Het fruitontbijt
Ronnie de Winter • 1 september 2019
om het lichaam van gifstoffen te ontdoen
Over fruit
In de zomermaanden zijn aardbeien
volop te verkrijgen. En nu liggen naast de aardbeien de pruimen
en druiven
al weer in de winkels. Voor mij vormt fruit een heerlijk begin van de dag, maar ook als vieruurtje met hangop of rauwmelkse yoghurt
of rauwmelkse kefir
zijn ze niet te versmaden. Ik ben sowieso dol op fruit, maar het liefst eet ik het 's morgens vroeg. Ik voel me dan direct fit, helder en vol energie om de dag te beginnen.
Fruitis de gemakkelijkst verteerbare voeding. Als je fruit op de vroege ochtend eet, brengt het de spijsvertering op gang,houdt het de darmen in beweging en de dikke darm gezond. En doordat fruit waterrijk is, draagt het bij aan de afvoer van giftige stoffen, waar het lichaam zich juist in de ochtend van ontdoet.
Daarom is het een heel gezond ontbijt. Mits fruit niet met andere voedingsmiddelen (op een paar na) gecombineerd wordt.
Fruit wil graag uiterst traag en in kleine hoeveelheden genuttigd worden. Als we het fruit als het ware in onze mond laten smelten, komen de suikers vrij en kunnen ze door het bloed worden opgenomen. Als het suiker in onze bloedsomloop is, krijgt het verzadigingscentrum in de hypothalamuseen signaal: onze honger is gestild en we voelen niet meer de aandrang nog meer te eten. Zo krijg je een goede fruitvertering. En gaat fruit niet gisten in de darmen.
Fruit vormt een directe bron van energie. Door de dag hiermee te beginnen, voel je je al gauw fit en geef je de spijsvertering de kans en de energie om zich van giften, die zich gedurende de nacht opgehoopt hebben, te doen.
Fruit is onderling te combineren. Een lekkere combinatie is zoet en zuur of half zuur fruit.
Meloen is minder goed te combineren omdat hij gemakkelijk gist in de maag. Honingmeloen of de gele Spaanse meloen kun je wel
met ander fruit combineren.
Zoet fruit past goed bij zure voedingsmiddelen, zoals yoghurt, karnemelk, kefir, zure room en zelfs zuurkool.
Zuur fruit doet het goed bij vette voedingsmiddelen zoals, noten, kaas, kwark en ongezoete slagroom.
Met
andere voedingsmiddelen is fruit voor een goede vertering niet te
combineren. Het gaat dan gisten in de maag of in de darmen en geeft
allerlei spijsverteringsproblemen.
Wil je
afvallen of je lichaam ontgiften, eet dan gedurende de ochtend tot 12
uur steeds kleine beetjes fruit. Wacht met een nieuw portie tot je
honger krijgt. Vers fruit is waterrijk en een volwaardig voedingsmiddel.
Het bevat vele mineralen, vitaminen, antioxidanten en nog meer
beschermende stoffen en zelfs een heel klein beetje volwaardig eiwit.
Als je niet teveel fruit tegelijk eet, worden de suikers in fruit
direct gebruikt en niet opgeslagen als vet.
Heeft
je spijsvertering moeite met het verteren van een banaan? Vermeng de
banaan dan met wat citroensap. Het gaat dan veel beter.
Fruit
eet je altijd op een lege maag voor een goede vertering. Daarom is
fruit een goed voorgerecht. Wacht na het eten van fruit ongeveer een
half uur voordat je weer een ander gerecht eet. Fruit verteert snel en
met een half uur is de maag weer leeg. Alleen een banaan blijft wat
langer in de maag. Ongeveer een uur.
Andere gerelateerde posts:

Lieve lezers,
Misschien is het je al opgevallen: mijn website heeft een frisse, nieuwe uitstraling gekregen! Na een periode van bezinning en creatie heb ik mijn blog én mijn website in een nieuw jasje gestoken – niet alleen qua vormgeving, maar ook in inhoud.
Tot nu toe deelde ik hier vooral recepten en artikelen over voeding – iets wat ik met veel plezier blijf doen. Maar naast mijn liefde voor gezond koken zijn er nog twee dingen die een grote rol in mijn leven spelen: aquarelkunst en mijn werk als coach en counselor.
Vanaf nu geef ik die ook een plek op mijn blog: Penseel en Pollepel.

Het is weer tijd voor asperges. Ze zijn volop te verkrijgen in de maanden mei en juni. Asperges zijn heerlijk om als groenten te eten. Meestal worden de asperges dan geschild en worden de harde onderkanten verwijderd. Maar als soep kun je juist deze schillen en harde onderkanten gebruiken om er bouillon van te trekken die de soep een heerlijke smaak geven. Door wat roomboter toe te voegen krijgt de soep een wat vollere smaak dan wanneer je alleen olijfolie gebruikt.

Kip wordt malser door hem te laten garen in knoflook, ui en tomaat. Door te kiezen voor mager vlees kun je de ingrediënten waar je de kip in laat garen ook heel goed gebruiken voor een saus. De saus bevat dan niet al te veel vet.
Het zuur in de tomaat, vooral citroenzuur en appelzuur, maakt het vlees malser en sappiger. Het zuur versterkt ook de smaak en neutraliseert het vet van het vlees. Hierdoor krijgt een gerecht een frissere smaak.
Ook helpt het zuur voor een betere vertering van het vlees. Het zuur van tomaten stimuleert namelijk enzymatische reacties die betrokken zijn bij deze vertering.
Rauw bevat de tomaat veel vitamine C. Helaas gaat er bij het verwarmen daarvan het nodige verloren. Het lycopeen waar de tomaten ook rijk aan zijn, komt juist beter beschikbaar voor ons lichaam door het verwarmen van de tomaat.
Door de gezonde vetzuren van de kip, wordt het lycopeen nog beter opneembaar.

Prei heeft geneeskrachtige eigenschappen en wordt daardoor al eeuwenlang verbouwd en gegeten. De prei heeft een kleine verdikking aan de onderkant met een witte langere stengel met daaraan de groene bladeren. Hoewel het witte gedeelte van de stengel de lekkerste smaak heeft ( een beetje zoetig) en minder hard is, bevat het blad de meeste voedingstoffen.
In de winter en in het voorjaar is prei volop te koop en niet duur.

Spitskool is een licht verteerbare koolsoort die op zijn best is als we hem roerbakken of heel even stoven. Snijd hem daartoe in dunne reepjes en bak het in wat extra vierge olijfolie met een beetje komijn. Zo wordt de spitskool nog beter verteerbaar. In onderstaand recept wordt deze roergebakken spitskool gecombineerd met libanese kip en rijst. Een verrassend lekkere combinatie!

Postelein behoort tot de posteleinfamilie en is het hele jaar door verkrijgbaar. Je hebt zomer- en winterpostelein. Winterpostelein is vanaf de herfst tot maart in bosjes verkrijgbaar en zomerpostelein het gehele jaar door.
Verse postelein ziet er frisgroen en stevig uit met vaak de wortels er nog aan zodat het langer goed blijft. In de groentenla van de koelkast blijft postelein ongeveer twee dagen goed.
Postelein is goed rauw in een stamppot te verwerken van knollen zoals knolselderij, zoet aardappel, pastinaak, wortels of gewone aardappels. Voeg een paar zongedroogde tomaatjes toe voor een lekkere smaak.
Maar postelein is ook lekker in een maaltijdsalade.

Biologisch dynamische witlof heeft een bittere smaak. Dat komt, omdat groenten die op deze wijze is geteeld, hogere concentraties fytonutriënten hebben, dan niet biologisch geteelde groenten. Vooral groenten die bitter of scherp smaken bevatten veel fytonutriënten.
De hoofdgroepen van de fytonutriënten zijn polyfenolen, terpenen, zwavelverbindingen en saponinen. Deze stoffen geven de groenten hun specifieke smaak, geur en kleur en ze werken als antioxidanten. Ze beschermen ons zo tegen ziekten, zoals dementie, kanker, hart- en vaatziekten.
Bittere groenten zoals de witlof stimuleren door hun fytonutriënten de lever om gifstoffen uit te scheiden.