Al onze voeding heeft voor - en nadelen voor onze gezondheid. Daarom is het belangrijk om voedingsmiddelen zoveel mogelijk af te wisselen, te combineren en op een juiste manier te bereiden. Granen, peulvruchten, noten en zaden bevatten ontzettend veel voedingstoffen die goed voor ons zijn. Maar het nadeel van deze voedingsmiddelen voor onze gezondheid is dat ze ook fytinezuur bevatten en een beschermend enzymlaagje. Nu kan ons lichaam wel wat fytinezuur afbreken maar wanneer we grote hoeveelheden granen, noten, peulvruchten en zaden eten wordt dat een stuk moeilijker. Het kost het lichaam veel mineralen om fytinezuur af te breken. Mineralen die we juist nodig hebben om ons lichaam te ontzuren. En om onze botten stevig te houden en onze geest soepel en voor nog veel meer! Enzymremmers in deze voedingsmiddelen zorgen ervoor dat granen, zaden, noten en peulvruchten niet zomaar ontkiemen. We kunnen ze hierdoor dus goed en lang bewaren. Deze enzymremmers zorgen er echter ook voor dat als ze niet worden afgebroken met name de B vitamines niet goed beschikbaar komen om door ons lichaam opgenomen te worden.
Het zou dus niet verkeerd zijn als we in onze bereiding van deze voedingsmiddelen ervoor kunnen zorgen dat het fytinesuur en de enzymremmers worden afgebroken voordat we het voedingsmiddel nuttigen.
Het afbreken van fytinezuur en enzymremmers.
Fytinezuur en enzymremmers worden afgebroken als we granen, peulvruchten, noten en zaden weken in water. Deze voedingsmiddelen worden dan beter verteerbaar. Het fytinezuur wordt geneutraliseerd waardoor het ons lichaam geen mineralen meer kost om dit zuur onschadelijk te maken. De enzymremmers worden gedeactiveerd waardoor met name de B-vitamines beschikbaar worden voor opname in ons lichaam. Afhankelijk van de hardheid van de de noot, zaad, peulvrucht of graan week je het voedingsmiddel 4 - 24 uur.
Het weken gaat het beste in warm water waar je een mespuntje zout en een 1/2 tl appelciderazijn of citroensap aan toevoegt. Het zout helpt de juiste enzymen te activeren om de enzymremmers te deactiveren. De appelciderazijn of het citroenzuur en het warme water bevordert het weekproces in tijd. Ook zorgt het ervoor dat de bereidingstijd van peulvruchten en granen korter wordt.
Noten met een hoog vetgehalte, zoals cashewnoten, paranoten, pijnboompitten en macadamianoten hebben een korte weektijd van 2 - 4 uur. Gele en rode linzen hebben ook maar een korte weektijd van ca 4 uur nodig.
Pecanoten, walnoten en de granen boekweit, kamut, haver, gierst, en quinoa vragen een weektijd van 4 - 6 uur.
Amandelen, sesamzaad, pistachenoten, pompoenpitten, hazelnoten, zonnebloempitten weken we minimaal 8 uur en de granen amarant, gerst en wilde rijst ook.
Peulvruchten vragen minstens 12 uur weektijd.
Wanneer je de granen, noten, zaden en peulvruchten geweekt heb, spoel je ze goed af met water. Het weekwater gooi je weg.
Eenmaal geweekt kun je de geweekte producten niet lang meer bewaren. Het beste is ze direct te verwerken. Noten en zaden kun je eventueel goed droge, maar houd er rekening mee dat ze gevoeliger zijn geworden voor schimmels.
Weken vergt enige planning bij de voedselbereiding. Heb je weinig tijd dan zijn er ook nog alternatieven.
In plaatst van noten, zaden en granen te weken kun je ze ook roosteren op een laag vuurtje om het fytinezuur af te breken. Afhankelijk van de hoeveelheid rooster je ze 20 - 30 minuten op een heel laag vuurtje bij af en toe omroeren.
Boekweit bevat fytase. Dit is een enzym dat nodig is om fytinezuur af te breken. Door wat boekweit toe te voegen aan b.v. havermout pap wordt het fytynezuur ook gemakkelijker in je lichaam afgebroken.