelling tot de sojaboon waaruit hij gemaakt is, die is juist purine rijk en erg verzurend voor het lichaam.
Tofu heeft een positieve werking op ontstekingen door het rijk is aan isoflavonen. Hierdoor heeft tofu ook een beschermende werking tegen kanker, hart-en vaataandoeningen en kan het overgangssymptomen verlichten.

Zijdetofu is een zachtere variant van tofu. Deze tofu is geschikt om te vrewerken in soepen en sauzen. De hardere tofu wordt vooral gebruikt in blokjes in wokgerechten.
Tofu heeft van zichzelf bijna geen smaak. Maar neemt wel gemakkelijk andere smaken in zich op. Daarom is marineren een geschikte manier om smaak toe te voegen aan tofu. Tofu bevat veel vocht. Een marinade voor tofu kan daarom beter geen olie bevatten. De olie blijft om het blokje tofu heen zitten ( het drijft als het ware op het water) waardoor de smaken niet in de tofu kunnen trekken.
Gebruik voor een marinade voor tofu daarom citroensap of water als basis. Sojasaus kan ook, maar bevat veel zout en suiker.

Voor een smaakvolle en gezonde marinade gebruik ik citroensap,  citroenrasp, koriander, gember, komijnzaad en kaneel. Ik serveer deze tofu met verse munt.

Ingrediënten: (voor 2 personen)
  • 1 ui
  • een stukje gember van 2 cm
  • 1/2 bloemkool
  • 1/2 zoete bataat
  • 1/2 tomaat
  • 1 el olijfolie
  • 1 th zwart mosterdzaad
  • 1 th komijn
  • 1 th curcuma
  • 1/2 th kaneel
  • 1 th koriander
  • 100 ml amandelroom
  • beetje citroensap
  • 150 mg tofu rosso

Bereidingswijze:
  • Maak de ui, de bloemkool, de halve tomaat en de bataat schoon en snijd ze in kleine stukjes.
  • Maak de gember schoon en snijd ze zo klein mogelijk.
  • Verwarm de olijfolie in de pan, voeg het mosterdzaad, het komijnzaad, de stukjes gember en de gesnipperde ui toe en bak het tot de ui glazig is.
  • Voeg dan de stukjes bataat en bloemkool toe en roer goed door.
  • Voeg de amandelroom, de curcuma, de kaneel en de koriander toe , roer nogmaals goed door en laat het ca 10 minuten zachtjes pruttelen.
  • Als de bloemkool gaar is, voeg dan het citroensap, de stukjes tomaat en de blokjes tofu toe. Laat het nog even warm worden en dien het dan op.

Lekker met een bietjes/witlof salade.


Gerelateerde posts:

door Ronnie de Winter 17 november 2024
Sperzieboontje zijn vers wanneer je ze breekt en ze een knapperig geluid maken. Dan zijn ze het lekkerst. Ook smaken verse peulvruchten lekkerder als je ze laat weken in schoon water. Het komt de smaak en de vertering ten goede. Aangezien je sperziebonen niet rauw kunt eten door de lectine die deze peulvrucht bevat, wordt deze peulvrucht, gekookt, gestoomd, gestoofd of geroerbakt. Lectine is een stof die de plant aanmaakt om zich te beschermen tegen insectenvraat. Voor ons is de stof niet af te breken. Ze tast de darmwand aan en geeft darmklachten. Door verhitting wordt de schadelijke werking van lectine te niet gedaan.
door Ronnie de Winter 10 november 2024
Bloemkool behoort de de kruisbloemigen en we eten van deze kool de bloem. Vandaar ook zijn naam. Bloemkool heeft een neutrale smaak en kan daardoor met veel andere groenten gecombineerd worden. Het is van de koolsoorten één van de lichtverteerbaren. Samen met spitskool en Chinese kool. Je kunt bloemkool op verschillende manieren bereiden. De fytonutriënten in de bleomkool blijven echter het best bewaard bij stomen en roerbakken.
door Ronnie de Winter 3 november 2024
Linzen behoren tot de vlinderbloem-familie. Het zijn kleine peulvruchten en vormen een goede vleesvervanger in combinatie met granen. Peulvruchten zijn duurzamer dan vlees en de opbrengst per oppervlakte grond is vele malen groter. Maar ook in het transport, opslag en verwerking zijn peulvruchten duurzamer. Gedroogde linzen blijven jaren goed. Er zijn veel verschillende soorten linzen. De gele en de rode linzen zijn, doordat ze gespleten en ontveld zijn gemakkelijk te verteren en kosten weinig tijd om te bereiden.
door Ronnie de Winter 27 oktober 2024
Snijbiet behoort tot de Amaranten familie. Deze groente heeft grote groene bladeren met rood, geel of wit gekleurde stengels en nerven. Zowel het blad als de stengels zijn eetbaar. Snijbiet is gemakkelijk zelf te kweken en zodra de plant wat is gegroeid kun je blad en stengel oogsten. De plant groeit daarna weer aan en op een later tijdstip kan opnieuw geoogst worden. Zo heb je het hele jaar door geregeld wat snijbiet bladeren die je kunt gebruiken in een smoothie of door een salade. Het blad is goed rauw te eten maar de stengels kun je beter roerbakken en daarna toevoegen aan de salade.
door Ronnie de Winter 20 oktober 2024
Doperwtjes zijn een goede bron van eiwitten, koolhydraten, vezels en belangrijke vitaminen en mineralen. Ook bevat het de nodige fytonutriënten. Verse doperwtjes zijn super lekker maar vaak maar heel kort te verkrijgen of helemaal niet. Diepvriesdoperwtjes zijn dan een goed alternatief. Ze zijn goed te combineren met allerlei groenten en hebben een decoratief effect. Regelmatig deze kleine bolletjes op het menu zetten is qua voedingstoffen beslist aan te raden.
door Ronnie de Winter 13 oktober 2024
Courgette en pompoen behoren tot dezelfde familie. En dat is te zien aan de planten en de vruchten. De planten lijken wel wat op elkaar met hun grote bladeren, hun kruipende voortgang, hun gele bloemen en de manier waarop ze vrucht dragen. De courgette kweek je gemakkelijk in eigen tuin. Maar geeft hem wel de ruimte. Het wordt een grote plant met grote bladeren en kruipt als het ware je tuin door. Als je niet zoveel ruimte in je tuin hebt, kun je hem ook over je terras laten kruipen en zelfs omhoog langs een schutting. Er komen meerdere vruchten aan één plant. Laat de courgettes echter niet te groot worden, maximaal 30 cm, anders gaan ze melig smaken. Je kunt ze al vanaf 7 cm lang oogsten.
door Ronnie de Winter 6 oktober 2024
Voor niet iedereen zijn koolsoorten goed verteerbaar. Kool valt onder de zwaar verteerbare groenten. Vaak ontstaan er darmgassen waardoor er een opgeblazen gevoel ontstaat bij het eten van veel kool. In onderstaand recept zorgt de masala, de komijn, het korianderpoeder en de schijfjes citroen ervoor dat de boerenkool lichter verteerbaar wordt. Je spijsvertering heeft dan minder moeite de kool te verteren en kan de voedingstoffen dan beter uit de kool opnemen.
door Ronnie de Winter 29 september 2024
Venkel is een licht verteerbare groente, gemakkelijk te bereiden en vraagt maar een korte kooktijd. Je kunt venkel ook rauw eten als een salade of er soep van maken. Venkel heeft een anijsachtige smaak. Hij heeft een kalmerende werking op de spijsvertering en voorkomt gasvorming en een opgeblazen gevoel. Verse venkel heeft een mooie witte knol en fris groen loof. Het loof kun je gebruiken als garnering. Alleen het onderste stukje van de knol, de eventuele bruine vlekjes en de topjes van de steeltjes snijd je weg. Verder kun je alles van de knol gebruiken. De steeltjes zijn qua vezels wat stugger en hebben wat langer tijd nodig om te garen, maar zijn geschaafd met een komkommer schaaf heerlijk fris in een salade.
door Ronnie de Winter 22 september 2024
Een feestelijke koolsoort, die vraagt om maar een klein beetje aankleding. De roosjes zijn snel gaar. Daardoor zijn ze ook goed in de oven op de bakplaat te roosteren. Kan je niet zo goed tegen kool, probeer dan een schijfje citroen of wat citroensap mee te koken. Dat wordt ook deze kool nog beter verteerbaar.
door Ronnie de Winter 15 september 2024
Pastinaak is een grote, witgele wortel die inmiddels weer goed te verkrijgen is. Vooral in de wintermaanden is hij een mooie aanvulling op onze vitaminen en mineralen voorraden. Het is een gemakkelijk te bereiden wortel, die goed smaakt bij de oranje winterwortels. Schil hem met een dunschiller en snijd het kapje er van af. Pastinaak kun je rauw geraspt in salades eten of koken en bakken. Om verkleuring te voorkomen kun je de wortel besprenkelen met citroensap. Pastinaak smaakt goed met groene kruiden als peterselie, tijm en basilicum.
Show More
Share by: