









Over linzen
Linzen zijn van de gedroogde peulvruchten het best verteerbaar en zijn een goede bron van magnesium en eiwitten. In combinatie met granen vormen ze een volwaardige eiwitbron en kunnen vlees vervangen en ons van voldoende energie voorzien.
Het aminozuur carnitine is daarvoor verantwoordelijk. Vlees is rijk aan dit aminozuur. Ons lichaam kan dit aminozuur samenstellen uit de aminozuren van de combinatie peulvruchten en granen. Mits je peulvruchten goed kan verteren.
Er zijn verschillende soorten linzen. De rode en de gele linzen zijn het lichts verteerbaar. Door wat citroensap of tomaten aan een linzen gerecht toe te voegen, verteren linzen beter.
Door het hoge gehalte aan fytinezuur zijn linzen en andere peulvruchten erg verzurend voor je lichaam. Om fytine zuur af te breken gebruikt je lichaam veel belangrijk mineralen die hiermee verloren gaan voor opname in je lichaam. Fytinezuur zit ook in chocola, cacao, granen, brood. We krijgen over het algemeen hier veel van binnen door de samenstelling van onze maaltijden. Door linzen te weken in lauw water breekt het fytine zuur voor een deel af.
Door wat citroensap aan het weekwater toe te voegen , wordt er meer fytinezuur af gebroken.
Gele en rode linzen week ik vier uur in water met een beetje citroensap. Na het weken giet ik het weekwater af en spoel de linzen met koud water af.
Ik combineer linzen graag met rijst en specerijen. Ook de rijst week ik vier uur in water. En ik kook ze samen in één pan. De specerijen waarmee ik varieer en gebruik als basiche tegenhanger en voor een betere vertering zijn komijnzaad, gember, asafoetida, kurkuma, kruidnagel en kaneel.