Bananen
Ronnie de Winter • 15 november 2020
als basis voor een smoothie, als ontbijt of voor tussendoor
De banaan als tussendoortje
Bananen bevatten veel magnesium en vezels. De vezels houden de bloedsuiker in balans, terwijl de suikers in een banaan je direct van energie voozien om dat het speeksel in de mond al een begin maakt met de vertering van deze suikers en koolhydraten. De magnesium zorgt voor ontspanning en gaat vermoeidheid tegen, vandaar dat bananen een zo'n gewild tussendoortje zijn.
Voor de vertering is het het beste om fruit op een lege maag te eten. Maar een banaan vormt daarin een uitzondering. Mits de banaan niet te rijp is. Een net gele banaan is goed te combineren met de muesli of smoothie. Of in een combinatie met grof gehakte noten en cranberry's.
Een banaan is een goede basis voor een smoothie. Door de vezels in de banaan zal de smoothie je langer een verzadigd gevoel geven. Combineer de banaan met allerlei groene bladgroenten, chiazaad, hennepeiwitpoeder of hennepzaad, geraspte kokos en verse munt. De banaan zal de smoothie romig maken.
"Bananenvla" met kokosrasp en chia zaad
Ingrediënten:
- 1 banaan
- 250 ml amandelmelk
- 1/2 tl vanille poeder
- 4 el chiazaad
- 1 el kokosrasp
Bereidingswijze:
- Mix de banaan, de amandelmelk en het vanille poeder in de blender.
- Doe het mengsel in een glas en voeg het chiazaad en de kokosrasp toe.
- Roer goed door.
- Zet het minimaal 4 uur in de koelkast.
- haal het uit de koelkast en laat het op temperatuur komen alvorens het op te eten.
Het chiazaad en de kokosrasp werken als verdikkingsmiddel. Je kunt hier meer of minder van toevoegen al naargelang hoe dik je de vla wilt hebben.
Over bananen
Bananen die net geel zijn hebben de meeste gezondheidsvoordelen voor ons lichaam. Het zetmeel in de banaan is nog niet volledig omgezet in suikers en de banaan bevat nog een voldoende hoeveelheid resistent zetmeel ( een vezelsoort) om de bloedsuikerspiegel niet te laten stijgen. Bij overrijpe bananen is bijna al het zetmeel omgezet in suiker en zij verhogen wel de bloedsuikerspiegel. Resistent zetmeel wordt door bacteriën in de darm omgezet in boterzuur. Dit zuur, boterzuur, heeft een positieve uitwerking op onze spijsvetering. Het is korte ketenvetzuur die ons energie geeft.
De voedingsvezel pectine in de banaan werkt voor onze darmen als een probiotica. Het voedt de goede bacteriën van onze darmflora.
Deze beide vezels, pectine en resistent zetmeel geven ons na het eten van een banaan een verzadigd gevoel.
De banaan bevat ook nog de vezel inuline. Deze vezel verbetert de darmperistaltiek.
Naast vezels
bevatten bananen kalium, magnesium, mangaan, koper, vitamine B6, vitamine C,
antioxidanten en fytonutriënten.
De vitamine C in de bananen verhoogt de weerstand.
Kalium verbetert de bloeddrukregulering en daarmee de gezondheid van je hart. Kalium is ook belangrijk voor een goede nierfunctie.
Choline is goed voor je geheugen en de fysterolen in bananen voor het cholesterol.
Bananen bevatten veel magnesium. magnesium is betrokken bij heel veel verschillende processen in ons lichaam en we hebben hier gauw een tekort aan. Magnesium zorgt voor ontspanning in het lichaam. Hierdoor wordt er meer serotonine aangemaakt die op zijn beurt de aanmaak van melatonine stimuleert. Melatonine is nodig voor een goede nachtrust. Als je moeilijk in slaap komt, neem dan eens een half uur voor je naar bed gaat een banaan. Mijn ervaring is dat je sneller in slaapt en een beter nachtrust ervaart. Ook net tryptofaan in bananen zorgt voor serotonine en dus ook melatonine aanmaak.
Gerelateerde posts:

Lieve lezers,
Misschien is het je al opgevallen: mijn website heeft een frisse, nieuwe uitstraling gekregen! Na een periode van bezinning en creatie heb ik mijn blog én mijn website in een nieuw jasje gestoken – niet alleen qua vormgeving, maar ook in inhoud.
Tot nu toe deelde ik hier vooral recepten en artikelen over voeding – iets wat ik met veel plezier blijf doen. Maar naast mijn liefde voor gezond koken zijn er nog twee dingen die een grote rol in mijn leven spelen: aquarelkunst en mijn werk als coach en counselor.
Vanaf nu geef ik die ook een plek op mijn blog: Penseel en Pollepel.

