Blog Post

Ghee

Ronnie de Winter • 23 juli 2023

of geklaarde boter

Ghee is het pure botervet wat over blijft als je uit de roomboter alle andere melkbestanddelen en vocht eruit verwijderd. Dat kan heel gemakkelijk door de roomboter te verhitten.  De eiwitbestanddelen stollen dan en zijn eenvoudig te verwijderen. Doordat deze eiwitbestanddelen zijn verwijderd is het resterende botervet veel gemakkelijker te verteren. Ook is de lactose (het melksuiker) verwijderd dat voor mensen met een lactose intolerantie of allergie een oplossing biedt. Geklaarde boter is zelf gemakkelijk te maken maar het is ook kant en klaar verkrijgbaar bij de natuurvoedingswinkel.


Een beetje vet in de voeding is belangrijk. Het maakt het eten smakelijker en het zorgt ervoor dat er meer voldoening ervaren wordt  na de maaltijd. Door wat vet aan de maaltijd toe te voegen worden de voedingstoffen beter opgenomen en wordt ook veroudering van het lichaam tegengegaan. Zeker bij veroudering waar in de weefsels droger worden ( denk aan onze huid b.v. meer rimpels en minder elastisch) helpt vet om dit tegen te gaan. Vet is onder meer een smeermiddel. Vooral voor vegetariërs is het belangrijk om voldoende vetten op te nemen in de voeding. Want hun voedingspatroon bevat veel minder vet dan die van vleeseters.

Tomatensoep met ghee

(2 pers)

Ingrediënten:
  • 4 grote trostomaten of 10 kleine cherry tomaten
  • 1 kleine ui
  • 100 gram tomatenpuree
  • 2 takjes verse basilicum
  • 3 takjes verse oregano
  • 1 takje verse tijm
  • 2 takjes verse marjoraan
  • zwarte peper
  • 1/2 tl komijnzaad
  • een paar zwarte mosterdzaadjes
  • 1 tl ghee
Bereidingswijze:
  • Pel de ui en snipper hem.
  • Was de tomaten en snijd ze in stukjes.
  • Was de kruiden en snijd de blaadjes heel fijn.
  • Verwarm de ghee in een pan.
  • Voeg er de mosterdzaadjes en komijnzaadjes aan toe en rooster ze tot de mosterdzaadjes gaan knappen of het komijnzaad lichtjes verkleurt. Zet dan het vuur uit.
  • Voeg de gesnipperde ui toe en roer alles door elkaar.
  • Voeg de tomatenstukjes toe en verwarm deze. Laat ze niet koken.
  • Voeg de tomaten puree en de fijn gesneden kruiden toe en een klein beetje zwarte peper.
  • Roer goed door.
  • Voeg eventueel nog een beetje water tot als je de soep te dik vindt.
  • Dien op met een beetje zachte geiten kaas, die je boven de soep verkruimelt.

Over ghee


Ghee is een licht verteerbare vetsoort. Het is wel iets zwaarder te verteren dan kokosolie omdat het wat meer lange keten vetzuren  bevat, maar het bevat nog altijd 15 % aan kort- en middenketen vetzuren (boterzuur) die doordat zij het lymfevatensysteem niet belasten, gemakkelijk te verteren zijn.

Ghee bestaat voor een groot deel uit verzadigd vet (ca 65%). De overige vetzuren zijn enkelvoudig onverzadigd vet zoals palmitoleïnezuur (omega 7) en oliezuur en erucazuur ( omega 9)  en geconjugeerd linolzuur.

Geconjugeerd linolzuur  (GLA) remt de eetlust, bevorderd de spieropbouw en zorgt ervoor dat een deel van de vetten niet door de vetcellen wordt opgenomen. Hierdoor reguleert het de vetafzetting in het lichaam.

Ook zorgt GLA ervoor  dat vet snel beschikbaar is om direct de nodige energie te leveren als ons lichaam daarom vraagt.

Dit vetzuur is kanker remmend en vermindert negatieve emoties.  GLA vindt je nagenoeg alleen in vlees en zuivel.

Ghee is door zijn goede verteerbaarheid een mooie bron van dit vetzuur.


Ghee is goed te verhitten en is vloeibaar bij lichaamstemperatuur. Het overgrote deel van de vetzuren van ghee blijft niet achter in het lichaam. Dit is goed nieuws voor onze bloedvaten.

Wanneer we ghee toevoegen aan onze maaltijd verhogen we de opname van vele andere voedingsstoffen in de voeding.

Wanneer je ghee te lang bewaard wordt hij ranzig van smaak. Gebruik ghee met mate, zoveel verzadig vet hebben we niet nodig. Verbruik je veel energie door zware fysiek arbeid dan kun je rustig meer ghee aan je maaltijden toevoegen.  Ghee is ook heel geschikt om als boter op je brood te doen. Het is goed smeerbaar en smaakt lekker.


Ghee verbetert de spijsvertering en kan afvalstoffen en toxines aan zich binden en afvoeren waardoor hij het lichaam zuivert. Het verhoogt hiermee onze vitaliteit.  Ook de geneeskrachtige stoffen uit kruiden worden in combinatie met ghee veel beter opgenomen in ons lichaam.

Ghee heeft een fijne, goed doordringbare structuur en kan hierdoor tot in de weefsels doordringen en daar zijn werk doen. Ghee zorgt voor een goede smering en gaat hiermee veroudering tegen.

Ghee heeft een stimulerende werking op het hormoonstelsel en versterkt het immuunsysteem. 


Verhitte vetten zijn moeilijker te verhitten dan vetten op kamertemperatuur. Gebruik voor een goede en niet belastende vertering dus weinig vet om in te verhitten of te bakken en voeg vet op kamertemperatuur toe aan de maaltijd. Dat kan wat koud geperste olie zijn maar ook een klein beetje ghee is hiervoor geschikt. ( het klontje roomboter wat men vroeger door de sperzieboontjes deed b.v. ) Hiermee voeg je smaak toe en verbeter je de opname van je voedingsstoffen.


Gerelateerde posts:

door Ronnie de Winter 17 november 2024
Sperzieboontje zijn vers wanneer je ze breekt en ze een knapperig geluid maken. Dan zijn ze het lekkerst. Ook smaken verse peulvruchten lekkerder als je ze laat weken in schoon water. Het komt de smaak en de vertering ten goede. Aangezien je sperziebonen niet rauw kunt eten door de lectine die deze peulvrucht bevat, wordt deze peulvrucht, gekookt, gestoomd, gestoofd of geroerbakt. Lectine is een stof die de plant aanmaakt om zich te beschermen tegen insectenvraat. Voor ons is de stof niet af te breken. Ze tast de darmwand aan en geeft darmklachten. Door verhitting wordt de schadelijke werking van lectine te niet gedaan.
door Ronnie de Winter 10 november 2024
Bloemkool behoort de de kruisbloemigen en we eten van deze kool de bloem. Vandaar ook zijn naam. Bloemkool heeft een neutrale smaak en kan daardoor met veel andere groenten gecombineerd worden. Het is van de koolsoorten één van de lichtverteerbaren. Samen met spitskool en Chinese kool. Je kunt bloemkool op verschillende manieren bereiden. De fytonutriënten in de bleomkool blijven echter het best bewaard bij stomen en roerbakken.
door Ronnie de Winter 3 november 2024
Linzen behoren tot de vlinderbloem-familie. Het zijn kleine peulvruchten en vormen een goede vleesvervanger in combinatie met granen. Peulvruchten zijn duurzamer dan vlees en de opbrengst per oppervlakte grond is vele malen groter. Maar ook in het transport, opslag en verwerking zijn peulvruchten duurzamer. Gedroogde linzen blijven jaren goed. Er zijn veel verschillende soorten linzen. De gele en de rode linzen zijn, doordat ze gespleten en ontveld zijn gemakkelijk te verteren en kosten weinig tijd om te bereiden.
door Ronnie de Winter 27 oktober 2024
Snijbiet behoort tot de Amaranten familie. Deze groente heeft grote groene bladeren met rood, geel of wit gekleurde stengels en nerven. Zowel het blad als de stengels zijn eetbaar. Snijbiet is gemakkelijk zelf te kweken en zodra de plant wat is gegroeid kun je blad en stengel oogsten. De plant groeit daarna weer aan en op een later tijdstip kan opnieuw geoogst worden. Zo heb je het hele jaar door geregeld wat snijbiet bladeren die je kunt gebruiken in een smoothie of door een salade. Het blad is goed rauw te eten maar de stengels kun je beter roerbakken en daarna toevoegen aan de salade.
door Ronnie de Winter 20 oktober 2024
Doperwtjes zijn een goede bron van eiwitten, koolhydraten, vezels en belangrijke vitaminen en mineralen. Ook bevat het de nodige fytonutriënten. Verse doperwtjes zijn super lekker maar vaak maar heel kort te verkrijgen of helemaal niet. Diepvriesdoperwtjes zijn dan een goed alternatief. Ze zijn goed te combineren met allerlei groenten en hebben een decoratief effect. Regelmatig deze kleine bolletjes op het menu zetten is qua voedingstoffen beslist aan te raden.
door Ronnie de Winter 13 oktober 2024
Courgette en pompoen behoren tot dezelfde familie. En dat is te zien aan de planten en de vruchten. De planten lijken wel wat op elkaar met hun grote bladeren, hun kruipende voortgang, hun gele bloemen en de manier waarop ze vrucht dragen. De courgette kweek je gemakkelijk in eigen tuin. Maar geeft hem wel de ruimte. Het wordt een grote plant met grote bladeren en kruipt als het ware je tuin door. Als je niet zoveel ruimte in je tuin hebt, kun je hem ook over je terras laten kruipen en zelfs omhoog langs een schutting. Er komen meerdere vruchten aan één plant. Laat de courgettes echter niet te groot worden, maximaal 30 cm, anders gaan ze melig smaken. Je kunt ze al vanaf 7 cm lang oogsten.
door Ronnie de Winter 6 oktober 2024
Voor niet iedereen zijn koolsoorten goed verteerbaar. Kool valt onder de zwaar verteerbare groenten. Vaak ontstaan er darmgassen waardoor er een opgeblazen gevoel ontstaat bij het eten van veel kool. In onderstaand recept zorgt de masala, de komijn, het korianderpoeder en de schijfjes citroen ervoor dat de boerenkool lichter verteerbaar wordt. Je spijsvertering heeft dan minder moeite de kool te verteren en kan de voedingstoffen dan beter uit de kool opnemen.
door Ronnie de Winter 29 september 2024
Venkel is een licht verteerbare groente, gemakkelijk te bereiden en vraagt maar een korte kooktijd. Je kunt venkel ook rauw eten als een salade of er soep van maken. Venkel heeft een anijsachtige smaak. Hij heeft een kalmerende werking op de spijsvertering en voorkomt gasvorming en een opgeblazen gevoel. Verse venkel heeft een mooie witte knol en fris groen loof. Het loof kun je gebruiken als garnering. Alleen het onderste stukje van de knol, de eventuele bruine vlekjes en de topjes van de steeltjes snijd je weg. Verder kun je alles van de knol gebruiken. De steeltjes zijn qua vezels wat stugger en hebben wat langer tijd nodig om te garen, maar zijn geschaafd met een komkommer schaaf heerlijk fris in een salade.
door Ronnie de Winter 22 september 2024
Een feestelijke koolsoort, die vraagt om maar een klein beetje aankleding. De roosjes zijn snel gaar. Daardoor zijn ze ook goed in de oven op de bakplaat te roosteren. Kan je niet zo goed tegen kool, probeer dan een schijfje citroen of wat citroensap mee te koken. Dat wordt ook deze kool nog beter verteerbaar.
door Ronnie de Winter 15 september 2024
Pastinaak is een grote, witgele wortel die inmiddels weer goed te verkrijgen is. Vooral in de wintermaanden is hij een mooie aanvulling op onze vitaminen en mineralen voorraden. Het is een gemakkelijk te bereiden wortel, die goed smaakt bij de oranje winterwortels. Schil hem met een dunschiller en snijd het kapje er van af. Pastinaak kun je rauw geraspt in salades eten of koken en bakken. Om verkleuring te voorkomen kun je de wortel besprenkelen met citroensap. Pastinaak smaakt goed met groene kruiden als peterselie, tijm en basilicum.
Show More
Share by: