









Ongebrande cashewnoten zijn zachte noten en hebben een zoetige smaak. Om optimaal te kunnen genieten van al hun voedingstoffen rooster je de noten voor gebruik 5 minuten op een heel zacht vuurtje. Zo wordt het fytinezuur afgebroken en kunnen we de voedingstoffen beter opnemen.
Cashewnoten zijn heerlijk om zo te eten maar je kunt ze ook heel goed gebruiken in een maaltijd. Ze passen goed bij aardappels, rijst en groenten. Maar het zijn ook geweldige noten om notenburgers of snackballetjes van te maken.
Over cashewnoten
Cashewnoten zijn door hun zoete smaak heel geschikt voor het maken van tussendoortjes.
Ook geven ze ons gauw een verzadigd gevoel. Dat komt omdat ze veel onverzadigde vetten en eiwitten bevatten. Cashewnoten zijn minder vet dan andere noten en bevatten met name veel oliezuur.
Oliezuur (omega 9) is goed voor het hart en verlaagt de triglyceriden niveaus in het bloed. De antioxidanten in cashewnoten helpen eveneens hart- en vaat ziekten te voorkomen.
Cashewnoten zijn rijk aan de sterke antioxidant zeaxanthine die de ogen beschermt tegen schadelijke UV straling.
Cashewnoten bevatten de mineralen magnesium, kalium, ijzer, zink, mangaan, fosfor, seleen en koper en de vitaminen B1, B2, B3, B5, B6, B11, E en K.
Seleen is een belangrijk mineraal dat het lichaam aanzet tot het maken van een sterke antioxidant.
Koper is nodig voor de groei en het onderhoud van de botten en pezen, het beschermt tegen vrije radicalen en zorgt voor een betere ijzeropname.
Koper zorgt ook voor een goede gezondheid van het haar en voor de aanmaak van melamine (ons pigment) in de huid.
Cashewnoten zijn een goede bron van magnesium, een heel belangrijk mineraal wat bij heel veel processen in ons lichaam betrokken is. Bij het ouder worden treden vaak tekorten op aan dit mineraal. Magnesium zorgt ervoor dat we relaxter zijn, het voorkomt spierkrampen, verlaagt de bloeddruk en zorgt voor een regelmatig slaappatroon. Ook is het een belangrijk mineraal, samen met calcium, fosfor en koper voor het onderhoud van onze botten.
- ondersteunt de hartfuctie en het zenuwstelsel
- is nodig voor de vertering van koolhydraten en de aanmaak van maagzuur.
- heeft een positieve invloed op de schildklierfunctie
- speelt een rol bij de eiwitvertering
- voorkomt spierkramp
- zorgt voor de omzettng van tryptofaan naar serotonine
- voorkomt migraine
- verbetert de huid
- repareert spierweefsel
- is belangrijk voor de energieproductie
- cholesterolverlagend
- goed voor het zenuwstelstel
- voorkomt migraine
- verhoog te de weerstand tegen stress
- heeft op positieve invloed op de werking van de hersenen
- is nodig voor de afbraak van cholesterol en vetten
- gaat prikkelbaarheid en nerveusiteit tegen
- is nodig voor de verbranding op celniveau
- is goed voor de spijsvertering
- is belangrijk voor een goede werking van het zenuwstelsel
- geeft energie
- helpt de lever bij de ontgifting
- is nodig voor de vertering van eiwitten en koolhydraten
- is nodig tijdens de zwangerschap voor een goede ontwikkeling van het zenuwstelsel van de foetus
- verbetert de werking van de hersenen
- ondersteunt de functie van de lever
- is stemmings verbeterend
- ondersteund het ontgiftingsproces
- belangrijke antioxidant
- zorgt ervoor dat de onverzadigde oliën niet zo snel oxideren
- ondersteunt het immuunsysteem
- is belangrijk voor de cholesterol balans
- zorgt voor een juist weefselherstel
- zorgt voor een groter zuurstof transport naar de cellen.
- is belangrijk voor de hormoonhuishouding.
- helpt tegen hart - en vaatziekten
- zorgt voor den goede bloedstolling
- ondersteunt de leverfunctie
- goed voor de botten: het slaat calcium op en houdt het vast
- voorkomt hiermee calciumafzetting in de bloedvaten
- is belangrijk voor de opbouw van botten en tanden
- is betrokken bij het overbrengen van signalen van de zenuwen
- is een grondstof voor energie in de spieren
- is belangrijk voor een juiste nierwerking
- speelt een rol in de vorming van rode bloedcellen
- ondersteunt de celfunctie
- vermindert vermoeidheid
- zorgt voor aanmaak van maagzuur
- is een onderdeel van de spieren
- reguleert de bloeddruk
- goed voor een normaal hartritme
- reguleert de vochthuishouding samen met Natrium
- heeft een rol bij spiersamentrekkingen
- kan een hoog bloedsuikerniveau verlagen
- regeleert de zuur- base balans
- helpt bij de energieproductie
- nodig voor het zenuwstelsel en de hersenen
- is belangrijk voor de productie van celenergie
- nodig voor pigment aanmaak
- bevordert de ijzeropname
- heel belangrijk voor de opbouw van botten en weefsels
- betrokken bij heel veel processen in ons lichaam
- gaat vermoeidheid tegen
- vermindert spierkrampen
- magnesium en calcium werken met elkaar samen en moeten in balans zijn
- speelt een rol in verlaging van de bloeddruk
- het zorgt voor een betere opname van andere vitaminen en mineralen
- voorkomt galstenen
- is belangrijk voor het regelen van de bloedsuikerspiegel
- het is nodig voor een juiste werking van enzymen
- het is nodig bij de productie van het schildklierhormoon.
- gaat veroudering tegen
- werkt ontstekingsremmend
- verwijdert giftige metalen
- werkt preventie tegen kanker
- helpt het schildklierhormoon
- speelt een rol bij de vorming van rode bloedcellen
-gaat vermoeidheid tegen
- ondersteunt de celfunctie
- helpt ons afweersysteem
- ondersteunt de koolhydratenstofwisseling
- is belangrijk voor een juiste zuurgraad in de darmen
- is nodig voor de opname van B vitaminen
- incombinatie met vitamine C werkt het ontstekingsremmend
- het voorkomt diabetes
- gaat veroudering tegen
- energiebron
- het lichaam heeft er maar heel weinig van nodig
- hebben een stijvere consitentie bij lichaamstemperatuur met kans op vastzetten op de wanden van de bloedvaten
- oxideren niet
- geschikt voor hogere temperaturen
- een teveel aan suikers wordt door het lichaam omgezet in verzadigd vet.
- levert energie
- wordt door lichaam omgezet in DHA en EPA die ontstekingsremmend werken
- grondstof voor hormonen
- essentieel voor de hersenen
- voor een goede werking is een juiste balans van de hoeveelheid omega 3 en omega 6 noodzakelijk.
- energieleverancier
- grondstof voor de hormonen
- verbetert de verbranding van verzadigd vet
- is belangrijk voor het zenuwstelsel
- is belangrijk voor de hersenen
- houdt de celwanden sopel en doorlaatbaar.
- moet in balans zijn met de hoeveelheid omega 3 vetzuur in ons lichaam voor een goede werking
- energieleverancier
- grondstof voor de hormonen
- verbetert de verbranding van verzadigd vet
- is belangrijk voor het zenuwstelsel
- is belangrijk voor de hersenen
- houdt de celwanden sopel en doorlaatbaar.
- moet in balans zijn met de hoeveelheid omega 3 vetzuur in ons lichaam voor een goede werking
- ontstekingsremmend
- kankerremmend
- gaan ziektes en veroudering tegen
- maken vrije radicalen onschadelijk
- cholesterol verlagend
- zijn belangrijk voor onze darmflora
- worden gefermenteerd in de dikke darm tot boterzuur. Dit zuur houdt de zuurgraad in de darmen in balans, remt onstekingen en onderhoudt het darmslijmvlies en is een bron van energie voor het lichaam.
- door de lagere zuurgraad in de darmen is er een betere opnamen van mineralen en een beter aanmaak van vitaminen
- verhogen de spijsverteringssnelheid
- vertragen de suikeropname en daardoor blijft de bloedsuiker in balans
- helpen ontgiften
- vergroten onze weerstand
- verminderen het aantal slechte bacteriën in de darmen
- verlagen het cholesterolniveau.
- werken als probiotica