Kokos

Ronnie de Winter • 4 april 2021

Als rasp of als vlokken voor meer vezels en verzadiging!

Rond een uur of vier in de middag ervaren veel mensen dat hun energie afneemt en is er de behoefte aan iets wat deze weer aanvult. Velen snakken dan naar een kopje koffie of iets zoets. Maar er is een gezonder alternatief zoals een smoothie of het kokos vier uurtje. Probeer het eens uit! Zo'n boost aan gezonde stoffen haalt je uit je dip en brengt je in een goed humeur!

kokos vier uurtje

Recept (2 pers)

Ingrediënten:
  • 1 banaan
  • 1 sinaasappel (bloed)
  • 1/2 el pompoenpitten
  • 1/2 el goijbessen
  • 1 el kokosvlokken of kokosrasp
  • paar draadjes saffraan
  • scheutje kokos/rijst melk
  • blaadjes munt
Bereidingswijze:

  • Doe de draadjes saffraan in een schaaltje met een scheutje lauwwarme kokos/rijst melk en laat het samen met de pompoenpitten, de goijbessen en de kokosvlokken10 minuten weken.
  • Verwijder de schil van de banaan en snijd de banaan in plakjes.
  • Maak de sinaasappel schoon en verdeel in partjes.
  • Voeg de banaan- en sinaasappelstukjes toe  en roer alles goed door elkaar.
  • Lekker met een blaadje munt ter garnering.
Opmerking:
De combinatie van banaan en de sinaasappel geven je voor een dag voldoende magnesium. Ze vullen elkaar mooi aan. Door pompoenpitten
te weken wordt het fytinezuur, wat de opname van mineralen tegenhoudt, afgebroken.  De goijbessen worden door het weken beter verteerbaar en de kokos neemt vocht op en zet door het weken uit, waardoor je maag meer vulling krijgt.
De saffraan geeft door het te weken meer kleur af. Saffraan brengt je lichaam in balans en zorgt er voor dat de spijsverteringsprocessen in je lichaam beter verlopen.

Over kokos


Kokos is als verse kokosnoot te koop (een hele noot of in stukjes) of droog als geraspte kokos of als kokosvlokken.


De volwassen kokosnoot bevat in het harde vruchtvlees veel ruwe eiwitten, vezels en vetten. Door de vezels koud te persen ontstaat er koud geperste kokos olie.  En het harde vruchtvlees wordt geraspt en gedroogd ( fijn of grof) en dan onstaat er kokosrasp of vlokken.

Kokosvlokken en kokosrasp  bezitten  goede vezels voor onze darmflora. Ze houden onze darmflora gezond en stabiliseren de bloedsuikerspiegel. Hierdoor blijft ook het hormoonsysteem beter in balans.


Het vet in gedroogde kokos is kokosvet (olie). Dit is een verzadigd vet met voornamelijk vetzuren met een middellange keten. Deze vetzuren kunnen gemakkelijk door de spijsvertering worden omgezet in energie. Kokosolie belast het lymfestelsel niet wat andere vetsoorten en oliën wel doen. De vetzuren in kokosolie hebben antivirale, antibacteriële en schimmelwerende eigenschappen. Wanneer je last hebt van schimmelinfecties kun je veel baat hebben bij kokosolie.

Kokosolie helpt mee het cholesterol niveau te verlagen. Dit komt omdat kokosolie de werking van de schildklier stimuleert.

Het gebruik van kokosolie in de voeding verbetert de bloedsomloop van de huid, vernieuwt een slappe huid en vermindert wallen onder de ogen. Kokosolie wordt bij uitwendig gebruik gemakkelijk door de huid opgenomen en kan je  gebruiken als een vochtinbrengende crème voor een droge, ruwe of gerimpelde huid.


In de tabel hieronder heb je een eenvoudig overzicht van de belangrijkste voedingsstoffen en hun functie van kokos.

Belangrijke voedingstoffen in kokosrasp/vlokken

  • Verzadigd vet

    - energiebron

    - het lichaam heeft er maar heel weinig van nodig

    - hebben een stijvere consitentie bij lichaamstemperatuur met kans op vastzetten op de wanden van de bloedvaten 

    - oxideren niet

    - geschikt voor hogere temperaturen

    - een teveel aan suikers wordt door het lichaam omgezet in verzadigd vet.

  • Caprylzuur

    - middellangeketen vetzuur

    - antiviraal

    - antischimmel

    - antibacteriëel

    - eenvoudiger te verteren

    - belast het lymfestelsel niet


  • Laurinezuur

    - middellangeketen vetzuur

    - antiviraal

    - antischimmel

    - antibacteriëel

    - eenvoudiger te verteren

    - belast het lymfestelsel niet



  • Vezels

    - zijn belangrijk voor onze darmflora

    - worden gefermenteerd in de dikke darm tot boterzuur. Dit zuur houdt de zuurgraad in de darmen in balans, remt onstekingen en onderhoudt het darmslijmvlies en is een bron van energie voor het lichaam.

    - door de lagere zuurgraad in de darmen is er een betere opnamen van mineralen en een beter aanmaak van vitaminen

    - verhogen de spijsverteringssnelheid

    - vertragen de suikeropname en daardoor blijft de bloedsuiker in balans

    - helpen ontgiften

    - vergroten onze weerstand

    - verminderen het aantal slechte bacteriën in de darmen

    - verlagen het cholesterolniveau.

    - werken als probiotica

Gerelateerde posts:

Parelcouscous met bloemkool en tomatensaus
door Ronnie de Winter 14 december 2025
In dit recept voor parelcouscous met geroosterde bloemkool, tomatensaus en feta speelt tomaat niet alleen een smaakvolle rol, maar ook een gezondheidsboost.
door Ronnie de Winter 7 december 2025
Soms schilder je wat je niet onder woorden kunt brengen. Onderstroom ontstond zonder plan — alleen kleur, water en stilte. Paars, blauw en oker vonden elkaar vanzelf, als beweging onder het oppervlak. Het resultaat voelt voor mij als een ademhaling in kleur: rustig, maar vol kracht.
Komijnzaad
door Ronnie de Winter 30 november 2025
Wat is komijnzaad precies, waarom is het zo geliefd in keukens over de hele wereld, en wat doet het voor je gezondheid? Tijd om dit aromatische zaadje beter te leren
boerenkool
door Ronnie de Winter 23 november 2025
Verwarmend als voedzaam is. Deze boerenkoolstampot met zongedroogde tomaat, geitenkaas en erwtengehakt biedt precies dat.
Aquarel  branding met meeuwen
door Ronnie de Winter 16 november 2025
Voel jij je weleens ‘te gevoelig’? Alsof alles nét wat harder binnenkomt dan bij anderen? Misschien ben je gewoon hooggevoelig (HSP) – en dat is helemaal oké. Sterker nog, het is best bijzonder. In dit blog leg ik uit wat HSP precies is, hoe je het herkent, en hoe je ermee om kunt gaan. Niet zweverig, gewoon eerlijk en herkenbaar.
Verwarmende groentesoep met komijn en venkel
door Ronnie de Winter 9 november 2025
Deze groentesoep is een kom vol rust, vitamines en smaak. Gemaakt met pure ingrediënten ondersteunt ze je spijsvertering, immuunsysteem en geeft ze nieuwe energie.
Een aquarel van een appel met een blauwe achtergrond
door Ronnie de Winter 2 november 2025
Een appel, een keuze, een blauw – het verhaal
bloemkoolsaus met boekweitspirali
door Ronnie de Winter 26 oktober 2025
Bloemkool is een veelzijdige groente. In dit artikel laat ikje zien hoe je van bloemkool een heerlijke saus maakt voor boekweitmacaroni.
bomen in landschap semi abstract
door Ronnie de Winter 19 oktober 2025
Bij jezelf zijn kan heel krachtig voelen. Maar bij jezelf blijven – ook als het schuurt of verwart – dát is waar echte rust ontstaat. Nieuw blog over trouw blijven aan wie je bent, ook in een wereld die soms iets anders van je vraagt:
Linzenspirali ovenschotel met boswortelen en shiitake
door Ronnie de Winter 12 oktober 2025
In de drukte van alledag zoeken we vaak naar gerechten die niet alleen lekker en voedzaam zijn, maar ook eenvoudig te bereiden. Deze linzenspirali ovenschotel is precies dat: rijk aan smaak, boordevol groenten en gemaakt met ingrediënten die een flinke gezondheidsboost geven.
Show More