Voedzame granenpap
Ronnie de Winter • 18 juli 2019
Ideaal voor het vieruurtje
Granenpap is naast een ideaal vieruurtje ook een voedzaam ontbijt na het fruitontbijt, voor mensen die liever de dag met wat stevigers beginnen. Doordat de granen langzaam hun energie afgeven kun je er de hele ochtend mee toe. Echter bedenk wel dat granenpap niet zonder een beetje suiker kan worden gegeten. Granen verteren niet goed zonder een kleine hoeveelheid enkelvoudige suikers. Daarom in deze pap een klein beetje gedroogd fruit.
Voorbereiding:
- Week de goybessen en de in stukje gesneden vijg in een beetje water. Laat het een nacht staan.
Bereiding:
- Neem een klein beetje van de melk en voeg daar de saffraan aan toe. Laat even weken.
- Rooster de graanvlokken kort in de kokosolie.
- Voeg de geweekte goybessen en de geweekte stukjes vijg toe en 200 ml amandel melk en laat het 10 minuten pruttelen tot alles gaar is. Doe het gas uit.
- Breng op smaak met de rest van de amandelmelk, de saffraanmelk, de amandelsnippers, de geraspte kokos, de kaneel, de cardamon, beetje zout en voeg eventueel de psyllium toe.
Benodigdheden voor 1 portie:
- 50 - 60 gram 7 granen vlokken
- 1 afgestreken eetlepel kokosolie
- 1 eetlepel goybessen
- 1 gedroogde vijg in stukjes gesneden
- 400 - 450 ml amandelmelk
- paar draadjes saffraan
- 1 á 2 eetlepels amandelschilfers, eventueel licht geroosterd
- 2 theelepels geraspte kokos
- ½ theelepel cardamon
- ½ theelepel kaneel
- beetje zout
- 1 theelepel vlozaad (psyllium vezels)
Weetjes:
- Varieer met de hoeveelheid kokosolie om de pap energierijker of energie-armer te maken. Kokosolie wordt niet als vet opgeslagen in ons lichaam maar direct gebruikt als energie. Houd je niet van de smaak van kokosolie kun je ook ghee gebruiken. Ghee gebruikt het lichaam ook direct als energiebron.
- I.p.v. goybessen en een gedroogde vijg kun je ook 2 eetlepels rozijnen gebruiken. De gedroogde vruchten ( een beetje is voldoende) zorgen ervoor dat de koolhydraten in de granen beter verteerd worden.*
- Deze pap is goed voor de zuur-base balans van het lichaam.
- De kaneel en cardamon werken bloeddrukverlagend en ontstekingsremmend.
- Psyllium en geraspte kokos zijn goed om het slechte cholesterol te verlagen en zijn goed voor de darmen omdat ze vezelrijk zijn.
- Goybessen bevatten veel mineralen en vitaminen en zorgen voor opgewektheid: het zijn geluksbessen volgens de Chinezen.
- Saffraan doet allerlei processen in het lichaam beter verlopen. Het werkt als katalysator.
- Door te kiezen voor 7 granen vlokken heb je van alles wat binnen. Is goed voor de variatie in voedingstoffen.
*Graanpap kan niet zonder een klein beetje kokosbloemsuiker of gedroogde
vruchten worden gegeten, omdat granen niet goed verteren zonder een
kleine hoeveelheid enkelvoudige suikers.
De pap kan je ook 's morgens maken, laten afkoelen en 's middags of 's avonds koud eten.

Lieve lezers,
Misschien is het je al opgevallen: mijn website heeft een frisse, nieuwe uitstraling gekregen! Na een periode van bezinning en creatie heb ik mijn blog én mijn website in een nieuw jasje gestoken – niet alleen qua vormgeving, maar ook in inhoud.
Tot nu toe deelde ik hier vooral recepten en artikelen over voeding – iets wat ik met veel plezier blijf doen. Maar naast mijn liefde voor gezond koken zijn er nog twee dingen die een grote rol in mijn leven spelen: aquarelkunst en mijn werk als coach en counselor.
Vanaf nu geef ik die ook een plek op mijn blog: Penseel en Pollepel.

