De granaatappel ziet er aan de buitenkant niet zo aantrekkelijk uit. Maar de zaden met vruchtvlees die verborgen zitten tussen de vliezen wanneer je de graanappel doormidden snijdt, zijn prachtige van kleur en heerlijk van smaak. Rol, voordat je de granaatappel door snijdt, een paar keer over een glad oppervlak. De zaden worden hierdoor al een beetje losgemaakt. Snijdt dan de granaatappel in parten en duw de schil iets naar achter en schep met een theelepel of duw met je vingers de zaden eruit. Als de granaatappel goed rijp is gaat dat heel gemakkelijk.
De zaden met vruchtvlees zijn erg decoratief. Door ze wat te besprenkelen met citroensap zijn ze een paar dagen in de koelkast houdbaar.
Qua voedingstoffen is de granaatappel een weldadige vrucht. Ze zijn o.a. heel rijk aan antioxidanten.
Over granaatappel
De granaatappel beschermt ons dankzij het grote aantal polyfenolen ( w.o. flavonoïden en tannines) met hun antioxiderende werking tegen het ontstaan van ziekten. Ze verlagen de bloeddruk, hebben een positieve invloed op de cholesterolniveau en gaan ontstekingen tegen.
De graantappel heeft antibacteriële eigenschappen en werkt ook nog eens kankerwerend. Het heeft met name een remmend effect op het ontstaan van prostaatkanker.
De granaatappel remt de ontwikkeling van de Ziekte van Alzheimer.
Door zijn antibacteriële werking is de vrucht goed in te zetten bij ontstoken tandvlees maar ook bij keelontsteking.
Ook bij reumatische ontstekingen en andere gewrichtspijnen verlicht de granaatappel de pijn en gaat hij ontsteking tegen.
De granaatappel verlaagt insulineresistentie. De cellen reageren zo weer beter op het hormoon insuline. Het is hiermee een medicijn tegen (het onstaan van) diabetes.
Door de grote hoeveelheid antioxidanten zorgt de granaattappel ervoor dat het lichaam zich snel kan herstellen na sportieve prestaties. Spierpijn o.a. wordt hierdoor verminderd.
Granaatappels bevatten vooral vitaminen C, B11 en K en de mineralen kalium en magnesium en vezels.
Wat uniek is aan de granaatappel is de aanwezigheid van punicic zuur ( een omgea 5 vetzuur) en de stof punicalagin ( een tannine). De combinatie van deze twee stoffen is uniek in de graantappel en het is juist deze combinatie die zo gezondheidsbevorderend werkt op ons lichaam.
- ondersteunt de hartfuctie en het zenuwstelsel
- is nodig voor de vertering van koolhydraten en de aanmaak van maagzuur.
- heeft een positieve invloed op de schildklierfunctie
- speelt een rol bij de eiwitvertering
- voorkomt spierkramp
- zorgt voor de omzettng van tryptofaan naar serotonine
- voorkomt migraine
- verbetert de huid
- repareert spierweefsel
- is belangrijk voor de energieproductie
- cholesterolverlagend
- goed voor het zenuwstelstel
- voorkomt migraine
- verhoog te de weerstand tegen stress
- heeft op positieve invloed op de werking van de hersenen
- is nodig voor de afbraak van cholesterol en vetten
- gaat prikkelbaarheid en nerveusiteit tegen
- is nodig voor de verbranding op celniveau
- is goed voor de spijsvertering
- is belangrijk voor een goede werking van het zenuwstelsel
- geeft energie
- helpt de lever bij de ontgifting
- is nodig voor de vertering van eiwitten en koolhydraten
- is nodig tijdens de zwangerschap voor een goede ontwikkeling van het zenuwstelsel van de foetus
- verbetert de werking van de hersenen
- ondersteunt de functie van de lever
- is stemmings verbeterend
- ondersteund het ontgiftingsproces
- ondersteunt het immuunsysteem
- is nodig voor de opbouw van collageen in de weefsels en de huid
- werkt als antioxidant en neutraliseert vrije radicalen
- biedt bescherming tegen kanker
- het beschermt ons tegen infecties en virussen
- verbetert onze stessbestendigheid
- verhoogt onze vitaliteit
- belangrijke antioxidant
- zorgt ervoor dat de onverzadigde oliën niet zo snel oxideren
- ondersteunt het immuunsysteem
- is belangrijk voor de cholesterol balans
- zorgt voor een juist weefselherstel
- zorgt voor een groter zuurstof transport naar de cellen.
- is belangrijk voor de hormoonhuishouding.
- helpt tegen hart - en vaatziekten
- zorgt voor den goede bloedstolling
- ondersteunt de leverfunctie
- goed voor de botten: het slaat calcium op en houdt het vast
- voorkomt hiermee calciumafzetting in de bloedvaten
- nodig voor de botopbouw
- speelt een rol bij de informatie overdracht in de cellen
- is van belang voor de spier en zenuwfunctie
- is belangrijk voor het reguleren van de bloeddruk
- is belangrijk voor de opbouw van botten en tanden
- is betrokken bij het overbrengen van signalen van de zenuwen
- is een grondstof voor energie in de spieren
- is belangrijk voor een juiste nierwerking
- speelt een rol in de vorming van rode bloedcellen
- ondersteunt de celfunctie
- vermindert vermoeidheid
- zorgt voor aanmaak van maagzuur
- is een onderdeel van de spieren
- reguleert de bloeddruk
- goed voor een normaal hartritme
- reguleert de vochthuishouding samen met Natrium
- heeft een rol bij spiersamentrekkingen
- kan een hoog bloedsuikerniveau verlagen
- regeleert de zuur- base balans
- helpt bij de energieproductie
- nodig voor het zenuwstelsel en de hersenen
- is belangrijk voor de productie van celenergie
- nodig voor pigment aanmaak
- bevordert de ijzeropname
- heel belangrijk voor de opbouw van botten en weefsels
- betrokken bij heel veel processen in ons lichaam
- gaat vermoeidheid tegen
- vermindert spierkrampen
- magnesium en calcium werken met elkaar samen en moeten in balans zijn
- speelt een rol in verlaging van de bloeddruk
- het zorgt voor een betere opname van andere vitaminen en mineralen
- voorkomt galstenen
- is belangrijk voor het regelen van de bloedsuikerspiegel
- het is nodig voor een juiste werking van enzymen
- het is nodig bij de productie van het schildklierhormoon.
- gaat veroudering tegen
- werkt ontstekingsremmend
- verwijdert giftige metalen
- werkt preventie tegen kanker
- helpt het schildklierhormoon
- speelt een rol bij de vorming van rode bloedcellen
-gaat vermoeidheid tegen
- ondersteunt de celfunctie
- helpt ons afweersysteem
- ondersteunt de koolhydratenstofwisseling
- is belangrijk voor een juiste zuurgraad in de darmen
- is nodig voor de opname van B vitaminen
- incombinatie met vitamine C werkt het ontstekingsremmend
- het voorkomt diabetes
- gaat veroudering tegen
- ontstekingsremmend
- kankerremmend
- gaan ziektes en veroudering tegen
- maken vrije radicalen onschadelijk
- cholesterol verlagend
- antiviraal
- antioxidant
- beiden bescherming tegenlicht en straling
- leverbeschermend
- anti kanker
- antischimmel
- antibacterieel
- ontstekingswerend
- antiallergisch
- recyclen vitamine C
- zorgen voor de kleurrijke delen van de plant
- zijn belangrijk voor onze darmflora
- worden gefermenteerd in de dikke darm tot boterzuur. Dit zuur houdt de zuurgraad in de darmen in balans, remt onstekingen en onderhoudt het darmslijmvlies en is een bron van energie voor het lichaam.
- door de lagere zuurgraad in de darmen is er een betere opnamen van mineralen en een beter aanmaak van vitaminen
- verhogen de spijsverteringssnelheid
- vertragen de suikeropname en daardoor blijft de bloedsuiker in balans
- helpen ontgiften
- vergroten onze weerstand
- verminderen het aantal slechte bacteriën in de darmen
- verlagen het cholesterolniveau.
- werken als probiotica