De mens voedt zich al eeuwen lang met graan. Dat is niet zo verwonderlijk want de graankorrel bevat eiwitten, vet, koolhydraten vitaminen, mineralen en fytonutriënten. Graan geeft veel energie, brengt het lichaam in balans en is gemakkelijk te combineren met andere voedingsmiddelen.
Haver valt onder de hoogwaardige granen.
Het beste van haver verkrijg je door volle graan korrels te koken. Haver heeft een vrij korte kooktijd en is een gemakkelijk glutenvrij graan.
Over haver
Haver is een eenjarige grassoort en is in de loop der jaren veredeld tot de haver die we nu kennen. Haver is rustgevend; het kalmeert en ontspant het lichaam. We kennen haver voornamelijk als havermout en gebruiken dat voor het maken van havermoutpap of muesli.
De volle korrel leent zich ook heel goed om te koken en is te combineren met allerlei groenten. De volle korrel is een stuk gezonder dan wanneer hij bewerkt is tot havermout of havermeel maar is wel iets zwaarder te verteren. Door de volle korrels ongeveer 4 uur in water te weken kun je de vertering verbeteren en de kooktijd verkorten.
Haver korrels zijn door hun voedzaamheid zeer bevredigend voor het lichaam. Je krijgt niet snel weer trek of honger na het eten van gekookte haver. Het gekookte graan blijft lang in het lichaam en het duurt zo'n 2 tot 4 uur voordat de korrel verteert is.
De volle korrel bevat veel vezels. Deze vezels verbinden zich met de koolhydraten waardoor de suikers langzaam aan het bloed worden afgegeven en de bloedsuikerspiegel in balans blijft. Ook binden de vezels zich met water waardoor ze in volume toenemen en je je sneller bevredigd voelt.
Haver is goed voor de darmperistaltiek en een zachte stoelgang en verwijderen giftige stoffen uit het lichaam.
Haver is net als andere granen verzurend voor je lichaam. Daarom is het goed haver en andere granen te combineren met veel groenten, die juist een basische werking op het lichaam hebben.
Haver is rijk aan vitamine B1 en calcium. Verder bevat het vitamine B2, B3,B6 E,K, choline, biotine en foliumzuur ( B11) en de mineralen magnesium, ijzer, fosfor,silicium, kalium, koper, kobalt, mangaan, zink, jodium, chloor, en broom.
Aan fytonutriënten bevat haver alkaloïden, fytosterolen, polyfenolen zoals koffiezuur en ferulinezuur. Het bevat ook meervoudige onverzadigde vetzuren zoa.s linolzuur, slijmstoffen en lecithine.
- ondersteunt de hartfuctie en het zenuwstelsel
- is nodig voor de vertering van koolhydraten en de aanmaak van maagzuur.
- heeft een positieve invloed op de schildklierfunctie
- speelt een rol bij de eiwitvertering
- voorkomt spierkramp
- zorgt voor de omzettng van tryptofaan naar serotonine
- voorkomt migraine
- verbetert de huid
- repareert spierweefsel
- is belangrijk voor de energieproductie
- cholesterolverlagend
- goed voor het zenuwstelstel
- voorkomt migraine
- is belangrijk voor een goede werking van het zenuwstelsel
- geeft energie
- helpt de lever bij de ontgifting
- is nodig voor de vertering van eiwitten en koolhydraten
- is nodig tijdens de zwangerschap voor een goede ontwikkeling van het zenuwstelsel van de foetus
- verbetert de werking van de hersenen
- ondersteunt de functie van de lever
- is stemmings verbeterend
- ondersteund het ontgiftingsproces
- versterkt het geheugen en de concentratie
- is nodig voor de vertering van vetten en koolhydraten
- zorgt voor voldoende energie voor de hersenen
- verbetert huid, haar en nagels
- is nodig voor een goede vet- en cholesterolsotfwisseling
- helpt de lever te ontgiften
- voorkomt leververvetting
- is een onderdeel van de stof lecithine
- belangrijk voor het geheugen en de concentratie
- in nodig voor de zenucellen en vaatwanden
- helpt de nieren hun werk te kunnen doen
- belangrijke antioxidant
- zorgt ervoor dat de onverzadigde oliën niet zo snel oxideren
- ondersteunt het immuunsysteem
- is belangrijk voor de cholesterol balans
- zorgt voor een juist weefselherstel
- zorgt voor een groter zuurstof transport naar de cellen.
- is belangrijk voor de hormoonhuishouding.
- helpt tegen hart - en vaatziekten
- zorgt voor den goede bloedstolling
- ondersteunt de leverfunctie
- goed voor de botten: het slaat calcium op en houdt het vast
- voorkomt hiermee calciumafzetting in de bloedvaten
- nodig voor de botopbouw
- speelt een rol bij de informatie overdracht in de cellen
- is van belang voor de spier en zenuwfunctie
- is belangrijk voor het reguleren van de bloeddruk
- is belangrijk voor de opbouw van botten en tanden
- is betrokken bij het overbrengen van signalen van de zenuwen
- is een grondstof voor energie in de spieren
- is belangrijk voor een juiste nierwerking
- is een krachtige antioxidant
- verbetert de zuurstofvoorziening van de cellen
- helpt het imuumsysteem tegen indringen van virussen
- verwijdert zware metalen uit ons lichaam
- speelt een rol in de vorming van rode bloedcellen
- ondersteunt de celfunctie
- vermindert vermoeidheid
- zorgt voor aanmaak van maagzuur
- is een onderdeel van de spieren
- reguleert de bloeddruk
- goed voor een normaal hartritme
- reguleert de vochthuishouding samen met Natrium
- heeft een rol bij spiersamentrekkingen
- kan een hoog bloedsuikerniveau verlagen
- regeleert de zuur- base balans
- helpt bij de energieproductie
- nodig voor het zenuwstelsel en de hersenen
- is belangrijk voor de productie van celenergie
- nodig voor pigment aanmaak
- bevordert de ijzeropname
- heel belangrijk voor de opbouw van botten en weefsels
- betrokken bij heel veel processen in ons lichaam
- gaat vermoeidheid tegen
- vermindert spierkrampen
- magnesium en calcium werken met elkaar samen en moeten in balans zijn
- speelt een rol in verlaging van de bloeddruk
- het zorgt voor een betere opname van andere vitaminen en mineralen
- voorkomt galstenen
- is belangrijk voor het regelen van de bloedsuikerspiegel
- het is nodig voor een juiste werking van enzymen
- het is nodig bij de productie van het schildklierhormoon.
- speelt een rol bij de vorming van rode bloedcellen
-gaat vermoeidheid tegen
- ondersteunt de celfunctie
- helpt ons afweersysteem
- ondersteunt de koolhydratenstofwisseling
- is belangrijk voor een juiste zuurgraad in de darmen
- is nodig voor de opname van B vitaminen
- incombinatie met vitamine C werkt het ontstekingsremmend
- het voorkomt diabetes
- gaat veroudering tegen
- energieleverancier
- grondstof voor de hormonen
- verbetert de verbranding van verzadigd vet
- is belangrijk voor het zenuwstelsel
- is belangrijk voor de hersenen
- houdt de celwanden sopel en doorlaatbaar.
- moet in balans zijn met de hoeveelheid omega 3 vetzuur in ons lichaam voor een goede werking
- ontstekingsremmend
- kankerremmend
- gaan ziektes en veroudering tegen
- maken vrije radicalen onschadelijk
- cholesterol verlagend
- zijn belangrijk voor onze darmflora
- worden gefermenteerd in de dikke darm tot boterzuur. Dit zuur houdt de zuurgraad in de darmen in balans, remt onstekingen en onderhoudt het darmslijmvlies en is een bron van energie voor het lichaam.
- door de lagere zuurgraad in de darmen is er een betere opnamen van mineralen en een beter aanmaak van vitaminen
- verhogen de spijsverteringssnelheid
- vertragen de suikeropname en daardoor blijft de bloedsuiker in balans
- helpen ontgiften
- vergroten onze weerstand
- verminderen het aantal slechte bacteriën in de darmen
- verlagen het cholesterolniveau.
- werken als probiotica