Snijbonen met taugé
Lekker met rijst!
Snijbonen smaken goed in een gerecht met een oosters tintje. Hoewel we dan vaak kiezen voor wat scherpere kruiden is dit gerecht heel mild van smaak. Het bonenkruid heeft een wat zoete smaak en helpt de bonen beter te verteren. In combinatie met de zoete pruimtomaatjes en de bittere smaak van de taugé smaken ze verrassend lekker. Wel wat zout en zwarte peper toevoegen anders is dit gerecht te flauw.
Het hazenvlees heeft een heerlijke wildsmaak, bevat omega 3 vetzuren, eiwitten en vezels en past goed bij de snijbonen qua structuur en smaak. Een klein beetje rijst maakt dit gerecht helemaal af.
Snijbonen met taugé
- 250 gram snijbonen
- 10 pruimtomaatjes
- 1 kleine rode ui
- 1 teentje knoflook
- 100 gram taugé
- 100 gram gaar vlees; kip of haas of sojabrokjes
- bonenkruid
- zwarte peper en zout
- beetje kokosolie
- Was de snijbonen, verwijder de puntjes en laat ze 4 uur weken in water.
- Giet de snijbonen af, spoel ze schoon en snijd ze in dunne reepjes.
- Kook ze in een bodempje water in 10 - 15 minuten beetgaar.
- Was de tomaatjes en snijd ze fijn.
- Pel de ui en de knoflook en snijd ze klein.
- Doe de taugé in een zeef en spoel ze af met een liter kokend water. Laat de taugé goed uitlekken.
- Snijd het gare vlees in kleine stukjes.
- Verwarm de kokosolie in een koekenpan.
- Fruit hierin de ui en de knoflook.
- Voeg de tomatenstukjes en het bonenkruid toe en bak ze even mee.
- Voeg dan de gare snijbonen toe de taugé en het vlees of de gare sojabrokjes en warm alles goed door.
- Maak op smaak met zwarte peper en zout.
Over snijbonen
Snijbonen behoren tot de vlinderbloem-familie. Vers zijn ze stevig en frisgroen en ongeveer 20 cm lang. Het zijn peulen die we meestal in reepjes snijden wanneer we ze bereiden. Zoals alle verse peulvruchten bevatten ook snijbonen voor een groente relatief veel eiwitten. Ze zijn daarnaast rijk aan onverteerbare voedingsvezels. Snijbonen kun je door de aanwezigheid van lectines niet rauw eten. Daarom weken we de snijbonen voor het koken een paar uur in water om zo een deel van die antinutriënten te verwijderen. Door de bonen daarna te koken wordt de rest van de lectines, die de darmwand aantasten en daardoor klachten veroorzaken, onschadelijk gemaakt. Bijkomend voordeel van het weken is dat de bonen veel zachter van smaak worden en sneller garen.
Snijbonen bevatten te weinig eiwitten om ze als vleesvervanger te kunnen gebruiken. Maar in een gerecht met een graan en tofu kunnen snijbonen een goede aanvulling geven.
Snijbonen bevatten de vitaminen B1, B3, B6, B11, C en de mineralen magnesium, calcium, kalium, ijzer, zink en fosfor.
De fytonutriënten werken ontstekingsremmend en kankerwerend.
Belangrijke voedingstoffen in snijbonen
Gerelateerde posts:






