Voedzame granenpap

Ronnie de Winter • 18 juli 2019

Ideaal voor het vieruurtje

Granenpap is naast een ideaal vieruurtje ook een voedzaam ontbijt na het fruitontbijt, voor mensen die liever de dag met wat stevigers beginnen. Doordat de granen langzaam hun energie afgeven kun je er de hele ochtend mee toe. Echter bedenk wel dat granenpap niet zonder een beetje suiker kan worden gegeten. Granen verteren niet goed zonder een kleine hoeveelheid enkelvoudige suikers. Daarom in deze pap een klein beetje gedroogd fruit.

Voorbereiding:
  • Week de goybessen en de in stukje gesneden vijg in een beetje water. Laat het een nacht staan.
Bereiding:
  • Neem een klein beetje van de melk en voeg daar de saffraan aan toe. Laat even weken.
  • Rooster de graanvlokken kort in de kokosolie.
  • Voeg de geweekte goybessen en de geweekte stukjes vijg toe en 200 ml amandel melk en laat het 10 minuten pruttelen tot alles gaar is. Doe het gas uit.
  • Breng op smaak met de rest van de amandelmelk, de saffraanmelk, de amandelsnippers, de geraspte kokos, de kaneel, de cardamon, beetje zout en voeg eventueel de psyllium toe.

Benodigdheden voor 1 portie:
  • 50 - 60 gram 7 granen vlokken
  • 1 afgestreken eetlepel kokosolie
  • 1 eetlepel goybessen
  • 1 gedroogde vijg in stukjes gesneden
  • 400 - 450 ml amandelmelk
  • paar draadjes saffraan
  • 1 á 2 eetlepels amandelschilfers, eventueel licht geroosterd
  • 2 theelepels geraspte kokos
  • ½ theelepel cardamon
  • ½ theelepel kaneel
  • beetje zout
  • 1 theelepel vlozaad (psyllium vezels)

Weetjes:
  • Varieer met de hoeveelheid kokosolie om de pap energierijker of energie-armer te maken. Kokosolie wordt niet als vet opgeslagen in ons lichaam maar direct gebruikt als energie. Houd je niet van de smaak van kokosolie kun je ook ghee gebruiken. Ghee gebruikt het lichaam ook direct als energiebron.
  • I.p.v. goybessen en een gedroogde vijg kun je ook 2 eetlepels rozijnen gebruiken. De gedroogde vruchten ( een beetje is voldoende) zorgen ervoor dat de koolhydraten in de granen beter verteerd worden.*
  • Deze pap is goed voor de zuur-base balans van het lichaam.
  • De kaneel en cardamon werken bloeddrukverlagend en ontstekingsremmend.
  • Psyllium en geraspte kokos zijn goed om het slechte cholesterol te verlagen en zijn goed voor de darmen omdat ze vezelrijk zijn.
  • Goybessen bevatten veel mineralen en vitaminen en zorgen voor opgewektheid: het zijn geluksbessen volgens de Chinezen.
  • Saffraan doet allerlei processen in het lichaam beter verlopen. Het werkt als katalysator.
  • Door te kiezen voor 7 granen vlokken heb je van alles wat binnen. Is goed voor de variatie in voedingstoffen.


*Graanpap kan niet zonder een klein beetje kokosbloemsuiker of gedroogde vruchten worden gegeten, omdat granen niet goed verteren zonder een kleine hoeveelheid enkelvoudige suikers.

De pap kan je ook 's morgens maken, laten afkoelen en 's middags of 's avonds koud eten.


Parelcouscous met bloemkool en tomatensaus
door Ronnie de Winter 14 december 2025
In dit recept voor parelcouscous met geroosterde bloemkool, tomatensaus en feta speelt tomaat niet alleen een smaakvolle rol, maar ook een gezondheidsboost.
door Ronnie de Winter 7 december 2025
Soms schilder je wat je niet onder woorden kunt brengen. Onderstroom ontstond zonder plan — alleen kleur, water en stilte. Paars, blauw en oker vonden elkaar vanzelf, als beweging onder het oppervlak. Het resultaat voelt voor mij als een ademhaling in kleur: rustig, maar vol kracht.
Komijnzaad
door Ronnie de Winter 30 november 2025
Wat is komijnzaad precies, waarom is het zo geliefd in keukens over de hele wereld, en wat doet het voor je gezondheid? Tijd om dit aromatische zaadje beter te leren
boerenkool
door Ronnie de Winter 23 november 2025
Verwarmend als voedzaam is. Deze boerenkoolstampot met zongedroogde tomaat, geitenkaas en erwtengehakt biedt precies dat.
Aquarel  branding met meeuwen
door Ronnie de Winter 16 november 2025
Voel jij je weleens ‘te gevoelig’? Alsof alles nét wat harder binnenkomt dan bij anderen? Misschien ben je gewoon hooggevoelig (HSP) – en dat is helemaal oké. Sterker nog, het is best bijzonder. In dit blog leg ik uit wat HSP precies is, hoe je het herkent, en hoe je ermee om kunt gaan. Niet zweverig, gewoon eerlijk en herkenbaar.
Verwarmende groentesoep met komijn en venkel
door Ronnie de Winter 9 november 2025
Deze groentesoep is een kom vol rust, vitamines en smaak. Gemaakt met pure ingrediënten ondersteunt ze je spijsvertering, immuunsysteem en geeft ze nieuwe energie.
Een aquarel van een appel met een blauwe achtergrond
door Ronnie de Winter 2 november 2025
Een appel, een keuze, een blauw – het verhaal
bloemkoolsaus met boekweitspirali
door Ronnie de Winter 26 oktober 2025
Bloemkool is een veelzijdige groente. In dit artikel laat ikje zien hoe je van bloemkool een heerlijke saus maakt voor boekweitmacaroni.
bomen in landschap semi abstract
door Ronnie de Winter 19 oktober 2025
Bij jezelf zijn kan heel krachtig voelen. Maar bij jezelf blijven – ook als het schuurt of verwart – dát is waar echte rust ontstaat. Nieuw blog over trouw blijven aan wie je bent, ook in een wereld die soms iets anders van je vraagt:
Linzenspirali ovenschotel met boswortelen en shiitake
door Ronnie de Winter 12 oktober 2025
In de drukte van alledag zoeken we vaak naar gerechten die niet alleen lekker en voedzaam zijn, maar ook eenvoudig te bereiden. Deze linzenspirali ovenschotel is precies dat: rijk aan smaak, boordevol groenten en gemaakt met ingrediënten die een flinke gezondheidsboost geven.
Show More