Avocado dressing
Een voedzame salade!
Een heel eenvoudige dressing van avocado, citroensap en water maakt een salade van sla en een gele biet tot een voedzame salade. Dat komt omdat de avocado veel gezonde vetten, eiwitten en vezels bevat. De vrucht geeft al snel een verzadigend gevoel.
Om de avocado te kunnen pureren moet de vrucht wel goed rijp zijn. Als de schil zwart is en je hem een beetje kan indrukken dan is de vrucht rijp. Maak hem dan snel op, want als je langer wacht wordt de vrucht overrijp en is het vruchtvlees bruin van binnen.
Heb je een te grote avocado en wil je een gedeelte bewaren tot de volgende dag, verwijder de pit dan niet! De pit voorkomt oxidatie en de vrucht blijft dan nog ongeveer een dag goed.
Bietensla met avocadodressing
vegetarische variant
- 50 gr Romaanse sla of rode Bataviasla
- 50 gr Raddicchio Rosso sla
- 1 gekookte gele biet
- 1 kleine avocado
- schijfje citroen
- zwarte peper
- water
- Was de sla, sla ze droog in een slacentrifuge en snijd ze in reepjes.
- Snijd de biet in kleine blokjes.
- Snijd de avocado in vieren, verwijder de pit en de schil en pureer het vruchtvlees.
- Knijp het schijfje citroen uit boven het gepureerde vruchtvlees en roer het er doorheen.
- Voeg wat water toe zodat er een niet al te dikke dressing ontstaat.
- Maak op smaak met zwarte peper.
- Doe de sla en de blokjes biet in een schaal en schenk de dressing erover.
Over Avocado
De avocado
is een vruchtgroente. Het is de vrucht van een boom die in Peru, Chili en Zuid Afrika groeit. Er zijn verschillende soorten avocado, maar de Hass avocado is het meest populair. Deze avocado heeft een groene schil die naarmate de vrucht rijper wordt een zwarte kleur krijgt en is ongeveer zo groot als een peer. Als de avocado rijp is, kun je de vrucht zachtjes indrukken en is het vruchtvlees geel groen. Het vruchtvlees heeft een romige structuur. Is de avocado overrijp dan is het vruchtvlees bruin van binnen. Midden in de vrucht zit een grote pit.
Op een koele plaats blijven groene Hass avocado's maximaal 6 dagen goed. Het rijpingsproces kun je versnellen door de avocado bij ander fruit op de fruitschaal te leggen. De andere vruchten (vooral bananen) scheiden ethyleengas uit waardoor de avocado eerder rijpt.
Een avocado gebruik je rauw en onverhit. Dan kunnen de gezonde vetten niet oxideren en zich omzetten in schadelijke vetzuren.
Een avocado bevat de vitaminen E, C, B2, B6, B3, folaat, B5, K , de mineralen kalium, magnesium, zink, fosfor, ijzer, mangaan, koper en de antioxidanten glutathion, lutheïne, zeaxanthine en thyrosine.
Kalium, lutheïne, vitamine K, D en E hebben een positieve invloed op je hart. Daarnaast is lutheïne goed voor de ogen en kalium voor de spieren en de bloeddruk.
De antioxidanten in de avocado zijn ontstekingsremmend en verminderen pijn en stijfheid in gewrichten.
Tyrosine is een antioxidant die wordt gebruikt als branstof voor de schildklier en die nodig is voor de aanmaak van het hormoon dopamine.
Glutathion is ook een krachtige antioxidant. Deze stof is goed voor de lever. Het helpt de lever het lichaam te ontgiften.
De vezels van de avocado werken als prebiotica en verbeteren je darmflora en de darmperistaltiek. Een betere darmwerking ontlast de lever. De voedingsvezels evenals de gezonde vetzuren omega 3,6 en 9 (oliezuur) hebben ook een positieve werking op hart en vaatziekten, diabetes 2 , bepaalde kanker soorten. Ze verhogen het goede cholesterol en verlagen het slechte cholesterol.
De vetzuren omega 3, 6 en 9 vormen ook de basis voor de aanmaak van hormonen en het verlagen van ontstekingen.
Deze vetten zijn heel belangrijk voor onze hersenen en ons geheugen. Zonder deze vetten kunnen de hersenen niet goed functioneren.
Omega 6 vetzuren zit vaak overvloedig in onze voeding maar omega 3 en 9 vaak veel te weinig. Om goed te kunnen functioneren is het nodig meer omega 3 en 9 vetzuren in onze voeding op te nemen en mindere omega 6 vetzuren. Omega 6 vetzuren (met name linolzuur en arachidonzuur) zijn namelijk ontstekingsbevorderend. Vooral de omega 3 en omega 9 vetzuren krijgen we via de voeding te weinig binnen.
De vitaminen A,D,E en K en caroteen hebben vet nodig om goed in onze darmen te kunnen worden opgenomen. Avocado kan hierbij heel goed als vetbron dienen in een salade.
Ook vitamine E in avocado is een antioxidant. Deze antioxidant is met name goed voor de huid en de hersenen waar hij de vrije radicalen die ontstaan bij oxidatieprocessen neutraliseert en zo ontstekingen kan voorkomen.
Belangrijke voedingstoffen in avocado
Gerelateerde posts:









