Bananen

Ronnie de Winter • 15 november 2020

als basis voor een smoothie, als ontbijt of voor tussendoor

De banaan als tussendoortje

Bananen bevatten veel magnesium en vezels. De vezels houden de bloedsuiker in balans, terwijl de suikers in een banaan je direct van energie voozien om dat het speeksel in de mond al een begin maakt met de vertering van deze suikers en koolhydraten. De magnesium zorgt voor ontspanning en gaat vermoeidheid tegen,  vandaar dat bananen een zo'n gewild tussendoortje zijn.

Voor de vertering is het het beste om fruit op een lege maag te eten.  Maar een banaan vormt daarin een uitzondering. Mits de banaan niet te rijp is. Een net gele banaan is goed te combineren met de muesli of smoothie. Of in een combinatie met grof gehakte noten en cranberry's.

Een banaan is een goede basis voor een smoothie. Door de vezels in de banaan zal de smoothie je langer een verzadigd gevoel geven.  Combineer de banaan met allerlei groene bladgroenten, chiazaad, hennepeiwitpoeder of hennepzaad, geraspte kokos en verse munt. De banaan zal de smoothie romig maken. 

"Bananenvla" met kokosrasp en chia zaad

Ingrediënten:
  • 1 banaan
  • 250 ml amandelmelk
  • 1/2 tl vanille poeder
  • 4 el chiazaad
  • 1 el kokosrasp
Bereidingswijze:
  • Mix de banaan, de amandelmelk en het vanille poeder in de blender.
  • Doe het mengsel in een glas en voeg het chiazaad en de kokosrasp toe.
  • Roer goed door.
  • Zet het minimaal 4 uur in de koelkast.
  • haal het uit de koelkast en laat het op temperatuur komen alvorens het op te eten.
Het chiazaad en de kokosrasp werken als verdikkingsmiddel. Je kunt hier meer of minder van toevoegen al naargelang hoe dik je de vla wilt hebben.

Over bananen

Bananen die net geel zijn hebben de meeste gezondheidsvoordelen voor ons lichaam. Het zetmeel in de banaan is nog niet volledig omgezet in suikers en de banaan bevat nog een voldoende hoeveelheid resistent zetmeel ( een vezelsoort)  om  de bloedsuikerspiegel niet te laten stijgen. Bij overrijpe bananen is bijna al het zetmeel omgezet in suiker en zij verhogen wel de bloedsuikerspiegel. Resistent zetmeel wordt door bacteriën in de darm omgezet in boterzuur. Dit zuur, boterzuur, heeft een positieve uitwerking op onze spijsvetering. Het is korte ketenvetzuur die ons energie geeft.
De voedingsvezel pectine in de banaan werkt voor onze darmen als een probiotica. Het voedt de goede bacteriën van onze darmflora.
Deze beide vezels, pectine en resistent zetmeel geven ons na het eten van een banaan een verzadigd gevoel.
De banaan bevat ook nog de vezel inuline. Deze vezel verbetert de darmperistaltiek.

Naast vezels bevatten bananen kalium, magnesium, mangaan, koper, vitamine B6, vitamine C, antioxidanten en fytonutriënten.

De vitamine C in de bananen verhoogt de weerstand.
Kalium verbetert de bloeddrukregulering en daarmee de gezondheid van je hart.  Kalium is ook belangrijk voor een goede nierfunctie.
Choline is goed voor je geheugen en de fysterolen in bananen voor het cholesterol.

Bananen bevatten veel magnesium. magnesium is betrokken bij heel veel verschillende processen in ons lichaam en we hebben hier gauw een tekort aan.  Magnesium zorgt voor ontspanning in het lichaam. Hierdoor wordt er meer serotonine aangemaakt die op zijn beurt de aanmaak van melatonine stimuleert. Melatonine is nodig voor een goede nachtrust. Als je moeilijk in slaap komt, neem dan eens een half uur voor je naar bed gaat een banaan. Mijn ervaring is dat je sneller in slaapt en een beter nachtrust ervaart. Ook net tryptofaan in bananen zorgt voor serotonine en dus ook melatonine aanmaak.

    Gerelateerde posts:

    Parelcouscous met bloemkool en tomatensaus
    door Ronnie de Winter 14 december 2025
    In dit recept voor parelcouscous met geroosterde bloemkool, tomatensaus en feta speelt tomaat niet alleen een smaakvolle rol, maar ook een gezondheidsboost.
    door Ronnie de Winter 7 december 2025
    Soms schilder je wat je niet onder woorden kunt brengen. Onderstroom ontstond zonder plan — alleen kleur, water en stilte. Paars, blauw en oker vonden elkaar vanzelf, als beweging onder het oppervlak. Het resultaat voelt voor mij als een ademhaling in kleur: rustig, maar vol kracht.
    Komijnzaad
    door Ronnie de Winter 30 november 2025
    Wat is komijnzaad precies, waarom is het zo geliefd in keukens over de hele wereld, en wat doet het voor je gezondheid? Tijd om dit aromatische zaadje beter te leren
    boerenkool
    door Ronnie de Winter 23 november 2025
    Verwarmend als voedzaam is. Deze boerenkoolstampot met zongedroogde tomaat, geitenkaas en erwtengehakt biedt precies dat.
    Aquarel  branding met meeuwen
    door Ronnie de Winter 16 november 2025
    Voel jij je weleens ‘te gevoelig’? Alsof alles nét wat harder binnenkomt dan bij anderen? Misschien ben je gewoon hooggevoelig (HSP) – en dat is helemaal oké. Sterker nog, het is best bijzonder. In dit blog leg ik uit wat HSP precies is, hoe je het herkent, en hoe je ermee om kunt gaan. Niet zweverig, gewoon eerlijk en herkenbaar.
    Verwarmende groentesoep met komijn en venkel
    door Ronnie de Winter 9 november 2025
    Deze groentesoep is een kom vol rust, vitamines en smaak. Gemaakt met pure ingrediënten ondersteunt ze je spijsvertering, immuunsysteem en geeft ze nieuwe energie.
    Een aquarel van een appel met een blauwe achtergrond
    door Ronnie de Winter 2 november 2025
    Een appel, een keuze, een blauw – het verhaal
    bloemkoolsaus met boekweitspirali
    door Ronnie de Winter 26 oktober 2025
    Bloemkool is een veelzijdige groente. In dit artikel laat ikje zien hoe je van bloemkool een heerlijke saus maakt voor boekweitmacaroni.
    bomen in landschap semi abstract
    door Ronnie de Winter 19 oktober 2025
    Bij jezelf zijn kan heel krachtig voelen. Maar bij jezelf blijven – ook als het schuurt of verwart – dát is waar echte rust ontstaat. Nieuw blog over trouw blijven aan wie je bent, ook in een wereld die soms iets anders van je vraagt:
    Linzenspirali ovenschotel met boswortelen en shiitake
    door Ronnie de Winter 12 oktober 2025
    In de drukte van alledag zoeken we vaak naar gerechten die niet alleen lekker en voedzaam zijn, maar ook eenvoudig te bereiden. Deze linzenspirali ovenschotel is precies dat: rijk aan smaak, boordevol groenten en gemaakt met ingrediënten die een flinke gezondheidsboost geven.
    Show More