Kamille is een kruid waarvan we de bloemetjes met de gele hartjes en de witte bloemblaadjes gebruiken om thee van te trekken. De thee heeft dan een wat zoete, weeïge smaak. De verse bloemetjes van dit kruid smaken zoeter dan de gedroogde. Ze zijn dan ook goed in salades te gebruiken. Kamille heeft een aantal eigenschappen die goed zijn voor onze gezondheid. Ze bevat een groot aantal fytonutriënten zoals flavonoïden, bitterstoffen, coumarinen, fenolzuren en nog veel meer.
Over Kamille
De vele etherische oliën in kamille geven dit kruid zijn geneeskrachtige werking. Zo kan kamille ingezet worden voor een goede spijsvertering. Dit kruid gaat namelijk ontstekingen tegen aan de slijmvliezen van het spijsverteringsstelsel. Ook schimmels en bacteriën worden door kamille bloemetjes tegen gegaan.
Maar kamille doet nog meer voor de spijsvertering. Het wekt de eetlust op, gaat winderigheid en een opgeblazen gevoel tegen en de bitterstoffen in kamille bevorderen de aanmaak van gal.
Door de rustgevende en ontspannende werking van kamille op het zenuwstelsel, is een kopje kamille thee kalmerend en stress verlagend. Het gaat ook rusteloosheid tegen. Een kopje kamille thee voor het naar bed gaan zorgt voor gemakkelijker in slaap te kunnen komen en voor een betere slaap.
Kamillethee werkt door zijn ontspannende werking ook tegen misselijkheid en krampen van de maag. En door zijn ontstekingsremmende eigenschappen helpt het ook bij blaasontsteking.
Kamillethee gaat keelpijn tegen en helpt bij ontstekingen aan het mondslijmvlies.
- ondersteunt de hartfuctie en het zenuwstelsel
- is nodig voor de vertering van koolhydraten en de aanmaak van maagzuur.
- heeft een positieve invloed op de schildklierfunctie
- ondersteunt het immuunsysteem
- is nodig voor de opbouw van collageen in de weefsels en de huid
- werkt als antioxidant en neutraliseert vrije radicalen
- biedt bescherming tegen kanker
- het beschermt ons tegen infecties en virussen
- verbetert onze stessbestendigheid
- verhoogt onze vitaliteit
- nodig voor de botopbouw
- speelt een rol bij de informatie overdracht in de cellen
- is van belang voor de spier en zenuwfunctie
- is belangrijk voor het reguleren van de bloeddruk
- antiviraal
- antioxidant
- beiden bescherming tegenlicht en straling
- leverbeschermend
- anti kanker
- antischimmel
- antibacterieel
- ontstekingswerend
- antiallergisch
- recyclen vitamine C
- zorgen voor de kleurrijke delen van de plant
- krachtige anti-oxidant
- zijn belangrijk voor onze darmflora
- worden gefermenteerd in de dikke darm tot boterzuur. Dit zuur houdt de zuurgraad in de darmen in balans, remt onstekingen en onderhoudt het darmslijmvlies en is een bron van energie voor het lichaam.
- door de lagere zuurgraad in de darmen is er een betere opnamen van mineralen en een beter aanmaak van vitaminen
- verhogen de spijsverteringssnelheid
- vertragen de suikeropname en daardoor blijft de bloedsuiker in balans
- helpen ontgiften
- vergroten onze weerstand
- verminderen het aantal slechte bacteriën in de darmen
- verlagen het cholesterolniveau.
- werken als probiotica