Look (ui) achtigen

Look (ui) achtigen

Ui

door Ronnie de Winter 13 augustus 2023
Rauwe ui bevat veel antioxidanten die voor ons lichaam een gunstige werking hebben. Ook de zwavelverbindingen zijn op zijn best wanneer de ui rauw genuttigd wordt. Rauwe ui heeft door de zwavelverbindingen een scherpe smaak. Deze kun je verzachten door de gesnipperde ui met olie te vermengen. Dan breekt rauwe ui minder op. Wanneer je rauwe ui niet goed verteert, is het aan te raden in plaats hiervan bieslook of het groen van lente-ui of bos-ui te gebruiken.
door Ronnie de Winter 31 juli 2022
Soep is een ideaal gerecht om in weinig tijd een gezonde maaltijd op tafel te toveren. In soep kun je veel groenten verwerken en veel variëren en combineren. Ook kruiden en specerijen kun je gemakkelijk in een soep verwerken en geven de soep zijn smaak. Deze Chinese groentensoep heeft is door zijn specerijen , kruiden en de keuze van groenten zijn oosters smaakje gekregen. Het groentebouillonblokje bevat olie of vet, waardoor de specerijen zoals kurkuma en koriander goed opgenomen worden in de soep. De groenten worden maar heel kort mee gekookt, om zoveel mogelijk goede voedingstoffen te behouden.

Ui

door Ronnie de Winter 24 juli 2022
De ui heeft al sinds de middeleeuwen een plek in onze maaltijden veroverd. Het is één van de oudste smaakmakers. Heel veel recepten bevatten ui en de ui biedt ook veel voor onze gezondheid. Mits je darmen er niet te gevoelig voor zijn. Mocht dat zo zijn, eet dan er een klein beetje van, als je darmen dat aan kunnen. De geneeskrachtige eigenschappen van uien nemen toe, wanneer de uien rijper zijn als ze worden geoogst. Wanneer ze dan ook nog een paar dagen in de zon gedroogd worden, neemt de hoeveelheid antioxidanten nog eens behoorlijk toe.
door Ronnie de Winter 27 maart 2022
Knoflookbieslook is een echte smaakmaker en gaat goed samen mer de zoete smaak van pastinaak en bietjes. Naast de smaak heeft dit kruid ook nog eens goede eigenschappen voor onze gezondheid. Het is gemakkelijk in eigen tuin te kweken zodat je het altijd vers bij de hand hebt. Snijd het kruid kort af en het zal zijn best voor je doen om in een paar dagen al weer aan te groeien zodat je over een paar weken opnieuw kunt oogsten.
door Ronnie de Winter 6 februari 2022
De basisingrediënten voor deze soep vormen gele linzen en een beetje extra vierge olijfolie. Deze ingrediënten leveren de macronutriënten: eiwitten, koolhydraten en vetten. De groenten en de kruiden vullen dit aan met de micronutriënten: mineralen, vitaminen en fytonutriënten. Om de basis soep een mediterrane smaak te geven worden de tomaten, tomatenpuree, oregano, basilicum en tijm toegevoegd en wordt olijfolie gebruikt i.p.v. kokosolie.
door Ronnie de Winter 30 januari 2022
Soep is een gemakkelijke en gezonde manier om snel een groentengerecht op tafel te zetten. Om zo'n soep te binden zijn gele linzen een prachtige basis. In combinatie met rijst voorzien ze ons van volwaardige eiwitten en bezitten ze ook koolhydraten voor energie. Om een Oosters tintje aan de soep te geven heb ik gekozen voor een klein beetje kokosolie in combinatie met kokosrasp. Kokosrasp geeft naast vet ook vezels waardoor de soep vullend wordt. Alle groenten en de kruiden die in de soep verwerkt worden geven vezels, vitaminen, mineralen, antioxidanten en andere fytonutriënten. De soep wordt hiermee een volledige maaltijd. De stengel van de broccoli is wat vezelig van structuur en heeft wat meer gaartijd nodig. Ook de pastinaak vraagt een wat langer kooktijd dan de andere groenten. Die gaan dan ook als eerste in de soep. De Chinese kool en prei blijven lekker knapperig als je die pas op het laatst toevoegt aan de soep.
door Ronnie de Winter 4 juli 2021
Bieslook is een keukenkruid die gemakkelijk in de tuin groeit. Hoe meer je ervan knipt, hoe meer het plantje zijn best doet nieuwe stengeltjes te maken met elk jaar meer opbrengst. Bieslook is gezond en hoewel we het meestal als onderdeel van een salade kennen, kan je het aan veel gerechten toevoegen. Bieslook geeft direct smaak aan een gerecht, waardoor zout toevoegen vaak niet meer nodig is.
door Ronnie de Winter 7 maart 2021
Taugé is, zoals alle kiemgroenten, goed voor onze gezondheid. In de winter en in het begin van het voorjaar wanneer de groenten minder voedingstoffen bevatten omdat er nog maar weinig groenten beschikbaar zijn van de koude grond van eigen land vormt Taugé en ook andere kiemen een mooie aanvulling.
door Ronnie de Winter 14 juni 2020
Bosuitjes behoren tot de Allium familie. Het is een look-achtige groente net zoals de gele en de rode ui, knoflook en bieslook. Bosuitjes worden vooral gebruikt om smaak aan een gerecht te geven maar ze hebben ook veel te bieden voor onze gezondheid.
Meer look (ui) achtigen
Share by: