









Rodekool heeft vele gezonde stoffen die vooral zijn werk kunnen doen voor je als je de kool vers bereid en niet te lang kookt of stooft. Rauw bevat hij de meeste voedingstoffen maar kort gekookt is hij het beste te verteren. En alles wat je goed verteert, levert je de meeste voedingsstoffen op. Rodekool bevat vooral anthocyaninen. Deze fytonutriënten zorgen voor de rode kleur van de kool en bestrijden kanker en voorkomen het ontstaan van kanker. Anthocyaninen zitten ook in zoete aardappel. Een combinatie van zoete aardappel en rode kool werkt dan ook nog sterker in de bestrijding van kanker.
Rodekool verwarmt het lichaam en is in de koude wintermaanden dan ook heel geschikt om op het menu te zetten.
Rodekool bevat sterke antioxidanten ( polyfenolen, flavonoïden en vitaminen) die vooral de lever en het hart gezond houden.
Juist de combinatie van deze antioxidanten maakt de rode kool zo gezond en kan je hem inzetten als medicijn!
Over rodekool
Bij rodekool liggen de bladeren strak om elkaar heen. Dit wordt een sluitkool genoemd. Rodekool is één van de oudste koolsoorten en heeft sterke ontstekingsremmende en antioxiderende eigenschappen. De stof anthocyaan, die ook voor paarse kleur zorgt, is hier verantwoordelijk voor.
Verder is rode kool rijk aan vitamine C, E, K, en B11, de mineralen kalium en calcium, bètacaroteen en vezels.
Rodekool bevat zwavel en ondersteunt daarmee de lever.
Rodekool bevat de stof glutamine. Deze stof helpt het darmslijmvlies op te bouwen en te herstellen.
Vanwege de glucosinolate, dit zijn ontstekingsremmende antioxidanten die elke kool bevat, helpt ook rode kool bij jicht en artritis. Deze glucosinolaten kunnen niet goed tegen verhitting. Daarom is het belangrijk rodekool kort ( 10 min.) te koken, te stoven of te roerbakken.
Wil je rodekool toevoegen aan een salade, overgiet de reepjes rodekool dan eerst met kokend water. De kool behoudt zo een groot deel van zijn voedingswaarde, maar is beter verteerbaar.
- is nodig tijdens de zwangerschap voor een goede ontwikkeling van het zenuwstelsel van de foetus
- verbetert de werking van de hersenen
- ondersteunt de functie van de lever
- is stemmings verbeterend
- ondersteund het ontgiftingsproces
- ondersteunt het immuunsysteem
- is nodig voor de opbouw van collageen in de weefsels en de huid
- werkt als antioxidant en neutraliseert vrije radicalen
- biedt bescherming tegen kanker
- het beschermt ons tegen infecties en virussen
- verbetert onze stessbestendigheid
- verhoogt onze vitaliteit
- belangrijke antioxidant
- zorgt ervoor dat de onverzadigde oliën niet zo snel oxideren
- ondersteunt het immuunsysteem
- is belangrijk voor de cholesterol balans
- zorgt voor een juist weefselherstel
- zorgt voor een groter zuurstof transport naar de cellen.
- is belangrijk voor de hormoonhuishouding.
- helpt tegen hart - en vaatziekten
- zorgt voor den goede bloedstolling
- ondersteunt de leverfunctie
- goed voor de botten: het slaat calcium op en houdt het vast
- voorkomt hiermee calciumafzetting in de bloedvaten
- nodig voor de botopbouw
- speelt een rol bij de informatie overdracht in de cellen
- is van belang voor de spier en zenuwfunctie
- is belangrijk voor het reguleren van de bloeddruk
- reguleert de bloeddruk
- goed voor een normaal hartritme
- reguleert de vochthuishouding samen met Natrium
- heeft een rol bij spiersamentrekkingen
- kan een hoog bloedsuikerniveau verlagen
- regeleert de zuur- base balans
- helpt bij de energieproductie
- ontstekingsremmend
- kankerremmend
- gaan ziektes en veroudering tegen
- maken vrije radicalen onschadelijk
- cholesterol verlagend
- geeft de vrucht/groente kleur
- onstekingsremmend
- kankerwerend
- beschermt tegen hart- en vaatziekten
- werkt afweer verhogend
- wordt ook wel pro vitamine A genoemd
- antiviraal
- antioxidant
- beiden bescherming tegenlicht en straling
- leverbeschermend
- anti kanker
- antischimmel
- antibacterieel
- ontstekingswerend
- antiallergisch
- recyclen vitamine C
- zorgen voor de kleurrijke delen van de plant
- krachtige anti-oxidant
- zijn belangrijk voor onze darmflora
- worden gefermenteerd in de dikke darm tot boterzuur. Dit zuur houdt de zuurgraad in de darmen in balans, remt onstekingen en onderhoudt het darmslijmvlies en is een bron van energie voor het lichaam.
- door de lagere zuurgraad in de darmen is er een betere opnamen van mineralen en een beter aanmaak van vitaminen
- verhogen de spijsverteringssnelheid
- vertragen de suikeropname en daardoor blijft de bloedsuiker in balans
- helpen ontgiften
- vergroten onze weerstand
- verminderen het aantal slechte bacteriën in de darmen
- verlagen het cholesterolniveau.
- werken als probiotica