Rond een uur of vier in de middag ervaren veel mensen dat hun energie afneemt en is er de behoefte aan iets wat deze weer aanvult. Velen snakken dan naar een kopje koffie of iets zoets. Maar er is een gezonder alternatief zoals een smoothie of het kokos vier uurtje. Probeer het eens uit! Zo'n boost aan gezonde stoffen haalt je uit je dip en brengt je in een goed humeur!
Over kokos
Kokos is als verse kokosnoot te koop (een hele noot of in stukjes) of droog als geraspte kokos of als kokosvlokken.
De volwassen kokosnoot bevat in het harde vruchtvlees veel ruwe eiwitten, vezels en vetten. Door de vezels koud te persen ontstaat er koud geperste kokos olie. En het harde vruchtvlees wordt geraspt en gedroogd ( fijn of grof) en dan onstaat er kokosrasp of vlokken.
Kokosvlokken en kokosrasp bezitten goede vezels voor onze darmflora. Ze houden onze darmflora gezond en stabiliseren de bloedsuikerspiegel. Hierdoor blijft ook het hormoonsysteem beter in balans.
Het vet in gedroogde kokos is kokosvet (olie). Dit is een verzadigd vet met voornamelijk vetzuren met een middellange keten. Deze vetzuren kunnen gemakkelijk door de spijsvertering worden omgezet in energie. Kokosolie belast het lymfestelsel niet wat andere vetsoorten en oliën wel doen. De vetzuren in kokosolie hebben antivirale, antibacteriële en schimmelwerende eigenschappen. Wanneer je last hebt van schimmelinfecties kun je veel baat hebben bij kokosolie.
Kokosolie helpt mee het cholesterol niveau te verlagen. Dit komt omdat kokosolie de werking van de schildklier stimuleert.
Het gebruik van kokosolie in de voeding verbetert de bloedsomloop van de huid, vernieuwt een slappe huid en vermindert wallen onder de ogen. Kokosolie wordt bij uitwendig gebruik gemakkelijk door de huid opgenomen en kan je gebruiken als een vochtinbrengende crème voor een droge, ruwe of gerimpelde huid.
In de tabel hieronder heb je een eenvoudig overzicht van de belangrijkste voedingsstoffen en hun functie van kokos.
- energiebron
- het lichaam heeft er maar heel weinig van nodig
- hebben een stijvere consitentie bij lichaamstemperatuur met kans op vastzetten op de wanden van de bloedvaten
- oxideren niet
- geschikt voor hogere temperaturen
- een teveel aan suikers wordt door het lichaam omgezet in verzadigd vet.
- middellangeketen vetzuur
- antiviraal
- antischimmel
- antibacteriëel
- eenvoudiger te verteren
- belast het lymfestelsel niet
- middellangeketen vetzuur
- antiviraal
- antischimmel
- antibacteriëel
- eenvoudiger te verteren
- belast het lymfestelsel niet
- zijn belangrijk voor onze darmflora
- worden gefermenteerd in de dikke darm tot boterzuur. Dit zuur houdt de zuurgraad in de darmen in balans, remt onstekingen en onderhoudt het darmslijmvlies en is een bron van energie voor het lichaam.
- door de lagere zuurgraad in de darmen is er een betere opnamen van mineralen en een beter aanmaak van vitaminen
- verhogen de spijsverteringssnelheid
- vertragen de suikeropname en daardoor blijft de bloedsuiker in balans
- helpen ontgiften
- vergroten onze weerstand
- verminderen het aantal slechte bacteriën in de darmen
- verlagen het cholesterolniveau.
- werken als probiotica