









Nu het weer weer wat warmer wordt en er veel verse groenten verkrijgbaar zijn, zullen salades weer vaker op ons menu staan.
Salades vormen een heel gezond voorgerecht. Wanneer we groenten, noten, peulvruchten en olie vooraf aan de hoofdmaaltijd eten vormen ze een prachtige vezelbodem in onze maag en darmen waardoor de bloedsuikerspiegel door wat onze maaltijd het lichaam daarna aanbiedt nauwelijks schommelt. Door de vezels in de salade in combinatie met wat vet en eiwit blijven de voedingstoffen langer in de maag, wat de vertering van de eiwitten en vetten ten goede komt.
Doordat de bloedsuikerspiegel stabiel blijft, zullen we ons de gehele dag door energieker voelen en meer hebben aan het gezonde voedsel wat we nuttigen.
Salades kun je op veel manieren samenstellen. Kies als basis groenten, noten en een dressing waarin olie, citroensap of appelciderazijn en een klein beetje zout verwerkt is. Voor de smaak kun je een klein beetje vers of gedroogd fruit toevoegen, maar vooral niet teveel. Want dan gaat het effect van een stabiele bloedsuiker verloren. Snijd het fruit in hele kleine stukjes, dan kun je de hoeveelheid beperkt houden en heb je toch het voordeel van de smaak.
Kokosrasp is een goed alternatief voor fruit. Het is heel vezelrijk bevat voornamelijk vet en heeft toch een zoete smaak.
Voeg je noten of pitten toe, rooster ze dan altijd eerst op een zacht vuurtje 5 minuten in de koekenpan. Zo zijn ze veel beter verteerbaar en verminder je de hoeveelheid fytinezuur. Deze stof verhindert de opname van mineralen.
(2 pers)
Ingrediënten:
Bereidingswijze:
Over onze bloedsuikerspiegel
Wanneer onze bloedsuikerspiegel gedurende de dag teveel schommelt, zullen we ons gedurende de dag regelmatig moe voelen, in een dip zitten en zin hebben in iets zoets. We hebben het gevoel iets te moeten eten om ons weer goed te voelen en doen we dat dan voelen we ons inderdaad daarna weer beter. Iedere keer dat we iets zoets ( suikerrijk) eten, hebben we een snelle stijging van de bloedsuikerspiegel en de insulinespiegel. Echter het gevolg op korte termijn is weer een snelle daling. Door deze snelle stijgingen en dalingen gaat onze bloedsuikerspiegel schommelen en ontstaat er een groot verlangen naar suikerrijk voedsel. Insuline wordt aangemaakt om de hoeveelheid suiker die in ons bloed komt, wanneer het voedsel is verteerd, in goede banen te leiden. Als de bloedsuikerspiegel stijgt, stijgt ook de insuline spiegel in het bloed. Insuline is een ontstekingsbevorderend hormoon en werkt ontstekingen dus in de hand. Insuline stimuleert ook enzymen die het darmslijmvlies afbreken. Hierdoor raken de darmen beschadigd en kunnen er allergieën en intoleranties ontstaan.
Belangrijk voor ons lichaam is een stabiele bloedsuiker- en insuline spiegel.
Door minder suiker en geraffineerde koolhydraten te eten zijn we al een heel eind op de goede weg.
Echter de maaltijd beginnen met een salade vol groenten met wat noten en een dressing van wat olie, appelciderazijn en peper en zout zal zeker helpen je bloedsuikerspiegel nog meer in balans te krijgen en te houden.