Ghee is het pure botervet wat over blijft als je uit de roomboter alle andere melkbestanddelen en vocht eruit verwijderd. Dat kan heel gemakkelijk door de roomboter te verhitten. De eiwitbestanddelen stollen dan en zijn eenvoudig te verwijderen. Doordat deze eiwitbestanddelen zijn verwijderd is het resterende botervet veel gemakkelijker te verteren. Ook is de lactose (het melksuiker) verwijderd dat voor mensen met een lactose intolerantie of allergie een oplossing biedt. Geklaarde boter is zelf gemakkelijk te maken maar het is ook kant en klaar verkrijgbaar bij de natuurvoedingswinkel.
Een beetje vet in de voeding is belangrijk. Het maakt het eten smakelijker en het zorgt ervoor dat er meer voldoening ervaren wordt na de maaltijd. Door wat vet aan de maaltijd toe te voegen worden de voedingstoffen beter opgenomen en wordt ook veroudering van het lichaam tegengegaan. Zeker bij veroudering waar in de weefsels droger worden ( denk aan onze huid b.v. meer rimpels en minder elastisch) helpt vet om dit tegen te gaan. Vet is onder meer een smeermiddel. Vooral voor vegetariërs is het belangrijk om voldoende vetten op te nemen in de voeding. Want hun voedingspatroon bevat veel minder vet dan die van vleeseters.
Over ghee
Ghee is een licht verteerbare vetsoort. Het is wel iets zwaarder te verteren dan kokosolie omdat het wat meer lange keten vetzuren bevat, maar het bevat nog altijd 15 % aan kort- en middenketen vetzuren (boterzuur) die doordat zij het lymfevatensysteem niet belasten, gemakkelijk te verteren zijn.
Ghee bestaat voor een groot deel uit verzadigd vet (ca 65%). De overige vetzuren zijn enkelvoudig onverzadigd vet zoals palmitoleïnezuur (omega 7) en oliezuur en erucazuur ( omega 9) en geconjugeerd linolzuur.
Geconjugeerd linolzuur (GLA) remt de eetlust, bevorderd de spieropbouw en zorgt ervoor dat een deel van de vetten niet door de vetcellen wordt opgenomen. Hierdoor reguleert het de vetafzetting in het lichaam.
Ook zorgt GLA ervoor dat vet snel beschikbaar is om direct de nodige energie te leveren als ons lichaam daarom vraagt.
Dit vetzuur is kanker remmend en vermindert negatieve emoties. GLA vindt je nagenoeg alleen in vlees en zuivel.
Ghee is door zijn goede verteerbaarheid een mooie bron van dit vetzuur.
Ghee is goed te verhitten en is vloeibaar bij lichaamstemperatuur. Het overgrote deel van de vetzuren van ghee blijft niet achter in het lichaam. Dit is goed nieuws voor onze bloedvaten.
Wanneer we ghee toevoegen aan onze maaltijd verhogen we de opname van vele andere voedingsstoffen in de voeding.
Wanneer je ghee te lang bewaard wordt hij ranzig van smaak. Gebruik ghee met mate, zoveel verzadig vet hebben we niet nodig. Verbruik je veel energie door zware fysiek arbeid dan kun je rustig meer ghee aan je maaltijden toevoegen. Ghee is ook heel geschikt om als boter op je brood te doen. Het is goed smeerbaar en smaakt lekker.
Ghee verbetert de spijsvertering en kan afvalstoffen en toxines aan zich binden en afvoeren waardoor hij het lichaam zuivert. Het verhoogt hiermee onze vitaliteit. Ook de geneeskrachtige stoffen uit kruiden worden in combinatie met ghee veel beter opgenomen in ons lichaam.
Ghee heeft een fijne, goed doordringbare structuur en kan hierdoor tot in de weefsels doordringen en daar zijn werk doen. Ghee zorgt voor een goede smering en gaat hiermee veroudering tegen.
Ghee heeft een stimulerende werking op het hormoonstelsel en versterkt het immuunsysteem.
Verhitte vetten zijn moeilijker te verhitten dan vetten op kamertemperatuur. Gebruik voor een goede en niet belastende vertering dus weinig vet om in te verhitten of te bakken en voeg vet op kamertemperatuur toe aan de maaltijd. Dat kan wat koud geperste olie zijn maar ook een klein beetje ghee is hiervoor geschikt. ( het klontje roomboter wat men vroeger door de sperzieboontjes deed b.v. ) Hiermee voeg je smaak toe en verbeter je de opname van je voedingsstoffen.