Het is weer tijd voor asperges. Ze zijn volop te verkrijgen in de maanden mei en juni. Asperges zijn heerlijk om als groenten te eten. Meestal worden de asperges dan geschild en worden de harde onderkanten verwijderd. Maar als soep kun je juist deze schillen en harde onderkanten gebruiken om er bouillon van te trekken die de soep een heerlijke smaak geven. Door wat roomboter toe te voegen krijgt de soep een wat vollere smaak dan wanneer je alleen olijfolie gebruikt.

Kip wordt malser door hem te laten garen in knoflook, ui en tomaat. Door te kiezen voor mager vlees kun je de ingrediënten waar je de kip in laat garen ook heel goed gebruiken voor een saus. De saus bevat dan niet al te veel vet.
Het zuur in de tomaat, vooral citroenzuur en appelzuur, maakt het vlees malser en sappiger. Het zuur versterkt ook de smaak en neutraliseert het vet van het vlees. Hierdoor krijgt een gerecht een frissere smaak.
Ook helpt het zuur voor een betere vertering van het vlees. Het zuur van tomaten stimuleert namelijk enzymatische reacties die betrokken zijn bij deze vertering.
Rauw bevat de tomaat veel vitamine C. Helaas gaat er bij het verwarmen daarvan het nodige verloren. Het lycopeen waar de tomaten ook rijk aan zijn, komt juist beter beschikbaar voor ons lichaam door het verwarmen van de tomaat.
Door de gezonde vetzuren van de kip, wordt het lycopeen nog beter opneembaar.

Prei heeft geneeskrachtige eigenschappen en wordt daardoor al eeuwenlang verbouwd en gegeten. De prei heeft een kleine verdikking aan de onderkant met een witte langere stengel met daaraan de groene bladeren. Hoewel het witte gedeelte van de stengel de lekkerste smaak heeft ( een beetje zoetig) en minder hard is, bevat het blad de meeste voedingstoffen.
In de winter en in het voorjaar is prei volop te koop en niet duur.

Spitskool is een licht verteerbare koolsoort die op zijn best is als we hem roerbakken of heel even stoven. Snijd hem daartoe in dunne reepjes en bak het in wat extra vierge olijfolie met een beetje komijn. Zo wordt de spitskool nog beter verteerbaar. In onderstaand recept wordt deze roergebakken spitskool gecombineerd met libanese kip en rijst. Een verrassend lekkere combinatie!

Postelein behoort tot de posteleinfamilie en is het hele jaar door verkrijgbaar. Je hebt zomer- en winterpostelein. Winterpostelein is vanaf de herfst tot maart in bosjes verkrijgbaar en zomerpostelein het gehele jaar door.
Verse postelein ziet er frisgroen en stevig uit met vaak de wortels er nog aan zodat het langer goed blijft. In de groentenla van de koelkast blijft postelein ongeveer twee dagen goed.
Postelein is goed rauw in een stamppot te verwerken van knollen zoals knolselderij, zoet aardappel, pastinaak, wortels of gewone aardappels. Voeg een paar zongedroogde tomaatjes toe voor een lekkere smaak.
Maar postelein is ook lekker in een maaltijdsalade.

Biologisch dynamische witlof heeft een bittere smaak. Dat komt, omdat groenten die op deze wijze is geteeld, hogere concentraties fytonutriënten hebben, dan niet biologisch geteelde groenten. Vooral groenten die bitter of scherp smaken bevatten veel fytonutriënten.
De hoofdgroepen van de fytonutriënten zijn polyfenolen, terpenen, zwavelverbindingen en saponinen. Deze stoffen geven de groenten hun specifieke smaak, geur en kleur en ze werken als antioxidanten. Ze beschermen ons zo tegen ziekten, zoals dementie, kanker, hart- en vaatziekten.
Bittere groenten zoals de witlof stimuleren door hun fytonutriënten de lever om gifstoffen uit te scheiden.