In deze stamppot vormen de amandelen en de kaas de eiwitbronnen. Voor een goede vertering van de eiwitten kunnen we bij het maken van een stamppot ook gebruik maken van het resistent zetmeel dat ontstaat als we de aardappelen laten afkoelen. Kook dan de aardappels van te voren gaar. Laat ze afkoelen en voeg ze toe aan de bloemkool als deze gaar is. De aardappelen warmen dan weer op en het resistent zetmeel blijft behouden. Je kunt de stamppot nog even op een laag pitje door en door warm laten worden of je zet het zolang in een voorverwarmde oven. Ondertussen maak je de saus.
Doordat resistent zetmeel pas in de dikke darm verteerd wordt, heb je in de maag een veel betere vertering van de eiwitten van de noten en van de kaas.
Over amandelen
In het recept hierboven zijn twee eiwitbronnen gebruikt. Amandelen ( plantaardige eiwitten) en een kaassoort (dierlijke eiwitten).
Amandelen bevatten t.o.v. andere noten veel eiwitten. Zoete amandelen bevatten zelfs nog wat meer. Ze zijn dan ook een goede en volwaardige bron van eiwitten. Ook zijn amandelen rijk aan mineralen en vitaminen en om deze beschikbaar te krijgen voor ons lichaam zodat we ze kunnen opnemen is het belangrijk om de noten voor gebruik licht te roosteren. Op deze manier wordt het fytinezuur en het oxaalzuur in de noten voor een deel afgebroken. Beide zuren binden de mineralen in de noten aan zich en onze spijsvertering kan deze verbindingen maar moeilijk of niet verbreken. Hierdoor zijn de mineralen uit ongeroosterde noten niet door ons lichaam op te nemen.
Behalve het roosteren van noten is een combinatie van noten met een bron van vitamine C zoals fruit , ook een manier om het fytinezuur en het oxaalzuur af te breken.
In het bloemkool stamppot recept zijn de vitamine C bronnen, de aardappels en de bloemkool.
Amandelen bevatten veel gezonde vetten. 60% tot 80% van de vetten bestaan uit omega 9 vetzuren, 17% - 30% uit omega 6 ( linolzuur) en in de amandelen zit nog een beetje verzadig vet, het palmitinezuur.
Het vet in de noten zorgt ervoor dat de noten langer in de maag blijven zitten zodat de eiwitten beter verteerd worden.
Er zitten veel vitaminen, mineralen en antioxidanten in amandelen. Ze zijn vooral rijk aan vitamine E dat hart- en vaatziekten voorkomt. Vitamine E geeft ons ook een mooie huid, voorkomt het ontstaan van littekens en zorgt voor een juist weefsel herstel.
Amandelen bevatten een hoog percentage aan mangaan en magnesium. Maar ook zink, ijzer, fosfor, calcium en kalium zijn goed vertegenwoordigd. En vitamine B2 is ook rijk aanwezig. Vitamine B2 speelt een belangrijke rol bij huid- en spierherstel. En het zorgt voor een betere eiwitvertering.
Al met al vormen amandelen een heel gezond en rijk voedingsmiddel die we ook uitstekend kunnen gebruiken als vlees vervanger.
- ondersteunt de hartfuctie en het zenuwstelsel
- is nodig voor de vertering van koolhydraten en de aanmaak van maagzuur.
- heeft een positieve invloed op de schildklierfunctie
- speelt een rol bij de eiwitvertering
- voorkomt spierkramp
- zorgt voor de omzettng van tryptofaan naar serotonine
- voorkomt migraine
- verbetert de huid
- repareert spierweefsel
- is belangrijk voor de energieproductie
- cholesterolverlagend
- goed voor het zenuwstelstel
- voorkomt migraine
- verhoog te de weerstand tegen stress
- heeft op positieve invloed op de werking van de hersenen
- is nodig voor de afbraak van cholesterol en vetten
- gaat prikkelbaarheid en nerveusiteit tegen
- is nodig voor de verbranding op celniveau
- is goed voor de spijsvertering
- is belangrijk voor een goede werking van het zenuwstelsel
- geeft energie
- helpt de lever bij de ontgifting
- is nodig voor de vertering van eiwitten en koolhydraten
- is nodig tijdens de zwangerschap voor een goede ontwikkeling van het zenuwstelsel van de foetus
- verbetert de werking van de hersenen
- ondersteunt de functie van de lever
- is stemmings verbeterend
- ondersteund het ontgiftingsproces
- belangrijke antioxidant
- zorgt ervoor dat de onverzadigde oliën niet zo snel oxideren
- ondersteunt het immuunsysteem
- is belangrijk voor de cholesterol balans
- zorgt voor een juist weefselherstel
- zorgt voor een groter zuurstof transport naar de cellen.
- is belangrijk voor de hormoonhuishouding.
- helpt tegen hart - en vaatziekten
- zorgt voor den goede bloedstolling
- ondersteunt de leverfunctie
- goed voor de botten: het slaat calcium op en houdt het vast
- voorkomt hiermee calciumafzetting in de bloedvaten
- nodig voor de botopbouw
- speelt een rol bij de informatie overdracht in de cellen
- is van belang voor de spier en zenuwfunctie
- is belangrijk voor het reguleren van de bloeddruk
- is belangrijk voor de opbouw van botten en tanden
- is betrokken bij het overbrengen van signalen van de zenuwen
- is een grondstof voor energie in de spieren
- is belangrijk voor een juiste nierwerking
- speelt een rol in de vorming van rode bloedcellen
- ondersteunt de celfunctie
- vermindert vermoeidheid
- zorgt voor aanmaak van maagzuur
- is een onderdeel van de spieren
- reguleert de bloeddruk
- goed voor een normaal hartritme
- reguleert de vochthuishouding samen met Natrium
- heeft een rol bij spiersamentrekkingen
- kan een hoog bloedsuikerniveau verlagen
- regeleert de zuur- base balans
- helpt bij de energieproductie
- betrokken bij heel veel processen in ons lichaam
- gaat vermoeidheid tegen
- vermindert spierkrampen
- magnesium en calcium werken met elkaar samen en moeten in balans zijn
- speelt een rol in verlaging van de bloeddruk
- het zorgt voor een betere opname van andere vitaminen en mineralen
- voorkomt galstenen
- is belangrijk voor het regelen van de bloedsuikerspiegel
- het is nodig voor een juiste werking van enzymen
- het is nodig bij de productie van het schildklierhormoon.
- speelt een rol bij de vorming van rode bloedcellen
-gaat vermoeidheid tegen
- ondersteunt de celfunctie
- helpt ons afweersysteem
- ondersteunt de koolhydratenstofwisseling
- is belangrijk voor een juiste zuurgraad in de darmen
- is nodig voor de opname van B vitaminen
- incombinatie met vitamine C werkt het ontstekingsremmend
- het voorkomt diabetes
- gaat veroudering tegen
- energieleverancier
- grondstof voor de hormonen
- verbetert de verbranding van verzadigd vet
- is belangrijk voor het zenuwstelsel
- is belangrijk voor de hersenen
- houdt de celwanden sopel en doorlaatbaar.
- moet in balans zijn met de hoeveelheid omega 3 vetzuur in ons lichaam voor een goede werking
- energieleverancier
- grondstof voor de hormonen
- verbetert de verbranding van verzadigd vet
- is belangrijk voor het zenuwstelsel
- is belangrijk voor de hersenen
- houdt de celwanden sopel en doorlaatbaar.
- moet in balans zijn met de hoeveelheid omega 3 vetzuur in ons lichaam voor een goede werking
- ontstekingsremmend
- kankerremmend
- gaan ziektes en veroudering tegen
- maken vrije radicalen onschadelijk
- cholesterol verlagend
- zijn belangrijk voor onze darmflora
- worden gefermenteerd in de dikke darm tot boterzuur. Dit zuur houdt de zuurgraad in de darmen in balans, remt onstekingen en onderhoudt het darmslijmvlies en is een bron van energie voor het lichaam.
- door de lagere zuurgraad in de darmen is er een betere opnamen van mineralen en een beter aanmaak van vitaminen
- verhogen de spijsverteringssnelheid
- vertragen de suikeropname en daardoor blijft de bloedsuiker in balans
- helpen ontgiften
- vergroten onze weerstand
- verminderen het aantal slechte bacteriën in de darmen
- verlagen het cholesterolniveau.
- werken als probiotica