Cranberry's
Ronnie de Winter • 8 november 2020
Met pompoen en kalkoen
Cranberry's hebben een zure smaak en combineren goed met eiwitrijke voeding. Het zuur van de cranberry's helpt bij de vertering van eiwitten en vet. Door ze te combineren met de zoete smaak van de pompoen is geen toevoeging van suiker of andere zoetstoffen nodig.
Cranberry's en kurkuma zijn ontstekingsremmend. De kalkoenfilet, van een kalkoen die vrij rondgelopen heeft en heeft kunnen scharrelen naar voedsel, bevat wat van het onstekingsremmende vetzuur Omega 3. Om onderstaand recept vegetarisch te maken kun je de kalkoen vervangen door gele linzen. Kook hiertoe de linzen apart gaar en voeg ze later aan de pompoenblokjes toe. Laat de pompoenblokjes niet te gaar worden.
Pompoen met cranbery's
Ingrediënten:
- 250 gram verse cranberry's
- 1/2 grote oranje pompoen
- 150 gram kalkoenfilet
- 1 rode ui
- 1 el extra vierge olijfolie
- 1/4 th asafoetida
- 1/2 tl kurkumma
- zout en zwarte peper
Bereidingswijze:
- Was de cranberry's en kook ze in ca 1 dl water in 10 min kapot. Laat de cranberry compôte afkoelen.
- Was de pompoen en verwijder de zaadlijsten en snijd hem in stukjes
- Maak de ui schoon en snipper hem in kleine stukjes.
- Spoel de kalkoenfilet af tot het spoelwater schoon is. Dep de filet droog met keukenpapier.
- Verwarm de extra vierge olijfolie in een pan en fruit erin de ui met de asafoetida.
- Voeg de pompoenstukjes toe, de kurkuma en een beetje water.
- Roer even door en leg in het midden van de pan de kalkoenfilet. Schuif de pompoenstukjes naar de zijkant.
- Laat het 10 - 15 minuten pruttelen tot de kalkoen gaar is en de pompoenstukjes zacht zijn.
- Maak op smaak met peper en zout.
- Doe de pompoen blokjes op een bord, schep er wat cranberry compote op en leg bovenop een stukje kalkoen.
Geef er een groen salade bij.
De kalkoenfilet is goed te vervangen door tofu of door een linzenburger.
Over cranberry's
Vroeger bij ons thuis werden er met kerst cranberry's bij de kalkoen geserveerd. Mijn moeder kookte de schoongewassen bessen in een klein bodempje water tot ze na een minuut of tien stuk sprongen. Daarmee was de compôt klaar.
De pectine in de bessen binden het vocht waardoor het belangrijk is de bessen maar in een heel klein beetje water zachtjes te koken. Behalve bij kalkoen smaken deze bessen ook goed bij kip, ander gevogelte en wild.
De veenbes die in het wild voorkomt op Terschelling behoort tot de heidefamilie. Verse rijpe veenbessen zijn rond, hebben een dieprode kleur en smaken zuur. In de herfst worden ze in de winkels vers aangeboden en ze zijn zeker tot de kerst te verkrijgen.
Cranberry's bevatten vitamine B5, B6, C, E en K , de mineralen mangaan, koper en ijzer. Hart en de bloedvaten blijven gezond door de verschillende antioxidanten in de cranberry. Cranberry's bevatten daarnaast fytonutriënten die voorkomen dat bacteriën uit de darmen zich kunnen vastzetten in de wanden van de urinewegen en de blaas. Zo kunnen deze bessen blaasontsteking voorkomen. Als je vaak last hebt van blaasontsteking is het zeker aan te raden dagelijks een cranberry supplement te nemen.
Gerelateerde posts:

Lieve lezers,
Misschien is het je al opgevallen: mijn website heeft een frisse, nieuwe uitstraling gekregen! Na een periode van bezinning en creatie heb ik mijn blog én mijn website in een nieuw jasje gestoken – niet alleen qua vormgeving, maar ook in inhoud.
Tot nu toe deelde ik hier vooral recepten en artikelen over voeding – iets wat ik met veel plezier blijf doen. Maar naast mijn liefde voor gezond koken zijn er nog twee dingen die een grote rol in mijn leven spelen: aquarelkunst en mijn werk als coach en counselor.
Vanaf nu geef ik die ook een plek op mijn blog: Penseel en Pollepel.

Het is weer tijd voor asperges. Ze zijn volop te verkrijgen in de maanden mei en juni. Asperges zijn heerlijk om als groenten te eten. Meestal worden de asperges dan geschild en worden de harde onderkanten verwijderd. Maar als soep kun je juist deze schillen en harde onderkanten gebruiken om er bouillon van te trekken die de soep een heerlijke smaak geven. Door wat roomboter toe te voegen krijgt de soep een wat vollere smaak dan wanneer je alleen olijfolie gebruikt.

Kip wordt malser door hem te laten garen in knoflook, ui en tomaat. Door te kiezen voor mager vlees kun je de ingrediënten waar je de kip in laat garen ook heel goed gebruiken voor een saus. De saus bevat dan niet al te veel vet.
Het zuur in de tomaat, vooral citroenzuur en appelzuur, maakt het vlees malser en sappiger. Het zuur versterkt ook de smaak en neutraliseert het vet van het vlees. Hierdoor krijgt een gerecht een frissere smaak.
Ook helpt het zuur voor een betere vertering van het vlees. Het zuur van tomaten stimuleert namelijk enzymatische reacties die betrokken zijn bij deze vertering.
Rauw bevat de tomaat veel vitamine C. Helaas gaat er bij het verwarmen daarvan het nodige verloren. Het lycopeen waar de tomaten ook rijk aan zijn, komt juist beter beschikbaar voor ons lichaam door het verwarmen van de tomaat.
Door de gezonde vetzuren van de kip, wordt het lycopeen nog beter opneembaar.

Prei heeft geneeskrachtige eigenschappen en wordt daardoor al eeuwenlang verbouwd en gegeten. De prei heeft een kleine verdikking aan de onderkant met een witte langere stengel met daaraan de groene bladeren. Hoewel het witte gedeelte van de stengel de lekkerste smaak heeft ( een beetje zoetig) en minder hard is, bevat het blad de meeste voedingstoffen.
In de winter en in het voorjaar is prei volop te koop en niet duur.

Spitskool is een licht verteerbare koolsoort die op zijn best is als we hem roerbakken of heel even stoven. Snijd hem daartoe in dunne reepjes en bak het in wat extra vierge olijfolie met een beetje komijn. Zo wordt de spitskool nog beter verteerbaar. In onderstaand recept wordt deze roergebakken spitskool gecombineerd met libanese kip en rijst. Een verrassend lekkere combinatie!

Postelein behoort tot de posteleinfamilie en is het hele jaar door verkrijgbaar. Je hebt zomer- en winterpostelein. Winterpostelein is vanaf de herfst tot maart in bosjes verkrijgbaar en zomerpostelein het gehele jaar door.
Verse postelein ziet er frisgroen en stevig uit met vaak de wortels er nog aan zodat het langer goed blijft. In de groentenla van de koelkast blijft postelein ongeveer twee dagen goed.
Postelein is goed rauw in een stamppot te verwerken van knollen zoals knolselderij, zoet aardappel, pastinaak, wortels of gewone aardappels. Voeg een paar zongedroogde tomaatjes toe voor een lekkere smaak.
Maar postelein is ook lekker in een maaltijdsalade.

Biologisch dynamische witlof heeft een bittere smaak. Dat komt, omdat groenten die op deze wijze is geteeld, hogere concentraties fytonutriënten hebben, dan niet biologisch geteelde groenten. Vooral groenten die bitter of scherp smaken bevatten veel fytonutriënten.
De hoofdgroepen van de fytonutriënten zijn polyfenolen, terpenen, zwavelverbindingen en saponinen. Deze stoffen geven de groenten hun specifieke smaak, geur en kleur en ze werken als antioxidanten. Ze beschermen ons zo tegen ziekten, zoals dementie, kanker, hart- en vaatziekten.
Bittere groenten zoals de witlof stimuleren door hun fytonutriënten de lever om gifstoffen uit te scheiden.