Het is weer tijd voor asperges. Ze zijn volop te verkrijgen in de maanden mei en juni. Asperges zijn heerlijk om als groenten te eten. Meestal worden de asperges dan geschild en worden de harde onderkanten verwijderd. Maar als soep kun je juist deze schillen en harde onderkanten gebruiken om er bouillon van te trekken die de soep een heerlijke smaak geven. Door wat roomboter toe te voegen krijgt de soep een wat vollere smaak dan wanneer je alleen olijfolie gebruikt.

Kip wordt malser door hem te laten garen in knoflook, ui en tomaat. Door te kiezen voor mager vlees kun je de ingrediënten waar je de kip in laat garen ook heel goed gebruiken voor een saus. De saus bevat dan niet al te veel vet.
Het zuur in de tomaat, vooral citroenzuur en appelzuur, maakt het vlees malser en sappiger. Het zuur versterkt ook de smaak en neutraliseert het vet van het vlees. Hierdoor krijgt een gerecht een frissere smaak.
Ook helpt het zuur voor een betere vertering van het vlees. Het zuur van tomaten stimuleert namelijk enzymatische reacties die betrokken zijn bij deze vertering.
Rauw bevat de tomaat veel vitamine C. Helaas gaat er bij het verwarmen daarvan het nodige verloren. Het lycopeen waar de tomaten ook rijk aan zijn, komt juist beter beschikbaar voor ons lichaam door het verwarmen van de tomaat.
Door de gezonde vetzuren van de kip, wordt het lycopeen nog beter opneembaar.

Prei heeft geneeskrachtige eigenschappen en wordt daardoor al eeuwenlang verbouwd en gegeten. De prei heeft een kleine verdikking aan de onderkant met een witte langere stengel met daaraan de groene bladeren. Hoewel het witte gedeelte van de stengel de lekkerste smaak heeft ( een beetje zoetig) en minder hard is, bevat het blad de meeste voedingstoffen.
In de winter en in het voorjaar is prei volop te koop en niet duur.

Spitskool is een licht verteerbare koolsoort die op zijn best is als we hem roerbakken of heel even stoven. Snijd hem daartoe in dunne reepjes en bak het in wat extra vierge olijfolie met een beetje komijn. Zo wordt de spitskool nog beter verteerbaar. In onderstaand recept wordt deze roergebakken spitskool gecombineerd met libanese kip en rijst. Een verrassend lekkere combinatie!

Postelein behoort tot de posteleinfamilie en is het hele jaar door verkrijgbaar. Je hebt zomer- en winterpostelein. Winterpostelein is vanaf de herfst tot maart in bosjes verkrijgbaar en zomerpostelein het gehele jaar door.
Verse postelein ziet er frisgroen en stevig uit met vaak de wortels er nog aan zodat het langer goed blijft. In de groentenla van de koelkast blijft postelein ongeveer twee dagen goed.
Postelein is goed rauw in een stamppot te verwerken van knollen zoals knolselderij, zoet aardappel, pastinaak, wortels of gewone aardappels. Voeg een paar zongedroogde tomaatjes toe voor een lekkere smaak.
Maar postelein is ook lekker in een maaltijdsalade.

Biologisch dynamische witlof heeft een bittere smaak. Dat komt, omdat groenten die op deze wijze is geteeld, hogere concentraties fytonutriënten hebben, dan niet biologisch geteelde groenten. Vooral groenten die bitter of scherp smaken bevatten veel fytonutriënten.
De hoofdgroepen van de fytonutriënten zijn polyfenolen, terpenen, zwavelverbindingen en saponinen. Deze stoffen geven de groenten hun specifieke smaak, geur en kleur en ze werken als antioxidanten. Ze beschermen ons zo tegen ziekten, zoals dementie, kanker, hart- en vaatziekten.
Bittere groenten zoals de witlof stimuleren door hun fytonutriënten de lever om gifstoffen uit te scheiden.