Kastanjes
Alleen de tamme kastanjes zijn eetbaar!
Tamme kastanjes kan je rauw eten maar gekookt of geroosterd zijn ze het lekkerst. Ze zijn een goede energiebron van langzame koolhydraten. De koolhydraten bevatten vooral resistent zetmeel. Dit houdt in dat het eten van kastanjes de bloedsuikerspiegel niet verhoogt, waardoor deze stabiel blijft. Het resistente zetmeel wordt pas in de dikke darm als voeding voor bacteriën afgebroken.
Hierdoor wordt de zuurgraad in de darmen verbeterd, wat een positieve invloed heeft op de spijsvertering. Kastanjes zijn glutenvrij en geschikt om meel van te maken. Kastanje meel is te gebruiken als vervanging van tarwebloem. Een goed alternatief voor mensen met een glutenvrij dieet.
Kastanjes smaken heerlijk met spruitjes of met pompoen, maar ze zijn ook geschikt om een soep van te maken.
Tamme kastanjes zijn in de winkel te koop, maar wanneer je een tamme kastanjeboom hebt of kent kun je ook hiervan de kastanjes gebruiken.
Om te weten of de gevonden kastanjes geschikt zijn om te eten, kun je ze in een kom water doen. De kastanjes die aan de oppervlakte komen drijven zijn niet bruikbaar. Kastanjes zijn ongeveer 10 dagen houdbaar in de koelkast. Daarna zijn ze nog wel eetbaar maar neemt hun smaak af.

Kastanjesoep met portabella
- 200 gram gepelde kastanjes
- 1 ui
- 1 á 2 teentjes knoflook
- 2 portabella's
- 1 tl gedroogde tijm
- 1 laurierblad
- 1 groentebouillonblokje
- beetje extra vierge olijfolie of kokosolie
- zwarte peper en zout
- Verwarm de olie in de pan en fruit hierin de ui en de knoflook.
- Voeg de kastanjes, de tijm en het laurierblaadje toe en water en kook de kastanjes in 15 - 20 minuten gaar.
- Borstel ondertussen de portabella's schoon en snijd ze in kleine stukjes.
- Verwarm in een koekenpan wat olie en bak de stukjes portabella onder roeren gaar.
- Verwijder het laurierblaadje wanneer de kastanjes gaar zijn, voeg het groentebouillonblokje toe en pureer de soep.
- Voeg dan het laurierblaadje weer toe evenals de stukjes portobella.
- Maak de soep op smaak met zwarte peper en indien nodig nog wat zout.
- Verwarm het geheel nog even goed door en serveer deze soep met een geroosterde boterham en een groene salade.

Over tamme kastanjes
Tamme kastanjes bevatten veel mineralen waaronder: kalium, magnesium, calcium, mangaan, ijzer, zink, natrium, koper, fosfor en chloor en zijn uitstekend om het zuur base evenwicht in het lichaam te herstellen.
Verder vinden we in de kastanje vitamine B6, B1, B2, B3, B5, B11, veel vitamine C en E en is de vrucht/noot rijk aan bètacaroteen.
Tamme kastanjes zijn heel voedzaam door hun zetmeel en eiwitten en ze hebben een positieve invloed op het cholesterol gehalte. Ze zijn gemakkelijke te verteren en gaan de ontwikkeling van hart- en vaat ziekten tegen. Ook zijn ze kankerremmend.
De kastanje bevat onverzadigde vetzuren en veel vezels. Het velletje dat om de noot zit bevat met name veel vezels en fytonutriënten.
In een soep gewoon mee pureren, zo voeg je die waardevolle stoffen aan je gerecht toe.
Belangrijke voedingstoffen in kastanjes
Gerelateerde posts:






