Over salades...

Ronnie de Winter • 14 mei 2023

Een salade vooraf houdt de bloedsuikerspiegel in balans!

Nu het weer weer wat warmer wordt en er veel verse groenten verkrijgbaar zijn, zullen salades weer vaker op ons menu staan.

Salades vormen een heel gezond voorgerecht. Wanneer we groenten, noten, peulvruchten en olie vooraf aan de hoofdmaaltijd eten vormen ze een prachtige vezelbodem in onze maag en darmen waardoor de bloedsuikerspiegel door wat onze maaltijd het lichaam daarna aanbiedt nauwelijks schommelt. Door de vezels in de salade in combinatie met wat vet en eiwit blijven de voedingstoffen langer in de maag,  wat de vertering van de eiwitten en vetten ten goede komt.

Doordat de bloedsuikerspiegel stabiel blijft, zullen we ons de gehele dag door energieker voelen en meer hebben aan het gezonde voedsel wat we nuttigen.

Salades kun je op veel manieren samenstellen. Kies als basis groenten, noten en een dressing waarin olie, citroensap of appelciderazijn en een klein beetje zout verwerkt is. Voor de smaak kun je een klein beetje vers of gedroogd fruit toevoegen, maar vooral niet teveel. Want dan gaat het effect van een stabiele bloedsuiker verloren. Snijd het fruit in hele kleine stukjes, dan kun je de hoeveelheid beperkt houden en heb je toch het voordeel van de smaak.

Kokosrasp is een goed alternatief voor fruit.  Het is heel vezelrijk bevat voornamelijk vet en heeft toch een zoete smaak.

Voeg je noten of pitten toe, rooster ze dan altijd eerst op een zacht vuurtje 5 minuten in de koekenpan. Zo zijn ze veel beter verteerbaar en verminder je de hoeveelheid fytinezuur. Deze stof verhindert de opname van mineralen.


IJsbergsla met doperwtjes salade

(2 pers)

Ingrediënten:
  • gekookte doperwtjes
  • venkel
  • ijsbergsla
  • kiwi
  • walnoten
  • kokosrasp
  • citroensap
  • extra vierge olijfolie
  • zwarte peper
  • zout
  • bieslook

Bereidingswijze:
  • Rooster de walnoten op een laag vuur 5 minuten in een droge koekenpan.
  • Was de venkel en schaaf hem in dunne plakjes.
  • Was de ijsbergsla en sla hem droog.
  • Schil de kiwi en snijd hem in blokjes.
  • Was de bieslook en snijd hem fijn.
  • Maak van het citroensap, de extra vierge olijfolie, de zwarte peper en een klein beetje zout een dressing
  • Doe alle ingrediënten in een schaal. Roer het door elkaar en schenk de dressing eroverheen.

Gele biet met doperwtjes salade

(2 pers)


Ingrediënten:

  • gekookte doperwtjes
  • gekookte gele biet
  • appel
  • klein uitje
  • pompoenpitten
  • appelciderazijn
  • extra vierge olijfolie
  • zwarte peper
  • zout
  • bieslook


Bereidingswijze:

  • Rooster de pompoenpitten op een laag vuur 5 minuten in een droge koekenpan.
  • Was de appel, verwijder het klokhuis en snijd hem in kleine blokjes. 
  • pel de ui en snijd hem heel fijn.
  • Snijd de gekookte gele biet in blokjes.
  • Was de bieslook en snijd hem fijn.
  • Maak van het appelciderzijn, de extra vierge olijfolie, de zwarte peper en een klein beetje zout een dressing
  • Doe alle ingrediënten in een schaal. Roer het door elkaar en schenk de dressing eroverheen.


Over onze bloedsuikerspiegel


Wanneer onze bloedsuikerspiegel gedurende de dag teveel schommelt, zullen we ons gedurende de dag regelmatig moe voelen, in een dip zitten en zin hebben in iets zoets. We hebben het gevoel iets te moeten eten om ons weer goed te voelen en doen we dat dan voelen we ons inderdaad daarna weer beter. Iedere keer dat we iets zoets ( suikerrijk) eten, hebben we een snelle stijging van de bloedsuikerspiegel en de insulinespiegel. Echter het gevolg op korte termijn is weer een snelle daling.  Door deze snelle stijgingen en dalingen gaat onze bloedsuikerspiegel schommelen en ontstaat er een groot verlangen naar suikerrijk voedsel. Insuline wordt aangemaakt om de hoeveelheid suiker die in ons bloed komt, wanneer het voedsel is verteerd, in goede banen te leiden. Als de bloedsuikerspiegel stijgt,  stijgt ook de insuline spiegel in het bloed.  Insuline is een ontstekingsbevorderend hormoon en werkt ontstekingen dus in de hand. Insuline stimuleert ook enzymen die het darmslijmvlies afbreken. Hierdoor raken de darmen beschadigd en kunnen er allergieën en intoleranties ontstaan.   

Belangrijk voor ons lichaam is een stabiele bloedsuiker- en insuline spiegel.

Door minder suiker en geraffineerde koolhydraten te eten zijn we al een heel eind op de goede weg.

Echter de maaltijd beginnen met een salade vol groenten met wat noten en een dressing van wat olie, appelciderazijn en peper en zout zal zeker helpen je bloedsuikerspiegel nog meer in balans te krijgen en te houden.

Gerelateerde posts:

Een aquarel van een appel met een blauwe achtergrond
door Ronnie de Winter 2 november 2025
Een appel, een keuze, een blauw – het verhaal
bloemkoolsaus met boekweitspirali
door Ronnie de Winter 26 oktober 2025
Bloemkool is een veelzijdige groente. In dit artikel laat ikje zien hoe je van bloemkool een heerlijke saus maakt voor boekweitmacaroni.
bomen in landschap semi abstract
door Ronnie de Winter 19 oktober 2025
Bij jezelf zijn kan heel krachtig voelen. Maar bij jezelf blijven – ook als het schuurt of verwart – dát is waar echte rust ontstaat. Nieuw blog over trouw blijven aan wie je bent, ook in een wereld die soms iets anders van je vraagt:
Linzenspirali ovenschotel met boswortelen en shiitake
door Ronnie de Winter 12 oktober 2025
In de drukte van alledag zoeken we vaak naar gerechten die niet alleen lekker en voedzaam zijn, maar ook eenvoudig te bereiden. Deze linzenspirali ovenschotel is precies dat: rijk aan smaak, boordevol groenten en gemaakt met ingrediënten die een flinke gezondheidsboost geven.
Een aquarel van bloemen en vormen semi-abstract.
door Ronnie de Winter 4 oktober 2025
Vanuit het Midden – een zoektocht in kleur en vorm
B
door Ronnie de Winter 28 september 2025
In tijden waarin ons spijsverteringsstelsel vaak onder druk staat – door stress, weinig beweging of een zwaar dieet – verlangen we naar eten dat niet alleen voedzaam is, maar ook verzachtend werkt. Venkel is zo’n groente die zowel je buik als je smaakpapillen kalmeert. Fris, licht anijsachtig en verrassend veelzijdig.
aquarel van een open deur
door Ronnie de Winter 21 september 2025
Open zijn vraagt moed. Afsluiten soms ook. Beide bewegingen horen bij het leven. De kunst is om te voelen wat jij nodig hebt, zonder oordeel. Nieuw blog over de balans tussen open zijn en jezelf beschermen:
Koude aardappel salade met andijvie, ei en appel
door Ronnie de Winter 14 september 2025
In de zomer is niets zo lekker als een frisse, voedzame salade. En waarom zou je niet kiezen voor een variant met een oer-Hollandse groente die vaak wordt onderschat: andijvie! Deze koude aardappelsalade met andijvie, gekookt ei en appel is niet alleen verrassend lekker, maar ook voedzaam en makkelijk te maken. Ideaal
Een aquarel van rozenknoppen
door Ronnie de Winter 7 september 2025
Het moment voor de bloei – het verhaal achter de aquarel "Ontluiken"
tuinboontjes salade
door Ronnie de Winter 31 augustus 2025
De tuinboon verdient een ereplaats in de moestuin én in onze keuken. Deze vaak vergeten peulvrucht is niet alleen heerlijk mals en friszoet, maar ook nog eens een voedzame krachtpatser. In deze blog vertel ik je waarom tuinbonen zo gezond zijn én hoe je ze verwerkt in een makkelijke, vullende salade met aardappelen. P
Show More