Elke dag een stukje rauwe, bittere chocolade is een welkome aanvulling wat betreft vele fytronutriënten. Rauwe chocolade (raw chocolate) heeft ons veel te bieden al zijn er ook nadelen aan verbonden. Rauwe chocolade of rauwe cacao is natuurlijk goed te verwerken in een dessert of in gebak, maar ook gewoon een klein kopje muntthee na het avondeten met een klein stukjes rauwe, bittere chocolade is een mooie afsluiting van een maaltijd.
Om chocolade te kunnen maken, worden de cacaobonen verhit, om zo de cacao te kunnen scheiden van de cacaoboter, die later weer wordt toegevoegd.
Bij de productie van rauwe chocolade worden de cacaobonen tot maximaal 40 graden verhit. Hierdoor blijven de goede stoffen in de cacaoboon bewaard. Bij een normale productie van chocolade worden de cacaobonen veel sterker verhit. Wel tot 150 graden Celsius, waardoor vele goede voedingstoffen verloren gaan.
Rauwe chocolade bevat veel antioxidanten, maar ook veel vet, de cacaoboter. 100 gram rauwe chocolade bevat ongeveer 40 gram cacaoboter. Cacaoboter bestaat voor 1/3 uit oliezuur ( meervoudig onverzadigd vet), voor 1/3 uit stearinezuur ( verzadigd vet) en voor 1/4 uit palmolie ( ook een verzadigd vet). Hoewel oliezuur een goede invloed heeft op het cholesterol gehalte van het bloed hebben palmolie en stearinezuur dat niet.
Echter de antioxidanten in de cacao hebben juist weer een beschermend effect op hart- en vaatziekten. Ook de grote hoeveelheid magnesium in cacao ondersteunen het hart.
Ook bij rauwe chocolade draait het dus om balans. Een klein stukje per dag levert je veel goede voedingstoffen , maar houd wel je inname van verzadigd vet in de gaten. Ongeveer 8 gram per dag aan verzadigd vet heb je nodig. ( bij zware lichamelijke arbeid kan dit meer zijn).
Let op: een klein stukje chocolade doet verlangen naar meer. Door hierop bedacht te zijn, kun je gemakkelijker dit verlangen loslaten.
Over rauw chocolade en rauwe cacao
Chocolade wordt gemaakt van cacao. Cacao bevat flavonoïden. Deze stoffen werken ontstekingsremmend. De fytronutriënt catechine zorgt voor een sterke antioxidant werking. Cacao remt dan ook de oxidatie van cholesterol in het lichaam. De fytonutriënten in cacao zorgen ervoor dat er minder cholesterol in de darmen oplossen. Hierdoor wordt ook de opname van het cholesterol in het bloed verminderd. ( let wel op: chocolade bevat naast de cacao ook cacaoboter, die juist een negatieve invloed heeft op het cholesterol gehalte in het bloed)
Ons brein heeft veel baat bij de fytonutriënten in cacao. Ze verlagen vermoeidheid van het brein en zorgen voor een grotere productie van stikstofoxide, waardoor er veel ontspanning ontstaat in de vaten.
De fytronutriënten anthocyanidinen en proanthocyannidines kunnen zorgen voor afbraak van kankercellen.
Rauwe cacao vergroot de insulinegevoeligheid van de cellen, waar door het lichaam eerder geneigd is zijn vet te verbranden dan op te slaan. Ook werkt cacao als een antidepressivum. De flavonoïden gaan negatieve gevoelens tegen en verbeteren je humeur. De stof fenylalanine geeft een gelukkig gevoel.
Cacao zorgt voor een betere doorbloeding in de hersenen en heeft een positieve invloed op de cognitieve prestaties.
Cacao bevat aan mineralen magnesium, chroom en ijzer. Het ijzer zorgt voor meer energie. Chroom heeft een goede invloed op de suikerstofwisseling en magnesium is nodig voor heel veel processen in ons lichaam. Het ontspant o.a. de spieren en stimuleert onze hersenfunctie.
- speelt een rol in de vorming van rode bloedcellen
- ondersteunt de celfunctie
- vermindert vermoeidheid
- zorgt voor aanmaak van maagzuur
- is een onderdeel van de spieren
- betrokken bij heel veel processen in ons lichaam
- gaat vermoeidheid tegen
- vermindert spierkrampen
- magnesium en calcium werken met elkaar samen en moeten in balans zijn
- speelt een rol in verlaging van de bloeddruk
- het zorgt voor een betere opname van andere vitaminen en mineralen
- voorkomt galstenen
- energiebron
- het lichaam heeft er maar heel weinig van nodig
- hebben een stijvere consitentie bij lichaamstemperatuur met kans op vastzetten op de wanden van de bloedvaten
- oxideren niet
- geschikt voor hogere temperaturen
- een teveel aan suikers wordt door het lichaam omgezet in verzadigd vet.
- energieleverancier
- grondstof voor de hormonen
- verbetert de verbranding van verzadigd vet
- is belangrijk voor het zenuwstelsel
- is belangrijk voor de hersenen
- houdt de celwanden sopel en doorlaatbaar.
- moet in balans zijn met de hoeveelheid omega 3 vetzuur in ons lichaam voor een goede werking
- ontstekingsremmend
- kankerremmend
- gaan ziektes en veroudering tegen
- maken vrije radicalen onschadelijk
- cholesterol verlagend
- antiviraal
- antioxidant
- beiden bescherming tegenlicht en straling
- leverbeschermend
- anti kanker
- antischimmel
- antibacterieel
- ontstekingswerend
- antiallergisch
- recyclen vitamine C
- zorgen voor de kleurrijke delen van de plant