Blog Post

Kokos

Ronnie de Winter • 4 april 2021

Als rasp of als vlokken voor meer vezels en verzadiging!

Rond een uur of vier in de middag ervaren veel mensen dat hun energie afneemt en is er de behoefte aan iets wat deze weer aanvult. Velen snakken dan naar een kopje koffie of iets zoets. Maar er is een gezonder alternatief zoals een smoothie of het kokos vier uurtje. Probeer het eens uit! Zo'n boost aan gezonde stoffen haalt je uit je dip en brengt je in een goed humeur!

kokos vier uurtje

Recept (2 pers)

Ingrediënten:
  • 1 banaan
  • 1 sinaasappel (bloed)
  • 1/2 el pompoenpitten
  • 1/2 el goijbessen
  • 1 el kokosvlokken of kokosrasp
  • paar draadjes saffraan
  • scheutje kokos/rijst melk
  • blaadjes munt
Bereidingswijze:

  • Doe de draadjes saffraan in een schaaltje met een scheutje lauwwarme kokos/rijst melk en laat het samen met de pompoenpitten, de goijbessen en de kokosvlokken10 minuten weken.
  • Verwijder de schil van de banaan en snijd de banaan in plakjes.
  • Maak de sinaasappel schoon en verdeel in partjes.
  • Voeg de banaan- en sinaasappelstukjes toe  en roer alles goed door elkaar.
  • Lekker met een blaadje munt ter garnering.
Opmerking:
De combinatie van banaan en de sinaasappel geven je voor een dag voldoende magnesium. Ze vullen elkaar mooi aan. Door pompoenpitten
te weken wordt het fytinezuur, wat de opname van mineralen tegenhoudt, afgebroken.  De goijbessen worden door het weken beter verteerbaar en de kokos neemt vocht op en zet door het weken uit, waardoor je maag meer vulling krijgt.
De saffraan geeft door het te weken meer kleur af. Saffraan brengt je lichaam in balans en zorgt er voor dat de spijsverteringsprocessen in je lichaam beter verlopen.

Over kokos


Kokos is als verse kokosnoot te koop (een hele noot of in stukjes) of droog als geraspte kokos of als kokosvlokken.


De volwassen kokosnoot bevat in het harde vruchtvlees veel ruwe eiwitten, vezels en vetten. Door de vezels koud te persen ontstaat er koud geperste kokos olie.  En het harde vruchtvlees wordt geraspt en gedroogd ( fijn of grof) en dan onstaat er kokosrasp of vlokken.

Kokosvlokken en kokosrasp  bezitten  goede vezels voor onze darmflora. Ze houden onze darmflora gezond en stabiliseren de bloedsuikerspiegel. Hierdoor blijft ook het hormoonsysteem beter in balans.


Het vet in gedroogde kokos is kokosvet (olie). Dit is een verzadigd vet met voornamelijk vetzuren met een middellange keten. Deze vetzuren kunnen gemakkelijk door de spijsvertering worden omgezet in energie. Kokosolie belast het lymfestelsel niet wat andere vetsoorten en oliën wel doen. De vetzuren in kokosolie hebben antivirale, antibacteriële en schimmelwerende eigenschappen. Wanneer je last hebt van schimmelinfecties kun je veel baat hebben bij kokosolie.

Kokosolie helpt mee het cholesterol niveau te verlagen. Dit komt omdat kokosolie de werking van de schildklier stimuleert.

Het gebruik van kokosolie in de voeding verbetert de bloedsomloop van de huid, vernieuwt een slappe huid en vermindert wallen onder de ogen. Kokosolie wordt bij uitwendig gebruik gemakkelijk door de huid opgenomen en kan je  gebruiken als een vochtinbrengende crème voor een droge, ruwe of gerimpelde huid.


In de tabel hieronder heb je een eenvoudig overzicht van de belangrijkste voedingsstoffen en hun functie van kokos.

