Tofu

Ronnie de Winter • 24 november 2019

Een volwaardige eiwitbron

Over tofu

Tofu of tahoe is een product gemaakt van sojabonen. Het is een soort kaasachtige substantie en het productieproces lijkt ook op die van kaas of panir. Tofu is rijk aan eiwitten en bevat alle essentiële aminozuren. Tofu werkt basisch op je lichaam en is purine arm, dit in tegenstelling tot de sojaboon waaruit hij gemaakt is, die is juist purine rijk en erg verzurend voor het lichaam.
Tofu heeft een positieve werking op ontstekingen door het rijk is aan isoflavonen. Hierdoor heeft tofu ook een beschermende werking tegen kanker, hart-en vaataandoeningen en kan het overgangssymptomen verlichten.

Zijdetofu is een zachtere variant van tofu. Deze tofu is geschikt om te vrewerken in soepen en sauzen. De hardere tofu wordt vooral gebruikt in blokjes in wokgerechten.
Tofu heeft van zichzelf bijna geen smaak. Maar neemt wel gemakkelijk andere smaken in zich op. Daarom is marineren een geschikte manier om smaak toe te voegen aan tofu. Tofu bevat veel vocht. Een marinade voor tofu kan daarom beter geen olie bevatten. De olie blijft om het blokje tofu heen zitten ( het drijft als het ware op het water) waardoor de smaken niet in de tofu kunnen trekken.
Gebruik voor een marinade voor tofu daarom citroensap of water als basis. Sojasaus kan ook, maar bevat veel zout en suiker.

Voor een smaakvolle en gezonde marinade gebruik ik citroensap,  citroenrasp, koriander, gember, komijnzaad en kaneel. Ik serveer deze tofu met verse munt.

Ingrediënten: (voor 2 personen)
  • 1 ui
  • een stukje gember van 2 cm
  • 1/2 bloemkool
  • 1/2 zoete bataat
  • 1/2 tomaat
  • 1 el olijfolie
  • 1 th zwart mosterdzaad
  • 1 th komijn
  • 1 th curcuma
  • 1/2 th kaneel
  • 1 th koriander
  • 100 ml amandelroom
  • beetje citroensap
  • 150 mg tofu rosso

Bereidingswijze:
  • Maak de ui, de bloemkool, de halve tomaat en de bataat schoon en snijd ze in kleine stukjes.
  • Maak de gember schoon en snijd ze zo klein mogelijk.
  • Verwarm de olijfolie in de pan, voeg het mosterdzaad, het komijnzaad, de stukjes gember en de gesnipperde ui toe en bak het tot de ui glazig is.
  • Voeg dan de stukjes bataat en bloemkool toe en roer goed door.
  • Voeg de amandelroom, de curcuma, de kaneel en de koriander toe , roer nogmaals goed door en laat het ca 10 minuten zachtjes pruttelen.
  • Als de bloemkool gaar is, voeg dan het citroensap, de stukjes tomaat en de blokjes tofu toe. Laat het nog even warm worden en dien het dan op.

Lekker met een bietjes/witlof salade.


Gerelateerde posts:

Parelcouscous met bloemkool en tomatensaus
door Ronnie de Winter 14 december 2025
In dit recept voor parelcouscous met geroosterde bloemkool, tomatensaus en feta speelt tomaat niet alleen een smaakvolle rol, maar ook een gezondheidsboost.
door Ronnie de Winter 7 december 2025
Soms schilder je wat je niet onder woorden kunt brengen. Onderstroom ontstond zonder plan — alleen kleur, water en stilte. Paars, blauw en oker vonden elkaar vanzelf, als beweging onder het oppervlak. Het resultaat voelt voor mij als een ademhaling in kleur: rustig, maar vol kracht.
Komijnzaad
door Ronnie de Winter 30 november 2025
Wat is komijnzaad precies, waarom is het zo geliefd in keukens over de hele wereld, en wat doet het voor je gezondheid? Tijd om dit aromatische zaadje beter te leren
boerenkool
door Ronnie de Winter 23 november 2025
Verwarmend als voedzaam is. Deze boerenkoolstampot met zongedroogde tomaat, geitenkaas en erwtengehakt biedt precies dat.
Aquarel  branding met meeuwen
door Ronnie de Winter 16 november 2025
Voel jij je weleens ‘te gevoelig’? Alsof alles nét wat harder binnenkomt dan bij anderen? Misschien ben je gewoon hooggevoelig (HSP) – en dat is helemaal oké. Sterker nog, het is best bijzonder. In dit blog leg ik uit wat HSP precies is, hoe je het herkent, en hoe je ermee om kunt gaan. Niet zweverig, gewoon eerlijk en herkenbaar.
Verwarmende groentesoep met komijn en venkel
door Ronnie de Winter 9 november 2025
Deze groentesoep is een kom vol rust, vitamines en smaak. Gemaakt met pure ingrediënten ondersteunt ze je spijsvertering, immuunsysteem en geeft ze nieuwe energie.
Een aquarel van een appel met een blauwe achtergrond
door Ronnie de Winter 2 november 2025
Een appel, een keuze, een blauw – het verhaal
bloemkoolsaus met boekweitspirali
door Ronnie de Winter 26 oktober 2025
Bloemkool is een veelzijdige groente. In dit artikel laat ikje zien hoe je van bloemkool een heerlijke saus maakt voor boekweitmacaroni.
bomen in landschap semi abstract
door Ronnie de Winter 19 oktober 2025
Bij jezelf zijn kan heel krachtig voelen. Maar bij jezelf blijven – ook als het schuurt of verwart – dát is waar echte rust ontstaat. Nieuw blog over trouw blijven aan wie je bent, ook in een wereld die soms iets anders van je vraagt:
Linzenspirali ovenschotel met boswortelen en shiitake
door Ronnie de Winter 12 oktober 2025
In de drukte van alledag zoeken we vaak naar gerechten die niet alleen lekker en voedzaam zijn, maar ook eenvoudig te bereiden. Deze linzenspirali ovenschotel is precies dat: rijk aan smaak, boordevol groenten en gemaakt met ingrediënten die een flinke gezondheidsboost geven.
Show More