Belangrijke voedingstoffen in kokosrasp/vlokken

  • Verzadigd vet

    - energiebron

    - het lichaam heeft er maar heel weinig van nodig

    - hebben een stijvere consitentie bij lichaamstemperatuur met kans op vastzetten op de wanden van de bloedvaten 

    - oxideren niet

    - geschikt voor hogere temperaturen

    - een teveel aan suikers wordt door het lichaam omgezet in verzadigd vet.

  • Caprylzuur

    - middellangeketen vetzuur

    - antiviraal

    - antischimmel

    - antibacteriëel

    - eenvoudiger te verteren

    - belast het lymfestelsel niet


  • Laurinezuur

    - middellangeketen vetzuur

    - antiviraal

    - antischimmel

    - antibacteriëel

    - eenvoudiger te verteren

    - belast het lymfestelsel niet



  • Vezels

    - zijn belangrijk voor onze darmflora

    - worden gefermenteerd in de dikke darm tot boterzuur. Dit zuur houdt de zuurgraad in de darmen in balans, remt onstekingen en onderhoudt het darmslijmvlies en is een bron van energie voor het lichaam.

    - door de lagere zuurgraad in de darmen is er een betere opnamen van mineralen en een beter aanmaak van vitaminen

    - verhogen de spijsverteringssnelheid

    - vertragen de suikeropname en daardoor blijft de bloedsuiker in balans

    - helpen ontgiften

    - vergroten onze weerstand

    - verminderen het aantal slechte bacteriën in de darmen

    - verlagen het cholesterolniveau.

    - werken als probiotica

Gerelateerde posts:

door Ronnie de Winter 17 november 2024
Sperzieboontje zijn vers wanneer je ze breekt en ze een knapperig geluid maken. Dan zijn ze het lekkerst. Ook smaken verse peulvruchten lekkerder als je ze laat weken in schoon water. Het komt de smaak en de vertering ten goede. Aangezien je sperziebonen niet rauw kunt eten door de lectine die deze peulvrucht bevat, wordt deze peulvrucht, gekookt, gestoomd, gestoofd of geroerbakt. Lectine is een stof die de plant aanmaakt om zich te beschermen tegen insectenvraat. Voor ons is de stof niet af te breken. Ze tast de darmwand aan en geeft darmklachten. Door verhitting wordt de schadelijke werking van lectine te niet gedaan.
door Ronnie de Winter 10 november 2024
Bloemkool behoort de de kruisbloemigen en we eten van deze kool de bloem. Vandaar ook zijn naam. Bloemkool heeft een neutrale smaak en kan daardoor met veel andere groenten gecombineerd worden. Het is van de koolsoorten één van de lichtverteerbaren. Samen met spitskool en Chinese kool. Je kunt bloemkool op verschillende manieren bereiden. De fytonutriënten in de bleomkool blijven echter het best bewaard bij stomen en roerbakken.
door Ronnie de Winter 3 november 2024
Linzen behoren tot de vlinderbloem-familie. Het zijn kleine peulvruchten en vormen een goede vleesvervanger in combinatie met granen. Peulvruchten zijn duurzamer dan vlees en de opbrengst per oppervlakte grond is vele malen groter. Maar ook in het transport, opslag en verwerking zijn peulvruchten duurzamer. Gedroogde linzen blijven jaren goed. Er zijn veel verschillende soorten linzen. De gele en de rode linzen zijn, doordat ze gespleten en ontveld zijn gemakkelijk te verteren en kosten weinig tijd om te bereiden.
door Ronnie de Winter 27 oktober 2024
Snijbiet behoort tot de Amaranten familie. Deze groente heeft grote groene bladeren met rood, geel of wit gekleurde stengels en nerven. Zowel het blad als de stengels zijn eetbaar. Snijbiet is gemakkelijk zelf te kweken en zodra de plant wat is gegroeid kun je blad en stengel oogsten. De plant groeit daarna weer aan en op een later tijdstip kan opnieuw geoogst worden. Zo heb je het hele jaar door geregeld wat snijbiet bladeren die je kunt gebruiken in een smoothie of door een salade. Het blad is goed rauw te eten maar de stengels kun je beter roerbakken en daarna toevoegen aan de salade.
door Ronnie de Winter 20 oktober 2024
Doperwtjes zijn een goede bron van eiwitten, koolhydraten, vezels en belangrijke vitaminen en mineralen. Ook bevat het de nodige fytonutriënten. Verse doperwtjes zijn super lekker maar vaak maar heel kort te verkrijgen of helemaal niet. Diepvriesdoperwtjes zijn dan een goed alternatief. Ze zijn goed te combineren met allerlei groenten en hebben een decoratief effect. Regelmatig deze kleine bolletjes op het menu zetten is qua voedingstoffen beslist aan te raden.
door Ronnie de Winter 13 oktober 2024
Courgette en pompoen behoren tot dezelfde familie. En dat is te zien aan de planten en de vruchten. De planten lijken wel wat op elkaar met hun grote bladeren, hun kruipende voortgang, hun gele bloemen en de manier waarop ze vrucht dragen. De courgette kweek je gemakkelijk in eigen tuin. Maar geeft hem wel de ruimte. Het wordt een grote plant met grote bladeren en kruipt als het ware je tuin door. Als je niet zoveel ruimte in je tuin hebt, kun je hem ook over je terras laten kruipen en zelfs omhoog langs een schutting. Er komen meerdere vruchten aan één plant. Laat de courgettes echter niet te groot worden, maximaal 30 cm, anders gaan ze melig smaken. Je kunt ze al vanaf 7 cm lang oogsten.
door Ronnie de Winter 6 oktober 2024
Voor niet iedereen zijn koolsoorten goed verteerbaar. Kool valt onder de zwaar verteerbare groenten. Vaak ontstaan er darmgassen waardoor er een opgeblazen gevoel ontstaat bij het eten van veel kool. In onderstaand recept zorgt de masala, de komijn, het korianderpoeder en de schijfjes citroen ervoor dat de boerenkool lichter verteerbaar wordt. Je spijsvertering heeft dan minder moeite de kool te verteren en kan de voedingstoffen dan beter uit de kool opnemen.
door Ronnie de Winter 29 september 2024
Venkel is een licht verteerbare groente, gemakkelijk te bereiden en vraagt maar een korte kooktijd. Je kunt venkel ook rauw eten als een salade of er soep van maken. Venkel heeft een anijsachtige smaak. Hij heeft een kalmerende werking op de spijsvertering en voorkomt gasvorming en een opgeblazen gevoel. Verse venkel heeft een mooie witte knol en fris groen loof. Het loof kun je gebruiken als garnering. Alleen het onderste stukje van de knol, de eventuele bruine vlekjes en de topjes van de steeltjes snijd je weg. Verder kun je alles van de knol gebruiken. De steeltjes zijn qua vezels wat stugger en hebben wat langer tijd nodig om te garen, maar zijn geschaafd met een komkommer schaaf heerlijk fris in een salade.
door Ronnie de Winter 22 september 2024
Een feestelijke koolsoort, die vraagt om maar een klein beetje aankleding. De roosjes zijn snel gaar. Daardoor zijn ze ook goed in de oven op de bakplaat te roosteren. Kan je niet zo goed tegen kool, probeer dan een schijfje citroen of wat citroensap mee te koken. Dat wordt ook deze kool nog beter verteerbaar.
door Ronnie de Winter 15 september 2024
Pastinaak is een grote, witgele wortel die inmiddels weer goed te verkrijgen is. Vooral in de wintermaanden is hij een mooie aanvulling op onze vitaminen en mineralen voorraden. Het is een gemakkelijk te bereiden wortel, die goed smaakt bij de oranje winterwortels. Schil hem met een dunschiller en snijd het kapje er van af. Pastinaak kun je rauw geraspt in salades eten of koken en bakken. Om verkleuring te voorkomen kun je de wortel besprenkelen met citroensap. Pastinaak smaakt goed met groene kruiden als peterselie, tijm en basilicum.
Show More
Share by: